• Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
Acasă » Retete » Deserturi de casa

Langoși ungurești cu brânză și smântână - rețeta simplă de langoși pufoși

Iuliana Sbirnea autoare Bucate Aromate - retete simple pentru familie si prieteni
Actualizată: 15 feb. 2025 · Publicată: 4 mai 2023 de Iuliana Sbîrnea · Postarea poate conține link-uri afiliate· Lasă un comentariu
1105 shares
Mergi la rețetă Vezi rețeta video

Timp estimat pentru citit: 9 minute

Rețeta simplă pentru cei mai pufoși langoși ungurești! Află cum poți face acasă langoși tradiționali pe care îi poți servi cu brânză și smântână, usturoi, bacon sau chiar cu dulceață!

langosi unguresti pufosi cu branza si smantana

Langoșii sunt o gustare delicioasă și îi cumpărăm adesea de la tarabele cu mâncare stradală. Totuși, se fac atât de ușor acasă și firește că sunt mult mai buni și mai ieftini decât cei cumpărați! Oricând vreți să vă bucurați familia cu o gustare delicioasă , faceți o porție de langoși! Nu va refuza nimeni un langoș pufos și moale peste care fiecare își poate presăra toppingul care îi place de la usturoi și brânză, până la gem și cremă de ciocolată!

Din aceeași categorie de preparate care bucură pe toată lumea, mai puteți încerca și rețeta mea de clătite cu 3 ouă, lapte și apă minerală sau pe cea de minciunele subțiri și crocante ca în copilărie!

langosi unguresti pufosi cu branza si smantana
Mergi direct la:
  • Scurtă istorie a langoșilor
  • Ce ne trebuie
  • Cum se fac langoșii
  • Cu ce servim acești langoși ungurești
  • Cum se păstrează
  • Extra-sfaturi
  • Întrebări frecvente
  • Rețete asemănătoare
  • Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Scurtă istorie a langoșilor

Langoșii sunt o gustare tradițională ungurească. Se spune că aceștia au apărut pentru prima dată în perioada invaziilor turcilor în Europa, când soldații turci ar fi pregătit o variantă a acestei gustări, care a fost apoi adaptată și preluată de locuitorii din regiunea Transilvaniei.

Numele acestei gustări provine de la cuvântul láng, ce în maghiară înseamnă „flacără ".

Astăzi, langoșii sunt o gustare foarte populară în întreaga Ungarie și sunt serviți în multe moduri diferite. Langoșii se găsesc în brutării și pe tarabele din piețe, dar sunt foarte des preparati și acasă, cu rețete transmise din generație în generație.

Langoșii se fac de obicei dintr-un aluat dospit care are doar câteva ingrediente de bază: făină, lapte sau apă, sare și zahăr. Adăugarea de smântână, iaurt sau piure de cartofi în aluat este opțională, dar este foarte populară.

De-a lungul timpului, langoșii au devenit o adevărată specialitate culinară, reprezentând nu doar o gustare delicioasă, ci și o parte importantă a patrimoniului cultural al Ungariei.

Ce ne trebuie

Vă las mai jos, orientativ lista ingredientelor pentru această rețetă de langoși ungurești, doar ca să vă orientați dacă aveți tot ceea ce vă trebuie sau ce înlocuiri puteți face.

Pentru cantitățile exacte ale ingredientelor, vedeți rețeta completă de la finalul postării. Tot la final găsiți și varianta video a rețetei.

  • făină - puteți folosi făină albă, de patiserie, tip 000, 550 sau făină pentru pâine, tip 650
  • drojdie - folosiți drojdie instant sau drojdie proaspătă. Aici găsiți un tabel de conversie pentru toate tipurile de drojdie.
  • zahăr tos - potențează acțiunea drojdiei
  • sare - echilibrează gustul, nu o omiteți!
  • lapte sau apă - orice lichid folosiți, e bine să fie ușor călduț pentru ca aluatul să dospească mai repede
  • ulei - destul de mult! Îl vom folosi nu doar pentru prăjit, ci și pentru uns masa, mâinile și pentru întins aluatul.

Vedeți cardul de rețetă pentru cantitățile exacte.

Cum se fac langoșii

aluat framantat la robot

Puneți într-un castron: făina, drojdia, sarea și zahărul. Începeți să turnați lapte și apă și frământați 15 minute la mână sau 5-7 minute la robot.

aluat

Aluatul va fi moale și lipicios. Ungeți un castron cu puțin ulei și transferați aici aluatul. Acoperiți castronul și lăsați aluatul să dospească 40-50 de minute sau până își dublează volumul.

aluat împartit în portii

Împărțiți aluatul în 6 părți egale pe care le modelați în formă de bilă. Așezați bilele de aluat într-o tavă unsă cu ulei. Ungeți și bilele la suprafață ca să nu se usuce. Acoperiți tava cu o folie de plastic și lăsați bilele de aluat să se odihnească 15 minute.

cum se intind langosii cu palmele

Ungeți masa cu ulei și întindeți fiecare langoș cu palmele, nu cu sucitorul, în discuri de 20-22 cm. Langoșii trebuie să fie mai subțiri în mijloc și mai groși pe margini.

cum se prajesc langosi in ulei incins

Puneți uleiul să se încălzească foarte bine și păjiți pe rând langoșii, pe ambele părți, până când se rumenesc (aprox. 1 minut fiecare).

langosi prajiti

Scoateți langoșii pe prosoape de hârtie care să absoarbă uleiul și serviți-i cât sunt calzi, cu toppingul preferat.

langosi unguresti pufosi cu branza si smantana

Cu ce servim acești langoși ungurești

Iată câteva idei de servire pentru langoși pufoși și delicioși:

  • Mujdei - stropiți langoșii cu mujdei de usturoi. Este, poate cel mai simplu mod de servire, dar și unul dintre cele mai bune!
  • Cu sos de usturoi - sosul de usturoi este unul dintre cele mai populare sosuri pentru langoși. Este un sos simplu, făcut din smântână sau iaurt grecesc, usturoi, sare și piper.
  • Cu cașcaval - doar presărați cașcaval ras peste un langoș pufos și fierbinte. Cașcavalul se va înmuia și va fi delicios!
  • Cu brânză și smântână: langoșii se pot servi cu o combinație de brânză rasă (cașcaval, telemea, caș de vaci, de capră sau de oi) și smântână grasă. Acest amestec poate fi aromatizat cu sare, piper, cozi de ceapă verde și mărar.
  • Cu bacon și ceapă prăjită: baconul și ceapa prăjită sunt o altă opțiune populară de servire. Acestea se taie în bucăți mici și se presară peste langoși calzi.
  • Simpli - doar presărați cu zahăr pudră. Langoșii ungurești sunt atât de pufoși și de buni, încât uneori nu le trebuie nimic altceva decât un pic de zahăr deasupra.
  • Cu gem sau dulceața preferată
  • Cu cremă de ciocolată - de exemplu cu Finetti sau Nutella
langosi unguresti pufosi cu branza si smantana

Cum se păstrează

Dacă nu îi serviți imediat, păstrați langoșii calzi în cuptorul încălzit. Astfel se vor menține fragezi și pufoși.

Dacă se răcesc, langoșii se pot reîncălzi în cuptor la 180 de grade Celsius timp de aproximativ 10 minute sau în 2-3 minute la microunde.

Langoșii se pot congela după ce au fost prăjiți și după ce s-au răcit complet. Puneți langoșii într-o pungă sau într-o caserolă cu capac.

Extra-sfaturi

  • Asigurați-vă că aluatul are o consistență moale și ușor lipicioasă. În funcție de făina folosită poate fi nevoie să mai adăugați puțină apă. Dacă aluatul este prea uscat, langoșii nu or fi puoși, ci dimpotrivă, vor fi tari. Dacă aluatul este prea moale, se vor desface în timpul prăjirii.
  • Încălziți bine uleiul înainte de a prăji langoșii. Acest lucru va ajuta la obținerea unei cruste care împiedică absorbția excesivă de ulei.
  • Pentru prăjire alegeți un vas larg și adânc, pentru că langoșii sunt mari în diametru (~ 22-25 cm) și trebuie prăjiți în baie de ulei, astel încât să nu atingă fundul vasului.
  • La prăjire, atunci când vreți să îi întoarceți, nu înțepați langoșii cu furculița! Dacă găuriți crusta formată, pe acolo va intra uleiul în interior. Folosiți un clește sau o paletă mai lată.

Întrebări frecvente

Ce este un langoș?

Langoș este o mâncare tradițională ungurească, un fel de gogoașa mai mare și aplatizată, care se servește de obicei ca mâncare stradală sau gustare rapidă. Aceștia sunt făcuți dintr-un aluat de drojdie pufos și se prăjesc în ulei până devin aurii. Langoșii se servesc cu diferite toppinguri: mujdei, smântână, brânză rasă, etc.

Cum se face aluatul pentru langoși?

Aluatul pentru langoși ungurești este făcut din făină, drojdie, apă sau lapte, sare și zahăr. Aluatul este foarte moale și elastic și trebuie lăsat să crească timp de aproximativ o oră înainte de a fi prăjit.

Cum se prăjesc langoșii?

Langoșii se prăjesc în ulei încins până devin aurii și rumeniți. Este important să așteptați ca uleiul să fie bine încins înainte de a prăjire. În acest fel veți obține o crustă care împiedică absorbția excesivă de ulei.

Rețete asemănătoare

Vrei să încerci și alte rețete asemănătoare? Iată ce mai găsești pe blog:

  • coltunasi moldovenesti
    Colțunași moldovenești cu brânză și gem - rețeta cu cu aluat opărit
  • batoane cu mac în secțiune
    Batoane cu mac - rețeta de "batoane de un leu"
  • Covrigi pufosi cu unt si susan
    Covrigi pufoși cu unt și susan. Rețetă turcească.
  • Reteta minciunele din aluat fara drojdie
    Minciunele - rețeta veche, fără drojdie din cartea Silviei Jurcovan

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

langosi unguresti pufosi cu branza si smantana

Langoși ungurești cu brânză și smântână - rețeta simplă de langoși pufoși

Rețeta simplă pentru cei mai pufoși langoși ungurești! Iată cum să faci acasă langoși tradiționali cu brânză și smântână, usturoi, bacon, etc.
5 from 4 votes
Tipărește Salvează pe Pinterest
Pregătire: 15 minutes minutes
Gătire: 1 hour hour
Timp total: 1 hour hour 15 minutes minutes
Număr de porții: 6 langoși
Autor: Iuliana Sbîrnea

Echipamente necesare

robot de bucatarie KA

Rețeta Video

Ingrediente
 

  • 500 g făină (000 sau 650)
  • 7 g drojdie instant (25 g drojdie proaspătă)
  • 10 g zahăr
  • 10 g sare
  • 200 ml lapte ușor călduț (se poate înlocui cu apă)
  • 150 ml apă
  • 50 ml ulei (pentru uns și întins)
  • 1 litru ulei (pentru prăjit)

pentru servit - la alegere

  • mujdei
  • smântână
  • cașcaval
  • telemea
  • mărar, ceapă verde, usturoi
  • gem sau dulceață
  • Nutella

Instrucțiuni de preparare
 

  • Puneți într-un castron: făina, drojdia, sarea și zahărul. Începeți să turnați lapte și apă și frământați 15 minute la mână sau 5-7 minute la robot.
    aluat de langosi framantat la robot
  • Aluatul va fi moale și lipicios. Ungeți un castron cu puțin ulei și transferați aici aluatul. Acoperiți castronul și lăsați aluatul să dospească 40-50 de minute sau până își dublează volumul.
    aluat framantat
  • Împărțiți aluatul în 6 părți egale pe care le modelați în formă de bilă. Așezați bilele de aluat într-o tavă unsă cu ulei. Ungeți și bilele la suprafață ca să nu se usuce. Acoperiți tava cu o folie de plastic și lăsați bilele de aluat să se odihnească 15 minute.
    aluat împartit pentru langosi
  • Ungeți masa cu ulei și întindeți fiecare langoș cu palmele, nu cu sucitorul, în discuri de 20-22 cm. Langoșii trebuie să fie mai subțiri în mijloc și mai groși pe margini.
    cum se intind langosii cu palmele
  • Puneți uleiul să se încălzească foarte bine și păjiți pe rând langoșii, pe ambele părți, până când se rumenesc (aprox. 1 minut fiecare).
    cum se prajesc langosi in ulei incins
  • Scoateți langoșii pe prosoape de hârtie care să absoarbă uleiul și serviți-i cât sunt calzi, cu toppingul preferat.
    langosi prajiti
Nutrition Facts
Langoși ungurești cu brânză și smântână - rețeta simplă de langoși pufoși
Amount per Serving
Calorii
427
% Daily Value*
Grăsimi
 
13
g
20
%
Colesterol
 
4
mg
1
%
Carbohidrați
 
66
g
22
%
Fibre
 
3
g
13
%
Zahăr
 
2
g
2
%
Proteine
 
10
g
20
%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • Bol cu gogoși rapide cu praf de copt și mere, desert de casă simplu și pufos
    Gogoși rapide cu praf de copt, mere și stafide – pufoase, aromate, gata în 15 minute
  • Felie de budincă de cuscus cu brânză și stafide, servită pe farfurie albă
    Budincă de cuscus cu brânză dulce și stafide – simplă, rapidă și hrănitoare
  • vas alb plin cu gogosi aurii moi si pufoase
    Gogoși moi și pufoase cu drojdie uscată rețetă simplă fără pahar!
  • Felie de tort cu biscuiți Petit Beurre și cremă de cacao, servită pe farfurie albă
    Tort de biscuiți - rețeta veche cu cremă fiartă de cacao - fără ouă
1105 shares
5 from 4 votes (4 ratings without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • Ciorbă de varză dulce de post cu borș și legume, presărată cu pătrunjel proaspăt, servită cu mămăligă.
    Ciorbă de varză dulce de post – rețetă moldovenească cu borș și leuștean
  • Caltaboș cu bulion și orez, rețetă fără prăjeală, pregătit în mațe groase de porc
    Caltaboș cu carne tocată, orez și bulion – rețeta simplă, fără organe, fără prăjeală
  • Secțiune din prăjitura Cușma lui Guguță cu rulouri fragede umplute cu vișine
    Cușma lui Guguță – rețeta tradițională moldovenească cu vișine și aluat fraged de casă
  • Chec aperitiv cu ficăței de pui, ouă și cașcaval, tăiat felii pe platou, rețetă sărată de la Bucate Aromate
    Chec aperitiv cu ficăței de pui, ouă și cașcaval - rețeta ideală pentru sărbători

Populare acum

  • Farfurie alba cu felii de chec aperitiv cu iaurt. In sectiune se vad masline, cuburi de legume, branzeturi si sunca
    Chec aperitiv cu iaurt, șuncă, brânză și legume – rapid și gustos
  • Friptură de porc la cuptor cu cartofi - rețeta cu ceafă de porc întreagă
    Friptură de porc la cuptor cu cartofi - rețeta cu ceafă de porc întreagă
  • Felie de tort cu biscuiți Petit Beurre și cremă de cacao, servită pe farfurie albă
    Tort de biscuiți - rețeta veche cu cremă fiartă de cacao - fără ouă
  • doi pesti intregi gatiti la air fryer
    Cum să gătești perfect pește la air fryer - cât timp și la ce temperatură

  • Rețete dietetice
  • Rețete cu pui
  • Rețete la tigaie
  • Rețete la air fryer
  • Torturi

  • Rețete fără carne
  • Rețete cu carne
  • Rețete de post
  • Salate

VEZI TOATE CATEGORIILE

Deserturi de post

  • Placinta cu dovleac
    Plăcintă cu dovleac cu foi subțiri – rețetă video rapidă și delicioasă
  • Clătite de post cu apă minerală
    Clătite de post cu apă minerală – rețeta simplă și rapidă pentru clătite pufoase
  • Prăjitură turnată cu mere
    Prăjitură turnată cu mere rase - rețeta simplă, de post
  • Cornulețe de post cu borș
    Cornulețe de post cu borș umplute cu rahat
VEZI ȘI ALTE REȚETE

Prăjiturile copilăriei

  • Felie de cremșnit cremos cu foi de casă stratificate și cremă fină de vanilie.
    Cremșnit cu aluat fraged de casă și cremă fină de vanilie (cremeș, crempita)
  • felii de prajitura Greta Garbo (Jerbo) pe farfurii
    Prăjitura Greta Garbo (Jerbo) cu nucă și gem - rețeta veche cu unt și untură
  • placinta cu mere si aluat fraged cu untura
    Plăcintă cu mere și aluat fraged cu untură și smântână - o rețetă delicioasă!
  • Prajitura cu gem si aluat razuit
    Prăjitura cu gem și aluat răzuit - rețeta cu unt sau untură
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Cei mai pufoși cozonaci

  • cozonac moldovenesc cu aluat oparit
    Cozonac moldovenesc cu aluat opărit - rețeta după Silvia Jurcovan
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • cozonac fara framantare pufos cu multa umplutura
    Cozonac fără frământare și fără împăturiri - cea mai ușoară rețetă

Rețete actualizate

  • Portokalopita cu portocale și iaurt, servită pe farfurie albă, desert tradițional grecesc
    Portokalopita - rețeta de plăcintă grecească însiropată, cu iaurt şi portocale
  • Rețetă de varză a la Cluj servită pe farfurie, cu smântână și tacâmuri, preparat tradițional românesc gătit la cuptor
    Cum se face varza a la Cluj – rețeta tradițională românească, pas cu pas
  • Supă cremă de morcovi copți cu măr și ghimbir, decorată cu smântână și semințe de dovleac
    Supă cremă de morcovi copți cu măr și ghimbir – rețetă fină și aromată
  • felie de prajitura cu piscoturi, lapte condensat si banane asezata pe farfurie pentru servire
    Prăjitură cu pișcoturi, lapte condensat și banane – rețetă fără coacere

Articole utile

  • coperta articol secretul aluatului perfect - dospirea in cuptor
    Cum să dospești aluatul în cuptor pentru un rezultat perfect – Trucuri și sfaturi
  • colaj de fotografii cu deserturi cozonac, prajituri, fursecuri, turta dulce pentru masa craciun care se pot face din timp
    20+ deserturi pentru Crăciun pregătite din timp - sfaturi și trucuri pentru păstrare
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
  • proporția de înlocuire unt vs untură și invers
    Cum Să Înlocuiești Untul cu Untură și Invers – Tot ce Trebuie Să Știi
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.