Timp estimat pentru citit: 5 minute
O ciulama de post cu ciuperci, cu sos delicios îngroșat cu puțină făină, este o mâncare pe cât de ușor de făcut, pe atât de bună. Are doar câteva ingrediente simple și poate fi un prânz gustos și consistent alături de o mămăliguță.
Această ciulamaua cu ciuperci proaspete este atât de plină de arome încât nici nu veți simți că este o mâncare de post, fără unt și fără smântână!
Folosim doar ingrediente proaspete și naturale pentru o mâncare gustoasă și sățioasă. În plus, se face ușor și e gata în doar 30 de minute. Nu uitați să pregătiți și o mămăliguță pe care să o puneți pe masă odată cu această delicioasă ciulama cu ciuperci!
Iar dacă iubiți ciulamaua, încercați și rețeta mea de ciulama de ciuperci cu smântână sau pe rețeta clasică de ciulama de pui.
Mergi direct la:
Ce ne trebuie
Ca de obicei, la rețetele de post, ingredientele sunt puține și simple. Iată mai jos ce ne trebuie pentru rețeta de ciulama cu ciuperci îngroșată cu făină. Pentru cantitățile exacte, vedeți rețeta completă de la finalul postării, pe care o puteți tipări sau o puteți salva. Tot acolo găsiți și varianta video.
- ciuperci - folosiți ciuperci proaspete sau congelate, ciulamaua nu iese la fel de gustoasă cu ciuperci din conservă. Puteți cumpăra ciuperci Champignon, brune, pleurotus sau ciuperci de pădure: gălbiori, hribi, ghebe, etc.
- ceapă - o ceapă uscată, mare, ușor călită în ulei va aduce mult gust în această mâncare simplă de post
- ulei - cu gust neutru, cel de floarea soarelui este perfect
- făină - orice fel de făină e la fel de bună. O folosim ca să îngroșăm puțin sosul din cratiță
- supă de legume - pentru sosul de făină care îngroașă ciulamaua. Dacă nu aveți, puteți înlocui cu apă.
- condimente - sare, piper, usturoi și nucșoară, după gust
- verdețuri - mărar sau pătrunjel proaspăt, pentru presărat deasupra înainte de servire
Cum se face
Este o rețetă de post atât de simplă și de rapidă! Iată mai jos modul de preparare pas cu pas:
Tăiați ceapa cubulețe. Într-o cratiță încăpătoare puneți uleiul să se încingă și căliți ceapa timp de 4-5 minute, până când devine ușor sticloasă.
Tăiați ciupercile cuburi și le puneți în cratiță cu sare și piper după gust. Pe măsură ce se încălzesc, ciupercile își schimbă culoarea și lasă apă (aprox. 10-13 minute). Dacă ciupercile nu lasă suficient lichid, puteți adăuga aprox. 100 ml de apă călduță.
Într-un castron amestecați 2 linguri de făină cu 150 ml de supă rece de legume (sau apă). Turnați amestecul în cratiță și lăsați ciulamaua să fiarbă la foc mic încă 10 minut
La final potriviți gustul de sare și piper și radeți nucșoară după gust. Puneți usturoiul trecut prin presă, presărați mărar proaspăt și lăsați ciulamaua acoperită cu capac pentru 10 minute.
Nu uitați ca odată cu ciulamaua să pregătiți în paralel și o mămăliguță care să fie gata în același timp. În caz de nevoie, pe blog găsiți și rețeta tradițională de mămăligă.
Cum se păstrează
Păstrați ciulamaua la frigider, în recipiente cu capac, pentru 2-3 zile.
Se poate servi și rece, cu mămăliguță caldă sau o puteți încălzi 2 minute la microunde sau 10-15 minute în cuptorul mare, preîncălzit la 180 de grade.
Rețete asemănătoare
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Ciulama de post cu ciuperci îngroșată cu făină
Rețeta Video
Ingrediente
- 500 g ciuperci proaspete
- 1 ceapă mare
- 3 linguri ulei
- 250-300 ml supă de legume (sau apă)
- 20 g făină (aprox. 2 linguri rase)
- sare și piper
- 2-3 căței usturoi
- nucșoară
- mărar sau pătrunjel
Instrucțiuni de preparare
- Tăiați ceapa cubulețe. Într-o cratiță încăpătoare puneți uleiul să se încingă și căliți ceapa timp de 4-5 minute, până când devine ușor sticloasă.
- Tăiați ciupercile cuburi și le puneți în cratiță cu sare și piper după gust. Pe măsură ce se încălzesc, ciupercile își schimbă culoarea și lasă apă (aprox. 10-13 minute). Dacă ciupercile nu lasă suficient lichid, puteți adăuga aprox. 100 ml de apă călduță.
- Într-un castron puneți 2 linguri de făină și peste ele turnați 150 ml de supă rece de legume (sau apă). Turnați amestecul în cratiță și lăsați ciulamaua să fiarbă la foc mic încă 10 minute.
- La final potriviți gustul de sare și piper și radeți nucșoară după gust. Puneți usturoiul trecut prin presă, presărați mărar proaspăt și lăsați ciulamaua acoperită cu capac pentru 10 minute.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Lasă un comentariu