Rețeta clasică de tort Diplomat cu pișcoturi și fructe. Tort fără coacere. Cum se face crema de oua. Se pot folosi fructe proaspete sau din compot.
Tortul Diplomat e unul dintre preferatele mele, pentru că e delicios, răcoros şi mai ales pentru că se face atât de uşor.

De obicei îl fac cu ananas din compot sau cu fructe proaspete: kiwi, mandarine şi câteva stafide îmbătate în rom. De data aceasta, primăvară fiind și vremea căpşunelor, mi-am zis că n-am cum să dau greş cu combinaţia de cremă vanilată şi căpşune aromate.
>>> Aici găsiți mai multe rețete de deserturi cu căpșune <<<
Desigur, am avut dreptate, tortul a fost minunat și foarte apreciat de toată familia! A avut multă cremă delicioasă, fină și foarte aromată care a mers de minune cu căpșunele proaspete. Vă las şi vouă reţeta mai jos în formatul pe care îl puteți scoate la imprimantă şi vă recomand să îl încercaţi neapărat! 🙂
Mod de preparare tort Diplomat cu căpşune
Este o rețetă de tort foarte ușor de făcut, fără coacere pentru că folosim pișcoturi de șampanie.
Pentru o cremă cu gust fin și delicios, vă recomand să folosiți frișcă naturală, cea obținută din smântână și nu imitații la plic sau frișcă vegetală.
Pentru acest tort, ca să îl pot scoate ușor, fără să deranjez fursecurile de la locul lor, am folosit o formă metalică cu inel detașabil, ca aceasta de aici. Forma mea a avut diametrul de 26 cm.

Peste stratul de fructe de deasupra, ca să previn uscarea și oxidarea lor, am folosit un plic de tort gelee roșu, ca acesta. Nu este obligatoriu să îl folosiți, dar mai ales dacă faceți un tort mare, pe care îl păstrați 2-3 zile la frigider, arată mai bine cu acel strat de jeleu deaspra.
Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Ingrediente
pentru o formă de tort cu inel detaşabil de 26 cm
- aprox. 500 g căpşuni tăiate sferturi (cam 350 g în interior şi 150 g pentru ornat)
- 1 pachet de pişcoturi de şampanie (400 g)
- 600 ml smântână pentru frişcă (cu min 32% grasime)
- 6 ouă
- 200 g zahăr tos
- seminţele de la o păstaie de vanilie
- 3 pliculeţe de gelatină granule (30 g)
opțional
- 1 pliculeț tort gelee + 2 linguri rase de zahăr -pentru glazura de deasupra
Instrucțiuni de preparare
- Mixaţi ouăle cu zahărul tos până cănd îşi măresc volumul, iar zahărul s-a topit.
- Puneţi compoziţia să fiarbă la bain marie amestecând din când în când până când simţiţi că s-a îngroşat, apoi o daţi deoparte şi o lăsaţi să se răcească.
- Bateţi smântâna doar până când frişca devine fermă, nu mai mult.
- Puneţi gelatina la hidratat conform instrucţiunilor de pe pliculeţ, apoi o încălziţi puţin la bain marie. Atenţie să nu fiarbă pentru că îşi va schimba proprietăţile şi nu va mai lega crema. Când este dizolvată, turnaţi-o peste crema de ouă, adăugaţi seminţele păstăii de vanilie şi omogenizaţi.
- Amestecaţi crema de ouă cu frişca bătută.
- Păstraţi departe 10-15 căpşune frumoase pentru ornat pe deasupra, iar restul tăiaţi-le jumătăţi sau sferturi, depinde cât sunt de mari.
- Montaţi inelul pe un platou potrivit ca mărime şi aşezaţi la bază un strat de pişcoturi, care va forma un blat apoi, puneţi pişcoturi de jur împrejur în interiorul inelului, cât mai lipite unele de altele.
- Împărţiti "din ochi" crema în 4 părţi egale. Puneţi un sfert din cantitate peste pişcoturile de la bază, presăraţi cu căpşune, apoi acoperiţi cu încă un sfert din cantitatea de cremă.
- Puneţi încă un strat de pişcoturi, apoi procedaţi în acelaşi fel cu crema şi căpşunele tăiate care au mai rămas. Ultimul strat trebuie să fie de cremă şi să fie bine nivelat pentru a putea aşeza pe el feliile de căpşune pentru decor.
- Daţi tortul la rece pentru cel puţin 4 ore, timp necesar să se întărească bine crema.
- Tăiaţi căpşunele păstrate pentru decor în câte 3-4 felii şi aşezaţi-le suprapuse pe suprafaţa tortului.
- Eu am preferat să glazurez căpşunele de deasupra pentru a fi sigură că îşi păstrează forma şi culoarea, dar acest pas nu e obligatoriu. Dacă doriţi să le glazuraţi şi voi, procedura este foarte simplă, nu trebuie decât să urmaţi explicaţiile de pe pliculeţul de tort-gelee.
- Păstraţi tortul la rece şi ca să îl feliaţi frumos şi curat, ştergeţi cuţitul după fiecare tăietură.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Vă recomand să mai încercați de asemenea și rețeta de tort cu spumă de căpșuni sau tortul cu cremă de iaurt și blat de bezea.

Hilda
Am preparat tortul, dar e múlt prea mult 2plicuri de gelatină, crema a devenit gumoasă. Cred că la 6 ouă ajunge 1/2 plic de gelatină.
Iuliana
Un plic de gelatina este recomandat de producator pentru 500 ml de compozitie lichida. Daca socotim 400 ml de smantana si inca aprox. 240 ml ouale batute (am considerat 40 g/ou), plus fructele care aduc si ele umiditate, eu una zic ca trebuie pus cel putin 1 plic si jumatate.
Daca ne mai gandim ca totusi tortul asta nu are alta sustinere, practic e doar crema si vrem sa isi pastreze forma...ajungem la 2 pliculete de gelatina.
Laura
Ce bine arata! Mi-ai facut o pooooofta.....
Claudia
Oooo, daaa, tort diplomat. Preferatul meu <3.
Sa stii ca varianta asta cu capsuni inca nu am incercat-o. Mi-a dat o idee 🙂
O feliuta nu ma icer ca la cat de bine arata sigur nu mai e de muuult timp :)))
Iuliana
Bine faci ca nu ceri! :))))
Diana
Uuuuuuuu , ce-mi place ... sigur , acesta va fi desertul acestui wk . Ms ptr reteta ! Pupici !
Iuliana
Ma bucur, Diana! sa-i faci o poza 🙂
Diana
SIGUR ii voi face o poza ... ti-o voi trimite si tie 🙂