Timp estimat pentru citit: 10 minute
Cu această rețetă ușoară veți obține 2 tăvi mari cu chec pufos cu lapte și cacao! Este o rețetă veche de chec, de pe vremuri, când ingredientele se măsurau simplu, cu cana dar le veți găsi în rețetă și exprimate în grame, așa că puteți proceda cum vă este mai ușor.
Acest chec simplu cu lapte, fără unt, este un desert ieftin, spornic, dar absolut delicios! Checul are miez moale și pufos, dar cu o textură densă. Este gustos, sățios și perfect pentru orice ocazie.
Proporția dintre ingredientele rețetei face ca acest chec să se păstreze la fel de moale și de fraged chiar și o săptămână! Va fi la fel de bun ca în prima zi!
Veți găsi mai jos rețeta pentru 2 tăvi mari de chec și la cât este de bun, vă sfătuiesc să nu o înjumătățiți. Promit că se va mânca pâna la ultima firimitură!
Iar dacă iubiți checurile, încercați și rețeta mea de pandișpan fără praf de copt sau minunatul chec cu lămâie și mac după rețeta lui Ottolenghi.
Mergi direct la:
Ingrediente
Cantitățile exacte ale ingredientelor, atât exprimate în căni și linguri, cât și în grame le găsiți la final, în caseta cu rețeta completă de unde o puteți salva sau tipări ca să o aveți la îndemână atunci când gătiți. Tot acolo găsiți și varianta video a rețetei.
Iată mai jos ce vă trebuie pentru acest chec pufos cu lapte și cacao:
- ouă - mărime M
- zahăr tos
- ulei - de floarea soarelui
- lapte - integral cu 3,5 % grăsime
- făină - de patiserie, tip 000
- praf de copt - se poate înlocui cu bicarbonat și un acid (sare de lămâie, suc de lămâie sau oțet)
- arome - coaja rasă de lămâie, extract de vanilie, extract de cafea sau alte arome după preferințe
- pudră de cacao
- sare
- miez de nucă - tocat grosier pentru presărat deasupra
- zahăr pudră - opțional, pentru finisat
Nu uitați să vedeți cardul de rețetă de la final, pentru cantitățile exacte ale ingredientelor!
Cum se face acest chec pufos cu lapte și cacao
Mixați albușurile cu un praf de sare până devin o spumă fermă care nu cade de pe teluri. Adăugați jumătate din cantitatea de zahăr (din ochi) și mixați din nou, până când albușurile se întâresc și devin ferme și lucioase.
În alt vas mixați gălbenuşurile cu restul de zahăr și coaja de lămâie până se deschid la culoare și își dublează volumul.
Încorporați uleiul, continuând să mixați, apoi turnați extractul de vanilie și laptele.
Încorporați spuma de albuşuri în amestecul de gălbenuşuri, puțin câte puțin amestecând uşor cu o spatulă sau cu un tel de mână.
Amestecați făina cu praful de copt şi o încorporați în compoziţia de mai sus, dar nu toată deodată, ci în 3 tranșe, amestecând ușor cu o spatulă. Veți obține un aluat legat, dar destul de fluid.
Dați deoparte, într-un alt castron, cam un sfert din aluat. Cerneți aici pudra de cacao, turnați extractul de cafea și omogenizați.
În tăvile tapetate cu hârtie de copt turnați alternativ un strat de aluat alb, un strat mai subțire de aluat cu cacao şi tot aşa, având grijă să distribuiți aluaturile egal în cele două forme.
Amestecați ușor cu o furculiță ca să combinați cele 2 aluaturi pentru a obține un efect marmorat în secțiune. Presărați deasupra nuca tocată mărunt.
Coaceți ambele checuri deodată, timp de aprox. 60 de minute în cuptorul preîncălzit la 180 de grade. Faceţi testul cu scobitoarea ca să vă asiguraţi că sunt bine coapte și în mjloc.
Lăsați checurile să se răcească pe un grătar și înainte să le feliati, le puteți presăra cu zahăr pudră.
Ce puteți înlocui în rețetă
- Cacao - pentru copii, se poate înlocui cu pudră de carob (roșcove)
- Miez de nucă - puteți renunța la el sau îl puteți înlocui cu alune, migdale, fistic, etc.
- Lapte - puteți folosi un lapte vegetal, de exemplu de migdale sau de ovăz, soia sau chiar apă
- Zahăr - dacă nu doriți să folosiți zahăr, îl puteți înlocui cu un îndulcitor natural, de exemplu green sugar sau eritritol.
Echipamente necesare
Rețetele vechi, exprimate în căni, se bazează pe proporția dintre ingrediente. Atât timp cât proporția se păstrează, veți obține un chec perfect! De aceea este important ca toate ingredientele să fie măsurate cu aceeași cană sau cu aceeași lingură. Folosiți o cană obișnuită, de ceai, de 250 ml.
Aveți nevoie, de asemenea de un mixer. Dacă aveți un mixer cu picior, vă ușurează mult munca, dar vă descurcați perfect și cu mixer simplu, de mână.
Dacă faceți 2 checuri, alegeți vase mari, încăpătoare, pentru că 9 ouă mixate spumă înseamnă un volum mare de aluat.
Cum se păstrează
Checul pufos cu lapte și cacao se poate păstra la temperatura camerei până la o săptămână. Păstrați-l învelit în folie alimentară ca să nu se usuce.
De asemenea, checul se poate păstra și la congelator timp de 3-4 luni, fie întreg, tăiat în jumătate sau feliat. Ambalați-l în pungi groase, speciale pentru congelat. Când doriți să îl consumați, e suficient să îl scoateți din pungă și îl lăsați să se decongeleze lent, la temperatura camerei.
Extra-sfaturi
- Chiar dacă folosim praf de copt, pentru a obține un chec pufos este important să bateți foarte bine gălbenușurile cu zahărul până când obțineți o compoziție spumoasă.
- Încorporați spuma de albușuri în amestecul de gălbenușuri, ulei și lapte cu răbdare și cu mișcări ușoare, de jos în sus pentru a nu scoate afară aerul înglobat prin mixare.
- De asemenea, nu amestecați prea mult aluatul după ce adăugați făina pentru a nu-l face prea dens.
- Dacă vi se pare că checurile se rumenesc prea tare, deschideți ușa cuptorului, le acoperiți cu o hârtie de copt și continuați coacerea.
- Atenție, rețeta este pentru 2 tăvi mari de 31x11x8 cm. Dacă aveți tăvi mai mici, pregătiți 3 forme!
- Dacă nu doriți să faceți chec, puteți coace aluatul în orice altă tavă doriți fie ea pătrată sau rotundă. Laura Laurențiu explică foarte bine cum să adaptați rețetele la tava pe care o aveți la dispoziție.
Întrebări frecvente
Da, puteți folosi unt topit și răcit sau un amestec de unt și ulei.
Da, puteți renunța la praful de copt dacă aveți grijă să mixați foarte bine albușurile și gălbenușurile. Totuși, trebuie să știți că fără praf de copt checul nu va crește la fel de frumos și nu va fi la fel de pufos.
Da, puteți folosi bicarbonat stins în puțin suc de lămâie sau oțet.
Da, puteți adăuga de exemplu stafide în aluatul alb și nuci tocate grosier în aluatul cu cacao.
Rețete asemănătoare
Vrei să încerci și alte rețete asemănătoare? Iată ce mai găsești pe blog:
Cu ce poți servi acest chec pufos cu lapte și cacao
O felie din acest cec pufos cu lapte și cacao se potrivește foarte bine lângă o cafea, un pahar cu lapte sau alte băuturi calde. Iată mai jos câteva sugestii:
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Chec pufos cu lapte și cacao - rețeta cu cana pentru 2 tăvi
Echipamente necesare
Rețeta Video
Ingrediente
pentru 2 tăvi mari de chec/cozonac - 31x11x8 cm
- 9 ouă mărime M (550 g)
- 2 căni de zahăr tos (600g)
- 1 cană şi ½ de ulei de floarea soarelui (470 g)
- 1 cană şi ½ de lapte 3,5 % grăsime (400 g)
- 4 căni şi ½ de făină tip 000 (880 g)
- 10 g praf de copt (2 lingurițe)
- coaja rasă de la 1 lămâie
- 3 linguri cacao (30 g)
- 1 lingură sare (20 g)
- 4 linguri miez de nucă tocat grosier (30 g)
- 1 lingură extract de vanilie
- 1 lingură extract de cafea
- zahăr pudră pentru presărat deasupra
Instrucțiuni de preparare
- Mixați albușurile cu un praf de sare până devin o spumă fermă care nu cade de pe teluri. Adăugați jumătate din cantitatea de zahăr (din ochi) și mixați din nou până când albușurile se întâresc și devin ferme și lucioase.
- În alt vas mixați gălbenuşurile cu restul de zahăr și coaja de lămâie până se deschid la culoare și își măresc volumul.
- Încorporați uleiul, continuând să mixați, apoi turnați extractul de vanilie și laptele.
- Încorporați spuma de albuşuri în amestecul de gălbenuşuri, puțin câte puțin amestecând uşor cu o spatulă sau cu un tel de mână.
- Amestecați făina cu praful de copt şi o încorporați în compoziţia de mai sus, dar nu toată deodată, ci în 3 tranșe, amestecând ușor cu o spatulă. Veți obține un aluat legat, dar destul de fluid.
- Dați deoparte, într-un alt castron, cam un sfert din aluat. Cerneți aici pudra de cacao, turnați extractul de cafea și omogenizați.
- În tăvile tapetate cu hârtie de copt turnați alternativ un strat de aluat alb, un strat mai subțire de aluat cu cacao şi tot aşa, având grijă să distribuiți aluaturile egal în cele două forme.
- Amestecați ușor cu o furculiță ca să combinați cele 2 aluaturi pentru a obține un efect marmorat în secțiune. Presărați deasupra nuca tocată mărunt.
- Coaceți ambele checuri deodată, timp de aprox. 60 de minute în cuptorul preîncălzit la 180 de grade. Faceţi testul cu scobitoarea ca să vă asiguraţi că sunt bine coapte și în mijloc.
- Lăsați checurile să se răcească pe un grătar și înainte să le feliati, le puteți presăra cu zahăr pudră.
- Checul se menține proaspăt mai multe zile dacă îl păstraţi învelit în hârtie sau în folie alimentară.
Bine de știut:
-
- Chiar dacă folosim praf de copt, pentru a obține un chec pufos este important să bateți foarte bine gălbenușurile cu zahărul până când obțineți o compoziție spumoasă.
- Încorporați spuma de albușuri în amestecul de gălbenușuri, ulei și lapte cu răbdare și cu mișcări ușoare, de jos în sus pentru a nu scoate afară aerul înglobat prin mixare.
- De asemenea, nu amestecați prea mult aluatul după ce adăugați făina pentru a nu-l face prea dens.
- Dacă vi se pare că checurile se rumenesc prea tare, deschideți ușa cuptorului, le acoperiți cu o hârtie de copt și continuați coacerea.
- Atenție, rețeta este pentru 2 tăvi mari de 31x11x8 cm. Dacă aveți tăvi mai mici, pregătiți 3 forme!
- Dacă nu doriți să faceți chec, puteți coace aluatul în orice altă tavă doriți fie ea pătrată sau rotundă. Laura Laurențiu explică foarte bine cum să adaptați rețetele la tava pe care o aveți la dispoziție.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Cristina a zis
Am urmat cantitatile in grame. Am pus miere in loc de zahar, in rest am respectat totul si a iesit foarte bun.
Parerea mea este ca nu se poate sa nu iasa daca se bat foarte bine albusurile si galbenusurile.
Multumesc pentru reteta! O sa mai fac si altele de la dvs., toate arata foarte bine 😊
florica dajeh a zis
Gresite toate cantitatile in grame. Mai bine respectati cantitatile initiale adica masurati cu cana.
Iuliana Sbîrnea a zis
Nu e nimic greșit!
Daniela a zis
Gresite cantitatile. Am stricat ingredientele degeaba!!
Iuliana Sbîrnea a zis
Îmi pare rău că nu v-a ieșit, dar cantitățile sunt corecte. Fac checul acestsa de 20 de ani și a fost făcut cu succes de foarte mulți abonați de pe YouTube. Mai bine gândiți-vă unde ați greșit. Poate nu ați măsurat ceva corect.
R. P. Suzana a zis
Minunat chec, l-am copt o oră și cinci minute! Mulțumesc!
Iuliana Sbîrnea a zis
Mă bucur mult că v-a plăcut!
Luminita a zis
Buna.la chec,nu ai trecut si cantitatile.merci mult
Iuliana Sbîrnea a zis
Sunt trecute jos, în caseta de rețetă de unde le puteți salva sau tipări.