Bucate Aromate

  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
Acasă » Retete » Aperitive

Chec aperitiv cu iaurt, șuncă, brânză și legume – rapid și gustos

Iuliana Sbirnea autoare Bucate Aromate - retete simple pentru familie si prieteni
Actualizată: 18 nov. 2025 · Publicată: 15 iul. 2025 de Iuliana Sbîrnea · Postarea poate conține link-uri afiliate· Lasă un comentariu
9911 shares
Mergi la rețetă

Citește rețeta în 8 minute

Dacă e nevoie de un aperitiv rapid, care să fie și gustos, și să arate bine pe masă, atunci un chec aperitiv cu iaurt este exact ce trebuie. Se poate adapta în funcție de gusturi sau de ceea ce ne-a mai rămas prin frigider - și tot iese bun!

Trei felii de chec sărat pe farfurie albă. În secțiune se văd cuburi de șuncă și legume

Un chec aperitiv cu iaurt este delicios și foarte uşor de făcut. Poate fi un aperitiv inclus într-un meniu de sărbătoare , dar eu obișnuiesc să îl fac și după sărbători, atunci când îmi rămân multe resturi fel de fel: câteva măsline, un colț de cașcaval, câțiva gogoșari în oțet, o felie de șuncă, etc. 

Mereu este o bucurie să avem un astfel de chec sărat cu șuncă la micul dejun sau la pachetul de la birou. Găsești de toate într-o singură felie: și legume, și carne, și brânză. Gustul dat de iaurtul din compoziție este delicios, iar un asemenea chec este consistent și foarte spornic, ne ajunge pentru mai multe zile.

Chec sărat cu șuncă și legume pe platou alb, tăiat felii.
Mergi direct la:
  • Ce ingrediente folosim pentru checul aperitiv?
  • Chec aperitiv cu iaurt - rețeta VIDEO detaliată
  • Mod de preparare - rețeta pas cu pas (cu fotografii)
  • Cum adaptez rețeta cu ce am în frigider?
  • Cu ce se potrivește cel mai bine acest chec sărat?
  • Cum se păstrează proaspăt, fără să se usuce
  • Sfaturi profesioniste pentru reușita rețetei
  • Întrebări frecvente
  • Rețete asemănătoare
  • Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Ce ingrediente folosim pentru checul aperitiv?

Vă las mai jos, orientativ, lista ingredientelor pe care le-am folosit eu pentru un chec cu iaurt și legume copt într-o tavă de 31x11x8 cm.

  • 300 g făină - puteți folosi orice tip făină aveți în casă
  • 1 linguriță praf de copt - pentru o textură aerată a aluatului
  • 5 ouă
  • 60 ml ulei - de măsline, pentru o aromă mai plăcută sau ulei de floarea soarelui
  • 100 ml lapte
  • 100 ml iaurt - cu cât mai gras, cu atât mai bine. Iaurtul degresat are o fracție prea mare de apă și e posibil să ie nevoie de mai multă făină.
  • 70 g măsline fără sâmburi
  • 1 ardei gras roșu
  • 120 g şuncă
  • 100 g telemea
  • 100 g ciuperci - de preferat ciuperci din conservă. Dacă vreți să folosiți ciuperci proaspete, acestea ar trebui mai întâi călite într-o tigaie cu puțin ulei, până când se evaporă tot lichidul pe care îl lasă.
  • 1 legătură pătrunjel
  • un praf de sare
  • condimente - piper, nucşoară, oregano, pătrunjel sau mărar proaspăt

Sfatul meu: puteți varia ingredientele după preferințe, păstrând volumul total: mai multă brânză, dar mai puțină șuncă, fără ciuperci, dar cu mazăre etc.

Chec aperitiv cu iaurt - rețeta VIDEO detaliată

Vedeți în video cum am tăiat legumele, cum am încorporat făina și care e consistența ideală a compoziției înainte de a o turna în tavă. Abonați-vă la canal pentru mai multe rețete video utile: 👉 Abonați-vă aici

Mod de preparare - rețeta pas cu pas (cu fotografii)

șuncă tăiată cubulețe pe un fund de lemn, pentru chec aperitiv

Tăiați șunca și ardeiul gras în cuburi de aprox. 1 cm. Brânza o dați pe răzătoare, verdeața, ciupercile și măslinele le tăiați mărunt.

pregatire aluat cu ouă și iaurt pentru rețeta chec sărat

Puneți ouăle într-un castron și le mixați până se deschid la culoare și își măresc volumul. Incorporați uleiul, turnând puțin câte puțin, apoi laptele și iaurtul.

incorporare faina în amestecul de ouă bătute pentru aluat de chec cu legume si iaurt

Într-un alt vas amestecați făina cu praful de copt, sarea și restul condimentelor. Cu un tel de mână încorporați amestecul de făină în cel de ouă pregătit mai devreme.

amestecare ingrediente: masline, legume, șuncă și brânzeturi pentru rețeta de chec sărat

În această compoziție puneți toate ingredientele tăiate: șunca, măslinele, brânza, legume, etc. Amestecați să încorporeze uniform.

amestec pentru chec sărat turnat in tava pentru coacere

Turnați amestecul în tava tapetată cu ulei și făină sau cu hârtie de copt. Dați tava la cuptorul preîncălzit la 180 de grade.

chec aperitiv abia scos din cuptor, testat cu scobitoarea înfiptă în mjloc

Checul e gata cam în 40-45 de minute, când e închegat și rumenit frumos. Faceți testul cu o scobitoare înfiptă în centrul checului ca să vă asigurați că e bine copt.

Cum adaptez rețeta cu ce am în frigider?

Puteți adăuga în compoziția acestui chec și alte legume sau verdețuri, cum ar fi: boabe de mazăre, boabe de porumb fiert, cuburi de morcov fiert, castraveți murați, frunze de spanac sau cozi de ceapă verde.

Dacă nu mâncați carne și doriți un chec aperitiv vegetarian, e suficient să omiteți șunca și eventual să suplimentați cantitatea de brânză sau de legume.

Pentru un chec mai savuros, puteți folosi 2-3 tipuri de brânzeturi. Puteți adăuga de exemplu gorgonzola, parmezan ras sau brânză cheddar.

o felie de chec aperitiv cu iaurt si legume, servită pe farfurie albă, alături de o salată verde cu ridichi

Cu ce se potrivește cel mai bine acest chec sărat?

Checul aperitiv este sățios, dens și destuld e caloric, de aceea ideal este să îl serviți alături de salate și garnituri ușoare, din cât mai multe legume crude. Vă las mai jos câteva idei:

  • Salată de crudități
    Salată de crudități - multe vitamine, puține calorii!
  • Salată colorată cu varză roşie şi alte vitamine
    Salată colorată cu varză roşie şi alte vitamine
  • Salată de castraveți cu sos cremos de iaurt și mărar, decorată cu rondele de ceapă roșie și mărar verde.
    Salată de castraveți cu iaurt grecesc și mărar - rețeta perfectă de vară
  • castron alb cu salata de patrunjel cu avocado pe fund de lemn
    Salată de pătrunjel cu avocado și legume

Cum se păstrează proaspăt, fără să se usuce

  • La frigider, ambalat în folie sau într-o cutie închisă ermetic, rezistă 3-4 zile fără probleme.
  • Se poate congela întreg sau feliat, pentru cel mult 2 luni.
  • Pentru reîncălzire: 2 minute la microunde sau 10 minute în cuptor, la 180°C.

Sfaturi profesioniste pentru reușita rețetei

  • Nu adăugați prea multe ingrediente apoase (roșii, dovlecei cruzi, ciuperci necălite) pentru că pot înmuia compoziția.
  • Bateți ouăle bine - acest pas ajută la obținerea unei texturi aerate.
  • Nu amestecați excesiv compoziția după ce adăugați făina, ca să nu iasă dens.
  • Tapetați bine tava - checul are tendința să se prindă dacă tava nu e pregătită corect.
  • Umpleți tava doar pe ¾ din volum, pentru a lăsa checului loc de creștere.

Întrebări frecvente

Ce ingrediente pot pune într-un chec aperitiv?

Poți adăuga aproape orice ai la îndemână: legume (ardei, mazăre, porumb), brânzeturi (cașcaval, telemea, parmezan), mezeluri sau chiar leguminoase. Rețeta e foarte permisivă.

Cum știu când checul aperitiv este gata?

Puteți verifica dacă checul aperitiv este gata prin introducerea unei scobitori în mijlocul checului. Daca iese curată, atunci checul este copt.

Se poate congela checul aperitiv?

Da, checul aperitiv se poate congela întreg sau feliat. Se păstrează bine până la 2 luni. După dezghețare, e mai gustos dacă îl încălzești puțin în cuptor.

Cum se poate încălzi checul aperitiv?

Tăiați checul aperitiv în felii pe care le încălziți pentru 2 minute la microunde sau pentru 10 minute în cuptorul mare, preîncălzit la 180 de grade. De asemenea, puteți încălzi feliile de chec aperitiv și într-o tigaie, la foc mediu spre mic, întorcându-le pe ambele părți.

Se poate face fără carne?

Da, checul aperitiv este foarte gustos și în varianta vegetariană, fără carne. Adaugă în schimb mai multă brânză, legume și verdețuri aromate.

Pot folosi făină integrală?

Da, dar textura va fi mai densă. Dacă vreți un chec mai moale și mai aerat, vă recomand să o combinați cu făină albă.

Rețete asemănătoare

Ți-a plăcut rețeta și vrei să încerci și alte aperitive asemănătoare? Iată câteva sugestii:

  • Rulada aperitiv în 2 variante - cu branza si pate de ficat
    Ruladă aperitiv - rețeta pas cu pas de ruladă sărată din aluat opărit
  • drob de pui cu ciuperci si smantana
    Cel mai fraged drob de pui cu ciuperci - se taie perfect, rămâne suculent
  • Brioșe aperitiv cu iaurt
    Brioșe aperitiv cu iaurt și șunculiță
  • clătite cu brânză şi somon afumat
    Clătite cu brânză şi somon afumat

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Farfurie alba cu felii de chec aperitiv cu iaurt. In sectiune se vad masline, cuburi de legume, branzeturi si sunca

Chec aperitiv cu iaurt, șuncă, brânză și legume - rapid și gustos

Rețetă de chec aperitiv cu iaurt, șuncă, brânză și legume. Perfect pentru pachet, mic dejun sau platou festiv. Ușor, pufos și foarte gustos!
5 from 6 votes
Tipărește Salvează pe Pinterest
Pregătire: 15 minutes minutes
Gătire: 1 hour hour
Timp total: 1 hour hour 15 minutes minutes
Număr de porții: 12
Autor: Iuliana Sbîrnea

Echipamente necesare

mixer Breville
mixer de mână
tava chec 31x11x8 cm

Ingrediente
 

  • 300 g făină
  • 1 linguriță praf de copt
  • 5 ouă
  • 60 ml ulei
  • 100 ml lapte
  • 100 ml iaurt
  • 70 g măsline fără sâmburi
  • 1 ardei gras roșu
  • 120 g şuncă
  • 100 g telemea
  • 100 g ciuperci (din conservă)
  • 1 legătură pătrunjel
  • un praf de sare
  • condimente: piper, nucşoară, oregano

Instrucțiuni de preparare
 

am folosit o tavă cu dimensiunile 31x11x8 cm

  • Tăiați șunca și ardeiul gras în cuburi de aprox. 1 cm. Brânza o dați pe răzătoare, verdeața, ciupercile și măslinele le tăiați mărunt.
    șuncă tăiată cubulețe pentru chec aperitiv
  • Puneți ouăle într-un castron și le mixați până se deschid la culoare și își măresc volumul. Incorporați uleiul, turnând puțin câte puțin, apoi laptele și iaurtul.
    pregatire aluat cu ouă și iaurt pentru chec aperitiv
  • Într-un alt vas amestecați făina cu praful de copt, sarea și restul condimentelor. Cu un tel de mână încorporați amestecul de făină în cel de ouă pregătit mai devreme.
    incorporare faina în amestec de ouă bătute si iaurt pentru chec sarat
  • În această compoziție puneți toate ingredientele tăiate: șunca, măslinele, brânza, legume, etc. Amestecați să încorporeze uniform.
    amestecare ingrediente pentru chec aperitiv în castron: legume, masline, branzeturi si sunca
  • Turnați amestecul în tava tapetată cu ulei și făină sau cu hârtie de copt. Dați tava la cuptorul preîncălzit la 180 de grade.
    amestec pentru chec sărat turnat in tava
  • Checul e gata cam în 40-45 de minute, când e închegat și rumenit frumos. Faceți testul cu o scobitoare înfiptă în centrul checului ca să vă asigurați că e bine copt.
    chec sărat cu legume scos din cuptor si testat cu scobitoarea

Bine de știut:

  • Nu adăugați prea multe ingrediente apoase (roșii, dovlecei cruzi, ciuperci necălite) pentru că pot înmuia compoziția.
  • Bateți ouăle bine - acest pas ajută la obținerea unei texturi aerate.
  • Nu amestecați excesiv compoziția după ce adăugați făina, ca să nu iasă dens.
  • Tapetați bine tava - checul are tendința să se prindă dacă tava nu e pregătită corect.
  • Umpleți tava doar pe ¾ din volum, pentru a lăsa checului loc de creștere.
Nutrition Facts
Chec aperitiv cu iaurt, șuncă, brânză și legume - rapid și gustos
Amount per Serving
Calorii
229
% Daily Value*
Grăsimi
 
12
g
18
%
Grăsimi saturate
 
3
g
19
%
Grăsimi nesaturate
 
0.02
g
Grăsimi polinesaturate
 
2
g
Grăsimi monosaturate
 
6
g
Colesterol
 
84
mg
28
%
Carbohidrați
 
21
g
7
%
Fibre
 
1
g
4
%
Zahăr
 
2
g
2
%
Proteine
 
9
g
18
%
Net Carbohydrates
 
20
g
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!

Dacă v-a plăcut această rețetă de chec aperitiv cu iaurt, salvați-o și încercați-o în diferite combinații! Lăsați-mi un comentariu cu varianta voastră preferată și nu uitați să o distribuiți prietenilor care caută idei rapide de aperitive simple și gustoase.

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • Caltaboș cu bulion și orez, rețetă fără prăjeală, pregătit în mațe groase de porc
    Caltaboș cu carne tocată, orez și bulion – rețeta simplă, fără organe, fără prăjeală
  • Chec aperitiv cu ficăței de pui, ouă și cașcaval, tăiat felii pe platou, rețetă sărată de la Bucate Aromate
    Chec aperitiv cu ficăței de pui, ouă și cașcaval - rețeta ideală pentru sărbători
  • Plăcinte sărate cu foi subțiri și umplutură cremoasă de pui și ciuperci, presărate cu semințe negre
    Plăcinte cu pui, ciuperci și cașcaval – cu foi de plăcintă cumpărate
  • Salată ușoară cu pui, ciuperci și sos de usturoi fără ou crud, într-un bol alb pe fundal de lemn
    Salată cu piept de pui, ciuperci și sos de usturoi - rețetă ușoară
9911 shares
5 from 6 votes (6 ratings without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • Ciorbă de varză dulce de post cu borș și legume, presărată cu pătrunjel proaspăt, servită cu mămăligă.
    Ciorbă de varză dulce de post – rețetă moldovenească cu borș și leuștean
  • Caltaboș cu bulion și orez, rețetă fără prăjeală, pregătit în mațe groase de porc
    Caltaboș cu carne tocată, orez și bulion – rețeta simplă, fără organe, fără prăjeală
  • Secțiune din prăjitura Cușma lui Guguță cu rulouri fragede umplute cu vișine
    Cușma lui Guguță – rețeta tradițională moldovenească cu vișine și aluat fraged de casă
  • Chec aperitiv cu ficăței de pui, ouă și cașcaval, tăiat felii pe platou, rețetă sărată de la Bucate Aromate
    Chec aperitiv cu ficăței de pui, ouă și cașcaval - rețeta ideală pentru sărbători

Populare acum

  • Farfurie alba cu felii de chec aperitiv cu iaurt. In sectiune se vad masline, cuburi de legume, branzeturi si sunca
    Chec aperitiv cu iaurt, șuncă, brânză și legume – rapid și gustos
  • Friptură de porc la cuptor cu cartofi - rețeta cu ceafă de porc întreagă
    Friptură de porc la cuptor cu cartofi - rețeta cu ceafă de porc întreagă
  • Felie de tort cu biscuiți Petit Beurre și cremă de cacao, servită pe farfurie albă
    Tort de biscuiți - rețeta veche cu cremă fiartă de cacao - fără ouă
  • doi pesti intregi gatiti la air fryer
    Cum să gătești perfect pește la air fryer - cât timp și la ce temperatură

  • Rețete dietetice
  • Rețete cu pui
  • Rețete la tigaie
  • Rețete la air fryer
  • Torturi

  • Rețete fără carne
  • Rețete cu carne
  • Rețete de post
  • Salate

VEZI TOATE CATEGORIILE

Deserturi de post

  • Placinta cu dovleac
    Plăcintă cu dovleac cu foi subțiri – rețetă video rapidă și delicioasă
  • Clătite de post cu apă minerală
    Clătite de post cu apă minerală – rețeta simplă și rapidă pentru clătite pufoase
  • Prăjitură turnată cu mere
    Prăjitură turnată cu mere rase - rețeta simplă, de post
  • Cornulețe de post cu borș
    Cornulețe de post cu borș umplute cu rahat
VEZI ȘI ALTE REȚETE

Prăjiturile copilăriei

  • Felie de cremșnit cremos cu foi de casă stratificate și cremă fină de vanilie.
    Cremșnit cu aluat fraged de casă și cremă fină de vanilie (cremeș, crempita)
  • felii de prajitura Greta Garbo (Jerbo) pe farfurii
    Prăjitura Greta Garbo (Jerbo) cu nucă și gem - rețeta veche cu unt și untură
  • placinta cu mere si aluat fraged cu untura
    Plăcintă cu mere și aluat fraged cu untură și smântână - o rețetă delicioasă!
  • Prajitura cu gem si aluat razuit
    Prăjitura cu gem și aluat răzuit - rețeta cu unt sau untură
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Cei mai pufoși cozonaci

  • cozonac moldovenesc cu aluat oparit
    Cozonac moldovenesc cu aluat opărit - rețeta după Silvia Jurcovan
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • cozonac fara framantare pufos cu multa umplutura
    Cozonac fără frământare și fără împăturiri - cea mai ușoară rețetă

Rețete actualizate

  • Portokalopita cu portocale și iaurt, servită pe farfurie albă, desert tradițional grecesc
    Portokalopita - rețeta de plăcintă grecească însiropată, cu iaurt şi portocale
  • Rețetă de varză a la Cluj servită pe farfurie, cu smântână și tacâmuri, preparat tradițional românesc gătit la cuptor
    Cum se face varza a la Cluj – rețeta tradițională românească, pas cu pas
  • Supă cremă de morcovi copți cu măr și ghimbir, decorată cu smântână și semințe de dovleac
    Supă cremă de morcovi copți cu măr și ghimbir – rețetă fină și aromată
  • felie de prajitura cu piscoturi, lapte condensat si banane asezata pe farfurie pentru servire
    Prăjitură cu pișcoturi, lapte condensat și banane – rețetă fără coacere

Articole utile

  • coperta articol secretul aluatului perfect - dospirea in cuptor
    Cum să dospești aluatul în cuptor pentru un rezultat perfect – Trucuri și sfaturi
  • colaj de fotografii cu deserturi cozonac, prajituri, fursecuri, turta dulce pentru masa craciun care se pot face din timp
    20+ deserturi pentru Crăciun pregătite din timp - sfaturi și trucuri pentru păstrare
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
  • proporția de înlocuire unt vs untură și invers
    Cum Să Înlocuiești Untul cu Untură și Invers – Tot ce Trebuie Să Știi
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.