Bucate Aromate

  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște
  • cum se serveste ciorba de primavara cu loboda si stevie, alaturi de paine proaspata si ceapa verde
    Ciorbă de primăvară cu lobodă și ștevie – rețetă ușoară și sănătoasă
  • chifteluțe din piure de cartofi pe farfurie cu salata verde si ridichi
    Chiftele din piure de cartofi și fasole roșie - rețetă de post delicioasă
  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • baghete cu masline pe gratar de racire alaturi de un bol cu masline intregi si buchet de rozmarin
    Baghete cu măsline și făină integrală - rețeta ușoară, fără frământare
  • 12 retete de post cu naut
    12 Rețete delicioase cu năut pentru post – rapide, sănătoase și pline de proteine!
  • servire gogosi rotunde pudrate cu zahar
    Gogoși pufoase cu brânză de vaci - rețetă rapidă, fără drojdie
  • cele mai bune retete de mucenici pentru 9 martie
    Cele mai bune rețete de mucenici – de post și de dulce, fierți și copți!
  • mucenici din aluat de cozonac glazurati cu ciocolata presarati cu fistic
    Mucenici din aluat de cozonac cu ciocolată și fistic – rețetă pentru 9 Martie
  • tocinei din cartofi rasi cu branza sarata asezati pe farfurii de servire alaturi de un castron cu smantana
    Tocinei bucovineni din cartofi și brânză rasă - rețetă tradițională delicioasă
Acasă » Retete » Ciorbe

Borș de sfeclă roșie cu cartofi - rețeta de borș ucrainian

Publicat la 16 martie 2023 de Iuliana Sbîrnea - 2 comentarii - Această postare poate conține linkuri afiliate

130 shares
Mergi la rețetă Vezi rețeta video

Timp estimat pentru citit: 6 minute

Când simți nevoia unei ciorbe de post gustoasă și plină de vitamine, încearcă această rețetă de borș de sfeclă cu cartofi! Are multe legume și un gust delicios! Poate fi servită într-o zi de post alături de o mămăliguță sau oricând în timpul anului.

bors de sfecla rosie cu cartofi

Rețeta aceasta de borș de sfeclă roșie este inspirată de celebra rețetă ucraineană, dar este o ciorbă care se face în mod tradițional și în Moldova noastră, precum și în Bucovina.

Ciorba de sfeclă roșie se face ușor, iar ingredientele sunt ieftine și la îndemâna oricui. Dacă vrei să încerci și alte rețete de acest gen, îți recomand ciorba de cartofi de post, acrită cu borș sau cu zeamă de varză sau ciorba de fasole verde îngroșată cu făină care este delicioasă și consistentă.

Mergi direct la:
  • Ce ne trebuie
  • Cum se face
  • Ce puteți înlocui în rețetă
  • Cum se servește ciorba de sfeclă roșie?
  • Extra-sfaturi
  • Alte rețete cu sfeclă roșie
  • Rețete asemănătoare
  • Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Ce ne trebuie

Ca în orice ciorbă de post, și în acest borș de sfeclă roșie găsim multe legume de sezon care pe lângă gust și culoare, aduc și cu un important aport de vitamine.

Putem îmbogăți borșul de sfeclă roșie adăugându-i multe rădăcinoase, iar dacă este primăvară putem adăuga verdețuri ca: ștevie, lobodă, urzici, ceapă verde, etc.

sfeclă roșie

Iată mai jos ce legume am folosit eu în rețeta prezentată:

  • sfeclă roșie - am folosit o rădăcină mare, pentru că ea este vedeta acestei rețete, cea care dă o culoare superbă și un gust deosebit
  • rădăcinoase - ceapă uscată, morcov, țelină, rădăcină de pătrunjel, cartofi
  • alte legume - praz, ardei gras
  • verdețuri - lobodă și pătrunjel
  • suc de roșii - făcut în casă
  • borș 
  • sare
  • cimbru uscat

Pentru cantitățile exacte ale ingredientelor, vedeți rețeta completă de mai jos, pe care o puteți tipări sau o puteți salva. Tot acolo găsiți și varianta video.

Cum se face

legume calite

Tăiați cuburi: ceapa, morcovul, țelina, rădăcina de pătrunjel și ardeiul. Puneți uleiul să se încingă într-o oală de 5-6 litri și căliți legumele pentru 4-5 minute până când se înmoaie puțin.

bors de sfecla

Puneți în oală 3 litri de apă și adăugați cartofii și sfecla roșie tăiată cuburi. Adăugați sare, piper și cimbru uscat după gust și lăsați legumele să fiarbă 20-30 de minute până când toate sunt fierte.

ciorba de sfecla rosie cu cartofi_acrita cu bors

Potriviți gustul de sare și puneți frunzele de lobodă tocate mărunt, sucul de roșii și borșul încălzit în prealabil. Lăsați ciorba să mai fiarbă 10 minute la foc mic.

patrunjel

Stingeți focul și presărați pătrunjel sau leuștean proaspăt tocat fin. Serviți borșul de sfeclă roșie cu ceapă verde și mămăliguță.

Ce puteți înlocui în rețetă

Ca la orice rețetă de ciorbă, puteți adapta ingredientele după ceea ce aveți la îndemână sau după gust. Important este însă să mențineți sfecla roșie, căci ea este vedeta acestei ciorbe.

  • Legume și verdețuri - bineînțeles, puteți omite sau înlocui orice legumă din rețetă. De exemplu puteți folosi rădăcină de păstârnac în loc de pătrunjel, puteți renunța la praz dacă nu îl aveți sau puteți pune în ciorbă și frunze de lobodă și ștevie proaspătă.
  • Borș - îl puteți înlocui cu zeamă de varză sau de la murături. Dacă nu vă plac ciorbele acre, puteți omite borșul și puteți drege ciorba cu zdrențe de ou bătut sau cu smântână fermentată .
  • Dacă nu țineți post, puteți drege ciorba cu zdrențe de ou sau cu smântână fermentată.
bors de sfecla rosie cu cartofi

Cum se servește ciorba de sfeclă roșie?

Fiind o ciorbă de post, la care am folosit doar foarte puțin ulei, aceasta se poate mânca atât rece, cât și caldă.

Dacă e primăvară o puteți mânca cu ceapă verde. De asemenea merge de minune și ceapă uscată, cu praz sau cu ardei iute.

O puteți servi cu mămăliguță caldă sau rece sau cu pâine proaspătă de casă.

Extra-sfaturi

  • Eu am tăiat sfecla în cuburi un pic mai mic decât cartofii. Are o textură fibroasă și rămâne un pic mai tare decât restul legumelor. Dacă credeți că nu vă place, o puteți da pe răzătoarea cu găuri mari.

Alte rețete cu sfeclă roșie

Sfecla roșie este o legumă delicioasă și plină de beneficii pentru sănătate. Este bogată în nutrienți precum vitaminele și mineralele esențiale pentru organism, precum și în antioxidanți care ajută la protejarea celulelor împotriva stresului oxidativ.

În plus, sfecla roșie este versatilă și poate fi utilizată într-o varietate de rețete, de la salate până la smoothies. Iată ce alte rețete cu sfeclă mai găsiți pe blog:

  • Salată de sfeclă roșie cu brânză
    Salată de sfeclă roșie cu brânză și migdale
  • Suc de sfeclă roșie cu morcov
    Suc de sfeclă roșie cu morcov și mandarine
  • Salată de sfeclă roşie cu hrean la borcan
    Salată de sfeclă roşie cu hrean la borcan
  • Pastă de avocado cu sfeclă roşie şi usturoi
    Pastă de avocado cu sfeclă roşie şi usturoi

Rețete asemănătoare

Vrei să încerci și alte rețete asemănătoare de ciorbe sau supe de post? Iată ce mai găsești pe blog:

  • Ciorbă de lobodă roșie cu cartofi
    Ciorbă de lobodă roșie cu cartofi - rețeta tradițională
  • Ciorba de legume cu bors
    Ciorbă de legume cu borș și aromă de cimbru
  • Ciorbă de praz cu năut
    Ciorbă de praz cu năut
  • bol alb cu supa de chimen cu crutoane de paine si patrunjel
    Supă de chimen ardelenească - cea mai ieftină rețetă de post

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

bors de sfecla rosie cu cartofi

Borș de sfeclă roșie cu cartofi - rețeta de borș ucrainian

Când vrei o ciorbă gustoasă și plină de vitamine, încearcă această rețetă de borș de sfeclă cu cartofi! Are multe legume și un gust delicios.
5 from 3 votes
Tipărește Salvează pe Pinterest
Pregătire: 10 minutes minutes
Gătire: 45 minutes minutes
Timp total: 55 minutes minutes
Număr de porții: 6
Autor: Iuliana Sbîrnea

Rețeta Video

Ingrediente
 

  • 1 ceapă uscată
  • 1 fir mare de praz
  • 1 morcov
  • 1 felie de țelină
  • 1 rădăcină de păstârnac sau pătrunjel
  • 1 ardei gras
  • 3 cartofi (aprox. 250 g)
  • 1 sfeclă roșie mare (aprox. 500 g)
  • 2 legături lobodă (sau ștevie, urzici)
  • 250 ml suc de roșii
  • 400 ml borș (sau după gust)
  • sare, piper, cimbru uscat (după gust)
  • leuștean sau pătrunjel proaspăt (pentru servit)
  • 3 litri apă

opțional

  • smântână fermentată, ou bătut (pentru dres ciorba)

Instrucțiuni de preparare
 

  • Tăiați cuburi: ceapa, morcovul, țelina, rădăcina de pătrunjel și ardeiul. Puneți uleiul să se încingă într-o oală de 5-6 litri și căliți legumele pentru 4-5 minute până când se înmoaie puțin.
  • Puneți în oală 3 litri de apă și adăugați cartofii și sfecla roșie tăiată cuburi. Adăugați sare, piper și cimbru uscat după gust și lăsați legumele să fiarbă 20-30 de minute până când toate sunt fierte.
  • Potriviți gustul de sare și puneți frunzele de lobodă tocate mărunt, sucul de roșii și borșul încălzit în prealabil. Lăsați ciorba să mai fiarbă 10 minute la foc mic.
  • Stingeți focul și presărați pătrunjel sau leuștean proaspăt tocat fin. Serviți borșul de sfeclă roșie cu ceapă verde și mămăliguță.

Bine de știut:

  • Eu am tăiat sfecla în cuburi un pic mai mic decât cartofii. Are o textură fibroasă și rămâne un pic mai tare decât restul legumelor. Dacă credeți că nu vă place, o puteți da pe răzătoarea cu găuri mari.
Valori nutriționale
Borș de sfeclă roșie cu cartofi - rețeta de borș ucrainian
Valori per porție
Calorii
55
% doza zilnică recomandată*
Grăsimi
 
0.4
g
1
%
Carbohidrați
 
13
g
4
%
Fibre
 
3
g
13
%
Zahăr
 
5
g
6
%
Proteine
 
2
g
4
%
Vitamina A
 
2588
IU
52
%
Calciu
 
40
mg
4
%
* Valorile zilnice procentuale sunt calculate pentru o dietă de 2000 de calorii.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • taietei rapizi turnati cu punga
    Tăieței rapizi turnați cu punga - rețeta gata în 5 minute!
  • ciorba de văcuță din rasol
    Ciorbă țărănească din rasol de vită acrită cu suc de roșii - rețeta pas cu pas
  • storceag de sturion
    Storceag de sturion ca la Sfântu Gheorghe - rețeta pescărească din Delta Dunării
  • Ciorba de cartofi de post-reteta
    Ciorbă de cartofi, rețeta de post
130 shares

Comentarii

  1. Ion mihalcea a zis

    februarie 17, 2024 at 7:51 pm

    5 stars
    Foarte buna. Eu folosesc zeama de la o lamiie…

    Răspunde
    • Iuliana Sbîrnea a zis

      februarie 18, 2024 at 7:27 am

      Foarte bună și cu lămâie!!

      Răspunde
5 from 3 votes (2 ratings without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște
  • cum se serveste ciorba de primavara cu loboda si stevie, alaturi de paine proaspata si ceapa verde
    Ciorbă de primăvară cu lobodă și ștevie – rețetă ușoară și sănătoasă

Populare acum

  • Reteta tiramisu rapid fara oua
    Tiramisu fără ouă - rețeta rapidă cu mascarpone și frișcă
  • felie de cremă de zaăr ars cu sirop
    Cremă de zahăr ars - rețeta cu 8 ouă, fără amidon
  • Borcan de sticla cu flori de soc si felii de lamaie pentru preparare socata fara drojdie
    Cum se face socata – Rețetă tradițională, fără drojdie, 100% naturală
  • maioneza dietetica cu 4 oua intregi si putin ulei facuta la blender
    Maioneză "la minut" - rețeta cu 4 ouă fierte și doar 50 ml de ulei

  • Salate

  • Paste
  • Rețete de sosuri delicioase
  • Supe
  • Rețete cu pește și fructe de mare

VEZI TOATE CATEGORIILE

Rețete de tort pentru orice sărbătoare

  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • Tort de mere caramelizate
    Tort de Mere Caramelizate Perfect – Urmează Rețeta Pas cu Pas și Video
  • tort cu crema de lamaie si fructe de padure
    Tort cu cremă de lămâie și fructe de pădure - rețeta delicioasă pentru orice ocazie
  • Tort cu spuma de capsuni
    Tort cu spumă de căpşuni
ALTE REȚETE DE TORT

Rețete de prăjituri explicate pas cu pas

  • felii de prajitura Trenulet sau chec la metru
    Prăjitura Trenuleț - rețeta veche de chec la metru cu cremă de vanilie
  • felii de prajitura Greta Garbo (Jerbo) pe farfurii
    Prăjitura Greta Garbo (Jerbo) cu nucă și gem - rețeta veche cu unt și untură
  • prajitura Ora 12 cu frisca
    Prăjitura Ora 12 - Rețetă ușoară cu blat de cacao, frișcă și ciocolată
  • Prajitura Albinita asezata pe platou alb cu picior
    Prăjitura Albinița - rețeta veche care ne încântă și astăzi
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Rețete actualizate

  • savarină pufoasă bine însiropată servită pe farfurie
    Savarine pufoase cu frișcă naturală – rețeta clasică, pas cu pas
  • maioneza dietetica cu 4 oua intregi si putin ulei facuta la blender
    Maioneză "la minut" - rețeta cu 4 ouă fierte și doar 50 ml de ulei
  • felie de cremă de zaăr ars cu sirop
    Cremă de zahăr ars - rețeta cu 8 ouă, fără amidon
  • reteta chec pufos cu lapte si cacao 2 tavi
    Chec pufos cu lapte și cacao - rețeta cu cana, pentru 2 tăvi

Articole utile

  • cea mai buna faina pentru cozonac pufos - coperta cu doua felii de cozonac cu nuca super pufos
    Cea mai bună făină pentru cozonaci pufoși – Ghid complet pentru alegerea făinii
  • proporția de înlocuire unt vs untură și invers
    Cum Să Înlocuiești Untul cu Untură și Invers – Tot ce Trebuie Să Știi
  • coperta articol secretul aluatului perfect - dospirea in cuptor
    Cum să dospești aluatul în cuptor pentru un rezultat perfect – Trucuri și sfaturi
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.
x