Azi vă aduc cea mai bună reţetă de fursecuri pe care am făcut-o până acum. Sunt aurii, fragede, drăguţe foc şi teribil de aromate pentru că au în compoziţie coajă de lămâie proaspăt rasă şi zahărul aromat cu lavandă făcut de curând. Aceste fursecuri cu lavandă merg de minune lângă un pahar cu lapte sau lângă o ceaşcă de ceai.
Mi-a plăcut tare mult să mă joc cu aluatul ăsta fin şi parfumat. Numai priviţi-l ce cremos este şi încercaţi să vă imaginaţi combinaţia de arome!
Iar la final, după nici 15 minute la cuptor, apar bănuţii ăştia aurii, moi şi fragezi de se topesc în gură. Cum să rezişti şi să mai ai răbdare să se răcească? Am furat vreo 2 chiar din tavă. Sau să fi fost 3? 😀
Sper că v-am convins să îi faceţi şi voi. Dacă nu aveţi zahăr aromat cu lavandă, puteţi să cumpăraţi separat lavandă de la un magazin naturist şi să adăugaţi o linguriţă în compoziţie.
Mod de preparare fursecuri fragede cu lavandă
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Ingrediente
- 250 g unt la temperatura camerei
- 2 galbenuşuri
- 120 g zahăr aromat cu lavandă (puneţi şi câteva flori, maxim o linguriţă)
- coaja rasă de la o lămâie
- 350 g făina
- ½ linguriță de praf de copt (folosiţi praf de copt cu şofran dacă găsiţi)
- un praf de sare
- zahăr pentru pudrat - opţional
Instrucțiuni de preparare
- Untul se mixează cu zahărul, coaja rasă de lămâie şi gălbenuşurile până devine o cremă spumoasă şi omogenă.
- Adăugăm făina cernută împreună cu praful de copt şi încorporăm.
- Acoperim aluatul cu o folie alimentară şi îl dăm la rece pentru cel puţin 30 de minute.
- Între timp, aprindem cuptorul la 180 de grade şi punem hârtie de copt în tava de la aragaz.
- Scoatem aluatul din frigider şi formăm în palme mici biluţe cam de mărimea unui ou de prepeliţă.
- Aşezăm biluţele pe hârtia de copt şi le aplatizăm cu dinţii unei furculiţe. În acest fel vom obţine şi un model frumos pe fursecuri.
- Dăm tava la cuptor pentru 10, maxim 15 minute, până când fursecurile devin aurii şi încep să se rumenească pe fund.
- Deşi vor părea foarte moi, să ştiţi că sunt gata, aluatul pe bază de unt se va întări după ce se vor răci fursecurile.
- Dacă doriţi, le puteţi servi pudrate cu zahăr. Eu le-am preferat aşa, simple.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
lucia a zis
prima data cand am facut aceste fursecuri mi-au iesit bine. perfecte. stii de ce ? pentru ca nu am pus cata faina spui tu in reteta. am pus mai putina si a iesit aluatul pufos. de atunci am mai facut de cateva ori si am pus cantitatile pe care le dai tu in reteta si de fiecare data mi au iesit prost. fragede, dar uscate, faramicioase. 350 gr faina la 250 unt e prea mult pentru reteta asta. Deci chiar sunt mega dezamagita, fiindca iubesc fursecurile astea, dar cantitatile nu sunt ceea ce trebuie
Iuliana a zis
Rețeta este foarte bună așa cum este.
Poate că tu preferi o altă textură, dar pe blogul meu scriu rețetele așa cum le fac și cum îmi plac mie.
Dana P a zis
Sunt cele mai fragede fursecuri pe care le-am făcut vreodată! Superbă rețeta, mulțumesc!
Iuliana Sbîrnea a zis
Mă bucur foarte mult că au ieșit bine! Să le mâncați sănătoși!
luizac a zis
buna ziua as dori sa fac si eu aceste furecuri, ce noroc e ca acum cateva luni mi am pus intr un borcan lavanda in zahar, insa din pacate nu am unt ci ulei sau untura, ce ma sfatuiti si ce cantitate as folosi? va multumesc si la cat mai multe retete frumoase si gustoase
Iuliana a zis
Buna Luiza,
Ai putea incerca sa inlocuiesti cu untura in aceeasi cantitate.
Cred ca vor fi fragede, dar nu vor avea aroma aceea minunata de unt.
Sincer, pentru fursecurile astea eu as astepta pana ajung sa cumpar unt 🙂
violeta a zis
Am revenit.Ieri ,asa cum am spus am facut fursecurile.Au iesit super.Nu le puteam tine in mana ca se rupeau de fragede ce erau.Azi sunt mai bune.Cu siguranta ramane reteta mea de suflet.Asa erau si ale tale sau datorita faptului ca am lasat aluatul 3 ore la frigider?s-a intarit asa tare ca a trebuit sa tai aluatul cu cutitul si asa le-am pus la cuptor.Daca-l lasam 30 min asa cum ai spus,era destul de moale si se puteau rupe bilutele cu mana.Astept sa-mi spui cum era aluatul tau.Este o tehnica despre care am tot citit pe net ref.la aluat,cineva spune ca inainte sa bage fursecurile in cuptor le tine la frigider,altcineva spune ...oare care sunt secretele ?Cu stima, Violeta
Iuliana a zis
E si asta o metoda, sa faci aluatul sul, il bagi la frigider si apoi tai felii cu cutitul, deci ai facut foarte bine. Asa erau si fursecurile mele, foarte fragede cat erau calde. S-au intarit dupa ce s-au racit de tot.
Ma bucur ca ti-au placut. Multumesc pentru comenatriu, chiar eram curioasa cum au iesit 🙂
violeta a zis
Merci mult.Sper sa le pot face azi.Revin cu impresii.Am citit si despre zaharul facut de tine cu lavanda si am sa-l pregatesc si eu.Arata super fursecurile .Ca de altfel retetele tale in general sunt foarte bine descrise si la fel de bune.Cu stima, Violeta
Iuliana a zis
Multumesc Violeta! Te astept cu impresii.
violeta a zis
Spune-mi ,este zahar tos sau pudra (rasnit de tine).Vreau sa le fac chiar azi.Cu stima, Violeta
p.s.am niste levantica (asta este lavanda?) si ma gandesc sa pun in aluat ditrect
Untul este de 65 sau 82%?.Astept sa-mi raspunzi.
Iuliana a zis
Buna Violeta.
Am folosit zahar tos si s-a topit cat l-am frecat cu untul.
Da, levantica sau lavanda e totuna.
Untul meu a fost 65%, dar in prajituri de obicei daca e mai gras e mai bun. Deci daca ai de 82% e ok 😉
Anca a zis
Superba reteta!!!
Imi plac la nebunie pozele tale. Felicitari!
Iuliana a zis
Multumesc, Anca draga! 🙂