Cauți un desert ciocolatos și delicios? Încearcă această rețetă de tort brownie cu cremă mascarpone! Cauți un desert ciocolatos și delicios? Se face ușor și va fi pe gustul tuturor!
După succesul pe care l-a avut prăjitura brownie în familia noastră, n-am avut linişte până nu am făcut şi un tort ultra-mega ciocolatos cu blat brownie cu nuci şi rom, peste care am pus o crema ganache de ciocolată. Nu m-am oprit aici, ci am presărat peste ciocolată o mână de zmeură şi am mai adăugat şi un strat de mascarpone cu frişcă ca să fie tacâmul complet, iar numărul caloriilor să tindă la plus infinit 😀
E un tort dens, cu mult unt şi cu multă ciocolată. Îngraşă numai cât te uiţi la el, dar este absolut irezistibil, e extraordinar de bun. Poate că ar fi meritat să îl decorez mai frumos, poate că ar fi meritat nişte poze mai frumoase, dar zău că mă copleşiseră toate aromele şi muream de poftă să ajung să îl tai şi să îl gust odată! Mea culpa, dar nu pot să promit că nu mai fac! Sunt o pofticioasă notorie şi n-am răbdare să decorez frumos torturile. Asta e, nimeni nu-i perfect, nu-i aşa? 🙂
Rețete asemănătoare
Mod de preparare tort brownie cu cremă mascarpone
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Tort brownie cu cremă mascarpone
Ingrediente
blatul brownie - pentru o formă cu diametrul de 26 cm
- 200 g unt cu 80% grăsime
- 200 g ciocolata amăruie (cu minim 50% cacao)
- 4 ouă
- 100 g miez de nucă
- 1 linguriţă de extract de vanilie (rom, coniac, lichior, etc)
- 300 g zahăr
- 100 g faină albă
- un praf de sare
ganache de ciocolată
- 300 g smântână pentru frişcă (cu min. 32% grăsime)
- 150 g ciocolata amăruie (cu minim 40% cacao- eu am folosit cu 75% cacao)
- 75 g zahăr pudră
- 75 g unt
crema de mascarpone
- 250 g brânză mascarpone
- 250 ml smântână pentru frişcă
- 4 linguri de zahăr
- 2 linguriţe de extract de vanilie
în plus
- o mână de zmeură (eu am avut congelată)
- fulgi de ciocolată pentru ornat
Instrucțiuni de preparare
blatul brownie
- Aprindem cuptorul la 180 de grade.
- Amestecăm făina cu un praf de sare şi nucile tocate cât mai mărunt.
- Într-o căticioară încăpătoare punem la topit la foc mic ciocolata ruptă bucăţele mici şi untul. Amestecăm continuu până se topesc.
- Batem ouăle împreună cu zahărul şi extractul de vanilie şi le adăugăm peste ciocolata topită. Omogenizăm.
- Turnăm şi amestecul de făină şi amestecam cu un tel de mână până avem o compoziţie omogenă, de consistenţa unei smântâni groase.
- Tapetăm cu hârtie de copt (udată şi stoarsă ca să se aşeze mai bine) o formă care va merge la cuptor. Turnăm compoziţia, nivelăm şi dam negresa la cuptorul încins pentru 30 de minute. Chiar dacă vi se va părea că blatul nu e copt, nu o lăsaţi mai mult la cuptor pentru că se va întări. Blatul trebuie să râmână moale şi umed la interior.
- Lăsaţi blatul să se răcească înainte să turnaţi peste el crema-ganache de ciocolată.
ganache de ciocolată
- Rupeţi ciocolata bucăţi mici, ca să se topească cât mai repede.
- Puneţi smântâna la încălzit pe foc mic. Adăugaţi zahărul pudră şi amestecaţi să se topească.
- Când smântâna este fierbinte, daţi-o deoparte şi turnaţi ciocolata mărunţită. Lăsaţi-o să se topească încet în smântână timp de 5-7 minute. Nu amestecaţi în acest timp.
- După cele 7 minute, adaugaţi untul şi amestecaţi energic cu un tel de mână. Veti vedea cum crema capătă culoare, devine fină şi lucioasă.
- Lăsaţi crema la răcit la temperatura camerei (nu la frigider!), apoi turnaţi-o peste blatul brownie.
- Puneţi zmeura peste crema de ciocolată.
crema de mascarpone
- Bateţi frişca până devine fermă şi nu mai cade de pe teluri.
- Frecaţi brânza mascarpone cu zahărul vanilat şi extractul de vanilie până se înmoaie şi devine cremoasă.
- Încorporaţi frişca bătută în mascarpone şi omogenizaţi.
- Puneţi crema de mascarpone peste crema de ciocolată şi zmeură. Jucaţi-vă cu dosul unei linguri şi faceţi câteva "valuri" peste care presăraţi fulgi de ciocolată.
Bine de știut:
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Poftă bună la tort brownie cu cremă mascarpone!
Gina a zis
Buna ziua, am respectat toti pasii intocmai, dar dupa pastrarea la frigider, blatul brownie a devenit foarte tare, practic o ciocolata tare. chiar si dupa tinerea lui mai multe ore la temperatura camerei, consistenta lui era la fel.
Oare ati putea sa-mi spuneti unde am gresit?
Va multumesc
Iuliana a zis
Bun ziua, m-am tot gandit sa gasesc o explicatie. E drept ca brownie nu e un blat pufos, dar nici sa se intareasca chiar asa nu mi s-a intamplat. Imi pare tare rau. Iputeti spune ce fel de ciocolata si ce fel de unt ati folosit?
Emilia Chiriac a zis
Arata fantastic
Iuliana a zis
Multumesc 🙂
Gheorghe Sanda a zis
Ce dimensiune trebuie sa aiba tava ?
Iuliana a zis
26 cm
cristi a zis
ouale batute cu zahar...trebuie sa se raceasca ciocolata inainte sa le incorporez?
Iuliana a zis
Doar sa se racoreasca putin, nu e nevoie sa se raceasca de tot. Scuze pentru intarzierea raspunsului, mesajul tau a intrat in spam si abia acum l-am vazut.
Moni a zis
Ar fi ok daca fac blatul cu o zi inainte si urmatoarea zi sa fac crema?
Iuliana a zis
Da, se poate face si asa.
Claudia a zis
Nu ma mai uit la calorii. E cu ciocolata asa ca nu mai conteaza nimic :))))
Presupun ca deja nu mai ai ca sa si cer o degustare :p
Gabriela a zis
mama mia cum arata!! si cu zmeura si cu ciocolata, toate aromele mele preferate la un loc!!!