Tocăniță de gălbiori cu smântână și usturoi, o mâncare simplă și gustoasă. Rețeta de gălbiori cu smântână și usturoi serviți cu mămăliguță. Cum se gătesc gălbiorii cu smântână.
Ce mare mi-a fost bucuria zilele trecute când am văzut pentru prima dată vara aceasta gălbiori în piața din Galați! Sunt încă scumpi, sper să se mai ieftinească puțin, dar tot am luat o jumătate de kilogram să ne facem pofta cu ei.
De data aceasta am făcut o tocăniță de gălbiori cu smântână și usturoi, peste care am presărat la final niște pătrunjel proaspăt. Am servit tocănița de gălbiori cu mămăliguță caldă făcută din mălai de țară. Minunat, ca toate mâncărurile simple făcute din ingrediente de-ale noastre.
Îmi place mult să gătesc gălbiorii la tigaie cu usturoi și cu mărar proaspăt. Îi servesc pe felii de pâine cu maia naturală puțin prăjită, dar merg foarte bine atât cu mămăliguță cât și cu un piure de cartofi.
Când vreau o mâncare mai consistentă, pe care eventual să o iau și la pachetul de la serviciu, fac de exemplu gălbiori cu orez și ceapă verde pe care îl gătesc la cuptor. Acest orez cu gălbiori este ușor de încălzit în cuptorul cu microunde pe care îl avem în bucătăria de la birou. Am în acest fel cel mai gustos și sănătos prânz 🙂
Dacă sunteți genul care preferă un mic dejun consistent, vă recomand să încercați rețeta de omletă cu gălbiori, ceapă verde, câteva felii de roșii și mărar sau pătrunjel, la alegere. Se face foarte repede și e un mic dejun excelent cu care să-ți începi ziua. Și această omletă se poate lua la pachet, mai ales că e foarte bună și rece.
Revenind la rețeta noastră de azi, vă recomand să folosiți smântână fermentată, cu conținut mare de grăsimi (20%). Smântâna pentru gătit e foarte bună și ea, dar cea fermentată are un gust mai bogat, puțin acrișor. Dacă folosiți smântână mai slabă, de exemplu din cea cu 12% grăsime, riscați să se "brânzească" sosul.
Mod de preparare gălbiori cu smântână și usturoi
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Gălbiori cu smântână și usturoi
Ingrediente
- 350 g gălbiori proaspeți
- 50 g unt
- 3-4 căței de usturoi
- 250 g smântână fermentată cu 20% grăsime
- sare și piper după gust
pentru servit
- câteva fire de pătrunjel proaspăt
- mămăliguță caldă
Instrucțiuni de preparare
- Gălbiorii trebuie să fie aleși bine de impurități și clătiți rapid sub un jet de apă. Pe cei mari îi tăiați bucăți potrivite, cei mici pot rămâne întregi. Chiar dacă pare cantitate mare, gălbiorii sunt plini de apă și vor scădea foarte mult după ce îi puneți pe foc.
- Puneți untul la topit într-o tigaie încăpătoare, apoi puneți gălbiorii. Lăsați-i să se gătească amestecând din când în când până se înmoaie. Adăugați sare și piper după gust.
- Puneți smântâna într-un castron, adăugați usturoiul trecut prin presă și 2-3 linguri din sosul lăsat de gălbiori în tigaie. Ideea este să creștem puțin temperatura smântânii, să nu o punem rece peste gălbiorii fierbinți pentru că se poate tăia.
- Turnați sosul de smântână în tigaie, peste gălbiori și lăsați-l să dea câteva clocote. Cu cât îl lăsați mai mult pe foc, cu atât se va îngroșa mai tare, deci puteți regla astfel consistența sosului.
- Presărați pătrunjel proaspăt peste gălbiorii cu smântână și serviți alături de o mămăliguță caldă.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Lasă un comentariu