Bucate Aromate

  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște
  • cum se serveste ciorba de primavara cu loboda si stevie, alaturi de paine proaspata si ceapa verde
    Ciorbă de primăvară cu lobodă și ștevie – rețetă ușoară și sănătoasă
  • chifteluțe din piure de cartofi pe farfurie cu salata verde si ridichi
    Chiftele din piure de cartofi și fasole roșie - rețetă de post delicioasă
  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • baghete cu masline pe gratar de racire alaturi de un bol cu masline intregi si buchet de rozmarin
    Baghete cu măsline și făină integrală - rețeta ușoară, fără frământare
  • 12 retete de post cu naut
    12 Rețete delicioase cu năut pentru post – rapide, sănătoase și pline de proteine!
  • servire gogosi rotunde pudrate cu zahar
    Gogoși pufoase cu brânză de vaci - rețetă rapidă, fără drojdie
  • cele mai bune retete de mucenici pentru 9 martie
    Cele mai bune rețete de mucenici – de post și de dulce, fierți și copți!
  • mucenici din aluat de cozonac glazurati cu ciocolata presarati cu fistic
    Mucenici din aluat de cozonac cu ciocolată și fistic – rețetă pentru 9 Martie
  • tocinei din cartofi rasi cu branza sarata asezati pe farfurii de servire alaturi de un castron cu smantana
    Tocinei bucovineni din cartofi și brânză rasă - rețetă tradițională delicioasă
Acasă » Retete » Rețete dietetice

6 rețete de somon la cuptor și 6 garnituri potrivite

Publicat la 2 ianuarie 2023 de Iuliana Sbîrnea - 4 comentarii - Această postare poate conține linkuri afiliate

1001 shares
Mergi la rețetă Vezi rețeta video

Timp estimat pentru citit: 10 minute

Aceste 6 rețete de somon la cuptor sunt perfecte! În plus, ai în această postare și 6 idei de garnituri potrivite pentru ele. Toate sunt ușor de făcut, doar cu ingrediente naturale, sănătoase și delicioase. Alege rețeta preferată sau încearcă-le pe toate!

6 retete de somon la cuptor

Cu aceste 6 idei de marinade pentru somon, nu doar că vei avea cel mai suculent și cel mai aromat pește, dar nici nu există pericolul să rămâi fără inspirație!

Avem marinade mai blânde, mai aromate sau mai picante, dar și 6 garnituri pentru toate gusturile! Poți face atâtea combinații încât nu te vei plictisi niciodată!

Iar dacă tot ce ai la îndemână acum e o conservă de ton, pe blog veți găsi 3 rețete de salate de ton numai bune pentru o masă rapidă sau de luat la pachet!

Mergi direct la:
  • Ce fel de somon folosim
  • Ce trebuie să conțină marinada
  • 6 idei de marinade pentru somon la cuptor
  • Cum să marinați somonul
  • Cum se gătește somonul la cuptor
  • 6 idei de garnituri pentru somon la cuptor
  • Cum se păstrează
  • Alte rețete cu somon
  • Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Ce fel de somon folosim

Puteți folosi atât somon proaspăt , cât și somon congelat pentru rețetele de mai jos.

Dacă e pe alese, vă recomand să cumpărați file de somon fără piele sau să îi îndepărtați voi pielea înainte de marinare. Dacă nu găsiți file, și medalioanele de somon sunt o opțiune bună și au puține oase.

Puteți calcula 120 -150 g de somon per porție.

fileuri de somon
file de somon fără piele
Banner selgros

Ce trebuie să conțină marinada

Există trei elemente importante pentru o marinadă:

  1. grăsimi - ulei sau unt
  2. acid - suc de citrice: lămâie, lime sau portocale
  3. arome - usturoi, ghimbir, ierburi aromatice, muștar, fulgi de chilli, piper

Toate cele 3 elemente sunt la fel de importante și lucrează împreună pentru a face ca fileul de somon gătit la cuptor să fie fraged, suculent și plin de arome.

Veți găsi mai jos ingredientele pentru fiecare rețetă în parte. Cantitățile se pot adapta ușor la gusturile voastre. Puteți omite ingredientele care nu vă plac sau puteți pune mai mult din aroma voastră preferată.

Jucați-vă cu proporțiile ingredientelor pentru a obține un somon la cuptor exact așa cum vă place!

6 idei de marinade pentru somon la cuptor

1. Rozmarin & lămâie

Aroma rășinoasă și pregnantă a rozmarinului pune în valoare textura fină și untoasă a somonului scăldat în suc de lămâie. Așezați-l alături de bulgur fiert simplu și o mână de păstăi înăbușite și veți avea un prânz complet și delicios!

ingrediente marinadă cu rozmarin si lamaie
  • Ulei de floarea soarelui
  • Suc și coajă de lămâie
  • Rozmarin - proaspăt sau uscat
  • Sare și piper

2. Chilli & lime

Dacă sunteți amatori de mâncăruri picante, combinația aceasta de chilli, usturoi pudră și coajă de lime, va deveni preferata voastră! Și cât de bine merge somonul picant așezat pe un pat de orez cu legume!

ingrediente marinadă cu  chilli si lime
  • Ulei de floarea soarelui
  • Suc și coajă de lime
  • Usturoi pudră
  • Fulgi de chilli
  • Sare și piper

3. Usturoi & pătrunjel

Iată dovada că aromele clasice sunt cele mai bune! Suc de lămâie și o aromă îndrăzneață dar irezistibilă de usturoi! Toul înveselit cu pătrunjel proaspăt. O marinadă versatilă, pe gustul tuturor. Merge de minune cu un piure de cartofi cremos sau chiar cu scordolea.

ingrediente marinadă pentru somon cu usturoi si patrunjel
  • Ulei de floarea soarelui
  • Suc și coajă de lămâie
  • Usturoi
  • Pătrunjel
  • Sare și piper

4. Miere & muștar

Mierea dulce se caramelizează atât de plăcut în cuptor, iar muștarul acidulat echilibrează minunat gustul special al somonului marinat astfel! Servește somonul cu o salată verde sau cu cartofi natur.

Marinada somon - miere si mustar
  • Ulei de floarea soarelui
  • Muștar - de preferat franțuzesc, cu bobițe
  • Miere de albine - lichidă
  • Suc de lămâie
  • Sare și piper

5. Arome mediteraneene

Arome de inspirație mediteraneeană care pătrund în textura mătăsoasă a somonului! Ce poate fi mai apetisant?  Somonul astfel marinat se potrivește perfect cu aproape orice garnitură, de la orez și până la legume proaspete.

Marinada somon - mediteranean
  • Ulei de măsline
  • Ierburi de Provence - rozmarin, pătrunjel, cimbrișor, busuioc, măghiran, cimbru, oregano și leuștean
  • Mărar
  • Suc de lămâie
  • Sare și piper

6. Ghimbir & portocale

Dacă nu te decizi între dulce și picant, combinația acesta te va convinge că le poți avea pe amândouă! Sucul dulce de portocale și gustul iute al ghimbirului dau somonului marinat arome profunde și irezistibile. Serviți-l cu legume mexicane ușor înăbușite în tigaie și veți avea o masă perfect echilibrată!

ingrediente marinadă cu ghimbir si portocale
  • Ulei de floarea soarelui
  • Suc și coajă de portocală
  • Suc de lămâie
  • Ghimbir
  • Sare și piper

Cum să marinați somonul

Alegeți una dintre marinadele de mai sus și pregătiți ingredientele.

O idee excelentă ar fi să faceți mai multe marinade, dacă membrii familiei au gusturi diferite.

6 retete marinada pentru somon la cuptor

Marinadele se fac atât de simplu, chiar dacă vă decideți să faceți mai multe, aproape că nu e niciun efort în plus:

  • pur și simplu puneți ingredientele într-un castron și amestecați ușor cu un tel de mână;
  • pregătiți pungi cu zip sau orice pungi rezistente.
  • puneți fileurile de somon în pungă și turnați peste ele marinada. Masați ușor și sigilați punga;
  • dacă faceți marinade diferite, nu uitați să scrieți pe etichetă ce conține fiecare pungă;
  • lăsați somonul la marinat timp de 30 de minute la temperatura camerei sau până la 12 ore (de seara până dimineața) la frigider.
6 marinade pentru somon gătit la cuptor

Cum se gătește somonul la cuptor

  • Aprindeți cuptorul la 200 de grade
  • Puneți hârtie de copt în tavă
  • Așezați fileurile de somon. Dacă ați folosit fileuri cu piele, așezați-le cu pielea în jos.
  • Puneți peste fiecare file o lingură din marinada în care a stat. În acest fel somonul rămâne umed, nu se usucă în cuptor și va fi fraged și suculent.
  • Dați tava la cuptor pentru 12-15 minute până când peștele este fraged și rumenit ușor.
  • În mod similar puteți găti somonul și la air fryer, doar timpul trebuie ajustat în funcție de recomandările fiecărui aparat (7-9 minute).
fileuri de somon marinat în tavă

❗ Important! Marinada rămasă în pungă trebuie aruncată. Nu o reutilizați!

6 idei de garnituri pentru somon la cuptor

Vă las mai jos și 6 idei de garnituri care merg de minune cu oricare dintre rețetele de somon marinat la cuptor prezentate mai sus. Sunt atât de simple și de rapide, încât nici nu e nevoie de rețete detaliate pentru ele:

  1. legume mexicane - le găsiți congelate, trebuie doar să le puneți în tigaie cu o ceașcă de apă, puțin ulei, sare și piper. Sunt gata în aprox. 20 de minute.
  2. piure de cartofi cremos, făcut cu unt și lapte sau puteți face un piure de post cu ulei de măsline.
  3. cartofi natur - cuburi de cartofi fierți, fierbinți, peste care punem un cub de unt, sare, piper, nucșoară rasă și mărar sau pătrunjel, după gust.
  4. orice salată cu frunze verzi -: baby spanac, rucola, fetică, salată iceberg, etc. peste care mai puteți adăuga legume proaspete: roșii cherry, castraveți, ardei gras, ceapă verde, etc.
  5. orez fiert simplu - cu câteva legume: morocov, ardei gras, ciuperci, porumb, etc.
  6. bulgur fiert și păstăi înăbușite cu puțin ulei de măsline, sare și piper.
6 garnituri pentru somon la cuptor

Cum se păstrează

Firește că cel mai bun somon marinat este cel cald, imediat după ce a fost scos din cuptor.

Să știți că este foarte gustos și după ce se răcește, așa că dacă mai rămâne sau dacă doriți să îl puneți în caserolă și să îl luați la birou, veți avea parte de un prânz excelent.

Se poate încălzi pentru 10 minute în cuptorul clasic sau 2-3 minute la microunde.

Nu vă recomand să congelați somonul gătit!

6 rețete de somon la cuptor

Alte rețete cu somon

Dacă v-au plăcut aceste rețete de somon la cuptor, vă las mai jos pentru inspirație și alte rețete la fel de simple și de bune:

  • Farfurie cu supa de somon cu marar
    Supă finlandeză de somon (Lohikeitto)
  • Tacos cu somon
    Tacos cu somon în crustă crocantă
  • Somon in aluat de foietaj
    Somon în foietaj (Somon en croûte)
  • Frigarui de somon
    Frigărui de somon cu legume colorate

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

6 retete de somon marinat la cuptor

6 rețete de somon la cuptor și 6 garnituri potrivite

6 rețete de somon la cuptor simple, naturale și delicioase! În plus, 6 idei de garnituri! Ideale pentru mese sănătoase sau pachet!
5 from 3 votes
Tipărește Salvează pe Pinterest
Pregătire: 5 minutes minutes
Gătire: 15 minutes minutes
marinare: 30 minutes minutes
Timp total: 50 minutes minutes
Număr de porții: 1
Autor: Iuliana Sbîrnea

Rețeta Video

Ingrediente
 

somon

  • fileuri sau medalioane de somon (120-150 g/persoană)

1. marinadă rozmarin & lămâie

  • 50 ml ulei de floarea soarelui
  • sucul și coaja rasă de la ½ de lămâie
  • 1 linguriță ace de rozmarin tocate mărunt (rozmarin proaspăt sau uscat)
  • sare și piper

2. marinadă chilli & lime

  • 50 ml ulei de floarea soarelui
  • sucul și coaja rasă de la ½ de lime
  • 1 linguriță fulgi de chilli
  • 1 linguriță pudră de usturoi
  • sare și piper

3. marinadă usturoi & pătrunjel

  • 50 ml ulei de floarea soarelui
  • sucul și coaja rasă de la ½ de lămâie
  • 3-4 căței de usturoi
  • 2 lingurițe pătrunjel proaspăt tocat mărunt
  • sare și piper

4. marinadă miere & muștar

  • 50 ml ulei de floarea soarelui
  • 2 lingurițe muștar franțuzesc
  • 2 lingurițe de miere
  • sucul de la ½ lămâie
  • sare și piper

5. marinadă mediteraneeană

  • 50 ml ulei de măsline
  • sucul de la ½ lămâie
  • 1 linguriță ierburi de Provence
  • câteva fire de mărar proaspăt tocat fin
  • sare și piper

6. marinadă ghimbir & portocale

  • 50 ml ulei de floarea soarelui
  • 2 lingurițe rădăcină de ghimbir rasă
  • sucul de la ½ lămâie
  • sucul și coaja de la ½ portocală
  • sare și piper

Instrucțiuni de preparare
 

marinade

  • Puneți ingredientele într-un castron și amestecați ușor cu un tel de mână.
  • Puneți fileurile de somon în pungă și turnați peste ele marinada. Masați ușor și sigilați punga.
  • Dacă faceți marinade diferite, nu uitați să scrieți pe etichetă ce conține fiecare pungă
  • Lăsați somonul la marinat timp de 30 de minute la temperatura camerei sau până la 12 ore (de seara până dimineața) la frigider

somon la cuptor

  • Aprindeți cuptorul la 200 de grade și puneți hârtie de copt în tavă.
  • Așezați fileurile de somon. Dacă ați folosit fileuri cu piele, așezați-le cu pielea în jos.
  • Puneți peste fiecare file o lingură din marinada în care a stat. În acest fel somonul rămâne umed, nu se usucă în cuptor și va fi fraged și suculent.
  • Dați tava la cuptor pentru 12-15 minute până când peștele este fraged și rumenit ușor.
  • În mod similar puteți găti somonul și la air fryer, doar timpul trebuie ajustat în funcție de recomandările fiecărui aparat (7-9 minute).

păstrare

  • Dacă nu se mănâncă imediat sau dacă doriți să îl puneți în caserolă și să îl luați la birou, somonul se poate încălzi pentru 10 minute în cuptorul clasic sau 2-3 minute la microunde.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • reteta salata de morcov cu iaurt grecesc
    Salată de morcovi și castraveți cu iaurt grecesc - rețetă simplă și sănătoasă
  • castron cu salata de telina cu morcov si maioneza
    Rețetă rapidă cu BlendyGo 3 - Salată de țelină cu maioneză dietetică
  • ardei umpluti in caserola de sticla cu sos
    Ardei umpluți fără carne, la cuptor- rețeta vegană cu bulgur și ciuperci
  • legume curcubeu la air fryer
    Legume la air fryer sau cuptor - Rețetă sănătoasă și rapidă
1001 shares

Comentarii

  1. Andra a zis

    ianuarie 17, 2024 at 12:50 pm

    extraordinar de folositor

    multumesc

    Răspunde
    • Iuliana Sbîrnea a zis

      ianuarie 17, 2024 at 5:39 pm

      Mă bucur mult că vă place!

      Răspunde
  2. Sorin a zis

    mai 23, 2023 at 12:50 am

    5 stars
    Superb ca au fost descrise toate metodele de marinare, multumim!!

    Răspunde
    • Iuliana Sbîrnea a zis

      mai 23, 2023 at 7:24 am

      Cu mult drag!

      Răspunde
5 from 3 votes (2 ratings without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște
  • cum se serveste ciorba de primavara cu loboda si stevie, alaturi de paine proaspata si ceapa verde
    Ciorbă de primăvară cu lobodă și ștevie – rețetă ușoară și sănătoasă

Populare acum

  • Reteta tiramisu rapid fara oua
    Tiramisu fără ouă - rețeta rapidă cu mascarpone și frișcă
  • felie de cremă de zaăr ars cu sirop
    Cremă de zahăr ars - rețeta cu 8 ouă, fără amidon
  • Borcan de sticla cu flori de soc si felii de lamaie pentru preparare socata fara drojdie
    Cum se face socata – Rețetă tradițională, fără drojdie, 100% naturală
  • maioneza dietetica cu 4 oua intregi si putin ulei facuta la blender
    Maioneză "la minut" - rețeta cu 4 ouă fierte și doar 50 ml de ulei

  • Salate

  • Paste
  • Rețete de sosuri delicioase
  • Supe
  • Rețete cu pește și fructe de mare

VEZI TOATE CATEGORIILE

Rețete de tort pentru orice sărbătoare

  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • Tort de mere caramelizate
    Tort de Mere Caramelizate Perfect – Urmează Rețeta Pas cu Pas și Video
  • tort cu crema de lamaie si fructe de padure
    Tort cu cremă de lămâie și fructe de pădure - rețeta delicioasă pentru orice ocazie
  • Tort cu spuma de capsuni
    Tort cu spumă de căpşuni
ALTE REȚETE DE TORT

Rețete de prăjituri explicate pas cu pas

  • felii de prajitura Trenulet sau chec la metru
    Prăjitura Trenuleț - rețeta veche de chec la metru cu cremă de vanilie
  • felii de prajitura Greta Garbo (Jerbo) pe farfurii
    Prăjitura Greta Garbo (Jerbo) cu nucă și gem - rețeta veche cu unt și untură
  • prajitura Ora 12 cu frisca
    Prăjitura Ora 12 - Rețetă ușoară cu blat de cacao, frișcă și ciocolată
  • Prajitura Albinita asezata pe platou alb cu picior
    Prăjitura Albinița - rețeta veche care ne încântă și astăzi
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Rețete actualizate

  • savarină pufoasă bine însiropată servită pe farfurie
    Savarine pufoase cu frișcă naturală – rețeta clasică, pas cu pas
  • maioneza dietetica cu 4 oua intregi si putin ulei facuta la blender
    Maioneză "la minut" - rețeta cu 4 ouă fierte și doar 50 ml de ulei
  • felie de cremă de zaăr ars cu sirop
    Cremă de zahăr ars - rețeta cu 8 ouă, fără amidon
  • reteta chec pufos cu lapte si cacao 2 tavi
    Chec pufos cu lapte și cacao - rețeta cu cana, pentru 2 tăvi

Articole utile

  • cea mai buna faina pentru cozonac pufos - coperta cu doua felii de cozonac cu nuca super pufos
    Cea mai bună făină pentru cozonaci pufoși – Ghid complet pentru alegerea făinii
  • proporția de înlocuire unt vs untură și invers
    Cum Să Înlocuiești Untul cu Untură și Invers – Tot ce Trebuie Să Știi
  • coperta articol secretul aluatului perfect - dospirea in cuptor
    Cum să dospești aluatul în cuptor pentru un rezultat perfect – Trucuri și sfaturi
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.