• Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
Acasă » Retete » Rețete de post

Mâncare de linte cu legume, rețeta de post

Iuliana Sbirnea autoare Bucate Aromate - retete simple pentru familie si prieteni
Actualizată: 5 sept. 2024 · Publicată: 10 mart. 2022 de Iuliana Sbîrnea · Postarea poate conține link-uri afiliate· 2 comentarii
541 shares
Mergi la rețetă Vezi rețeta video

Mâncarea de linte cu legume este foarte gustoasă, consistentă și plină de arome. Este perfectă pentru un prânz sau o cină de post!

Această rețetă cu linte este perfectă pentru perioadele de post ortodox sau dacă ați adoptat un stil de viață vegan. Se gătește ușor și rapid, are doar ingrediente naturale și sănătoase, este ieftina și sățioasă!

Mancare de linte cu legume, reteta de post

În posturi ne plac mâncărurile ușoare, din ingrediente simple, pe care le avem mereu în casă și care se gătesc ușor, iar lintea este printre ingredientele noastre preferate în astfel de perioade.

Din linte pregătesc de multe ori chifteluțe de linte la cuptor pe care le mâncăm la micul dejun sau le luăm la pachetul de la serviciu. Tot cu linte fac și o minunată supă cremă de linte roșie, catifelată și atât de hrănitoare!

Mergi direct la:
  • Ingrediente
  • Ce puteți schimba în rețetă
  • Cum se păstrează
  • Alte rețete de post
  • Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Ingrediente

Când vine vorba despre mâncăruri simple și sănătoase, lintea este este mereu printre cele mai bune alegeri. Este bogată în proteine și nutrienți și este foarte sățioasă, ceea ce înseamnă că ține bine de foame întreaga zi. 

linte verde

Această mâncare de post este o modalitate simplă de a introduce lintea în meniu. Este perfectă pentru prânz sau o cină ușoară pe tot parcursul săptămânii. Iată de ce aveți nevoie:

  • linte - folosiți linte verde sau linte maro. Lintea roșie nu este potrivită pentru această rețetă pentru că boabele nu se păstrează întregi după fierbere. Păstrați lintea roșie pentru a face de exemplu un pate de linte pentru micul dejun.
  • legume - ceapă, morcov, usturoi
  • suc de roșii - aduce un strop de aciditate în mâncarea de linte. Folosiți suc de roșii concentrat, cu pulpă.
  • ulei - pentru călit legumele
  • condimente - sare, piper, semințe de chimen , boia afumată și cimbru uscat
  • apă - proporția folosită va fi de 3:1, adică 3 părți de apă la 1 parte de linte

Pentru cantitățile exacte ale ingredientelor, vedeți rețeta completă de mai jos.

Mancare de linte cu legume, reteta de post

Ce puteți schimba în rețetă

Rețeta pe care v-o propun eu mai jos este una de bază, destul de "cuminte" în arome și ingrediente. Dar dacă sunteți mai îndrăzneți în bucătărie, iată ce puteți schimba în rețetă:

  • condimente - puteți folosi arome diferite dacă sunteți mai îndrăzneți în bucătărie. De exemplu, lintea se potrivește de minune cu rozmarinul, cu ierburile de Provence sau cu menta. De asemenea, dacă doriți o mâncare picantă, puteți folosi boia iute în locul celei afumate sau să le folosiți împreună.
  • verdețuri- puteți adăugați aprox. 100 g de spanac proaspăt sau rucola spre sfârșitul fierberii. Vor da o aromă deosebită și veți avea mai multe vitamine în farfurie.
  • cartofi - dacă doriți o mâncare și mai consistentă, nu vă sfiiți să adăugați la fiert și 1-2 cartofi albi, făinoși, tăiați cubulețe.
  • linte - puteți folosi linte gata fiartă, din conservă, ceea ce va scurta considerabil timpul de gătire, cu mai bine de 30 de minute.
Mancare de linte cu legume, reteta de post

Cum se păstrează

Mâncarea de linte cu legume se păstrează foarte bine pentru mai multe zile. Este o opțiune foarte bună pentru persoanele ocupate care doresc să gătească o cantitate mai mare în avans pe care să o păstreze la frigider pentru mai multe zile sau la congelator. Iată cum puteți păstra tocana de linte:

  • la frigider pana la 4 zile - e chiar mai bună a doua sau a treia zi, pentru că aromele se împrietenesc mai bine, iar gustul se îmbunătățește.
  • la congelator până la 3 luni - puneți-o în caserole din sticlă sau din plastic prevăzute cu capac etanș.

Alte rețete de post

  • Sarmale de post cu soia
    Sarmale de post cu soia și ciuperci în foi de varză acră
  • Rețeta de bame congelate cu sos de roșii
    Rețeta de bame congelate cu sos de roșii
  • Paste cu sos de naut si rozmarin
    Paste cu cremă năut și rozmarin - rețetă de post rapidă și sănătoasă
  • Pilaf de bulgur cu legume
    Pilaf de bulgur cu legume, sănătos și dietetic

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Mancare de linte de post_reteta

Mâncare de linte cu legume, rețeta de post

Această mâncare de linte cu legume este foarte gustoasă, consistentă și plină de arome. Este perfectă pentru un prânz sau o cină de post!
5 from 12 votes
Tipărește Salvează pe Pinterest
Pregătire: 10 minutes minutes
Gătire: 50 minutes minutes
Timp total: 1 hour hour
Număr de porții: 6
Autor: Iuliana Sbîrnea

Rețeta Video

Ingrediente
 

  • 200 g linte verde (sau maro)
  • 1 ceapă
  • 1 morcov
  • 2-3 căței usturoi
  • 2 linguri ulei
  • 1 linguriță chimen
  • 1 linguriță boia afumată
  • 1 linguriță cimbru uscat
  • sare și piper, după gust
  • 200 ml suc de roșii
  • 600 ml apă (aprox.)

Instrucțiuni de preparare
 

  • Tocați mărunt ceapa și usturoiul. Morcovul tăiați-l rondele sau jumătăți de rondele.
    Mancare de linte de post_legume taiate
  • Într-o cratiță mare, puneți uleiul la încins și căliți legumele timp de 3-4 minute până când se înmoaie puțin și devin translucide. Tot acum puneți sarea și semințele de chimen.
    Mancare de linte de post_calire legume
  • Puneți lintea spălată sub un jet de apă și adăugați 600 ml de apă. Adăugați piper, cimbru și boia. Lăsați lintea să fiarbă la foc mediu spre mic, cu capac, timp de aprox. 30-40 de minute, până când devine fragedă.
    Mancare de linte de post_apa
  • Adăugați sucul de roșii și potriviți gustul de sare. Lăsați să mai fiarbă încă 5-10 minute.
  • Presărați pătrunjel proaspăt tocat mărunt și serviți.
    Mancare de linte de post_reteta
Nutrition Facts
Mâncare de linte cu legume, rețeta de post
Amount per Serving
Calorii
171
% Daily Value*
Grăsimi
 
1
g
2
%
Carbohidrați
 
31
g
10
%
Fibre
 
13
g
54
%
Zahăr
 
5
g
6
%
Proteine
 
11
g
22
%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • Salată de vinete cu tahini și ulei de măsline, presărată cu sumac și pătrunjel, servită într-un bol rustic.
    Salată de vinete fără maioneză – rețeta cu tahini, mai sănătoasă și mai cremoasă
  • tava cu cartofi fierti si zdrobiti rumeniti in cuptor pana devin crocanti presarati cu mujdei si marar
    Cartofi zdrobiți la cuptor cu usturoi și mărar – rețetă de post, fără unt
  • castron alb cu salata calda de naut si legume diverse morcov, ardei, ceapa decorata cu patrunjel
    Salată caldă de năut cu legume – rapidă, sănătoasă, gata în 20 de minute
  • Farfurie cu couscous cu ciuperci, servit cald, ideal pentru prânz sau cină de post
    Couscous cu ciuperci – rețetă de post rapidă și gustoasă, gata în 30 de minute!
541 shares

Comentarii

  1. adda a zis

    martie 10, 2022 at 12:47 pm

    Credeti c-as putea sa pun chimen macinat?
    As vrea sa incerc mancarica aceasta de linte, dar e posibil sa nu manance copilul daca gaseste seminte de chimen (pentru ca au o aroma puternica).
    Pana acum am folosit seminte de chimen exclusiv in saratele, nu stiu ce gust au intr-o mancarica.

    Răspunde
    • Iuliana Sbîrnea a zis

      martie 10, 2022 at 3:14 pm

      Puteți să puneți chimen măcinat sau puteți să îl omiteți de tot dacă vreți să fiți mai sigură.

      Răspunde
5 from 12 votes (12 ratings without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • Trei borcane de sticlă cu varză murată tocată în suc propriu pentru iarnă, fără saramură
    Varză tocată la borcan pentru iarnă în suc propriu – fără apă, doar cu sare neiodată
  • 3 boluri albe cu 3 salate de toamnă cu sfeclă roșie colorate și apetisante
    3 salate de toamnă cu sfeclă roșie – sănătoase, rapide și pline de culoare
  • Două borcane cu ardei grași umpluți cu varză, morcov și țelină, așezați în borcane cu saramură, rețetă de murături pentru iarnă fără oțet
    Ardei umpluți cu varză murată în saramură – rețetă pentru iarnă fără oțet
  • Felie de budincă de cuscus cu brânză și stafide, servită pe farfurie albă
    Budincă de cuscus cu brânză dulce și stafide – simplă, rapidă și hrănitoare

Populare acum

  • Suc de roşii rapid, 100% natural
    Suc de roşii rapid, 100% natural, la blender sau la robot
  • Roșii în suc propriu la borcan pentru iarnă - simplu, fără decojire
  • ardei kapia copti la borcan in suc propriu pentru iarna
    Ardei kapia la borcan în suc propriu - rețeta fără oțet, zahăr sau ulei
  • borcane cu pasta de ardei kapia cu etichete pregatite pentru camara
    Pastă de ardei kapia (bulion de ardei) pentru iarnă – rețetă simplă cu doar 2 ingrediente

  • Rețete dietetice
  • Rețete cu pui
  • Rețete la tigaie
  • Rețete la air fryer
  • Torturi

  • Rețete fără carne
  • Rețete cu carne
  • Murături
  • Aluaturi

VEZI TOATE CATEGORIILE

Conserve pentru iarnă

  • Gogoşari la oţet pentru iarnă
    Gogoșari la oțet pentru iarnă - rețetă tradițională
  • borcan cu dulceata de ardei iute
    Dulceață de ardei iute cu kapia și mere, rețetă simplă și aromată
  • gem de prune
    Gem de prune simplu și bun, 100% natural
  • Cătină cu miere la borcan
    Cătină cu miere la borcan pentru imunitate - Rețetă detaliată
VEZI ȘI ALTE CONSERVE

Prăjiturile copilăriei

  • felii de prajitura Trenulet sau chec la metru
    Prăjitura Trenuleț - rețeta veche de chec la metru cu cremă de vanilie
  • Felie de tort cu biscuiți Petit Beurre și cremă de cacao, servită pe farfurie albă
    Tort de biscuiți - rețeta veche cu cremă fiartă de cacao - fără ouă
  • prajitura Ora 12 cu frisca
    Prăjitura Ora 12 - Rețetă ușoară cu blat de cacao, frișcă și ciocolată
  • Prajitura Albinita asezata pe platou alb cu picior
    Prăjitura Albinița - rețeta veche care ne încântă și astăzi
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Rețete actualizate

  • Bulion de roșii cu ardei kapia, rețetă tradițională pentru iarnă, fără conservanți, în bol alb și borcane în fundal
    Bulion de roșii cu ardei kapia - rețeta pentru iarnă, fără conservanți
  • Spaghete cu creveți și sos de roșii – rețetă simplă și gustoasă, gata în 30 de minute
    Spaghete cu creveți în sos de roșii și usturoi – rețetă mediteraneană rapidă, gata în 15 minute
  • ciorba raduteana cu carne de pui si smantana presarata cu patrunjel
    Ciorbă rădăuțeană delicioasă - vezi rețeta tradițională pas cu pas
  • reteta chec pufos cu lapte si cacao 2 tavi
    Chec pufos cu lapte și cacao - rețeta cu cana, pentru 2 tăvi

Articole utile

  • Bol cu amidon alimentar din porumb, folosit în creme, sosuri și aluaturi – ghid complet despre utilizarea amidonului în bucătărie
    Amidon alimentar în bucătărie: ghid complet pentru creme, sosuri și aluaturi
  • Pui intreg pe fund rustic de lemn inconjurat de condimente
    Ce poți găti dintr-un pui întreg – rețete economice pentru toată săptămâna
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
  • proporția de înlocuire unt vs untură și invers
    Cum Să Înlocuiești Untul cu Untură și Invers – Tot ce Trebuie Să Știi
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.