Cum se face guacamole, sosul mexican de avocado? Guacamole - rețeta originală, simplă și rapidă. Cum se servește, cum se păstrează.
Mult timp nu mi-a plăcut avocado, dar după ce am descoperit sosul mexican numit guacamole, părerea mea s-a schimbat și acum este printre alimentele noastre favorite.
Dacă voi l-aţi descoperit deja, ştiţi despre ce vorbesc. Dacă nu l-aţi descoperit încă, acum e momentul! Încercaţi să întingeţi cu o turtă crocantă făcută la tigaie într-un bol cu guacamole şi-mi veţi mulţumi după! 😉
Să faci salată de avocado e floare la ureche. Serios, în 10 minute n-ai ce face. Eu la început am luat ca bază reţeta lui Jamie Oliver, apoi am încercat şi alte variante, ajungând într-un final să mă opresc la reţeta de azi, personalizată după gustul nostru. Adică i-am adăugat chimen măcinat, usturoi şi am redus din ardeiul iute. Coriandrul verde pe care nu prea îl agreez, l-am înlocuit cu pătrunjel creţ pe care îl am mereu proaspăt în ghiveci.
Primul pas pentru un guacamole de mare succes este alegerea fructelor de avocado. Acestea trebuie să fie nici prea-prea, nici foarte foarte. Adică nici prea tari, nici prea moi. Un avocado numa' bun e cel căruia îi simţim pulpa moale sub coajă, dar care nu se deformează atunci când îl presăm puţin cu degetul.
Despre cum se curăţă avocado, probabil că ştiţi deja, căci nu e lucru mai uşor pe lume. Se taie fructul pe lung, de jur împrejur. Una dintre părţi se va desprinde uşor, în timp ce sâmburele va rămâne prins în cealaltă jumătate.
Nu ne rămâne decât să înfingem lama cuţitului în sâmbure, apoi rotim şi sâmburele va ieşi de bună voie. Curăţăm pulpa de avocado cu o lingură şi ne apucăm de treabă. Dar toate astea de văd foarte bine în rețeta VIDEO de la final.
Nu mai ştiu, v-am zis că în 10 minute e gata? 🙂
Mod de preparare guacamole - sos mexican de avocado
Ca să vă conving cât de ușor se face această rețetă, o avem și în format video pe canalul de YouTube al blogului. O găsiți mai jos.
Iar dacă încă nu v-ați abonat la canal, acum este momentul să o faceți! Publicăm rețete noi de două ori pe săptămână, frumoase și explicite, pentru ca vouă să vă fie ușor să le preparați pentru familia voastră. Click aici pentru abonare >>> Canal YouTube Bucate Aromate.
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Rețeta Video
Ingrediente
- 2 buc. avocado
- ½ ceapă roşie
- 1 roşie medie (nu prea zemoasă)
- 3-4 rondele de ardei iute
- 2 căţei de usturoi
- câteva fire de pătrunjel proaspăt
- un vârf de linguriţă chimen măcinat
- sucul de la ½ de lime (sau lămâie - după gust)
- sare şi piper - după gust
Instrucțiuni de preparare
- Zdrobim avocado cu furculiţa şi imediat îl stropim cu sucul de lime pentru că oxidează foarte uşor. Putem să îl dăm la chopper, dar vrem să rămână puţin texturat, nu să îl transformăm în pastă.
- Tocăm cubuleţe mici ceapa şi roşia, iar usturoiul îl trecem prin presă. Dacă roşia e mai zemoasă, e bine să îndepărtaţi seminţele şi să folosiţi doar pulpa, altfel veţi obţine un guacamole prea moale.
- Tăiem şi ardeiul iute cât mai mărunt, la fel şi pătrunjelul.
- Condimentăm cu sare, piper şi chimen şi asta e tot.
- Mie îmi place să umplu cojile de avocado cu sosul guacamole, mi se pare cel mai simpatic mod de servire, dar la fel de bine îl puteţi pune şi într-un bol mai mare sau în castronele individuale.
- Guacamole se serveşte obligatoriu cu ceva crocant: chips-uri, tortilla, sărăţele, pâine prăjită, nachos, biscuiţi săraţi, etc.
Bine de știut:
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Poate aţi auzit prin filme vreun personaj exclamând uimit: "Holy guacamole!" Pentru americani e un argou folosit pentru a-şi exprima uluirea sau şocul. Cred că la origine expresia asta vine din neîncrederea că din combinaţia câtorva ingrediente banale, poate ieşi o gustare absolut fabuloasă! 🙂
Eli
"Zdrobim avocado", nu guacamole. La inceput nu ma omoram dupa avocado, dar acum a ajuns sa-mi placa la nebunie, fie guacamole, fie felii subtiri pe tartine.
Iuliana
:))) desigur ca zdrobim avocado! Multumesc pentru observatie, Eli, am corectat. Se vede treaba ca inca imi era pofta de guacamole cand am scris reteta.
Eu la tartine inca nu am ajuns, dar perseverez. Cum le faci? Paine prajita? Ce mai pui in afara de avocado?