Timp estimat pentru citit: 9 minute
Cum să faci lapte de migdale acasă cu doar 2 ingrediente, 10 minute și un blender!
Pentru lapte de migdale de casă ai nevoie doar de migdale crude și apă. Nu conține conservanți, agenți de îngroșare și emulgatori, precum cutiile cu lapte vegetal cumpărate din magazin.
În plus, această rețetă vă permite să controlați conținutul de zahăr, să alegeți aromele care vă plac și să vă jucați cu concentrația laptelui după preferințe.
Laptele de migdale este o băutură din ce în ce mai populară atât în cafenele și restaurante, cât și pentru consumul casnic. Nu conține lactate, deci poate fi consumat și de către persoanele cu intoleranță la lactoză, este foarte apreciat de vegani și de către cei care țin posturile ortodoxe și mai ales este fin cremos și are un gust foarte plăcut.
Migdalele se găsesc ușor, nu sunt foarte scumpe, iar dacă aveți un blender care să le mărunțească, laptele vegetal proaspăt și delicios e gata în 2 minute!
Mergi direct la:
- Ingrediente pentru lapte de migdale
- Cum facem lapte de migdale acasă - rețeta pas cu pas
- La ce se folosește laptele de migdale
- Ce facem cu pulpa de migdale rămasă?
- Cum se păstrează laptele de migdale
- Alte sfaturi pentru reușita rețetei
- Întrebări frecvente
- Alte băuturi sănătoase de casă
- Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Ingrediente pentru lapte de migdale
Pentru rețeta de bază aveți nevoie de doar două ingrediente în laptele de migdale de casă: migdale crude și apă! Pornind de aici, puteți modifica rețeta după preferințe adăugând un praf de sare, un îndulcitor sau aroma preferată.
Cantitățile exacte ale ingredientelor pe care eu le-am folosit, le găsiți la final, în caseta cu rețeta completă pe care o puteți salva sau tipări ca să o aveți la îndemână atunci când gătiți.
Cum alegem migdalele pentru lapte de migdale
Laptele de migdale de casă se face cu migdale crude . Dacă găsiți migdale organice, e și mai bine.
Nu folosiți pentru lapte migdale prăjite, coapte sau sărate, deoarece uleiul și sarea ajungând în lapte îi vor modifica aroma. În plus, migdalele coapte sunt uscate, deshidratate și din ele nu veți obține o băutură foarte cremoasă.
Cum facem lapte de migdale acasă - rețeta pas cu pas
Laptele de migdale făcut în casă are 3 etape de preparare: înmuiere, amestecare și strecurare. Rețea e foarte ușoară și am detaliat-o mai jos, pas cu pas:
1. Puneți migdalele într-un castron și turnați peste ele apă cât să le acopere foarte bine. Lăsați-le la hidratat peste noapte. Cu cât sunt mai bine hidratate, cu atât mai cremos va fi laptele.
2. A doua zi, scurgeți migdalele de apa în care au stat și le clătiți bine cu apă proaspătă.
3. Puneți migdalele în vasul blenderului, adăugați apa (eu am pus 800 ml) și sarea. Opțional, tot acum puneți curmale sau alt îndulcitor și vanilia.
4. Pulsați întrerupt de 2-3 ori până când se zdrobesc migdalele, apoi mixați continuu la putere medie până se formează un amestec omogen alb și opac.
5. Strecurați lichidul obținut printr-o sită foarte deasă în care puneți tifon în 3-4 straturi. Eu am folosit un săculeț prin care strecor brânza de vaci.
6. Lichidul strecurat este laptele de migdale. Dacă nu îl consumați imediat, păstrați-l la frigider până la 3 zile.
La ce se folosește laptele de migdale
Laptele de migdale se consumă ca atare, se adaugă în ceai sau cafea sau se poate încorpora în alte preparate dulci sau sărate ca înlocuitor al laptelui obișnuit.
Îl puteți folosi de exemplu pentru a face un delicios griș cu lapte sau orez cu lapte, la prăjitura de post cu bulion sau, în varianta sărată, puteți face cu el sosul bechamel pentru o lasagna de post cu ciuperci.
Vă las mai jos 4 idei de băuturi reconfortante la care să folosiți laptele de migdale proaspăt preparat:
Ce facem cu pulpa de migdale rămasă?
După prepararea laptelui de migdale veți rămâne cu o cantitate consistentă de pulpă de migdale măcinată. Este foarte valoroasă și se poate folosi în multe moduri, așa că nu o aruncați!
Pulpa de migdale rămasă se usucă în cuptor, la 100 de grade pentru aprox. 60-90 de minute pentru a elimina umiditatea.
Apoi se poate măcina în blender până la o granulație foarte fină, obținând astfel o făină de migdale perfectă pentru a fi încorporată de exemplu într-un blat de tort cu migdale sau în câteva fursecuri cu migdale.
Mie îmi place să o păstrez așa, ușor granulată într-un borcan cu capac și să o presar peste iaurt, peste înghețată sau să o pun în bolul cu porridge pentru micul dejun.
Mai puteți folosi migdalele mărunțite ca decor pentru prăjituri și torturi de casă sau o puteți integra de exemplu în rețeta de salam de biscuiți sau în orice rețetă care cere miez de nucă măcinat.
Cum se păstrează laptele de migdale
E de preferat să consumați laptele de migdale proaspăt, imediat după preparare și la cât de ușor se face, chiar nu este nevoie să faceți în plus.
Dacă totuși ați făcut mai mult, laptele de migdale se poate păstra la frigider până la 3 zile într-o sticlă cu capac.
Alte sfaturi pentru reușita rețetei
- Cu cât lăsați migdalale mai mult la înmuiat, cu atât veți obține un lapte mai cremos. Dacă e foarte cald în bucătărie e de preferat să acoperiți vasul și să îl păstrați la frigider.
- Puteți face laptele oricât de concentrat sau de diluat vă place. Raportul cel mai uzual de migdale la apă este de 1:4 pentru o consistență medie.
- Dacă nu îl consumați imediat, ci îl păstrați la frigider, e bine să agitați sticla înainte de folosire deoarece particulele mai grele din migdale se depun la fundul recipientului.
Întrebări frecvente
Da, laptele de migdale poate fi folosit ca substitut pentru laptele obișnuit în majoritatea rețetelor.
Laptele de migdale făcut acasă conține mai multe nutrienți și are mai puțini aditivi decât varianta cumpărată din magazin.
Migdalele în sine nu conțin gluten, așa că laptele de migdale făcut acasă, doar din migdale proaspete și apă este și el un produs complet fără gluten. Pentru laptele de migdale cumpărat din magazine, este important să verificați eticheta, deoarece unele produse pot fi fabricate în instalații care procesează și alte ingrediente care conțin gluten.
Laptele de migdale neîndulcit, făcut în casă, în proporția de 1:4 (1 parte migdale și 4 părți apă) are aproximativ 30 de kilocalorii la un pahar de 200 ml. Pentru laptele de midale cumpărat valorile nutriționale pot fi diferite de la marcă la marcă și le găsiți scrise pe eticheta produsului.
Alte băuturi sănătoase de casă
Vrei să încerci și alte rețete asemănătoare? Iată ce mai găsești pe blog:
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Cum să faci lapte de migdale acasă - 2 ingrediente și 10 minute!
Echipamente necesare
Rețeta Video
Ingrediente
- 200 g migdale crude
- 500-900 ml apă (după cât de concentrat doriți să fie laptele)
- un praf de sare
- 1-2 curmale mici opțional (opțional, sau alt îndulcitor)
- 1 linguriță extract de vanilie (opțional)
Instrucțiuni de preparare
- Puneți migdalele într-un castron și turnați peste ele apă cât să le acopere foarte bine. Lăsați-le la hidratat peste noapte. Cu cât sunt mai bine hidratate, cu atât mai cremos va fi laptele.
- A doua zi, scurgeți migdalele de apa în care au stat și le clătiți bine cu apă proaspătă.
- Puneți migdalele în vasul blenderului, adăugați apa (eu am pus 800 ml) și sarea. Opțional, tot acum puneți curmale sau alt îndulcitor și vanilia.
- Pulsați întrerupt de 2-3 ori până când se zdrobesc migdalele, apoi mixați continuu la putere medie până se formează un amestec omogen alb și opac.
- Strecurați lichidul obținut printr-o sită foarte deasă în care puneți tifon în 3-4 straturi. Eu am folosit un săculeț prin care strecor brânza de vaci.
- Lichidul strecurat este laptele de migdale. Dacă nu îl consumați imediat, păstrați-l la frigider până la 3 zile.
- Pulpa de migdale rămasă după strecurarea laptelui o puneți într-o tavă căptușită cu hârtie de copt și o uscați în cuptor la 100 de grade pentru aprox. 60-90 de minute.
- După răcire, păstrați migdalele măcinate într-un borcan și folosiți-o ca topping pentru iaurt sau porridge sau ca ingredient pentru fursecuri, prăjituri, smoothies, etc.
Bine de știut:
- Cu cât lăsați migdalale mai mult la înmuiat, cu atât veți obține un lapte mai cremos. Dacă e foarte cald în bucătărie e de preferat să acoperiți vasul și să îl păstrați la frigider.
- Puteți face laptele oricât de concentrat sau de diluat vă place. Raportul cel mai uzual de migdale la apă este de 1:4 pentru o consistentă medie.
- Dacă nu îl consumați imediat, ci îl păstrați la frigider, e bine să agitați sticla înainte de folosire deoarece particulele mai grele din migdale se depun la fundul recipientului.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Lasă un comentariu