Mai țineți minte bilanțul pe care îl făceam la un an de facut și mâncat (aproape exclusiv) pâine făcută de mine cu mânuțele astea două ale mele? Nu-i nimic dacă nu-l știți, îl puteți citi aici. În acel bilanț, îmi reproșam că fiind mereu pe fugă, parcă nu reușesc să progresez aproape deloc și că mă multumesc să aplic mereu aceeași formulă 1:2:3 pentru pâinea cu maia.
Ei bine, am vești ceva mai bune! Am reușit să găsesc cumva resortul pe care trebuia să apăs ca să mă ambiționez și să mai încerc și alte formule, să lucrez cu aluaturi cu hidratare mai mare sau mai mică, să prelungesc timpul de dospire și în general să fiu mai atentă la semnalele pe care aluatul mi le dă.

Am tot experimentat în ultima perioadă. Nu întotdeauna am fost mulțumită de rezultate, dar am avut câteva pâini fabuloase, care mi-au plăcut enorm și exact pe acelea le-am fotografiat să vi le arăt și vouă. Așa că dacă simțeați și voi nevoia să variați rețetele de pâine cu maia naturală, stați pe aproape pentru că urmează pâini deosebite 😉
Dacă sunteți începători într-ale brutăritului și nu știți ce tot spun eu aici, cred că ar trebui să începeți prin a citi acest articol: Maia naturală pentru pâine de casă. Cum se cultivă de la zero, cum se păstrează. E nevoie de un pic de documentare înainte, căci, vedeți voi, pâinea cu maia naturală nu este o simplă pâine, ci este - cel puțin pentru mine - un întreg mister și o fascinantă aventură.
Pâinea cu maia cere în primul rând răbdare, multă răbdare. Mai cere puțin interes să-i înțelegi procesele și puțină implicare activă, chiar foarte puțină. Adică doar vreo 20 de minute, căci atât durează ceea ce ai de facut tu, cu mâinile tale pentru pâinea de acest tip. Dar ceea ce obții la final, va fi cea mai bună și cea mai sănătoasă pâine pe care ai mâncat-o vreodată. O pâine cu gust deosebit, coajă crocantă din care ai tot rupe și un miez plin de găurele.

Revenind la pâinea noastră de astăzi, aceasta are aromă busuioc și de roșii uscate de mine, în cuptor. Am folosit combinația aceasta și la rețeta de chifle rapide cu bicarbonat și pentru că mi-a plăcut savoarea pe care roșiile au lăsat-o în aluat, mi-am dorit să repet neapărat experiența și la o pâine cu maia. Bine am făcut!
Cât despre roșiile uscate, după ce am cumpărat de câteva ori din supermarket fie vrac, fie la borcan, și am fost dezamăgită aproape de fiecare dată, am început să mi le fac singură. Se fac foarte ușor, atâta doar că vă țin cuptorul ocupat câteva ceasuri. Dar merită tot efortul. Găsiți aici explicații despre cum poți face roșii uscate acasă.
Mod de preparare pâine cu roșii uscate și busuioc

Pâinea de azi...surpriză! 😀 E făcută tot cu formula 1:2:3 (maia:apă:făină), dar i-am adăugat și o lingură de ulei de măsline aromat, din cel cu busuioc și usturoi în care au stat roșiile uscate. Uleiul a făcut miezul mai elastic, iar pâinea s-a păstrat mai bine, mai proaspătă un timp mai lung decât pâinile făcute cu aceeași formulă, dar la care nu am pus ulei.
De fapt, după ce am tot experimentat în ultima vreme, o lingură, sau două de ulei (depinde de cantitatea de făină) face minuni cu aluatul, așa că am început să îl cam adaug la orice pâine cu maia.
Ce am mai făcut deosebit la pâinea de azi a fost să lungesc considerabil timpul de dospire. Pâinea cu roșii uscate și busuioc a dospit la frigider 18 ore, plus încă două la temperatura camerei înainte să o bag în cuptor. 20 de ore, e ceva, nu-i așa?
Pâinea am copt-o în oala de fontă, dar nu am mai pus apă sub hârtia de copt așa cum vă povesteam aici, ci am stropit-o puțin cu un spray cu apă la exterior, chiar înainte să îi pun capacul și să o bag la cuptor.

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Echipamente necesare
Ingrediente
- 100 g maia naturală cu hidratare 100%
- 200 g apă plată sau filtrată (puțin călduță)
- 300 g făină albă tip 650
- 8 g sare neiodată
- 50 g roșii uscate
- 1 linguriță busuioc uscat
- 1 lingură rasă de ulei (am pus ulei aromat de la roșiile uscate)
în plus
- încă puțină făină pentru baneton și blatul de lucru
Instrucțiuni de preparare
- Scurgeți bine feliile de roșii uscate, apoi tăiați-le cuburi mai mari sau mai mici, după dorință.
- Dizolvaţi maiaua în apă, apoi încorporaţi făina. Puteţi face acest lucru direct în vasul robotului dacă aveţi, sau într-un vas mai larg în care să puteţi frământa. Lăsaţi amestecul să se odihnească timp de 60 de minute. Etapa se numeşte autoliză şi ajută la formarea glutenului.
- Presăraţi sarea, busuiocul uscat, uleiul și frământaţi cam 10 minute la robot sau 15-20 de minute la mână. Cu 1-2 minute înainte să terminați de frământat, adăugați roșiile uscate. Veţi avea un aluat moale, umed dar legat şi elastic.
- Puneţi aluatul într-o cutie de plastic cu capac unsă în prealabil cu foarte puţin ulei, sau îl puteți lăsa chiar și în vasul în care ați frământat sau în bolul robotului dacă acestea au capac. Dacă nu au capac, puteți acoperi vasul cu o pungă de plastic.
- Lăsaţi aluatul să dospească 2 ore și 25 de minute la temperatura camerei.
- În acest timp, la intervale de 45 de minute aplicaţi de 2 ori tehnica Stretch&Fold de împăturire a aluatului, direct în cutie sau în bol.
- Puneţi făină pe blatul de lucru şi răsturnaţi aluatul. Daţi o primă formă aluatului, rotund sau oval, după cum doriţi să fie pâinea. Presăraţi aluatul cu puţină faină, acoperiţi-l cu un prosop şi lăsaţi-l să se odihnească timp de 30 de minute ca să se relaxeze glutenul.
- După cele 30 de minute dati forma finală pâinii şi aşezaţi-o cu sigiliul în sus în baneton sau într-o formă de dospit în care aţi pus în prealabil o pânză de in bine înfăinată.
- Băgaţi banetonul într-o pungă de plastic şi lăsaţi-l încă o oră la temperatura camerei.
- Introduceţi banetonul cu tot cu pungă la frigider pentru 18 ore.
- Scoateți banetonul din frigider și din pungă și lăsați aluatul să stea la temperatura camerei timp de 2 ore.
- Cu o oră înainte să coaceţi pâinea, aprindeţi cuptorul la temperatura maximă (240-250 de grade) și băgați oala de fontă împreună cu capacul să se încălzească.
- După ce cuptorul s-a încins, scoateți oala, răsturnaţi pâinea pe o hârtie de copt, apoi o mutați imediat în oala de fontă.
- Crestaţi pâinea cu o lamă (sau un cuţit foarte bine ascuţit), stropiți-o cu apă, puneți capacul şi băgaţi-o în cuptor pentru 15 minute.
- După 15 minute deschideţi foarte repede uşa cuptorului și scoateţi capacul.
- Reduceţi temperatura la 220 de grade și coaceti pâinea în continuare încă 30 de minute.
- Stingeţi focul, deschideţi uşa cuptorului şi mai lăsaţi pâinea în cuptor încă 5 minute, apoi o scoateţi pe un grătar şi o lăsaţi să se răcească complet înainte de a o tăia.
- După ce s-a răcit, păstrați pâinea înfășurată într-un prosop de bumbac sau într-o pungă de hârtie.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Nu uitați să hrăniți maiua care v-a rămas și să o păstrați la frigider pentru o nouă pâine. Vedeți în clipul de mai jos cum procedez eu.
Sper că v-am făcut curioși să încercați noua mea rețetă de pâine cu roșii uscate. Dacă și voi ați fost consecvenți până acum formulei 1:2:3, va fi interesant să vedeți cât de mult se schimbă lucrurile cu o lingură de ulei și câteva ore de dospire în plus 😉
Revalid a zis
Buna ziua doamna Iuliana, reteta asta este de departe cea mai reusita combinatie de paine cu maia pe care am incercat-o pana acum. E pe gustul meu 🙂 Am copt-o impreuna cu cea de turmeric cu negrilica insa preferata a fost cea cu rosii 🙂
Iuliana a zis
Mă bucur că v-a plăcut! E și printre preferatele mele. Îmi plac pâinile aromate 🙂
Victor a zis
Buna seara,
Dar vasul de fonta in care coc nu trebuia incins si el odata cu cuptorul ?
Iuliana a zis
Aveți dreptate, am uitat să precizez asta. Am corectat acum, mulțumesc mult pentru observație.
Pe de altă parte, să știți că am făcut pâini pe care le-am dospit direct în oală, la frigider, deci le-am copt în oala rece și au ieșit foarte bine, au crescut frumos.
E de experimentat și în privința asta.
Elena Popescu a zis
Buna, Iuliana!
As vrea sa fac si eu paine cu maia, cu rosii uscate si bucuioc, dar cum sa fac rost de maia?
Am cumparat un pliculet de maia de secara nemtesc parca,de la plafar, nu pricep nimic din ce scrie acolo, traducerea e absolut minuscula,m-am gandit sa-l dizolv in apa calduta sa vad ce iese.
Maiaua (dc o voi obtine) chiar trebuie reamprospatata chiar in fiecare zi? la 2-3 zile nu merge?
Iuliana a zis
Buna Elena,
Nu stiu nimic despre pliculetele cu maia. N-am vazut nicaieri si nu am deloc idee cum se folosesc.
Eu mi-am facut singura maiaua, am descris tot procesul aici: https://bucate-aromate.ro/2017/09/maia-naturala/
Stiu ca la prima vedere pare lung si complicat, dar dupa ce te apuci de treaba iti dai seama ca in realitate, e mult mai simplu.
Dupa ce obtii maiaua, o poti pastra la frigider si sa o hranesti doar o data pe saptamana.
Succes!