Pai e tort sau e cheesecake? Așa m-ar putea întreba persoanele mai riguroase, și pe bună dreptate. Eu zic că e un cheesecake gătit în straie de tort, așa că n-am găsit altă denumire mai bună. Şi oricum, când ceva e atât de bun cum e desertul ăsta, denumirea e prea puțin importantă. Spuneți-i cum vreți, numai să-i dați o șansă și vă veți îndrăgosti și voi de el! 🙂
Să zic drept, pentru mine doar aroma ananasului ar fi fost prea fină, prea light pentru a fi combinată cu brânza într-un cheesecake. Îmi plac aromele mai puternice. Mi-am amintit la timp de borcanul cu afine din afinată pe care îl păstrez în frigider și mi-am zis: "bingo! asta e!" M-am gândit că ananasul va fi minunat pus în evidență de câteva afine alcoolizate și am avut dreptate.
Dacă nu ați facut afinată de casă anul acesta și nu sunteți fericiții posesori ai unui prețios borcan cu afine îmbătate, cred că nu-i mare bai! Merge bine ananasul cel cuminte și cu câteva afine proaspete, poate și cu coacăze roșii sau alte fructe mici și îndrăznețe de genul acesta.
Eu am mai folosit afinele din afinată și la checul glazurat cu lămâie, dar și la o prăjitură cu frișcă și ciocolată. Sunt un ingredient deosebit și minunat pentru deserturi, dacă le aveți sunteți foarte norocoși!
Inițial a fost doar un cheesecake. Apoi m-am gândit să îl îmbrac generos în frișcă naturală pentru că așteptam musafiri și mi-am dorit ca desertul să arate cât mai festiv și dichisit. Dacă aveți probleme cu frișca naturală, vi se pare că e greu de bătut, că se lasă, că nu știți de care smântână să cumpărați sau mai știu eu ce, citiți aici: cum se face frișca naturală din smântână.
Desigur că puteți renunța la decorul festiv. Cheesecake-ul în sine e super cremos și fără frișcă, dar e bine să știți că orice cheesecake se transformă miraculos în tort dacă îl decorați puțin 😉
Mod de preparare tort cheesecake cu ananas și afine
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Ingrediente
blat - pentru o formă cu inel detașabil de 18 cm
- 2 ouă
- 2 linguri de zăhar
- 2 linguri de făină
- ¼ linguriță pudră de vanilie
- un praf de sare
umplutura
- 600 g ricotta (sau urdă de-a noastră)
- 200 ml smântână (20% grăsime)
- 100 g zahăr
- seminţele unei păstăi de vanilie
- 15 g gelatină granule
- 100 ml de lapte rece
- 170 g ananas din conservă
- afine proaspete sau din afinată
decor
- 200 ml de smântână pentru frișcă cu 32-35% grăsime
- 30 g zahăr pudră vanilat
- felii de ananas
- afine proaspete sau din afinată
Instrucțiuni de preparare
blatul
- Aprindeți cuptorul la 180 de grade și tapetați cu hârtie de copt o formă de tort cu inel detașabil de 18 cm.
- Puneţi ouăle întregi, pudra de vanilie, zahărul şi sarea într-un bol şi mixaţi timp de cel puţin 7 minute până când ouăle se albesc şi îşi triplează volumul.
- Adăugaţi făina în ploaie şi încorporaţi folosind un tel sau o spatulă.
- Turnaţi compoziţia în tavă, nivelaţi şi daţi tava la cuptor pentru 12-15 minute, funcţie de cuptor. Nu depăşiţi momentul când blatul a început să se rumenească uşor pe margini, iar la suprafaţă e alb şi dacă îl apăsaţi cu degetele este elastic, nelipicios. Blatul nu trebuie să fie rumenit şi uscat, el va rămâne uşor umed.
- Scoateți blatul din formă și lăsați-l să se răcească complet pe un grătar, apoi îl așezați pe un platou și montați din nou inelul de tort în jurul lui.
umplutura
- Scurgeți foarte bine ananasul din conservă. Păstrați câteva felii pentru decor, restul tocați-l mărunt cu un cuțit.
- Scurgeți afinele din afinată sau spălați-le pe cele proaspete și păstrați câteva deoparte pentru decor.
- Hidratați gelatina în laptele rece, apoi o topiți la bain marie conform instrucțiunilor de pe pliculeț.
- Mixați ricotta cu smântâna, zahărul și semințele de vanilie.
- Adăugați gelatina topită în crema de brânză, apoi ananasul mărunțit, afinele și omogenizați.
- Turnați crema obținută peste blat și dați cheesecake-ul la frigider pentru cel puţin 4 ore.
decor
- Mixați smântâna împreună cu zahărul vanilat până obțineți o frișcă fermă, care nu cade de pe teluri.
- Decorați cheesecake-ul cu frișcă, felii de ananas și afine proaspete sau din afinată.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Lasă un comentariu