Rețeta de turtă dulce decorată cu glazură de zahăr, bucuria copiilor de toate vârstele. Cum se face aluatul, cum se face glazura?
Conform tradiției, în seara de Ajun trebuie să lăsăm pe o farfurioară câțiva biscuiței și un pahar de lapte alături pentru Moș Crăciun care după cum știu chiar și copiii de grădiniță "e darnic și e bun" 🙂
Şi ce-i poate plăcea mai mult lui Moş Crăciun decât niște figurine de turtă dulce făcute din aluat cu unt și miere, aromate cu mirodenii frumos mirositoare și decorate cu un pic de migală și multă imaginație?
Să faci turtă dulce nu e greu deloc, ba dimpotrivă, e o activitate tare plăcută și reconfortantă. Trebuie doar să vă înarmați cu câteva forme pentru decupat biscuiți cu motive de iarnă: brăduți, steluțe, omuleți, căsuţe, etc. și cu un poș cu dui subțire prin care să curgă uniform glazura de zahăr pudră pe care o vom folosi la ornat.
Dacă mai cumpăraţi și câteva bombonele colorate să le presăraţi peste glazură, cu atât mai bine, copiii vor fi încântați!
Pe blog veți găsi încă 2 reţete de turtă dulce: turtă dulce moale şi pufoasă şi o turtă dulce de post pentru cei care nu mai au răbdare până la Crăciun.
Toate reţetele de turtă dulce au însă un numitor comun: amestecul de mirodenii care îi dau gustul acela divin și inconfundabil.
Aromele de bază sunt: scorţişoară, ghimbir şi cuişoare. Fără acestea pur şi simplu nu există turtă dulce! După gustul fiecăruia, aroma se mai poate îmbogăţi cu: anason, cardamon, coriandru sau piper.
Bineînțeles, cel mai bun amesteca de mirodenii pentru turtă dulce e cel făcut acasă folosind exact condimentele care vă plac. Dar am văzut că există în magazine pliculeţe speciale cu mix de condimente pentru turtă dulce. Eu nu le-am încercat, dar mi-a plăcut ce am citit pe etichetă. Cred că sunt foarte bune şi pot fi o variantă mai comodă.
După coacere puteţi lăsa figurinele din turtă dulce în culoarea lor naturală sau le puteţi acoperi cu un strat uniform de glazură de zahăr. Totuşi cel mai bine arată "pictate" vesel şi jucăuş.
Oricât de nepriceput sau de neîndemânatic ai fi, figurinele de turtă dulce reuşesc să arate simpatic şi să dispară subit din farfurie. V-am convins, trecem la treabă? 🙂
Mod de preparare turtă dulce decorată cu glazură de zahăr
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Turtă dulce decorată cu glazură de zahăr
Ingrediente
- 300 g făină
- 20 g cacao
- 100 g zahăr brun
- 100 g unt 82% grăsime (moale)
- 200 g miere (moale, lichidă)
- 1 ou
- 1 linguriţă de bicarbonat
- un praf de sare
- 3-4 lingurițe amestec de condimente pentru turtă dulce (vezi nota de mai jos)
decor
- 1 albuş de ou
- 150 g zahăr pudră
- 1 linguriţă de amidon
- sucul de la ½ de lămâie mică
Instrucțiuni de preparare
- Într-un bol, amestecăm componentele solide: făina, pudra de cacao, condimentele, bicarbonatul şi sarea.
- În alt bol punem: oul bătut, mierea, zaharul şi untul. Mixăm cu un mixer de mână timp de 5 minute, până se dizolvă zahărul.
- Peste crema de unt și miere punem amestecul de ingrediente solide în 2-3 tranșe. Amestecăm la început cu o lingură, apoi frământăm cu mâna timp de 2-3 minute până când avem un aluat moale și omogen.
- Înfăşurăm aluatul obținut în folie alimentară şi îl dăm la rece cel puţin 4 ore. Eu l-am lăsat de seara până dimineaţa când am copt turta dulce.
- Aprindem cuptorul la 180 de grade şi punem hârtie de copt în tava de la aragaz.
- Dacă aluatul este prea tare după ce îl scoatem din frigider, îl lăsăm pe blatul de lucru 20-30 de minute și va deveni mai maleabil. Presărăm puţină făină pe blatul de lucru şi întindem aluatul într-o foaie cu grosimea de 4-5 mm din care decupăm formele dorite.
- Punem formele în tavă şi dăm tava la cuptor pentru 7-8 minute, până când figurinele noastre încep să se rumenească pe margini.
- Lăsăm turta dulce să se răcească complet înainte să o decorăm cu glazura de zahăr.
glazura
- Cernem zahărul pudră împreună cu amidonul. Nu trebuie să avem cocoloaşe pentru că acestea pot înfunda duiul cu care decorăm.
- Batem albuşul cu mixerul şi încorporăm puţin câte puţin amestecul de zahăr şi amidon. La final adăugăm sucul de lămâie şi omogenizăm.
- Trebuie să avem o compoziţie uşor fluidă, dar fermă în acelaşi timp, cam ca o smântână groasă.
- Punem glazura într-un poş cu dui subţire şi decorăm figurinele de turtă dulce, apoi le lăsăm câteva ore să se usuce foarte bine înainte de servire.
- Turta dulce se păstrează foarte bine în cutii închise din tablă sau din carton.
Bine de știut:
- 1 linguriță scorţişoară
- 1 linguriță ghimbir
- 2-3 cuişoare
- 2-3 păstăi de cardamom
- ½ linguriță nucșoară
- ½ linguriță piper roșu
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Vă doresc spor la decupat şi decorat turtă dulce!
Mirela N. a zis
Eu am testat glazura din aceasta reteta pt niste biscuiti si a iesit f ok! Am putut decora f frumos cu ea pusa in pos! Multumesc!
As fi incercat si reteta de turta dulce, dar cei din familia mea nu sunt dani, poate ma voi incumeta sa o fac doar pt mine.
Iuliana Sbîrnea a zis
Bună idee să decorați biscuiții cu această glazură! Mă bucur că au ieșit bine!
Anca a zis
Prea multă cacao si ar putea fi un pic mai dulci.
Nu voi mai face rețeta!
Iuliana a zis
Gusturile diferă. Puteați să mai ajustați puțin cantitatea de zahăr.
Lidia a zis
Chiar astăzi am făcut turtă dulce,o altă rețetă. Am s-o probez si pe a ta,să văd care e mai bună. Sărbători fericite 😘
Iuliana a zis
Vă aștept cu impresii. Sărbători fericite!
Anto a zis
Bunaa!
Am citit reteta ta, o fac si eu intr'o saptamana-doua. As avea o intrebare. Daca nu am gasit pe nicaieri piper rosu, pot adauga altceva in locul acestuia sau nu este neaparata nevoie?
Multumeesccc
Iuliana a zis
Bună, nu-i bai, merge foarte bine și fără piper. Pune condimentele după gustul tău 🙂
Ramona Mudura a zis
Buna dimineata.Lingurita de amidon se poate inlocui cu faina?Eu stiu ca se poate inlocui.dar cu cantitate dubla de faina.Asa este?
Iuliana a zis
Buna Ramona, Stii bine, in general amidonul se inlocuieste cu cantitate dubla de faina. Am vazut si retete de glazura, in care se foloseste faina, dar eu nu am incercat. Ar trebui sa mearga.
Relutza a zis
Fara urma de indoiala ca imi va place! Ca tot ce am gatit pana acum dupa retetele tale 😉.In privinta greselii, nici o problema. Se intimpla 😇.Mie,personal , foarte des 😁. Cum nu locuiesc in tara, atunci cand scriu romaneste, smartphone-ul meu imi schimba mereu cuvintele 😠.Multumesc pentru raspuns si o zi buna!
Relutza a zis
Draga Iuliana,chiar daca sunt un pic 'marisoara' ca sa mai cred in Mos Craciun voi face farà doar si poate aceasta reteta. E prea buna si hazlie😁. Dar am un dubiu . Aluatul trebuie intins cu o grosime de 4-5 cm sau 0,4-0,5 cm? Pentru ca , din fotografii, nu pare atat
Iuliana a zis
Ups! Am vrut sa scriu 4-5 milimetri. Multumesc mult de tot ca ai sesizat si mi-ai atras atentia, am corectat. Uite cum o singura litera poate nenoroci o reteta! Dar turta dulce e buna de tot, sper sa iti placa si tie 🙂