Aflaţi în vacanţă, ne-au purtat paşii până la o păstrăvărie de munte unde am mâncat printre alte bunătăţi specifice şi un păstrăv în crustă semi-crocantă. Am identificat crusta ca fiind un amestec de făină şi fulgi de porumb, iar peştele fusese prăjit în baie de ulei. Bingo! Ospătarul mi-a confirmat bănuielile 🙂
Peşte în crustă de fulgi de porumb mai mâncasem, dar asta era puţin diferită, peştele nu era acoperit în întregime de crustă, ci mai respira pe ici, pe colo. Ne-a plăcut tare-tare ideea, aşa că ajunsă acasă m-am inspirat din reţeta de la păstrăvărie, dar am adaptat-o stilului nostru. Am băgat peştele la cuptor, pentru că evităm prăjelile şi nu am folosit păstrăv, ci un file de crap dunărean pe care îl aveam deja în frigider.
Cât timp a stat crapul la cuptor am aromatizat câteva legume la tigaie, am stropit apoi peştele cu sosul aromat lăsat de legume şi gata! Am avut un prânz pe cât de gustos, pe atât de dietetic şi de sănătos 🙂
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Ingrediente
- pentru 3 porţii
- 500 g file de crap - aprox. 150-160 g/persoană
- jumătate de cană de fulgi de porumb natur (atenţie să nu fie glazuraţi!)
- un sfert de cană de făină de grâu
- 2 ouă
- sare (piper)
- garnitura
- doi ardei kapia
- doi ardei graşi
- 1 morcov mare
- un fir de praz (doar partea albă)
- 2 căţei de usturoi
- 70 g ulei de măsline
- sare (piper, cimbru)
- pătrunjel verde
Instrucțiuni de preparare
- Fulgii de porumb se sfărâmă fie cu mână, fie prin orice altă metodă mecanică vă convine: cu sucitorul, cu ciocanul de şniţele, cu fundul unui borcan...ideea e să nu îi transformaţi în făină, ci doar să îi mărunţiţi puţin. Apoi îi amestecaţi cu făina şi dacă fulgii nu sunt săraţi deloc, adăugaţi şi un praf de sare pentru că vrem ca şi crusta să aibă un pic de gust 😉
- Fileul se spală, se usucă cu un şervet de hârtie, se porţionează şi se condimentează cu sare şi piper pe toate părţile.
- Se trece prin ou bătut cu un praf de sare, apoi prin amestecul de făină şi fulgi de porumb. Ajutaţi-l cu mâna să se acopere uniform peste tot. Fulgii se for lipi din loc în loc, iar printre fulgi vom avea un strat de făină, ca la peştele prăjit.
- Puneţi bucăţile de peşte într-o tavă tapetată cu hârtie de copt şi lăsaţi-l la cuptorul în prealabil încins la 180 de grade pentru aprox. 20 de minute. Peştele se găteşte foarte repede şi se va rumeni prima dată pe partea care vine în contact cu tava, aşa că după primele 10 minute deschideţi cuptorul, verificaţi-l şi dacă este rumenit, îl întoarceţi pe partea cealaltă.
- Cât timp stă peştele la cuptor, ne ocupăm de garnitură: spălăm, curăţăm legumele şi le tăiem rondele, iar usturoiul îl dăm pe răzătoare sau îl trecem prin presă.
- Punem legumele la călit în uleiul de măsline amestecând la început să le învăluie uleiul peste tot. Adăugăm condimentele şi jumătate de pahar de apă şi le lăsăm să se înăbuşe la foc mic până e peştele gata. Dacă mai e nevoie, mai adăugati puţină apă, căci la final avem nevoie şi de puţin sos. Legumele nu trebuie să fiarbă de tot, ci doar să se înmoaie şi să rămână puţin crocante.
- Distribuim legumele pe 3 farfurii şi aşezăm deasupra o porţie de file crocant pe care îl stropim cu sosul lăsat de legume. Presărăm cu pătrunjel proaspăt şi servim.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Nu uitaţi că puteţi printa reţeta de file crocant de crap la cuptor cu garnitură de legume pentru a o avea la îndemână atunci când o preparaţi sau să o păstraţi la colecţia voastră de reţete pentru mai târziu.
Dacă aţi încercat reţeta, vă aştept cu drag să vă mândriţi cu produsul finit, încărcând o fotografie mai jos, în modulul de comentarii.
Poftă bună!
Elena Gușă a zis
O rețetă extraordinară felicitări.
Iuliana Sbîrnea a zis
Mulțumesc! Mă bucur mult că vă place rețeta!
Claudia a zis
Am inghit in sec 🙂 Ce altceva mai pot spune. Decat ca astept sa dea norocul peste mine si sa gasesc un crap proaspat pe la noi :))
Iuliana a zis
Hai mai, ca sigur gasesti crap proaspat pe undeva prin apropiere, la un Carrefour, Auchan, Metro... Daca nu, dai o fuga la Galati, iei crapul si gata :))
Micu Simona a zis
Vai cat de frumos arata! Sper sa imi iasa si mie asa, ca si noi suntem amatori de peste. Multumim pentru tot ce postezi.
Iuliana a zis
O sa-ti iasa sigur, Simona! te astept cu o fotografie 🙂