• Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
Acasă » Retete » Rețete cu pește și fructe de mare

Somon în crustă de parmezan cu sos de muștar și vin alb

Iuliana Sbirnea autoare Bucate Aromate - retete simple pentru familie si prieteni
Actualizată: 12 mart. 2024 · Publicată: 13 iul. 2021 de Iuliana Sbîrnea · Postarea poate conține link-uri afiliate· Lasă un comentariu
89 shares
Mergi la rețetă Vezi rețeta video

Rețeta simplă de somon în crustă de parmezan e atât de gustoasă încât va deveni și preferata voastră alături de sosul de muștar și vin alb.

Aceasta este una dintre acele rețete la care muncești atât de puțin, dar cu care impresionezi atât de mult. Indiferent de situație, fie că e doar un prânz simplu în familie sau vreo masă de sărbătoare, cu aceste fileuri de somon îmbrăcate în crustă de parmezan mergeți la sigur! Nu doar că vor fi pe gustul tuturor, dar pentru sosul de muștar cu vin alb, toată lumea o să vă ceară rețeta. Garantat! 🙂

Somon in crusta de parmezan

Ingrediente cheie pentru rețeta de somon în crustă de parmezan

Avem foarte puține ingrediente în rețeta de azi și tocmai de aceea calitatea lor este foarte importantă:

  • somon - chiar dacă cumpărați file de somon, cercetați-le bine pentru că e posibil să mai rămână oase ascunse. Îndepărtați-le cu o pensetă sau ajutându-vă de vârful unui cuțit. Pentru această rețetă eu am cumpărat de la pescăria Selgros un file de somon sălbatic care a fost curățat impecabil. Nu am avut de îndepărtat nici măcar un oscior! 🙂
  • parmezan - nu vă recomand să îl înlocuiți cu nicio altă brânză sau cașcaval. Avem nevoie de aroma parmezanului în această rețetă. Dacă aveți felie întreagă de parmezan, trebuie ras pe răzătoarea cu găuri mici.
  • pesmet - folosiți un pesmet fin, de granulație apropiată de cea a parmezanului ras. Vrem o crustă fină!
  • unt - topit și răcit. Vom unge cu el somonul pentru ca parmezanul și pesmetul să adere mai bine.
  • condimente - sare, piper, fulgi de chilli, pătrunjel tocat fin - toate după gust
Banner selgros
Somon in crusta de parmezan
sos de mustar cu vin alb

De ce să nu renunțați la sosul de muștar cu vin alb

Am gătit de multe ori somon în crustă de pesmet, frigărui de somon sau somon în foietaj și de fiecare dată a fost delicios. Dar trebuie să recunosc că până acum nu am folosit acest tip de sos și rău am făcut!

Sosul de muștar cu vin alb este fin, cremos și absolut minunat. Reunește la un loc câteva arome grozave care se potrivesc de minune cu peștele, mai ales atunci când acesta este gătit la cuptor sau la grătar. Este exact ceea ce face diferența între un platou cu pește bun și unul extraordinar.

Ingredientele pentru sos sunt doar câteva:

  1. muștar
  2. smântână de gătit cu min. 20% grăsime
  3. vin alb
  4. piper
  5. suc de lămâie

Doar le amestecați pe toate într-un bol, fără blender, fără mixer, simplu, doar cu o linguriță! Puteți pune ingredientele chiar și "din ochi" plusând acolo unde vă place mai mult. De exemplu puteți pune ceva mai mult muștar sau poate mai multă smântână. Ce nu trebuie să lipsească din sos este un strop de vin alb, bun și aromat. Puteți folosi puțin din vinul pe care îl veți servi la masă alături de acest somon în crustă de parmezan.

Dar să știți că nu doar la pește se potrivește acest sos. De când l-am descoperit, ne-a plăcut atât de mult încât l-am folosit și la alte cărnuri gătite la cuptor sau la grătar și mereu a avut mare succes. Rețineți, așadar ideea! Nu veți da greș niciodată cu acest sos!

Mod de preparare somon în crustă de parmezan cu sos de muștar și vin alb (VIDEO inclus)

Pește presărat cu pesmet
File de pește la cuptor

E tare ușoară rețeta de somon în crustă de parmezan, dar întotdeauna e util să poți urmări într-un videoclip modul de preparare, mai ales că ai ocazia să beneficiezi și de câteva extra-sfaturi  Veți găsi mai jos atât varianta scrisă a rețetei, cât și pe cea în format video.

Dacă vă sunt de folos rețetele video, abonați-vă la canalul de YouTube ca să nu ratați niciuna! Postez rețete video noi în fiecare săptămână. Click aici pentru abonare!

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Somon in crusta de parmezan

Somon în crustă de parmezan cu sos de muștar și vin alb

Rețeta simplă de somon în crustă de parmezan e atât de gustoasă încât va deveni și preferata voastră alături de sosul de muștar și vin alb.
5 from 3 votes
Tipărește Salvează pe Pinterest
Pregătire: 10 minutes minutes
Gătire: 15 minutes minutes
Timp total: 25 minutes minutes
Număr de porții: 3
Autor: Iuliana Sbîrnea

Rețeta Video

Ingrediente
 

  • 3 buc somon file (aprox. 150 g/buc)
  • 50 g pesmet
  • 20 g parmezan
  • 2 căței de usturoi
  • 2 linguri pătrunjel tocat fin
  • sare, piper, fulgi de chilli - după gust
  • 20 g unt topit și răcit
  • lămâie pentru servit

sos de muștar cu vin alb

  • 50 g muștar
  • 1 lingură ulei de măsline
  • 30 ml smântână pentru gătit cu 20% grăsime
  • 30 ml vin alb
  • piper după gust
  • suc de lămâie după gust

Instrucțiuni de preparare
 

  • Aprindeți cuptorul la 180 de grade și puneți hârtie de copt într-o tavă.
  • Cercetați atent peștele, îndepărtați oasele și pielea, dacă este cazul.
  • Presărați fileurile cu sare și piper pe toate părțile și lăsați-le puțin deoparte.
  • Tocați mărunt pătrunjelul și usturoiul.
  • Într-un vas puneți: pesmetul, parmezanul și condimentele, după gust. Atenție la sare, parmezanul este deja sărat!
  • Ungeți fileurile de somon cu unt topit pe toate părțile, apoi le treceți prin amestecul de pesmet, parmezan și condimente.
  • Așezați peștele în tavă peste hârtia de copt și dați tava la cuptor pentru 15 minute.
  • Pentru prepararea sosului, pur și simplu puneți într-un bol toate ingredientele din listă. Amestecați energic cu o linguriță, nu e nevoie de mixer sau blender.
  • Serviți somonul cât e cald, alături de sosul pregătit mai sus, o salată sau o garnitură de cartofi.
Nutrition Facts
Somon în crustă de parmezan cu sos de muștar și vin alb
Amount per Serving
Calorii
437
% Daily Value*
Grăsimi
 
25
g
38
%
Colesterol
 
115
mg
38
%
Carbohidrați
 
14
g
5
%
Fibre
 
1
g
4
%
Zahăr
 
1
g
1
%
Proteine
 
35
g
70
%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!
Somon in crusta de parmezan

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • baby hering la airfryer
    Baby hering la air fryer cu mălai și sos de usturoi și pătrunjel
  • doi pesti intregi gatiti la air fryer
    Cum să gătești perfect pește la air fryer - cât timp și la ce temperatură
  • reteta ton la airfryer
    File de ton la airfryer cu ghimbir și sos de soia
  • tentacule de calamar cu unt si usturoi
    Tentacule de calamar la tigaie în unt cu usturoi
89 shares
5 from 3 votes (3 ratings without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • Felie de cremșnit cremos cu foi de casă stratificate și cremă fină de vanilie.
    Cremșnit cu aluat fraged de casă și cremă fină de vanilie (cremeș, crempita)
  • Trei borcane de sticlă cu varză murată tocată în suc propriu pentru iarnă, fără saramură
    Varză tocată la borcan pentru iarnă în suc propriu – fără apă, doar cu sare neiodată
  • 3 boluri albe cu 3 salate de toamnă cu sfeclă roșie colorate și apetisante
    3 salate de toamnă cu sfeclă roșie – sănătoase, rapide și pline de culoare
  • Două borcane cu ardei grași umpluți cu varză, morcov și țelină, așezați în borcane cu saramură, rețetă de murături pentru iarnă fără oțet
    Ardei umpluți cu varză murată în saramură – rețetă pentru iarnă fără oțet

Populare acum

  • Suc de roşii rapid, 100% natural
    Suc de roşii rapid, 100% natural, la blender sau la robot
  • Roșii în suc propriu la borcan pentru iarnă - simplu, fără decojire
  • ardei kapia copti la borcan in suc propriu pentru iarna
    Ardei kapia la borcan în suc propriu - rețeta fără oțet, zahăr sau ulei
  • borcane cu pasta de ardei kapia cu etichete pregatite pentru camara
    Pastă de ardei kapia (bulion de ardei) pentru iarnă – rețetă simplă cu doar 2 ingrediente

  • Rețete dietetice
  • Rețete cu pui
  • Rețete la tigaie
  • Rețete la air fryer
  • Torturi

  • Rețete fără carne
  • Rețete cu carne
  • Murături
  • Aluaturi

VEZI TOATE CATEGORIILE

Conserve pentru iarnă

  • Gogoşari la oţet pentru iarnă
    Gogoșari la oțet pentru iarnă - rețetă tradițională
  • borcan cu dulceata de ardei iute
    Dulceață de ardei iute cu kapia și mere, rețetă simplă și aromată
  • gem de prune
    Gem de prune simplu și bun, 100% natural
  • Cătină cu miere la borcan
    Cătină cu miere la borcan pentru imunitate - Rețetă detaliată
VEZI ȘI ALTE CONSERVE

Prăjiturile copilăriei

  • felii de prajitura Trenulet sau chec la metru
    Prăjitura Trenuleț - rețeta veche de chec la metru cu cremă de vanilie
  • Felie de tort cu biscuiți Petit Beurre și cremă de cacao, servită pe farfurie albă
    Tort de biscuiți - rețeta veche cu cremă fiartă de cacao - fără ouă
  • prajitura Ora 12 cu frisca
    Prăjitura Ora 12 - Rețetă ușoară cu blat de cacao, frișcă și ciocolată
  • Prajitura Albinita asezata pe platou alb cu picior
    Prăjitura Albinița - rețeta veche care ne încântă și astăzi
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Rețete actualizate

  • Bulion de roșii cu ardei kapia, rețetă tradițională pentru iarnă, fără conservanți, în bol alb și borcane în fundal
    Bulion de roșii cu ardei kapia - rețeta pentru iarnă, fără conservanți
  • Spaghete cu creveți și sos de roșii – rețetă simplă și gustoasă, gata în 30 de minute
    Spaghete cu creveți în sos de roșii și usturoi – rețetă mediteraneană rapidă, gata în 15 minute
  • ciorba raduteana cu carne de pui si smantana presarata cu patrunjel
    Ciorbă rădăuțeană delicioasă - vezi rețeta tradițională pas cu pas
  • reteta chec pufos cu lapte si cacao 2 tavi
    Chec pufos cu lapte și cacao - rețeta cu cana, pentru 2 tăvi

Articole utile

  • Bol cu amidon alimentar din porumb, folosit în creme, sosuri și aluaturi – ghid complet despre utilizarea amidonului în bucătărie
    Amidon alimentar în bucătărie: ghid complet pentru creme, sosuri și aluaturi
  • Pui intreg pe fund rustic de lemn inconjurat de condimente
    Ce poți găti dintr-un pui întreg – rețete economice pentru toată săptămâna
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
  • proporția de înlocuire unt vs untură și invers
    Cum Să Înlocuiești Untul cu Untură și Invers – Tot ce Trebuie Să Știi
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.