Rețeta de dulceață de afine,pas cu pas. Este extraordinar de aromată și parfumată. Este dulceața ideală pentru mic dejun, papanași, gogoși, etc.
Dacă tot s-a răcorit puţin afară, am profitat de zilele astea şi m-am pus pe fiert dulceţuri. Încurajată de succesul gemului de zmeură aromat şi parfumat pe care l-am făcut săptămâna trecută, mi-am propus să rămân tot la fructe de pădure şi am plecat în piaţă să îmi încerc norocul. De data asta am găsit afine de pădure, foarte gustoase şi care culmea, erau mai ieftine decât afinele de cultură.
Îmi place mult cum a ieşit dulceaţa de afine. Are o culoare intensă, tare frumoasă. La gust e puţin acrişoară, s-a legat frumos iar bobiţele au ramas întregi. E genul de dulceaţă care merge de minune atât la micul dejun pe o felie de pâine unsă cu unt, cât şi la alte deserturi cum ar fi: papanaşii din brânză de vaci (vezi reţeta aici), orezul cu lapte, peste budinci sau la clătite.
Vezi aici cum se fac clătitele - reţeta de bază
Și dacă tot aveți afine, vă sugerez să încercați să "scăpați" câteva și în compoziția de gogoși cu iaurt (rețeta aici) sau în budinca de paste cu brânză (rețeta aici). Ia uitați mai jos cât de mult schimbă câteva afine aspectul unor preparate "banale".
Mod de preparare dulceaţă minunată de afine
Eu am numit-o dulceaţă de afine, pentru că fructele rămân întregi în produsul final, însă modul de preparare nu este cel specific dulceţurilor, cu siropul de zahăr fiert înainte, ci este acelaşi ca pentru gemuri.
Modul de preparare îl puteți urmări și în format video pe canalul de YouTube. Găsiți rețeta filmată puțin mai jos.
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Rețeta Video
Ingrediente
- 2 kg afine
- 1 kg zahăr
- 1 lămâie (coaja rasă şi sucul)
Instrucțiuni de preparare
- Afinele se curăță de codiţe, apoi se pun într-o sită şi se spală scurt sub jet de apă pentru a îndepărta praful şi eventualele impurităţi.
- Se alege o cratiţă încăpătoare, largă, cu fund gros. De preferat să fie din inox şi să o păstraţi special pentru dulceţuri.
- Se pun afinele în cratiţă, se presară cu zahăr, suc și coajă de lămâie şi se lasă deoparte măcar o oră, timp în care zahărul se va topi, iar fructele vor lăsa sirop.
- Se pune cratiţa pe foc. Focul trebuie să fie iute la început şi moderat după ce dulceața începe să fiarbă.
- Se amestecă constant în oală pentru a nu lăsa gemul să se lipească de fundul vasului şi se îndepărtează spuma care se formează deasupra.
- Eu am ţinut dulceața pe foc mediu timp de 30 de minute (de când a început să fiarbă!)
- Puneți 1-2 lingurițe de dulceață pe o farfurioară. Dacă sunteţi mulţumiţi de consistenţa ei, o puteţi turna în borcane. Dacă nu, lăsaţi-o să mai dea câteva clocote. Trebuie să țineți cont de faptul că după răcirea completă, dulceața de mai întărește.
- Borcanele și capacele trebuie să fie în prealabil sterilizate în cuptor - 15 minute la 150 de grade. Vedeți video pas cu pas la final cu metoda de sterilizare a borcanelor pentru conserve.
- Păstrând borcanele pe o tavă sau altă suprafaţă metalică care să preia căldura, începeţi să turnaţi dulceața în borcane, puţin câte puţin.
- Capsaţi borcanele, sau dacă aveţi capace cu filet strângeti-le foarte bine, apoi întoarceţi borcanele cu capacul în jos pentru a crea vacuum. După 15 minute puteţi întoarce borcanele în poziţia normală.
- Acoperiţi borcanele cu un pled sau cu 2-3 prosoape de bucătărie şi lăsaţi-le în cuptor până la răcirea completă.
- Nu uitaţi să etichetaţi borcanele, apoi păstraţi dulceaţa într-un loc răcoros (cămară, beci).
- Dulceața astfel preparată rezistă chiar şi 2 ani fără nicio problemă.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
IMPORTANT:
Pentru sterilizarea în cuptor a borcanelor și a capacelor, urmăriți clipul video de mai jos. Click pe fotografie!
Iar dacă încă nu v-ați abonat la canalul meu de YouTube, vă puteți abona chiar acum pentru a nu pierde rețetele sau materialele utile difuzate pe canal! Click aici pentru abonare!
Lasă un comentariu