E sezonul cartofilor noi, care vin cu o dulceaţă şi o frăgezime aparte pe care nu le găsim decât o dată pe an, în această perioadă. Aşa că nu puteam rata o porţie de cartofi micuţi, lăsaţi întregi, cu tot cu coajă, aromatizaţi din belşug cu usturoi şi rozmarin şi băgaţi la cuptor să se rumenească pe îndelete. I-am servit fierbinţi, cu un sos de iaurt cu usturoi şi mărar şi cu o salată verde alături. Simplu şi bun!
Dacă renunţaţi la sosul de iaurt, aveţi o excelentă reţetă de post.

Ingrediente
pentru 4 porţii
- 1 kg de cartofi noi
- 4-5 linguri de ulei
- 4 căţei de usturoi
- rozmarin proaspăt sau uscat
- sare şi piper după gust
sosul de iaurt
- 200 g iaurt gras se poate înlocui cu smântână
- 2 căţei de usturoi
- câteva fire de mărar proaspăt
- 1 lingură de ulei de măsline
- sare
Instrucțiuni de preparare
- Cartofii e de preferat să fie cât mai mici şi cam de aceeaşi dimensiune, ca să aibă acelaşi timp de gătire.
- Se spală cartofii cu un bureţel de vase curat, dar fără să insistaţi să le îndepărtaţi coaja.
- Se pun într-un castron, se adaugă uleiul, sarea, piperul, rozmarinul şi usturoiul tocat şi se amestecă ca să se acopere toţi în mod uniform cu mirodenii.
- Se pun într-o tavă care va merge la cuptor. Tava trebuie să fie suficient de încăpătoare încât cartofii să stea pe un singur rând, să nu se suprapună, pentru a se rumeni frumos şi a deveni crocanţi. Eu am tapetat tava cu hârtie de copt, dar acest lucru nu e obligatoriu, e suficient să o ungeţi cu puţin ulei.
- Cuptorul trebuie să fie încins la 200 de grade. Daţi tava la cuptor şi peste aprox. 20-30 de minute deschideţi uşa cuptorului şi mişcaţi sau amestecaţi cu grijă cartofii în aşa fel încât să îi rotiţi ca să se rumenească pe toate părţile.
- Mai lăsaţi cartofii încă 20-25 de minute, dar cel mai bine ar fi să îi încercaţi cu o furculiţă şi dacă sunt moi, şi furculiţa intră uşor, înseamnă că sunt gata.
Sosul de iaurt
- Cât stau cartofii la cuptor este bine să pregătiţi sosul. Usturoiul pisat, se freacă cu uleiul de măsline şi sarea. Se adaugă iaurtul şi mărarul tocat fin şi se amestecă.
- Cartofii se servesc fierbinţi, cu sosul de iaurt turnat peste ei şi cu o salată verde alături.
Note
Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative. Nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produsele pe care le folosesc și le recomand.
Nu uitaţi că puteţi printa reţeta de cartofi noi la cuptor cu sos de iaurt pentru a o avea la îndemână atunci când o preparaţi sau să o păstraţi la colecţia voastră de reţete pentru mai târziu.
Alte rețete delicioase cu cartofi:
Poftă bună!
Te invidiez, sa stii 🙂
Eu nu am gasit cartofi noi asa mici. Si astia imi plac cel mai mult pentru ca pot face intregi 🙂
Pai la noi numai asa mici se găsesc deocamdată, mari nici nu am vazut.