Dulceaţa de nuci e minunată, e fantastică, e delicioasă! Serios, chiar este, doar că eu una nu prea ştiu cum s-o consum. Au trecut vremurile alea când se serveau musafirii cu dulceaţă şi un pahar cu apă rece, că poate aşa o terminam demult. Nici întinsă pe pâine la micul dejun nu merge şi nici la clătite nu se pretează prea bine. Nici mâncată direct din borcan, câte o nucă, câte o nucă, nu se termină...că am încercat şi aşa 😀
Până la urmă cel mai inventiv şi mai delicios mod de a consuma dulceaţa de nuci verzi au fost cupele de ciocolată umplute cu frişcă şi dulceaţă de nuci pe care vi le arăt astăzi. Sunt ele umplute şi cu cremă de vanilie, dar asta n-a mai încăput în titlu şi am lăsat-o pe post de surpriză 😀
În ciuda aparenţelor, să ştiţi că e un desert tare simplu de realizat. Să faci cupe de ciocolată nu e deloc greu. Îţi trebuiesc neapărat câteva forme de silicon pentru brioşe. Cred că deja ştii la ce mă refer. Sunt ieftine, colorate şi se găsesc peste tot, arată uite-aşa. Ei bine, aceste forme se pensulează cu ciocolată topită, apoi se lasă la uscat şi întărit. Între timp ne ocupăm de crema de vanilie şi de frişcă. Apoi asamblăm cupele având grijă să ascundem în ele şi câte 1-2 nuci din dulceaţă. Decorăm, picurăm şi deasupra ceva sirop şi voila! Un desert pe cât de simplu, pe atât de frumuşel! 🙂
La reţeta de mascote de ciocolată cu spumă de zmeură vezi mai bine cum se fac cupele de ciocolată, sunt acolo câteva poze foarte explicite şi îţi vei da seama imediat cum se procedează.
Iar la reţeta de tort cu mousse de ciocolată şi frişcă am explicat în imagini cum se face dantela de ciocolată. Cam la fel se fac şi decorurile din ciocolată, doar că se lasă la răcit pe hârtia de copt, apoi se taie sau se rup pur şi simplu şi se înfing în frişca moţată. Sunt convinsă că vă veţi descurca minunat! Succes! 🙂
Mod de preparare cupe de ciocolată cu frişcă şi dulceaţă de nuci
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Ingrediente
pentru cupe şi decor de ciocolată
- 120 g ciocolată
crema de vanilie
- 3 gălbenuşuri
- 80 g de zahăr tos
- 1 lingură rasă de amidon alimentar
- 250 ml de lapte
- 20 g unt
- 1 vârf de linguriţă pudră de vanilie
în plus
- 200 ml de smântână pentru frişcă
- 1 linguriţă de zahăr pudră
- nuci şi sirop din dulceaţă
Instrucțiuni de preparare
crema de vanilie
- Puneţi laptele pe foc. Nu trebuie să fiarbă, ci doar să fie fierbinte.
- Între timp bateţi gălbenuşurile, cu zahărul până se albesc şi devin spumoase.
- Adăugaţi pudra de vanilie şi amidonul si amestecaţi să se încorporeze uniform
- Începeţi să turnaţi laptele fierbinte în fir subţire peste gălbenuşuri amestecând continuu.
- Puneţi din nou compoziţia obţinută pe foc mic şi amestecaţi constant să nu se prindă de fundul vasului.
- Când crema începe să se întărească, o daţi deoparte de pe foc, o acoperiţi cu o folie alimentară (lipită de suprafaţa cremei) ca să nu facă pojghiţă şi o lăsaţi să se răcească. Crema se va întări după ce se răceşte.
cupele de ciocolată
- Topim ciocolata la bain marie sau o punem de 3 ori câte 1 minut la microunde, amestecând de fiecare dată să se topească uniform.
- Cu o pensulă îmbrăcăm cu ciocolată topită pereţii şi fundul a 6 forme de silicon pentru brioşe. Eu le-am acoperit cu un singur strat de ciocolată. Dacă doriţi să le pensulaţi de două ori pentru a obţine cupe mai rezistente, veţi avea nevoie de o cantitate mai mare de ciocolată topită.
- Cu ciocolata topită care rămâne, desenaţi diverse forme pe o hârtie de copt. Pentru aceasta puteţi folosi un poş cu dui subţire (ca acesta de aici), sau puneţi ciocolata într-o pungă rezistentă căreia îi faceţi o taietură mică la un colţ.
- Daţi formele şi decorurile de ciocolată la rece până se întăresc foarte bine.
frişca şi asamblarea
- Bateţi smântâna cu zahărul pudră până obţineţi o frişcă fină şi cremoasă aşa cum am explicat aici.
- Desprindeţi cu grijă formele de silicon şi scoateţi cupele de ciocolată.
- Umpleţi pe jumătate fiecare cupă cu cremă de vanilie, peste care aşezaţi câte o nucă din dulceaţă.
- Cu un poş cu dui stelat umpleţi fiecare cupă cu frişcă.
- Decoraţi cu nuci din dulceaţă, cu decorurile pregătite din ciocolata topită şi frunzuliţe de mentă proaspătă.
- Înainte de servire, picuraţi peste fiecare cupă puţin sirop de la dulceaţa de nuci.
- Dacă nu le serviţi imediat, trebuiesc păstrate la frigider.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
maria a zis
Daca tot m-ai intrebat: caloriile sunt niste spiridusi rai care intra noaptea in dulap si ne micsoreaza hainele. :))
(e o gluma peste care am dat mai demult)
maria a zis
Arata spectaculos, Iuliana! Si cred ca si gustul e tare bun.
Se vede ca esti pasionata de ceea ce faci, ai dat multa atentie detaliilor.
Deja ai multe retete, multe fotografii frumoase. Ai putea scoate si o carte de bucate.
Singura mea observatie in minus la aceste cupe e ca sunt mult prea calorice.
Iuliana a zis
Multumesc, Maria!
Pana la o carte de bucate e drum lung...inca nu ma simt in stare.
Ce-s alea calorii? :))