• Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
Acasă » Retete » Rețete dietetice

6 rețete de somon la cuptor și 6 garnituri potrivite

Iuliana Sbirnea autoare Bucate Aromate - retete simple pentru familie si prieteni
Actualizată: 15 mart. 2024 · Publicată: 2 ian. 2023 de Iuliana Sbîrnea · Postarea poate conține link-uri afiliate· 4 comentarii
1113 shares
Mergi la rețetă Vezi rețeta video

Timp estimat pentru citit: 10 minute

Aceste 6 rețete de somon la cuptor sunt perfecte! În plus, ai în această postare și 6 idei de garnituri potrivite pentru ele. Toate sunt ușor de făcut, doar cu ingrediente naturale, sănătoase și delicioase. Alege rețeta preferată sau încearcă-le pe toate!

6 retete de somon la cuptor

Cu aceste 6 idei de marinade pentru somon, nu doar că vei avea cel mai suculent și cel mai aromat pește, dar nici nu există pericolul să rămâi fără inspirație!

Avem marinade mai blânde, mai aromate sau mai picante, dar și 6 garnituri pentru toate gusturile! Poți face atâtea combinații încât nu te vei plictisi niciodată!

Iar dacă tot ce ai la îndemână acum e o conservă de ton, pe blog veți găsi 3 rețete de salate de ton numai bune pentru o masă rapidă sau de luat la pachet!

Mergi direct la:
  • Ce fel de somon folosim
  • Ce trebuie să conțină marinada
  • 6 idei de marinade pentru somon la cuptor
  • Cum să marinați somonul
  • Cum se gătește somonul la cuptor
  • 6 idei de garnituri pentru somon la cuptor
  • Cum se păstrează
  • Alte rețete cu somon
  • Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Ce fel de somon folosim

Puteți folosi atât somon proaspăt , cât și somon congelat pentru rețetele de mai jos.

Dacă e pe alese, vă recomand să cumpărați file de somon fără piele sau să îi îndepărtați voi pielea înainte de marinare. Dacă nu găsiți file, și medalioanele de somon sunt o opțiune bună și au puține oase.

Puteți calcula 120 -150 g de somon per porție.

fileuri de somon
file de somon fără piele
Banner selgros

Ce trebuie să conțină marinada

Există trei elemente importante pentru o marinadă:

  1. grăsimi - ulei sau unt
  2. acid - suc de citrice: lămâie, lime sau portocale
  3. arome - usturoi, ghimbir, ierburi aromatice, muștar, fulgi de chilli, piper

Toate cele 3 elemente sunt la fel de importante și lucrează împreună pentru a face ca fileul de somon gătit la cuptor să fie fraged, suculent și plin de arome.

Veți găsi mai jos ingredientele pentru fiecare rețetă în parte. Cantitățile se pot adapta ușor la gusturile voastre. Puteți omite ingredientele care nu vă plac sau puteți pune mai mult din aroma voastră preferată.

Jucați-vă cu proporțiile ingredientelor pentru a obține un somon la cuptor exact așa cum vă place!

6 idei de marinade pentru somon la cuptor

1. Rozmarin & lămâie

Aroma rășinoasă și pregnantă a rozmarinului pune în valoare textura fină și untoasă a somonului scăldat în suc de lămâie. Așezați-l alături de bulgur fiert simplu și o mână de păstăi înăbușite și veți avea un prânz complet și delicios!

ingrediente marinadă cu rozmarin si lamaie
  • Ulei de floarea soarelui
  • Suc și coajă de lămâie
  • Rozmarin - proaspăt sau uscat
  • Sare și piper

2. Chilli & lime

Dacă sunteți amatori de mâncăruri picante, combinația aceasta de chilli, usturoi pudră și coajă de lime, va deveni preferata voastră! Și cât de bine merge somonul picant așezat pe un pat de orez cu legume!

ingrediente marinadă cu  chilli si lime
  • Ulei de floarea soarelui
  • Suc și coajă de lime
  • Usturoi pudră
  • Fulgi de chilli
  • Sare și piper

3. Usturoi & pătrunjel

Iată dovada că aromele clasice sunt cele mai bune! Suc de lămâie și o aromă îndrăzneață dar irezistibilă de usturoi! Toul înveselit cu pătrunjel proaspăt. O marinadă versatilă, pe gustul tuturor. Merge de minune cu un piure de cartofi cremos sau chiar cu scordolea.

ingrediente marinadă pentru somon cu usturoi si patrunjel
  • Ulei de floarea soarelui
  • Suc și coajă de lămâie
  • Usturoi
  • Pătrunjel
  • Sare și piper

4. Miere & muștar

Mierea dulce se caramelizează atât de plăcut în cuptor, iar muștarul acidulat echilibrează minunat gustul special al somonului marinat astfel! Servește somonul cu o salată verde sau cu cartofi natur.

Marinada somon - miere si mustar
  • Ulei de floarea soarelui
  • Muștar - de preferat franțuzesc, cu bobițe
  • Miere de albine - lichidă
  • Suc de lămâie
  • Sare și piper

5. Arome mediteraneene

Arome de inspirație mediteraneeană care pătrund în textura mătăsoasă a somonului! Ce poate fi mai apetisant?  Somonul astfel marinat se potrivește perfect cu aproape orice garnitură, de la orez și până la legume proaspete.

Marinada somon - mediteranean
  • Ulei de măsline
  • Ierburi de Provence - rozmarin, pătrunjel, cimbrișor, busuioc, măghiran, cimbru, oregano și leuștean
  • Mărar
  • Suc de lămâie
  • Sare și piper

6. Ghimbir & portocale

Dacă nu te decizi între dulce și picant, combinația acesta te va convinge că le poți avea pe amândouă! Sucul dulce de portocale și gustul iute al ghimbirului dau somonului marinat arome profunde și irezistibile. Serviți-l cu legume mexicane ușor înăbușite în tigaie și veți avea o masă perfect echilibrată!

ingrediente marinadă cu ghimbir si portocale
  • Ulei de floarea soarelui
  • Suc și coajă de portocală
  • Suc de lămâie
  • Ghimbir
  • Sare și piper

Cum să marinați somonul

Alegeți una dintre marinadele de mai sus și pregătiți ingredientele.

O idee excelentă ar fi să faceți mai multe marinade, dacă membrii familiei au gusturi diferite.

6 retete marinada pentru somon la cuptor

Marinadele se fac atât de simplu, chiar dacă vă decideți să faceți mai multe, aproape că nu e niciun efort în plus:

  • pur și simplu puneți ingredientele într-un castron și amestecați ușor cu un tel de mână;
  • pregătiți pungi cu zip sau orice pungi rezistente.
  • puneți fileurile de somon în pungă și turnați peste ele marinada. Masați ușor și sigilați punga;
  • dacă faceți marinade diferite, nu uitați să scrieți pe etichetă ce conține fiecare pungă;
  • lăsați somonul la marinat timp de 30 de minute la temperatura camerei sau până la 12 ore (de seara până dimineața) la frigider.
6 marinade pentru somon gătit la cuptor

Cum se gătește somonul la cuptor

  • Aprindeți cuptorul la 200 de grade
  • Puneți hârtie de copt în tavă
  • Așezați fileurile de somon. Dacă ați folosit fileuri cu piele, așezați-le cu pielea în jos.
  • Puneți peste fiecare file o lingură din marinada în care a stat. În acest fel somonul rămâne umed, nu se usucă în cuptor și va fi fraged și suculent.
  • Dați tava la cuptor pentru 12-15 minute până când peștele este fraged și rumenit ușor.
  • În mod similar puteți găti somonul și la air fryer, doar timpul trebuie ajustat în funcție de recomandările fiecărui aparat (7-9 minute).
fileuri de somon marinat în tavă

❗ Important! Marinada rămasă în pungă trebuie aruncată. Nu o reutilizați!

6 idei de garnituri pentru somon la cuptor

Vă las mai jos și 6 idei de garnituri care merg de minune cu oricare dintre rețetele de somon marinat la cuptor prezentate mai sus. Sunt atât de simple și de rapide, încât nici nu e nevoie de rețete detaliate pentru ele:

  1. legume mexicane - le găsiți congelate, trebuie doar să le puneți în tigaie cu o ceașcă de apă, puțin ulei, sare și piper. Sunt gata în aprox. 20 de minute.
  2. piure de cartofi cremos, făcut cu unt și lapte sau puteți face un piure de post cu ulei de măsline.
  3. cartofi natur - cuburi de cartofi fierți, fierbinți, peste care punem un cub de unt, sare, piper, nucșoară rasă și mărar sau pătrunjel, după gust.
  4. orice salată cu frunze verzi -: baby spanac, rucola, fetică, salată iceberg, etc. peste care mai puteți adăuga legume proaspete: roșii cherry, castraveți, ardei gras, ceapă verde, etc.
  5. orez fiert simplu - cu câteva legume: morocov, ardei gras, ciuperci, porumb, etc.
  6. bulgur fiert și păstăi înăbușite cu puțin ulei de măsline, sare și piper.
6 garnituri pentru somon la cuptor

Cum se păstrează

Firește că cel mai bun somon marinat este cel cald, imediat după ce a fost scos din cuptor.

Să știți că este foarte gustos și după ce se răcește, așa că dacă mai rămâne sau dacă doriți să îl puneți în caserolă și să îl luați la birou, veți avea parte de un prânz excelent.

Se poate încălzi pentru 10 minute în cuptorul clasic sau 2-3 minute la microunde.

Nu vă recomand să congelați somonul gătit!

6 rețete de somon la cuptor

Alte rețete cu somon

Dacă v-au plăcut aceste rețete de somon la cuptor, vă las mai jos pentru inspirație și alte rețete la fel de simple și de bune:

  • Farfurie cu supa de somon cu marar
    Supă finlandeză de somon (Lohikeitto)
  • Tacos cu somon
    Tacos cu somon în crustă crocantă
  • Somon in aluat de foietaj
    Somon în foietaj (Somon en croûte)
  • Frigarui de somon
    Frigărui de somon cu legume colorate

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

6 retete de somon marinat la cuptor

6 rețete de somon la cuptor și 6 garnituri potrivite

6 rețete de somon la cuptor simple, naturale și delicioase! În plus, 6 idei de garnituri! Ideale pentru mese sănătoase sau pachet!
5 from 3 votes
Tipărește Salvează pe Pinterest
Pregătire: 5 minutes minutes
Gătire: 15 minutes minutes
marinare: 30 minutes minutes
Timp total: 50 minutes minutes
Număr de porții: 1
Autor: Iuliana Sbîrnea

Rețeta Video

Ingrediente
 

somon

  • fileuri sau medalioane de somon (120-150 g/persoană)

1. marinadă rozmarin & lămâie

  • 50 ml ulei de floarea soarelui
  • sucul și coaja rasă de la ½ de lămâie
  • 1 linguriță ace de rozmarin tocate mărunt (rozmarin proaspăt sau uscat)
  • sare și piper

2. marinadă chilli & lime

  • 50 ml ulei de floarea soarelui
  • sucul și coaja rasă de la ½ de lime
  • 1 linguriță fulgi de chilli
  • 1 linguriță pudră de usturoi
  • sare și piper

3. marinadă usturoi & pătrunjel

  • 50 ml ulei de floarea soarelui
  • sucul și coaja rasă de la ½ de lămâie
  • 3-4 căței de usturoi
  • 2 lingurițe pătrunjel proaspăt tocat mărunt
  • sare și piper

4. marinadă miere & muștar

  • 50 ml ulei de floarea soarelui
  • 2 lingurițe muștar franțuzesc
  • 2 lingurițe de miere
  • sucul de la ½ lămâie
  • sare și piper

5. marinadă mediteraneeană

  • 50 ml ulei de măsline
  • sucul de la ½ lămâie
  • 1 linguriță ierburi de Provence
  • câteva fire de mărar proaspăt tocat fin
  • sare și piper

6. marinadă ghimbir & portocale

  • 50 ml ulei de floarea soarelui
  • 2 lingurițe rădăcină de ghimbir rasă
  • sucul de la ½ lămâie
  • sucul și coaja de la ½ portocală
  • sare și piper

Instrucțiuni de preparare
 

marinade

  • Puneți ingredientele într-un castron și amestecați ușor cu un tel de mână.
  • Puneți fileurile de somon în pungă și turnați peste ele marinada. Masați ușor și sigilați punga.
  • Dacă faceți marinade diferite, nu uitați să scrieți pe etichetă ce conține fiecare pungă
  • Lăsați somonul la marinat timp de 30 de minute la temperatura camerei sau până la 12 ore (de seara până dimineața) la frigider

somon la cuptor

  • Aprindeți cuptorul la 200 de grade și puneți hârtie de copt în tavă.
  • Așezați fileurile de somon. Dacă ați folosit fileuri cu piele, așezați-le cu pielea în jos.
  • Puneți peste fiecare file o lingură din marinada în care a stat. În acest fel somonul rămâne umed, nu se usucă în cuptor și va fi fraged și suculent.
  • Dați tava la cuptor pentru 12-15 minute până când peștele este fraged și rumenit ușor.
  • În mod similar puteți găti somonul și la air fryer, doar timpul trebuie ajustat în funcție de recomandările fiecărui aparat (7-9 minute).

păstrare

  • Dacă nu se mănâncă imediat sau dacă doriți să îl puneți în caserolă și să îl luați la birou, somonul se poate încălzi pentru 10 minute în cuptorul clasic sau 2-3 minute la microunde.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • Salată de vinete cu tahini și ulei de măsline, presărată cu sumac și pătrunjel, servită într-un bol rustic.
    Salată de vinete fără maioneză – rețeta cu tahini, mai sănătoasă și mai cremoasă
  • Pastă de ton cu brânză cottage, ouă fierte, ceapă și castraveți murați – servită într-un bol alb, alături de pâine de casă
    Pastă de ton cu brânză cottage și ouă fierte – rețetă sănătoasă, cu multe proteine
  • castron alb cu salata calda de naut si legume diverse morcov, ardei, ceapa decorata cu patrunjel
    Salată caldă de năut cu legume – rapidă, sănătoasă, gata în 20 de minute
  • Farfurie cu couscous cu ciuperci, servit cald, ideal pentru prânz sau cină de post
    Couscous cu ciuperci – rețetă de post rapidă și gustoasă, gata în 30 de minute!
1113 shares

Comentarii

  1. Andra a zis

    ianuarie 17, 2024 at 12:50 pm

    extraordinar de folositor

    multumesc

    Răspunde
    • Iuliana Sbîrnea a zis

      ianuarie 17, 2024 at 5:39 pm

      Mă bucur mult că vă place!

      Răspunde
  2. Sorin a zis

    mai 23, 2023 at 12:50 am

    5 stars
    Superb ca au fost descrise toate metodele de marinare, multumim!!

    Răspunde
    • Iuliana Sbîrnea a zis

      mai 23, 2023 at 7:24 am

      Cu mult drag!

      Răspunde
5 from 3 votes (2 ratings without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • Bol cu gogoși rapide cu praf de copt și mere, desert de casă simplu și pufos
    Gogoși rapide cu praf de copt, mere și stafide – pufoase, aromate, gata în 15 minute
  • Recipiente cu diferite tipuri de ulei, fiecare potrivit pentru preparate diferite
    Nu toate uleiurile sunt la fel! Alege corect – ghid complet
  • Salată ușoară cu pui, ciuperci și sos de usturoi fără ou crud, într-un bol alb pe fundal de lemn
    Salată cu piept de pui, ciuperci și sos de usturoi - rețetă ușoară
  • Felie de cremșnit cremos cu foi de casă stratificate și cremă fină de vanilie.
    Cremșnit cu aluat fraged de casă și cremă fină de vanilie (cremeș, crempita)

Populare acum

  • Farfurie alba cu felii de chec aperitiv cu iaurt. In sectiune se vad masline, cuburi de legume, branzeturi si sunca
    Chec aperitiv cu iaurt, șuncă, brânză și legume – rapid și gustos
  • Friptură de porc la cuptor cu cartofi - rețeta cu ceafă de porc întreagă
    Friptură de porc la cuptor cu cartofi - rețeta cu ceafă de porc întreagă
  • Felie de tort cu biscuiți Petit Beurre și cremă de cacao, servită pe farfurie albă
    Tort de biscuiți - rețeta veche cu cremă fiartă de cacao - fără ouă
  • doi pesti intregi gatiti la air fryer
    Cum să gătești perfect pește la air fryer - cât timp și la ce temperatură

  • Rețete dietetice
  • Rețete cu pui
  • Rețete la tigaie
  • Rețete la air fryer
  • Torturi

  • Rețete fără carne
  • Rețete cu carne
  • Rețete de post
  • Salate

VEZI TOATE CATEGORIILE

Deserturi de post

  • Placinta cu dovleac
    Plăcintă cu dovleac cu foi subțiri – rețetă video rapidă și delicioasă
  • Clătite de post cu apă minerală
    Clătite de post cu apă minerală – rețeta simplă și rapidă pentru clătite pufoase
  • Prăjitură turnată cu mere
    Prăjitură turnată cu mere rase - rețeta simplă, de post
  • Cornulețe de post cu borș
    Cornulețe de post cu borș umplute cu rahat
VEZI ȘI ALTE REȚETE

Prăjiturile copilăriei

  • Felie de cremșnit cremos cu foi de casă stratificate și cremă fină de vanilie.
    Cremșnit cu aluat fraged de casă și cremă fină de vanilie (cremeș, crempita)
  • felii de prajitura Greta Garbo (Jerbo) pe farfurii
    Prăjitura Greta Garbo (Jerbo) cu nucă și gem - rețeta veche cu unt și untură
  • placinta cu mere si aluat fraged cu untura
    Plăcintă cu mere și aluat fraged cu untură și smântână - o rețetă delicioasă!
  • Prajitura cu gem si aluat razuit
    Prăjitura cu gem și aluat răzuit - rețeta cu unt sau untură
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Cei mai pufoși cozonaci

  • cozonac moldovenesc cu aluat oparit
    Cozonac moldovenesc cu aluat opărit - rețeta după Silvia Jurcovan
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • cozonac fara framantare pufos cu multa umplutura
    Cozonac fără frământare și fără împăturiri - cea mai ușoară rețetă

Rețete actualizate

  • Portokalopita cu portocale și iaurt, servită pe farfurie albă, desert tradițional grecesc
    Portokalopita - rețeta de plăcintă grecească însiropată, cu iaurt şi portocale
  • Rețetă de varză a la Cluj servită pe farfurie, cu smântână și tacâmuri, preparat tradițional românesc gătit la cuptor
    Cum se face varza a la Cluj – rețeta tradițională românească, pas cu pas
  • Supă cremă de morcovi copți cu măr și ghimbir, decorată cu smântână și semințe de dovleac
    Supă cremă de morcovi copți cu măr și ghimbir – rețetă fină și aromată
  • felie de prajitura cu piscoturi, lapte condensat si banane asezata pe farfurie pentru servire
    Prăjitură cu pișcoturi, lapte condensat și banane – rețetă fără coacere

Articole utile

  • coperta articol secretul aluatului perfect - dospirea in cuptor
    Cum să dospești aluatul în cuptor pentru un rezultat perfect – Trucuri și sfaturi
  • colaj de fotografii cu deserturi cozonac, prajituri, fursecuri, turta dulce pentru masa craciun care se pot face din timp
    20+ deserturi pentru Crăciun pregătite din timp - sfaturi și trucuri pentru păstrare
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
  • proporția de înlocuire unt vs untură și invers
    Cum Să Înlocuiești Untul cu Untură și Invers – Tot ce Trebuie Să Știi
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.