Astăzi vreau să vă arăt un blat de tort diferit ca textură şi compoziţie de blatul din pandişpan cu care v-am obişnuit până acum. Este un blat dens, umed, pe bază de unt şi iaurt sau lapte bătut, cu adaos de nuci sau migdale măcinate.
Eu am folosit acest blat la un nemaipomenit tort cu cremă de unt și trandafiri. Dacă nu vă place crema de unt, la fel de bine puteţi umple acest blat cu cremă de mascarpone, ciocolată sau cu cremă de vanilie, de exemplu.
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Ingrediente
pentru o forma de 26 cm
- 330 g făină
- 330 g zahăr pudră
- 80 g migdale măcinate (sau nuci)
- 4 ouă
- 200 g unt rece
- 200 ml iaurt gras (sau lapte bătut)
- 1 linguriţă de praf de copt
- ½ linguriță (rasă de bicarbonat de sodiu)
- 1 linguriță cu petale de trandafir uscate - opţional
- coaja de la 1 lămâie
- sucul de la o jumătate de lămâie mare (aprox. 4 linguri)
- un vârf de linguriţă de sare
Instrucțiuni de preparare
- Aprindem cuptorul la 175 de grade şi pregătim o formă de tort pe care o tapetăm cu hârtie de copt.
- Într-un castron încăpător, sau direct în cuva robotului de bucătărie se cern componentele uscate: făina, zahărul pudră, praful de copt, bicarbonatul şi sarea.
- Se adaugă petalele de trandafir mărunţite, dacă le folosiți (eu le-am învârtit puţin în tocătorul electric), coaja de lămâie rasă şi migdalele. Amestecăm ingredientele cu o lingură doar cât să se răspândească uniform petalele şi coaja de lămâie.
- Adăugăm untul rece tăiat cuburi şi dăm drumul la robot. Lăsăm robotul să lucreze până obţinem un aluat nisipos. Dacă nu aveţi robot puteţi amesteca pur şi simplu cu mâna. Nu e nevoie să frământaţi prea mult.
- Se adaugă ouăle, unul câte unul şi se continuă amestecarea aluatului care va începe să se lege.
- Se adaugă laptele bătut, apa de trandafiri şi sucul de lămâie şi când toate acestea sunt încorporate uniform şi avem un aluat dens şi umed, oprim robotul.
- Punem aluatul în forma de copt, nivelăm şi îl dăm la cuptor pentru 40-45 de minute. Facem testul cu scobitoarea să ne asigurăm că este bine copt în mijloc.
- Scoatem blatul din cuptor şi îl lăsăm să se răcească puţin în formă, pentru că e fraged şi se poate rupe, apoi îl transferăm pe un grătar şi îl lăsăm să se răcească complet la temperatura camerei. Eventual îl puteţi face de seara şi să îl umpleţi cu cremă a doua zi dimineaţa. Dacă e bine răcit şi "odihnit" se va tăia mai uşor şi mai frumos.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe emailCum vă spuneam, eu am făcut acest blat pentru un tort cu cremă de unt cu aromă de lămâie și trandafiri. Migdalele dau acestui blat o aroma fină care se îmbină perfect cu aroma delicată și subtilă a petalelor de trandafir mărunțite. Dacă nu urmați rețeta mea tort, atunci renunțați la petalele de trandafir, fiți creativi și folosiți ce arome va plac vouă. De exemplu migdalele se pot înlocui cu nuci, iar lămâile cu portocale dacă va place mai mult aroma lor.
După părerea mea acest tip de blat, fiind ușor umed, nu are nevoie să fie însiropat la fel ca cele din pandişpan care sunt uscate. Dar desigur, dacă doriţi îl puteţi însiropa dar foarte puţin, cu moderaţie, pentru că devine sfărâmicios.
Blatul meu, pe care l-am făcut seara și l-am lăsat sa se răcească pe îndelete peste noapte, s-a feliat perfect a doua zi dimineața. Folosiți un cuțit cu lama subțire și zimțată sau metoda cu ața pe care v-am arătat-o la rețeta de blat de tort din pandișpan.
Si așa arată blatul de tort umplut cu cremă de unt cu aromă de trandafiri și lămâie. Nu-i așa că arata apetisant 🙂
Nu uitaţi că puteţi printa reţeta de blat de tort umed pe bază de unt şi iaurt pentru a o avea la îndemână atunci când o preparaţi sau să o păstraţi la colecţia voastră de reţete pentru mai târziu.
Claudia a zis
Blat umed am incercat si eu dar inca nu asa, cu unt. Deci trec pe lista ”de facut” si varianta ta 😉