Se construia mult în anii '80 la noi, la Galați. Nu era deloc o surpriză să te trezești într-o bună dimineață cu o armată de sonete bătându-ți sub geam sau să le găsești instalate chiar pe maidanul unde te jucai cu copiii de la bloc, așa cum le-am găsit noi într-un an când ne-am întors din vacanța de vară. Tare supărați am mai fost atunci! Propășirea patriei se desfășura taman pe terenul nostru de joacă!
Dar pe cât de supărați am fost la începutul șantierului, pe atât de fericiți aveam să fim peste vreun an, la terminarea lui. Pe vitrina unui spațiu comercial de la parterul blocului abia ridicat, scria cu litere mari, albe: "Cofetăria Casata". O cofetărie chiar lângă blocul nostru, ce noroc pe noi!
Din fericire există o pagină de Facebook care se străduiește să păstreze amintiri din Galațiul de altădată și am găsit acolo o fotografie cu Cofetăria Casata. Ce tristă îmi pare acum și ce magică îmi părea atunci!
Nu vă spun cum am așteptat să se deschidă cofetăria asta! Treceam pe lângă ea în fiecare zi în drum spre școală și în fiecare zi o întrebam pe mama când se deschide. Mi s-a părut că a trecut o veșnicie de când am văzut literele scrise pe geam și până când am pășit prima dată înăuntru, cu atât mai mult cu cât nimeni nu reușea să mă lămurească ce e aceea o casată.
Mai aveam noi în oraș cofetăria Savarina, cofetăria Amandina, Macul Roșu, Gladiola sau Parfumul Teilor, dar înțelegeam de unde le vine numele. Cu înghețata casata nu mă dumiream deloc. Îmi spusese mama că e o înghețată cu 3 culori, dar la vremea aia tot ce cunoșteam eu erau vafele și parfeul, nu puteam nici măcar să îmi imaginez o înghețată în straturi colorate diferit și cu arome diferite.
Și a venit și ziua deschiderii, pe care... culmea ironiei, nu mi-o amintesc! Dar îmi amintesc cât de des intram în cofetăria asta să-mi cumpăr...vafe cu vanilie 😀 Uneori chiar găseam înghețată casata la Cofetăria Casata! Nu mereu, cum te-ai fi așteptat să fie, ci dimpotrivă, o găseam destul de rar. Suficient de rar cât să nu mă învăț cu binele și să fie, totuși, sărbătoare când aveam parte de o porție de casată.
Avea într-adevăr 3 culori și 3 arome diferite, era cremoasă și cu gust de lapte bun. Cel mai des calupurile din vitrina cofetăriei arătau ca în fotografia de mai sus: vanilie, cacao și între ele un strat roz, de înghețată de fructe. Uneori o găseam și în varianta cu un strat verde, cu înghețată de fistic.
Cofetăria Casata nu mai există demult. În locul ei s-au perindat fel de fel de magazine, iar acum este acolo o brutărie. Locuitorii orașului încă se raportează la zona aceea ca fiind "acolo unde era odată Cofetăria Casata".
Pentru amatorii de date istorice, prima rețetă de înghețată care combina trei arome diferite a fost creată de bucătarul șef al familiei regale prusace, Louis Ferdinand Jungius, în 1839. Avea tot trei straturi: vanilie, cacao și căpșuni. Apoi rețeta înghețatei de acest fel a fost preluată de italienii din Napoli care o mai numeau și "înghețată arlechin".
Imigranții italienii au dus rețeta cu ei peste ocean, în Statele Unite și uite-așa, casata a început să facă înconjurul lumii. Probabil că n-a durat mult și a ajuns și în micul Paris. De pe gastroart.ro aflăm că cea mai veche indicație despre înghețată în România datează de la 1841, deci este foarte posibil ca boierimea Bucureștiului să fi cunoscut casata încă de pe atunci. La Galați, după cum vă spuneam, a ajuns abia în anii '80.
Revenind la noi și la vremurile noastre, probabil că acum găsim casata în orice cofetărie care se respectă. Totuși, nimic nu e mai plăcut decât să te joci cu trei feluri de înghețată la tine acasă.
Demult îmi doream să fac acasă înghețată casata care să-mi amintească de copilărie! Cum nici un pasionat de bunătățuri nu poate sta locului fără să complice cât de puțin lucrurile, m-am gândit să înveselesc rețeta și să o ridic la rangul de tort de înghețată în trei culori, un desert luxuriant și spectaculos înaintea căruia nimeni nu rezistă.
Mod de preparare înghețata casata/tort de înghețată în 3 culori
Lucrurile sunt foarte simple, fie că vreți să vă opriți la rețeta clasică de casată, fie că vreți să mergeți mai departe și să faceți un tort de înghețată în 3 culori.
Avem nevoie de o formă de chec îmbrăcată în hârtie de copt sau în folie alimentară și de aproximativ 500 ml din fiecare tip de înghețată pe care dorim să îl folosim. Cea mai comodă variantă este cea a înghețatei cumpărată din magazin, mai ales că acum, cu puțină atenție la lista ingredientelor, putem alege din galantare o înghețată foarte bună.
Desigur, varianta de preferat ar fi să folosim înghețată de casă, făcută de noi cu ouă, lapte, mascarpone și frișcă naturală. Ca să avem 3 culori diferite, putem folosi de exemplu:
- înghețată de vanilie - rețeta aici
- înghețată de ciocolată - rețeta aici
- înghețată de căpșuni - rețeta aici
Pentru și mai multă savoare, în fiecare înghețată putem adăuga după gusturile fiecăruia: stafide înmuiate în rom, bucățele de ciocolată, migdale, alune de pădure, nuci, bucățele de fructe proaspete, fructe din dulceață sau fructe confiate, etc.
Între straturile de înghețată și la baza tortului putem pune: felii subțiri de pandișpan, biscuiți întregi sau mărunțiți, pișcoturi de șampanie mărunțite (întregi sunt prea înalte), picături de ciocolată, etc.
De data aceasta eu am pus doar alune de pădure mărunțite în înghețata de ciocolată și biscuiți Milka cu ciocolată între straturi și la bază. Altădată am folosit de exemplu, biscuiți Oreo mărunțiți, atât între straturi, cât și la decor.
Turnați primul strat de înghețată, așezați biscuiții și dați forma la congelator pentru 10-15 minute. E nevoie ca primul strat să fie suficient de tare înainte să îl turnăm pe al doilea, altfel nu vom obține straturi frumoase, paralele, iar biscuiții nu vor sta la locul lor.
Turnați al doilea strat de înghețată, din nou biscuiți și din nou forma va merge la congelator. Repetați operațiunea cu al treilea stat de înghețată. Ultimul strat trebuie să fie de biscuiți. Eu am pus și alune mărunțite în spațiile dintre biscuiți, așa cum se vede în fotografia de mai jos. Înveliți forma în folie alimentară și lăsați tortul să stea la congelator cel puțin 6 ore - dar mai bine de seara până dimineața - pentru a ne asigura că e bine înghețat, altfel nu vom reuși să îl feliem frumos.
Pentru decor doar imaginația noastră este limita. Eu am profitat că suntem în plin sezon al fructelor de pădure și după ce tortul a fost înghețat perfect, l-am răsturnat pe un platou, am turnat ciocolată topită și l-am decorat cu mure, coacăze roșii, frunzulițe de mentă și alune de pădure. Minunat!
M-am mișcat foarte repede să nu cumva să înceapă tortul meu să se topească, ceea ce va trebui să faceți și voi. Când am terminat de ornat, l-am băgat înapoi în congelator și am așteptat venirea musafirilor.
Vă sfătuiesc să duceți tortul pe masă, pentru ca musafirii să îl admire în toată splendoarea lui. Veți auzi multe wow-uri care vă vor răsplăti cu vârf și îndesat munca! 😉
Dar nu vă culcați pe lauri! Feliați repede tortul cu un cuțit cu lama puternică, încălzită în prealabil în apă clocotită. Duceți restul de tort la congelator și țineți cuțitul pregătit pentru că mai mult ca sigur toată lumea va mai cere încă o felie!
CT a zis
Felicitari penru articol / documentare / prezentare / reteta / amintiri!
Iuliana a zis
Mulțumesc! Mă bucur că v-a plăcut!
Andreea a zis
Mulumim mult pt poveste si pt reteta!Mi-ati trezit atatea amintiri.
Iuliana a zis
Cu drag! Casata și mie îmi atinge mereu o coardă sensibilă a sufletului <3
Violeta a zis
Vai Doamne, ce avem noi aici!! Splendid si atat de incredibil de usor de facut (cu inghetata cumparata, ca n-am masina!) Esti geniala, felicitari!
Iuliana a zis
Multumesc, Vio! <3
Anca Toader a zis
Ia ghiceste ce am cumparat dis de dimineata? :))) Trei feluri de inghetata, pepene galben, ciocolata si fructe de padure, biscuiti digestivi pentru blat si de ornat mai vad eu ce gasesc prin casa.
Ce zici, la biscuiti sa le pun si unt dupa ce ii maruntesc sau nu? Ii maruntesc de tot ca la cheesecake sau bucati mai mari?
Si ultima intrebare: pot sa il fac de azi pentru sambata cand am oaspeti, are ceva?
Multu'
Pupici!
Iuliana a zis
Inghetata de pepene galben, ce bine suna! 🙂
Nu e nevoie de unt la biscuiti si nici sa ii macini. Rupe-i grosier, o sa-ti placa sa gasesti ceva crocant prin inghetata 😉
Succes! Sa-mi trimiti poze cu tortul sambata cand il scoti de la congelator!
CorneliuM a zis
Absolut superb, textul, ideea, tot. Felicitari doamna!
Iuliana a zis
Multumesc mult!