Un ghid complet despre cum se fac clătitele acasă chiar dacă ești începător în bucătărie. Reţeta simplă de clătite cu 3 ouă, lapte și apă minerală pentru cele mai bune clătite fine și delicioase! Rețeta este foarte versatilă, puteți face clătite dulce sau sărate pentru micul dejun, prânz, cină sau desert!
Reţeta de clătite este foarte adaptabilă din mers, încât practic, puteți face clătite minunate în orice moment, cu ceea ce aveți în casă.
Laptele le face fragede, iar apa minerală le face puţin mai pufoase și dantelate. Dar la fel de bine se pot face fie doar cu lapte sau doar cu apă. Se leagă destul de bine şi dacă puneţi 2 ouă în loc de 3, mai ales dacă aveți răbdare şi lăsaţi apoi aluatul să se odihnească. Ba mai mult, există chiar şi o reţetă de clătite de post, la care se foloseşte doar apă minerală, făină şi un strop de ulei. Şi ies perfecte, deși nu conțin deloc ouă!
Mergi direct la:
Ce ne trebuie pentru rețeta de clătite - ingrediente
Vă las mai jos, orientativ lista ingredientelor pentru rețeta de clătite, doar ca să vă orientați dacă aveți tot ceea ce vă trebuie sau ce înlocuiri puteți face.
Pentru cantitățile exacte ale ingredientelor, vedeți rețeta completă de la finalul postării, pe care o puteți tipări sau o puteți salva în telefon, ca să o aveți la îndemână atunci când preparați minciunelele. Tot la final găsiți și varianta video a rețetei.
- lapte - se poate înlocui complet sau parțial cu apă, de preferat minerală, dar se pot face și cu apă plată
- apă minerală - se poate și fără ea, dar mie îmi place să o adaug în combinație cu laptele pentru că face clătitele mai pufoase și le dă un aspect ușor "dantelat"
- ouă - leagă compoziția, dau o culoare frumoasă și fac clătitele fragede și elastice
- făină - făină albă tip 000 sau tip 650
- unt - cu 82% grăsime, topit și răcit. Se poate înlocui cu ulei de floarea soarelui.
- sare - echilibrează gustul și aromele din aluat. Nu o omiteți!
- zahăr - este opțional
- arome - pentru clătitele dulci puteți folosi extract de vanilie, extract de lămâie sau rom.
- ulei - pentru uns tigaia. Puteți folosi și unt topit.
Cum se fac clătitele
Topiți untul și lăsați-l să se răcească. Într-un castron încăpător bateți ouăle cu un praf de sare și cu zahărul (dacă folosiţi).
Turnați ⅓ din făină peste ouă și amestecați să nu se facă cocoloașe. Începeți apoi să turnați laptele amestecat cu apa minerală, alternativ cu restul de făină. Amestecați continuu cu un tel de mână sau cu mixerul.
Dacă cumva s-au format cocoloașe mari, pe care nu le puteți dizolva, strecurați aluatul printr-o sită, în alt castron.
La final turnați extractul de vanilie și untul topit și răcit și amestecați până la omogenizare. Acoperiți castronul și lăsaţi aluatul "să se odihnească 30 de minute" la temperatura camerei.
Ungeți tigaia cu puțin ulei, folosind o pensulă și lăsați-o să se încingă foarte bine înainte să turnați aluatul. Omogenizaţi aluatul înainte să îl folosiţi, pentru că făina are tendinţa de a se depune pe fundul castronului.
Ridicaţi tigaia cu o mână, iar cu cealaltă mână turnaţi aluatul folosind un polonic. Rotiţi tigaia în aşa fel încât aluatul să se distribuie uniform pe toată suprafaţa.
Când aluatul se usucă la suprafață, iar marginile sunt rumenite și încep să se desprindă de tigaie, e semn că trebuie să întoarceţi clătita pe partea cealaltă. Folosiţi o paletă sau o spatulă mai lată.
Coaceți clătita 20-30 de secunde și pe partea cealaltă. Pe măsură ce le coaceți, răsturnați clătitele unele peste altele pe un platou.
Echipamente necesare
Rețeta de clătite este una dintre cele mai ușoare rețete de desert. Pentru a fface aluatul, nu avem nevoie decât de un castron încăpător și de un tel de mână.
Totuși, dacă sunteți începători în bucătărie, puteți folosi orice mixer ieftin pentru prepararea compoziției. Cu un mixer șansele să se formeze cocoloașe din făină sunt mai mici.
Care e cea mai bună tigaie pentru clătite?
Răspunsul meu sincer: cea mai bună tigaie pentru clătite este cea pe care o aveți în casă. Amintiți-vă că bunicile noastre ne coceau zeci de clătite în tigăi de tablă din cele mai simple.
Acum avem cu toții măcar o tigaie antiaderentă în dulap, ceea ce face lucrurile mult mai ușoare pentru noi, pentru că suntem siguri că într-o astfel de tigaie clătitele nu se vor lipi.
În magazine veți găsi și tigăi speciale pentru clătite. Avantajul lor constă în formă: found plat, drept și margini joase, astfel încât clătitele sunt ușor de întors. Dar altfel, aceste tigăi nu fac nimic în plus, clătitele nu se coc mai repede sau mai bine. Eu am o astfel de tigaie și pot spune că nu a meritat investiția. Orice altă tigaie face exact aceeași treabă!
Cu ce umplem clătitele
Din rețeta prezentată în acest articol, puteți face atât clătite dulci, cât și sărate. Clătitele dulci se pot umple cu:
- gemul sau dulceața preferată
- cremă de vanilie
- miere și nuci tocate
- cremă de ciocolată și rondele de banane
- frișcă naturală și fructe proaspete
- presărate cu zahăr brun și scorțișoară
- umplutură de brânză și stafide la cuptor (clătite Ana Lugojana)
- înghețată
Iată mai jos și câteva idei de umpluturi sărate pe care le puteți încerca:
- ricotta și spanac
- ciuperci și smântână
- pastă de măsline
- carne tocată
- brânză sărată cu mărar
- șuncă, ciuperci și cașcaval
Sfaturi pentru cele mai reușite clătite
- Lăsați aluatul să se odihnească: un secret pentru cele mai reușite clătite este să lăsați aluatul să se odihnească pentru 30 de minute la temperatura camerei. O altă variantă ar fi să faceți aluatul cu 1 zi înainte și să îl păstrați la frigider. Făina are astfel timp să se hidrateze complet, glutenul să se relaxeze și veți putea obține cele mai fine și mai delicate clătite.
- Ungeți tigaia cu ulei (sau cu unt topit) înainte de fiecare clătită: cele mai bune clătite sunt cele cu urme ușoare de rumenire și cu marginile subțiri, dantelate și ușor crocante. Ca să obțineți astfel de clătite, secretul este să ungeți tigaia cu grăsime (ulei sau unt) înainte să turnați aluatul pentru fiecare clătită.
- Învârtiți tigaia: turnați aluatul în centrul tigăii fierbinți și unsă cu ulei. Ridicați tigaia și răsuciți-o astfel încât aluatul să se întindă cât mai mult.
Întrebări frecvente
Pentru clătite fine și subțiri, folosiți făină albă tip 000 sau tip 650. Dacă doriți să folosiți făină integrală, trebuie să știți că veți avea clătite mai groase și nu vor fi la fel de moi și de fine.
Aluatul pentru o clătite este foarte subțire și curge ușor, ca un iaurt de băut.
Nu conține ingrediente pentru dospit, cum ar fi: drojdie, bicarbonat de sodiu sau praf de copt, de aceea clătitele sunt atât de subțiri și nicidecum pufoase!
Clătitele se ung de obicei cu o umplutură dulce și se rulează sau se pliază în sferturi și se servesc la desert, nu la micul dejun.
Aluatul pentru pancakes este gros, conține de obicei praf de copt iar clătitele americane sunt mai mici în diametru, groase și pufoase. Nu se pot rula, se servesc la micul dejun și se mănâncă cu furculița și cuțitul.
Sigur! Nu este nevoie să folosiți zahăr în aluatul pentru clătite.
Dacă lăsați aluatul să se odihnească, făina va avea timp să se hidrateze iar glutenul se va relaxa. Acesta este secretul celor mai fine și mai delicate clătite.
Clătitele pot fi savurate fie calde, fie reci. În general, clătitele se pot păstra la temperatura camerei până la două zile dacă le țineți într-un recipient etanș sau învelite în folie alimentară. Dacă sunt păstrate la frigider, pot rezista până la cinci zile.
Clătitele trebuie să fie moi și flexibile, nu prea groase dar nici prea subțiri.
Ar trebui să aibă o culoare ușor aurie când se scot de pe foc și să fie moi, elastice și pufoase, fără să se rupă ușor.
Rețete asemănătoare
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Cum se fac clătitele - reţeta de bază cu 3 ouă, lapte și apă minerală
Rețeta Video
Ingrediente
pentru aproximativ 20 de clătite într-o tigaie de 24 cm
- 500 ml de lapte
- 150 ml apă minerală
- 3 ouă
- 300 g făină albă (tip 000 sau 650)
- 50 g unt topit (și răcit)
- 1 praf de sare
- 1 lingură de zahăr (opțional)
- 1 linguriţă de extract de vanilie (doar pentru clătitele dulci)
- 20 ml de ulei (sau unt pentru uns tigaia - opţional)
Instrucțiuni de preparare
- Topiți untul și lăsați-l să se răcească. Într-un castron încăpător bateți ouăle cu un praf de sare și cu zahărul (dacă folosiţi).
- Turnați ⅓ din făină peste ouă și amestecați să nu se facă cocoloașe. Începeți apoi să turnați laptele amestecat cu apa minerală, alternativ cu restul de făină. Amestecați continuu cu un tel de mână sau cu mixerul.
- Dacă cumva s-au format cocoloașe mari, pe care nu le puteți dizolva, strecurați aluatul printr-o sită, în alt castron.
- La final turnați untul topit și răcit și amestecați până la omogenizare. Acoperiți castronul și lăsaţi aluatul "să se odihnească 30 de minute" la temperatura camerei
- Ungeți tigaia cu puțin ulei, folosind o pensulă și lăsați-o să se încingă foarte bine înainte să turnați aluatul. Omogenizaţi aluatul înainte să îl folosiţi, pentru că făina are tendinţa de a se depune pe fundul castronului.
- Ridicaţi tigaia cu o mână, iar cu cealaltă mână turnaţi aluatul olosind un polonic. Rotiţi tigaia în aşa fel încât aluatul să se distribuie uniform pe toată suprafaţa.
- Când aluatul se usucă la suprafață, iar marginile sunt rumenite și încep să se desprindă de tigaie, e semn că trebuie să întoarceţi clătita pe partea cealaltă. Folosiţi o paletă sau o spatulă mai lată.
- Coaceți clătita 20-30 de secunde și pe partea cealaltă. Pe măsură ce le coaceți, răsturnați clătitele unele peste altele pe un platou.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe emailNu uitaţi că puteţi printa reţeta de clătite pentru a o avea la îndemână atunci când o preparaţi sau să o păstraţi la colecţia voastră de reţete de bază! Aaaa şi poate vă e de folos şi reţeta de gem de căpşuni sau cea de sos de caramel sărat! Ambele merg de minune cu clătitele 😉
Ana Maria a zis
Eu am doar 11 ani și îmi place foarte mult să fac prăjituri, biscuiți și tot ce ține de deserturi !!!
Cu ajutorul tău am înțeles cum se fac clatitele și nu doar acest desert !!!!
Mulțumesc !
Iuliana a zis
Draga Ana Maria, mesajul tau mi-a mers direct la inima. Multumesc! 🙂
Ma bucur mult ca ma citesti si te mai astept pe la mine.
Andreea a zis
Au ieșit foarte bune ,și gustoase .
Sunt super bune☆.
😀😀😉😉
Iuliana a zis
Ma bucur mult, Andreea! Multumesc pentru mesaj 🙂
ariadna a zis
Am facut clatite chiar acum cateva zile. Aveam si eu o dilema cu clatitele care nu ies ;)), insa cand eram studenta am gasit intr-o revista o reteta simpla care merge de minune, cu ea mi-au iesit mereu. Ingredientele difera usor (in sensul ca nu am deloc unt ca in reteta ta).
E asa: 250 g de faina, 500 ml lichid (lapte, apa sau lapte+apa), 3 oua, un praf de sare, arome dupa gust (vanilie sau rom)
In acea reteta este un truc: se amesteca intai faina cu 1/2 din cantitatea de lichid cu un tel in forma de para. Astfel aluatul nu mai trebuie sa stea sa se odihneasca la final. Se adauga apoi ouale intregi, restul de lapte/apa, sarea, aromele, se incorporeaza rapid tot cu telul-para si gata. In minutul urmator se poate trece la prajit. Tot acolo mai era o precizare: ca ouale ajuta clatitele sa se dezlipeasca de tigaie. Neavand unt in retetea, eu pun 2-3 picaturi de ulei in tigaia in care le prajesc.
Mie mi-ar placea sa scrii o reteta buna pentru frisca, daca se poate fara niciun fel de intaritor/aditiv, numai cu smantana si zahar. Mie niciodata nu mi-a iesit frisca :)))
Iuliana a zis
Ei, uite asa e frumusetea retetei de clatite, ca se pot face in fel si chip 🙂 Eu le fac uneori si fara sa las compozitia sa se odihneasca, dar mi se pare ca ies mai bine legate si mai fine daca las aluatul deoparte.
Cu frisca treaba e si mai simpla, o bati cu putin zahar si extract de vanilie si gata. O bati putin, nu insisti ca sa nu se transforme in unt. Secretele sunt 2: sa fie smantana grasa, minim 20% grasime, dar e de preferat sa folosesti smantana pt frisca cu peste 30% si sa fi fost tinuta la rece cateva ore inainte sa incepi sa o bati. De asemenea castronul si telurile mixerului trebuie sa fie reci. Simplu, nu-i asa? 🙂
ariadna a zis
Da, am avut smanatana grasa, cu 32% grasime, era rece, am pus zaharul si am batut-o putin si ... s-a transformat in lapte, adica a devenit lichida. 🙂 Asa am patit de trei ori si nu mai incerc. Trebuie sa fie un secret si aici, dar inca nu l-am depistat. O sa mai caut eu. 🙂
Claudia a zis
Gand la gand 🙂
Azi dimineata, cand am pus la incalzit laptele pentru cel mic l-am si vazut transformat in clatite :))))
Iuliana a zis
Deci azi faci clatite? Ca daca faci vin la tine, ale mele s-au terminat :))