Oricând dorești un prânz simplu, gustos și consistent, încearcă rețeta de rasol de pește cu legume și hrean. Rapid, natural și sănătos!
Rasolul de pește este una dintre acele mâncăruri rustice, de o simplitate cuceritoare și care reușește mereu să fie pe gustul tuturor celor din familie. Avem pește bun și sănătos, legume fierte întregi, toate scăldate generos cu un sos de hrean. Sau mujdei de usturoi, de ce nu? 🙂
Crescând pe malul Dunării, rasolul de pește, ca și saramura de crap, a fost foarte des în meniul familiei noastre și a rămas una dintre mâncărurile cele mai apreciate, care ne adună pe toți în jurul mesei.
Cum nu prea ducem lipsă de pește de apă dulce pe aici, cel mai des facem rasol de șalău sau de știucă. Uneori facem rasol de șalău cu scordolea și nuci, o rețetă pescărească, dobrogeană, absolut deosebită și delicioasă.
Astăzi însă, m-am gândit să vă arăt că un rasol poate fi la fel de bun cu orice alt pește. Dintre toți peștii pe care îi găsim cu ușurință în stare proaspătă la pescăriile din toată țara, păstrăvul mi se pare cel mai potrivit. Este gustos, cărnos și are puține oase.
Mergi direct la:
Ingrediente
Ingredientele sunt puține și dintre cele pe care le avem mereu în casă. Doar peștele trebuie ales cu grijă, să fie proaspăt și potrivit pentru această rețetă.
- pește - cei mai potriviți pești pentru rasol sunt: șalău, știucă, păstrăv, cod, macrou
- legume - la rasol folosim mai ales rădăcinoase: cartofi roz, morcovi, ceapă, rădăcină de pătrunjel, păstârnac și țelină
- condimente - sare, boabe de piper și frunze de dafin
Pentru cantitățile exacte ale ingredientelor, vedeți rețeta completă de mai jos.
Cum se servește
Tradițional, rasolul de pește cu legume se mănâncă cu mămăliguță caldă, dar firește că după gust, îl puteți mânca și cu pâine.
Sosurile pe care le adăugăm peste pește și peste legumele fierte, fac de fapt deliciul rețetei.
Puteți face un sos de hrean cu oțet sau puteți amesteca hreanul ras cu smântână sau iaurt grecesc și veți obține un sos fin și cremos.
La fel de bine puteți servi acest rasol de pește cu legume și cu o maioneză dietetică din iaurt sau cu un mujdei de usturoi, dacă vă place.
Cum se păstrează
Rasolul de pește se servește cald, imediat după gătire. Nu este o mâncare pe care să o păstrezi de pe o zi pe alta. Dacă totuși ați făcut mai mult și a mai rămas și pentru a doua zi, îl puteți încălzi în supa în care a fiert, dacă ați păstrat-o, sau în cuptorul cu microunde.
Întrebări frecvente
Da, rasolul se poate pregăti și cu pește congelat.
Rasolul de pește este o mâncare dietetică și sănătoasă, cu puține grăsimi și puține calorii. O porție de rasol de pește are aprox. 276 kcal.
Dacă folosiți un pește slab, de exemplu șalău, rasolul se poate mânca și rece. Dar pentru peștii grași, cum ar fi macroul, e de preferat să îl mâncați cald.
Extra-sfaturi
- Nu fierbeți legumele în exces, ci doar până intră ușor furculița în ele. Legumele trebuie să rămână ușor crocante.
- Îndepărtați capul și coada peștelui înainte să îl puneți la fiert, ca să nu ocupe inutil loc în oală. Le puteți păstra pentru a face o ciorbă din cap de pește cu orez.
- Puteți fierbe peștele întreg, va arăta mai bine pe platou. Dacă totuși aveți pești mari, e de preferat să îi porționați în bucăți potrivite înainte să îi puneți la fiert.
- Dacă faceți sos de hrean sau mujdei de usturoi, în loc de apă, puteți folosi puțin din supa în care au fiert legumele și peștele.
- Nu aruncați apa în care au fiert legumele și peștele! E plină de vitamine și are un gust minunat. Folosiți-o ca bază pentru o supă sau pentru o ciorbă.
- Dacă s-a mâncat tot peștele și au rămas doar legume fierte, o idee bună, ar fi să le folosiți la o salată a la russe.
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Rasol de pește cu legume
Rețeta Video
Ingrediente
- 2 buc păstrăv (aprox. 250 g/bucată)
- 3 morcovi
- 5 cartofi
- 1 felie de țelină
- 1 rădăcină rădăcină de păstârnac
- 1 rădăcină pătrunjel
- 1 ceapă medie
- sare, piper boabe, dafin
pentru servit
- la alegere: hrean, usturoi, lămâie, pătrunjel
Instrucțiuni de preparare
- Curățați legumele de coajă și le spălați. Le puteți lăsa întregi, sau le puteți tăia jumătăți. Puneți legumele într-o oală încăpătoare și turnați apă cât să le acopere bine. Puneți sare, piper boabe și frunze de dafin. Fierbeți legumele acoperite cu capac timp de aprox. 20 de minute sau până când intră ușor furculița în ele.
- Curățați peștele de solzi dacă este cazul și îl eviscerați. Îl spălați bine și îndepărtați capul și coada (le păstrați pentru o ciorbă). Dacă aveți pește mare, e de preferat să îl tăiați în bucăți potrivite înainte să îl puneți la fiert.
- Adăugați peștele în oală și îl lăsați la fiert 10-15 minute. Timpul de fierbere depinde de peștele folosit și de dimensiunea acestuia.
- Scoateți legumele și peștele pe un platou, presărați pătrunjel proaspăt și le serviți imediat cu sos de hrean, maioneză sau mujdei de usturoi.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Lasă un comentariu