Înghețată de casă cu căpșuni, cu frișcă și mascarpone. Foarte aromată, delicioasă, ideală pentru zilele de vară.
Am făcut multă îngheţată de casă la viaţa mea, iar concluzia e că cea cu frişcă şi mascarpone este una dintre cele mai cremoase. Despre frişcă, am pe blog un articol în care am povestit tot ce ştiu eu despre acest subiect şi am explicat pe îndelete cum se face frişca din smântână.
Dacă mai e cineva care are temeri că nu se bate frişca, sper să găsească răspuns la toate întrebările în acest articol.
Pentru că urma să am musafiri, m-am gândit cum să fac îngheţata de căpşuni cât mai atractivă pentru cei mici. Mi-a venit ideea sa o servesc pentru ei în cornete îmbrăcate în ciocolată topită şi decorate cu bombonele colorate.
Sunt două motive pentru care am vrut să ung cornetele de îngheţată cu ciocolată topită. Principalul motiv ţine de latura practică şi de liniştea adulţilor.
Aveam de gând să le servesc copiilor îngheţata un pic mai topită. Ştiţi voi, obsesia durerilor în gât... Dacă interiorul cornetului este uns cu ciocolată topită, acesta nu se va mai înmuia în contact cu îngheţata, iar copilaşii nu se vor mai murdări pe mâini până la coate 😉
Vă recomand să vă înarmați cu o pensulă de silicon şi să pictaţi cu simţ de răspundere cornetele cu ciocolată topită, atât la exterior, cât mai ales la interior. Eu am făcut treaba asta doar pentru porţiile celor mici.
Pentru adulţi am pregătit cupe de îngheţată decorate simplu, cu căpşuni proaspete. Aș zice că toată lumea a fost mulțumită de soluția tehnică și foarte încântată de înghețata cremoasă de căpșuni.
Alte rețete de înghețată
Mod de preparare îngheţată de casă cu căpșuni
Înghețata preparată după rețeta de astăzi are nevoie de un aparat de înghețată care să mixeze amestecul. Dacă nu aveți un astfel de aparat, e suficient să scoateți înghețata din congelator din 30 în 30 de minute și să o mixați pentru a sparge acele de gheaţă care se formează. Repetaţi această operaţiune cel puţin de 2-3 ori pentru a obţine o îngheţată fină.
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Înghețată de casă cu căpșuni
Ingrediente
- 300 ml de smântână pentru frişcă (cu 35% grăsime)
- 250 g mascarpone
- 500 g căpşuni proaspete
- 250 g zahăr pudră (sau după gust)
- 1 linguriţă pudră de vanilie (sau seminţele unei păstai)
- coaja rasă de la o lămâie
în plus, pentru decor
- 50 g ciocolată cu lapte
- 1 linguriţă de ulei cu gust neutru
- cornete de îngheţată
- decoraţiuni colorate din zahăr (nucă de cocos, alune mărunţite, etc.)
- câteva căpşuni proaspete
Instrucțiuni de preparare
- Căpşunile tăiate cubuleţe se pun la fiert împreună cu zahărul, ca pentru gem. Se lasă să dea doar 2-3 clocote cât să se dizolve zahărul şi să se înmoaie fructele. Se lasă sosul la răcit, apoi se păstrează la frigider până când ne apucăm de îngheţată.
- Batem smântâna până obţinem o frişcă fermă şi aerată.
- Mixăm puţin brânza mascarpone, apoi încorporăm frişca bătută şi cam ¾ din sosul de căpşuni. Fructele se vor zdrobi şi compoziţia se va colora frumos în roz.
- Punem amestecul în maşina de îngheţată şi o lăsăm să-şi facă programul.
- Oprim maşina şi turnăm şi restul de sos de căpşuni. Amestecăm de 2-3 ori cu o spatulă, nu e nevoie să omogenizăm. În felul ăsta vom găsi şi bucăţele de căpşuni în cupa de îngheţată.
- Turnăm îngheţata în caserole pe care le păstrăm la congelator. Pentru a vă bucura de o îngheţată cremoasă, scoateţi caserola din congelator cu 10-15 minute înainte de servire.
dacă nu aveţi maşină de îngheţată
- Din 30 în 30 de minute, scoateţi caserola şi mixaţi îngheţata pentru a sparge acele de gheaţă care se formează.
- Repetaţi această operaţiune cel puţin de 2-3 ori pentru a obţine o îngheţată fină.
mod de servire
- Topim ciocolata la bain marie, adăugăm o linguriţă de ulei şi omogenizăm.
- Cu o pensulă ungem bine cornetele de îngheţată la interior, iar la exterior doar pe partea superioară.
- Presărăm peste ciocolată decoruri colorate de zahăr, nucă de cocos sau alune mărunţite.
- Lăsăm cornete deoparte să se întărească ciocolata, apoi le umplem cu îngheţată şi decorăm cu bomboane, ciocolată topită şi căpşuni proaspte.
- Ca alternativă, putem servi îngheţata în cupe, decorată simplu cu felii de căpşuni.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe emailDragilor, vă doresc poftă bună la o delicioasă înghețată de casă cu căpșuni!
vavaly a zis
vreau vreau vreau :). retin rețeta. tare mult vreau sa fac inghetata de casa vara assta, mai ales ca si cel mic e foarte pofticios si evit sa ii dau din comerț.
Iuliana a zis
Ce frumos o sa fie la voi! Tu faci inghetata, Dante picteaza cornetele cu ciocolata, Horia baga degetelul in bol si apoi toata familia savureaza inghetata! :))