• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Bucate Aromate
  • Rețete
  • Articole
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
  • Newsletter
    • Email
    • Facebook
    • Instagram
    • YouTube
  • search icon
    Homepage link
    • Rețete
    • Articole
    • YouTube
    • Despre
    • Contact
    • Newsletter
    • Email
    • Facebook
    • Instagram
    • YouTube
  • ×
    Acasă » Reportaje, călătorii

    Începe "Chef pentru o zi 2018"! Câteva sfaturi despre cum să participi la un concurs culinar pe care vrei să îl câștigi

    Publicat la 16 iunie 2018 de Iuliana Sbîrnea - 13 comentarii - Această postare poate conține linkuri afiliate

    Dragii mei, am pentru voi o veste bună! Selgros România a dat startul concursului "Chef pentru o zi 2018", cel mai mare și mai serios concurs de gătit pentru pasionații de bunătățuri.

    Premiile sunt multe și foarte tentante. Dacă vreodată ați visat la un robot de bucătărie profesional, roșu și strălucitor, ei bine, acum îl puteți avea!

    Selgros oferă 10 astfel de roboți și o petrecere pe cinste la Brașov pentru cei mai buni 10 participanți, și în plus 100 de vouchere de cumpărături pentru următorii clasați.

    Aflați toate detaliile care vă pot interesa despre mecanismul concursului, accesând site-ul: www.chefpentruozi.ro.

    chef pentru o zi 2018

    După cum probabil știți, concursul s-a desfășurat și anul trecut, într-un format puțin diferit, dar tot cu premii multe și frumoase. Am scris despre câștigătorul din zona mea, adică din Brăila, în acest articol: Chef pentru o zi la Brăila.

    Având experiența concursului de anul trecut, m-am gândit că cel mai eficient mod în care vă pot ajuta, este să vă dau câteva sfaturi despre cum să vă pregățiți pentru un concurs culinar în așa fel încât participarea voastră să conteze pentru unul dintre cele 110 premii puse în joc.

    Știu că Facebook-ul este plin de concursuri. Puține dintre ele sunt reale și serioase, dar faptul că sunt multe a creat probabil iluzia că e ușor să câștigi trimițând doar o poză. Să nu fim naivi, nimeni nu dă premii consistente pe mai nimic! Pentru asemenea premii, trebuie să îți dai puțin silința și să participi la concurs studiind bine cerințele și pregătindu-te în mod inteligent.

    Bun, să luăm cerințele la puricat, pe rând, citind cu atenție din regulamentul oficial al concursului.

    Juriul -  format din:

    • Laura Laurențiu – autoarea blogului Rețete ca la mama și bucătar profesionist.
    • Oana Igrețiu – autoarea blogului Savori Urbane, specialist în cofetărie și patiserie.
    • Cosmin Dragomir – jurnalist și antropolog culinar, coordonator Gastroart.ro, o revistă online dedicată istoriei gastronomiei, cu articole de istorie gastronomică universală.

    Dacă sunteți pasionați de zona culinară, cu siguranță cunoașteți activitatea acestor oameni. Dacă totuși nu îi cunoașteți, atunci intrați pe site-urile lor și vedeți cu ce se ocupă fiecare jurat și la ce nivel o fac.

    Oamenii ăștia vă vor analiza autenticitatea rețetei, ingredientele, tehnicile de preparare și prezentarea preparatului final. Sunt specialiști în domeniu, nu pot fi păcăliți cu o poză furată și nici satisfăcuți cu o ceafă de porc la grătar însoțită de cartofi prăjiți, da? Va trebui să le arătați ceva pentru care chiar v-ați străduit!

    Alegerea rețetei

    Regulamentul zice așa:

    • scrie o rețetă care reprezintă copilăria, originile, bunicii, sau pur și simplu o zonă sau un specific culinar de care te simți apropiat

    După cum am aflat mai sus, Cosmin Dragomir este antropolog culinar. Adică se ocupă cu istoria bucătăriei românești și studiază rețete vechi, asta face tot timpul 🙂  N-o să te creadă că știi o rețetă de la mamaia ta cu mousse de mango și semințe de chia, nici cu file de ton roșu în crustă de avocado cu unt de cocos. Dacă vrei ca participarea ta la concurs să conteze, chiar va trebui să faci o rețetă autentică, cu ingrediente românești.

    Desigur că poți aduce rețeta copilăriei în actualitate, ridicând-o la un nivel superior, căci concursul se numește "Bucate (RE)MIXATE". Poți folosi păstaie de vanilie la o cremă pe care bunica o făcea cu zahăr vanilat că asta avea la vremea aia, sau poți pune câteva capere pe un preparat cu pește sau semințe de susan negru ca decor, dar baza rețetei trebuie să rămână autentică. Ai prins ideea, da?

    Redactarea rețetei

    Ți se cere în regulament să completezi câmpurile necesare pregătirii preparatului culinar pe care îl propui. Ia lucrul acesta foarte în serios!

    Laura și Oana sunt bucătărese cu experiență, gătesc și scriu rețete de ani de zile. Vor sesiza dintr-o privire cantitățile greșite, ingredientele lipsă sau trecute în plus și nefolosite mai departe la modul de preparare.

    Când gătești rețeta la tine în bucătărie, cântărește ingredientele și notează-ți cantitățile. Notează-ți pașii, timpii de preparare, de așteptare, de coacere, mărimea tăvii, temperatura cuptorului, numărul de porții, tot! Va trebui să le ai la îndemână când încarci rețeta pe site-ul concursului.

    Pentru inspirație studiază modul de redactare al unei rețete pe site-urile membrelor juriului (sau pe Bucate Aromate, ca să nu fu nici eu prea modestă 🙂 ) și încearcă să fii la fel de riguros și de clar. Prezentarea rețetei va trebui să fie mai succintă decât pe un blog culinar, căci spațiul e limitat, dar asigură-te că nu sari nici o etapă de preparare și că dai corect toate detaliile.

    Fotografii 

    Ți se cere să încarci pe platforma concursului așa:

    • 2 fotografii din timpul preparării
    • 1 fotografie cu produsul final

    Atenție! În fiecare fotografie trebuie să existe un cartonaș pe care să scrie "Chef pentru o zi 2018". În acest fel organizatorii s-au asigurat că nu vor mai avea de-a face cu fotografii furate de pe blogurile culinare sau din meniurile restaurantelor, așa cum s-a întâmplat anul trecut (da, incredibil!) Așadar pregătește de la început cartonașul ăla, scrie frumos și îngrijit pe el (sau scoate-l la imprimantă), pentru că face parte din cartea ta de vizită și ai grijă să nu-l uiți atunci când faci fotografiile!

    Fotografiile trebuie să conțină doar ingrediente, imagini cu pașii de preparare, farfuria cu produsul final, dar nu și bucătarul, copiii pofticioși, vecini curioși sau mai știu eu ce.

    Cele 2 fotografii din timpul preparării e bine să ilustreze tehnici care chiar contează în rețetă. De exemplu poate vrei să arăți modul în care se împăturește un aluat, cum se filetează șalăul, sau consistența unei creme. Nu fotografia stafidele puse peste brânza pentru plăcintă, că zău că nu e relevant. Mai bine arată juriului cum ai rulat sulurile de plăcintă în formă de spirală, sau cum ai împletit aluatul de cozonac în spic de grâu, de exemplu.

    În ceea ce privește fotografiile, anticiparea e cheia succesului!

    Nu te apuca de gătit seara sau noaptea! Cele mai frumoase fotografii cu mâncare se fac în lumină naturală, nu la becul din bucătărie, nu la neon, nu cu blițul de pe telefon sau camera foto! Asigură-te că termini preparatul cât încă mai e suficientă lumină afară pentru fotografii de calitate.

    Gândește și eventual pregătește de la început fundalul, decorul, fața de masă și farfuria pe care vrei să așezi preparatul final. Dacă ai o rețetă cu timp scurt de preparare, cel mai probabil nu vei avea timp să faci acest lucru mai târziu.

    Verifică bateria și setările camerei foto sau ale telefonului înainte să te apuci de treabă. Ar fi chiar dramatic să constați că nu mai ai baterie exact când vrei să faci fotografia cea mai importantă.

    Gândește-te ce este cu adevărat mai dificil, mai original, mai interesant în tehnica de preparare a rețetei tale și care sunt momentele care trebuiesc cu adevărat arătate. În cele mai multe rețete pașii de preparare nu pot fi amânați sau repetați.

    La fel și în ceea ce privește preparatul final: un sufleu făcut la cuptor se lasă repede, o înghețată se topește, unele creme se oxidează, friptura se usucă, etc. Fii pregătit să te ștergi repede pe mâini și să apuci telefonul sau camera foto la momentul oportun.

    Studiază puțin cadrul înainte de a apăsa pe declanșator. Trebuie să fie aerisit, fără obiecte inutile uitate în cadru, farfuria să fie fără stropi, fără urme de sos unde nu e locul lui, fața de masă să fie curată, etc.

    Perioada de înscriere

    Te poți înscrie la concurs până pe 15 iulie 2018, dar sfatul meu este să te apuci de treabă cât mai curând. Astfel vei putea face totul fără presiunea timpului și eventual poți repeta preparatul sau fotografiile dacă ceva nu a mers chiar conform planului.

    CPZ__Premiu_Robot-1024x1024

    Un ultim sfat

    Robotul ăla roșu e fabulos! Eu am același model, dar o variantă inferioară și e mâna mea dreaptă în bucătărie, nu știu ce m-aș face fără el! L-am câștigat și eu tot la un concurs de rețete. Ca să îl obțin, a trebuit să gătesc 8 (opt!!!) rețete (le găsești aici, ca să vezi cât am muncit pentru el), să scriu câte 600-800 de cuvinte la fiecare rețetă și să fac câte 4-6 fotografii frumoase la fiecare. Am muncit mai bine de o lună pentru el și concurența a fost acerbă, pentru că toți concurenții, bloggeri culinari poate cu vechime mai mare decât mine, erau foarte buni. Dar poate că eu am fost mai atentă la detalii și asta a fost ceea ce a făcut diferența 😉

    Tu poți avea un robot mai bun decât al meu, plus o petrecere pe cinste la care îți poți lua și partenerul de viață, muncind doar pentru o singură rețetă, câteva cuvinte și 3 fotografii!

    Dacă te-ai hotărât să participi, te rog, pregătește-te ca pentru un concurs important, arată-ți pasiunea și priceperea și dă tot ce poți! Pentru că dacă ai citit până aici fără să te plictisești, înseamnă că ești pasionat, vrei și poți!

    Ai nevoie de ajutor?

    Aici sunt! Te pot ajuta să alegi rețeta, să scrii corect textul și să faci fotografii frumoase. Scrie-mi oricând, oriunde: pe blog, pe Facebook, sau pe Instagram.

    Muuuult succes! Ne vedem la Brașov unde îți va fi înmânat premiul cel roșu, da? 🙂 

    Din aceeași categorie

    • Saptamana Haferland
      Săptămâna Haferland 2018 - Sașii din Transilvania vă așteaptă la festival cu meșteșug!
    • castelul sturdza de la miclauseni
      Din nou la Castelul Sturdza de la Miclăușeni
    • Semifinala Arena Bucătarilor
      Semifinala Arena Bucătarilor 2018. Și mai ales despre pasionați.
    • bucate aromate
      Despre Bucate Aromate - interviu pe IQads

    Reader Interactions

    Comentarii

    1. Iulia

      iulie 09, 2018 at 1:18 pm

      Multumim pentru sfaturi! Oare putem participa cu mai multe retete? 😀

      Răspunde
      • Iuliana

        iulie 09, 2018 at 1:37 pm

        Buna Iulia,
        Conform regulamentului, un participant poate inscrie o singura reteta.
        Dar pot participa mai multi membri din aceeasi familie, de exemplu, tu o reteta si sotul tau o reteta 😉
        Succes!

        Răspunde
    2. Vio

      iunie 30, 2018 at 12:40 am

      „scrie o rețetă care reprezintă copilăria, originile, bunicii, sau pur și simplu o zonă sau un specific culinar de care te simți apropiat“

      Până la urmă, rețeta nu trebuie să fie de la bunică-mea. Dacă mă simt atras de India, pot veni cu un curry re(mixat) în care să pun bine mersi și ... mango. Lăsând gluma la o parte, intenționez să vin cu un preparat din Or. Mijlociu, într-o combinație inedită cu ceva specific Europei. Este, dacă vreți, un pod între Europa și Orient. Respectul pt. specificul culinar este maxim, preparatul final nu este compromis și poate fi servit atât de europeni, cât și de orientali. Am făcut des preparatul și cred în el. Ce ziceți, colaborăm?

      Răspunde
      • Iuliana

        iunie 30, 2018 at 8:53 am

        Draga Vio, ma bucur mult ca participi si, desigur, colaboram in orice varianta ai alege. Cat despre tipul preparatului, din cate stiu eu, se doresc retete romanesti, cel putin eu asa am inteles din campania lor de promovare. Cel mai bine ar fi sa trimiti un e-mail sau mesaj la organizatorii concursului si sa intrebi daca interpretarea ta e corecta. E foarte posibil sa ai dreptate, dar mai e mai bine sa stii de la inceput de ce te apuci.

        Răspunde
        • Vio

          iunie 30, 2018 at 1:14 pm

          Corect! Așa voi face. Mulțumesc.

          Răspunde
    3. Vio

      iunie 30, 2018 at 12:25 am

      Bună ziua! Înțeleg eu bine sau prezentarea se face asemănător cu a rețetelor pe care ni le propuneți? Dacă acesta este formatul, lucrurile sunt clare. Altfel, o singură fotografie pt. final nu mi se pare în regulă, pt. că unele preparate, ca și cel la care mă gândesc eu să-l prezint, trebuie tăiate, să li se vadă interiorul. Voi găsi o cale de mijloc. Este interesant concursul, știu despre el de anul trecut. Sper să îmi fac timp și să am și dispoziția necesară pt. a participa. Mulțumesc.

      Răspunde
      • Iuliana

        iunie 30, 2018 at 9:05 am

        Da, formatul trebuie sa fie cam acesta: lista de ingrediente, mod de preparare specificat etape si pe puncte. In plus, am inteles ca mai este o rubrica de prezentare a preparatului, in care sa spui din ce zona estebsi de ce l-ai ales. Cat despre fotografii, din pacate asta e regulamentul, n-avem ce face. Va trebui sa fotografiezi preparatul feliat. Sunt convinsa ca o sa iasa foarte bine. Succes!

        Răspunde
    4. Nicolae

      iunie 16, 2018 at 12:47 pm

      Foarte complet si util ghidul de participare. Multe aspecte pe care amatorii nu le stiu ca nu toti sintem profesionisti. Nu inteleg rostul pozelor cu prepararea. O sa ne dea bataie de cap mai milt ca gatitul.

      Răspunde
      • Iuliana

        iunie 16, 2018 at 3:10 pm

        Nu știu exact care a fost intenția organizatorilor, dar din punctul meu de vedere pozele din timpul preparării sunt foarte utile din cel puțin două puncte de vedere: asigură autenticitatea rețetei și explică într-un mod foarte simplu și clar anumite etape de preparare.
        Nu îți face griji, juriul știe foarte bine că e un concurs de gătit, nu unul de fotografie.
        Succes!

        Răspunde
    5. Ruxandra

      iunie 16, 2018 at 12:02 pm

      Foarte tare!!!! Vreau-vreau-vreau! Ma gandesc si revin sa te sacai cu intrebari, sper sa nu iti para rau ca te-ai oferit sa ne ajuti :))

      Răspunde
      • Iuliana

        iunie 16, 2018 at 3:07 pm

        Sigur n-o să-mi pară rău, dimpotrivă! Mă bucur mult că participi, te aștept oricând cu oricâte întrebări!

        Răspunde
    6. O suceveanca

      iunie 16, 2018 at 11:16 am

      Multumim de sfaturi. Asa este, e mult de munca sa te prezinti corect la asemenea concursdar sper ca si juriul sa fie corect. Sunt multe concursuri unde premiile se dau la cunostinte si la cine trebuie nu pe merit

      Răspunde
      • Iuliana

        iunie 16, 2018 at 3:05 pm

        Draga mea suceveancă, pot să îți garantez că la acest concurs juriul va nota corect și premiile vor ajunge cu adevărat la cei care le merită.
        Sper să te decizi să participi și tu, mai ales că zona Sucevei are atât de multe rețete vechi și minunate! Succes!

        Răspunde

    Lasă un comentariu Anulează răspunsul

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    Recipe Rating




    Bara principală

    Iuliana Sbirnea
    Despre Iuliana
    Acasă, ne place să împărțim mâncarea bună cu familia. La fel e și cu rețetele: cele bune trebuie împărtășite spre bucuria celor din jur.
    Citește despre mine, aici →

    Nou pe blog

    Fiți mereu la curent cu noutățile! Aici găsiți rețetele recent publicate pe blog sau articole noi pe teme culinare.

    • reteta ton la airfryer
      File de ton la airfryer cu ghimbir și sos de soia
    • Prajitura de post cu dovleac asezata pe platou
      Prăjitură de post cu dovleac - rețeta ușoară cu aluat turnat
    • pasta de ardei copti cu nuci reteta muhammara
      Pastă de ardei copți cu nuci (muhammara) - rețeta de post pentru micul dejun
    • mancare de varza dulce fara carne reteta de varza calita de post
      Mâncare de varză dulce fără carne - rețeta de varză călită de post

    4 REȚETE DELICIOASE CU MERE

    Descoperiți cum să transformați merele în adevărate delicii culinare cu ajutorul celor mai apreciate rețete cu mere de pe blog.

    • Tort de mere caramelizate
      Tort de mere caramelizate și blat de pandișpan
    • Reteta prajitura cu mere si crema de vanilie
      Prăjitura cu mere și cremă de vanilie - rețetă simplă și delicioasă
    • placinta cu mere si aluat fraged cu untura
      Plăcintă cu mere și aluat fraged cu untură și smântână - o rețetă delicioasă!
    • Prajitura simpla cu mere si lapte batut
      Prăjitură simplă cu mere și lapte bătut

    4 Rețete de aperitive uscate

    Cele mai bune rețete de aperitive uscate pentru orice ocazie! Rețete de pogăcele, covrigei și sărățele, perfecte pentru a fi servite alături de o bere sau de un pahar de vin alături de prieteni!

    • saratele cu parmezan asezate in tava
      Sărățele cu untură și iaurt - rețeta simplă și ieftină
    • Pogăcele cu caşcaval delicioase şi uşor de făcut
      Pogăcele cu caşcaval delicioase şi uşor de făcut
    • Sărăţele rapide cu telemea şi smântână
      Sărățele rapide cu telemea şi smântână
    • Covrigei de casă cu telemea și semințe
      Covrigei de casă cu telemea - cea mai rapidă rețetă

    TORTURI FESTIVE

    Bucate Aromate este locul unde găsești cele mai bune rețete de torturi pentru orice ocazie specială. Aici vei găsi rețete delicioase și ușor de făcut pentru torturi de Crăciun, torturi pentru aniversări sau orice eveniment festiv. Încearcă-le și impresionează-ți invitații cu deserturi delicioase!

    • Tort Medovik
      Tort Medovik - rețeta de tort rusesc cu miere și smântână
    • tort cu crema de lamaie si fructe de padure
      Tort cu cremă de lămâie și fructe de pădure - rețeta delicioasă pentru orice ocazie
    • Tort Diplomat cu fructe și frișcă naturală_felie
      Tort Diplomat cu fructe și frișcă naturală
    • Tort Tiramisu rețeta clasică
      Tort Tiramisu - rețeta clasică, cu ouă fierte la abur
    MAI MULTE REȚETE DE TORT

    REȚETE TRADIȚIONALE DE CRĂCIUN

    Cele mai bune rețete tradiționale de Crăciun, care îți vor încânta papilele gustative în această perioadă magică a anului. Descoperă aromele autentice ale preparatelor specifice sărbătorilor și bucură-te de savoarea tradițională a Crăciunului!

    • Turte de Craciun
      Turte de Crăciun (Scutecele Domnului)
    • Napolitane cu crema carmel in foi Lica
      Napolitane cu cremă caramel în foi Lica
    • Carnati de porc reteta traditionala
      Cârnați de porc, rețeta tradițională explicată pas cu pas
    • Friptură de porc la cuptor cu cartofi - rețeta cu ceafă de porc întreagă
      Friptură de porc la cuptor cu cartofi - rețeta cu ceafă de porc întreagă
    MAI MULTE REȚETE PENTRU CRĂCIUN

    Inspirație culinară pentru fiecare zi

    Rețete dietetice
    retete 30 minute
    Rețete rapide

    ARTICOLE UTILE

    • tipuri de gelatina foi si granule
      Gelatină foi sau granule? Cum se folosește gelatina.
    • praf de copt
      Praf de copt - când, cât și cum se folosește
    • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
      Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
    • coperta regim fara sare pe o tabla neagra
      Regim fără sare - ce mâncăm, ce cumpărăm? Rețete fără sare.
    VEZI MAI MULTE ARTICOLE

    ACTUALIZATE RECENT

    Rețete mai vechi de pe blog pe care le-am revizuit de curând, au primit fotografii noi și frumoase sau chiar variantă video.

    • chec aperitiv cu iaurt
      Chec aperitiv cu iaurt - rețeta simplă și gustoasă
    • Ciorba de burta
      Ciorbă de burtă ca la restaurant - rețeta simplă
    • Rulada aperitiv în 2 variante - cu branza si pate de ficat
      Ruladă aperitiv - rețeta pas cu pas de ruladă sărată din aluat opărit
    • reteta cornulete cu untura si smantana dospite cu drojdie
      Cornulețe cu untură și smântână dospite cu drojdie

    Footer

    ↑ SUS ↑
    • Politica cookies
    • Politica de confidențialitate

    • Contact
    • Blog
    • FAQ

    Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).


    Copyright © 2023 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.