Băutura de azi e o soluţie delicioasă pentru zilele caniculare de vară. Eu o aplic atunci când am mare nevoie de o cafea, dar e atât de cald încât parcă n-am chef nici să pun ibricul pe foc şi nici să beau ceva fierbinte. In plus, în zilele foarte călduroase, după cum știți cafeaua nu prea e recomandată. Dar fără ea parcă nu pot, asa că încerc să mă păcălesc singură punând mai mult lapte și mai putină cafea 😀
Eu sunt îndrăgostită de cafeaua la ibric. Cea la filtru nu-mi place deloc, iar expresso beau uneori doar la birou, după masa de prânz. Îmi place să-mi fac un expresso cu cardamom. Pentru mine e un mic răsfăţ care mă ajută să prind puteri pentru a doua parte a zilei. Dar acasă, cum ziceam, facem bătrâneşte cafea turcească la ibric din cel cu gâtul îngust, care păstrează minunat savoarea cafelei în interior.
Acum parcă îmi pare rău că nu m-am gândit să pozez şi ibricul atunci când am făcut fotografiile pentru reţeta de azi. Cred că ar fi fost interesant. Orice cafengiu care se respectă are un anume ibric preferat, iar soţul meu, care e responsabil cu cafeaua la noi în casă are chiar şi o anume linguriţă cu coadă lungă fără de care cică nu iese cafeaua aşa cum trebuie. Cu nici un chip nu concepe să amestece-n ibric cu altă linguriţă. Şi eu am o linguriţă preferată, a mea e roz 😛 dar recunosc că eu nu fac cafea la fel de bună ca soţul meu. Chiar o fi de la linguriţă? 😀 În fine, să revenim la reţeta de azi care se poate face cu orice linguriţă doriţi.
Mod de preparare lapte cu cafea îngheţată
Ideea e aşa: faceţi porţie dublă, sau triplă, din cafeaua voastră preferată. Turnaţi-o în formele de gheaţă, cele din dotarea congelatorului. Sau chiar într-o pungă din aia specială pentru cuburi de gheaţă. Dacă preferaţi ca mine, cafeaua la ibric, ar fi bine să o strecuraţi în prealabil. Acest pas nu e obligatoriu, dar conform nu ştiu căror legi ale fizicii, atunci când veţi turna lapte rece peste cuburile de gheaţă, primul care se va ridica la suprafaţă va fi în mod absolut antipatic, taman zaţul.
La nevoie, când vă e prea cald, sau prea poftă, sau doar aveţi aşa, chef de un mic răsfăţ, puneţi cuburile de cafea îngheţată într-un pahar, turnaţi lapte rece, îndulciţi după gust şi savuraţi. O să vedeţi că nu e doar delicioasă, ci şi foarte răcoritoare.
Daca vă place, puteţi aromatiza băutura cu seminţe de cardamom, cu scorţişoară, sau poate chiar cu puţină ciocolată rasă. Ca să fie tacâmul complet, cred că şi un strop mic-mic de coniac adăugat nu-i poate face decât bine 🙂
Eu am turnat cafeaua strecurată într-o formă de praline, nu de alta, dar tot n-o mai folosisem demult. Nu am mai avut timp să fac praline. Lângă cafeaua îngheţată am ronţăit cu drag nişte pişcoturi de şampanie rămase de la un tiramisu. Dar dacă voi staţi mai bine cu timpul liber, găsiţi pe blog reţeta de praline de ciocolată cu mentă şi fistic sau praline de ciocolată albă cu portocale. Ar fi minunat să însoţiţi cafeaua îngheţată de 1-2 praline home-made, nu-i aşa?
Vă doresc clipe frumoase alături de un pahar mare de lapte cu cafea îngheţată!
doina
Buna dimineata , de cand am descoperit acest site astept cu nerabdare postarile tale pe care le savurez de fiecare data si am incercat multe dintre ele. Maine sunt libera si am sa-mi fac o provizie seriosa de cuburi de cafea pe langa cele cu menta sau lamaie pe care le folosesc vara la cocteiluri cu sau fara alcool dupa dispozitia noastra. Eu vara sunt specialista la facut cafea frappe.( am mereu in frigider o sticla cu cafea ) .Imi place cum arati si umorul tau simt ca avem multe lucruri in comun desi eu cred ca am ceva ani in plus la cei 60 ani ai mei. Sunt pasionata de prajiturit si bucatarit si de fiecare data caut sa incerc ceva nou si am mari emotii pana -mi aud familia facand Oau !sau Vai ce bun e! Si pot sa spun ca asta se intampla mereu. Sa ai o zi asa cum o doresti si la cat mai multe postari pe care sa le imparti cu noi.
Iuliana
Draga Doina, iti multumesc tare mult pentru mesaj! Esti specialista in frappe!!! Wow, cred ca din liceu n-am mai baut un frappe si asta se intampla acum...hehe...vreo 30 de ani... Ce bine ca mi-ai amintit de el!
cristina
Si plina de umor ,dar si de har!!Idei superbe,inventive si cu ingrediente usor de gasit
Intamplator am descoperit blogul ...multumesc
Iuliana
Multumesc si eu! Te mai astept pe la mine 🙂
Laura C.
Pe pinterest am vazut cubulete de lapte in cafea. Merge si asa!
Iuliana
Aha, deci viceversa, lapte rece pus in cafeaua fierbinte? De incercat! Merci 🙂
Laura C.
Am facut si eu o astfel de bautura. Am vrut sa inlocuiesc prostiile de pliculete 3 in 1. Si merge!
Iuliana
Pliculete? Ce-s alea pliculete? :)) Glumesc, stiu prea bine ce-s alea ca tare la moda mai erau acum cativa ani pe la noi prin birou. Devenisem dependenti de ele, bine ca ne-a trecut!
Claudia
Daca faci si fara cofeina vin la tine sa o gust :p
Iuliana
Promiti? :))