• Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
Acasă » Retete » Deserturi de casa

Ruladă cu gem în 2 variante, rețeta simplă și ieftină

Iuliana Sbirnea autoare Bucate Aromate - retete simple pentru familie si prieteni
Actualizată: 28 iun. 2024 · Publicată: 31 ian. 2023 de Iuliana Sbîrnea · Postarea poate conține link-uri afiliate· Lasă un comentariu
337 shares
Mergi la rețetă Vezi rețeta video

O ruladă cu gem este cel mai simplu și mai ieftin desert de casă, atât în varianta simplă, cât și în varianta de blat cu cacao. Un blat moale și pufos umplut cu gem acrișor, ce poate fi mai bun! În plus o ruladă e atât de ușor de făcut și arată spectaculos pe platou!

rulada cu gem in doua variante, simpla si cu cacao

O ruladă poate părea complicat de făcut, dar de fapt nu e decât un blat simplu de pandișpan , rulat, cu umplutură între straturi. Puteți umple ruladele cu dulceața sau gemul preferat, dar și cu frișcă, cremă de ciocolată, cremă de vanilie, mascarpone, etc.

Odată ce veți descoperi cât de ușor se fac ruladele, vor deveni desertul vostru favorit pentru toate ocaziile.

rulada cu gem in doua variante simpla si cu cacao
Mergi direct la:
  • Ingrediente
  • Cum să faci ruladă cu gem
  • Cu ce gem să umpli o ruladă
  • Cum se decorează
  • Echipamente necesare
  • Extra-sfaturi
  • Întrebări frecvente
  • Alte rețete de rulade
  • Cu ce poți servi rulada cu gem
  • Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Ingrediente

Orice variantă de ruladă ați alege să pregătiți - simplă sau cacao - sunt sigură că aveți deja în casă tot ce vă trebuie, deoarece folosim doar ingrediente simple, banale și destul de prietenoase cu bugetul familiei.

Pentru cantitățile exacte ale ingredientelor, vedeți rețeta completă la finalul postării.

  • ouă - separat albușurile și gălbenușurile pentru blaturile de pandișpan
  • zahăr tos
  • sare
  • făină - de patiserie, tip 000
  • cacao - de preferat cacao neagră, cu conținut ridicat de grăsime, doar la rulada cu cacao
  • arome - extract sau esență de vanilie pentru blatul alb, extract de cafea pentru blatul cu cacao
  • gem sau dulceață

Cum să faci ruladă cu gem

albusuri batute spuma pentru reteta rulada cu gem

Separați ouăle. Mixați albușurile cu un praf de sare până când devin spumă fermă. Adăugați apoi zahărul și mixați din nou până când albușurile devin ferme și lucioase.

galbenusuri mixate pentru rulada cu gem

Adăugați gălbenușurile și extractul de vanilie sau cafea și mixați scurt, la viteză mică doar până când se încorporează.

faina cernuta in castron

Cerneți făina peste crema de ouă. Dacă faceți blat cu cacao, tot acum cerneți și pudra de cacao. Încorporați cu un tel de mână (nu cu mixerul!).

aluat de rulada turnat in tava

Turnați aluatul în tavă, nivelați și coaceți blatul la 180 de grade (cuptorul încins!) pentru 15-17 minute. Faceți testul cu scobitoarea ca să verificați dacă blatul este bine copt.

blat de rulada rulat

Scoateți blatul cu tot cu hârtie de copt pe masă. Cu o spatulă lată desprindeți blatul de hârtia de copt. Pudrați blatul cu zahăr pudră și îl rulați în hârtia de copt. Lăsați-l să se răcească 30 de minute.

rulade cu gem in folie alimentara

Desfaceți blatul și îl ungeți cu gem, apoi îl rulați din nou. Înveliți rulada în folie alimentară și păstrați-o la rece până la servire.

Cu ce gem să umpli o ruladă

Românii sunt oameni gospodari și cred că în orice casă se găsesc 2-3 borcane cu gem sau dulceață, numai bune de umplut o ruladă pufoasă.

Dacă e pe alese, pentru rulada cu blat simplu, vă recomand un gem cu o culoare vie, care să se vadă frumos în secțiune: gem de afine, gem sau dulceață de vișine, gem de căpșuni, de prune, de coacăze roșii, etc.

Pentru rulada cu blat de cacao merg de minune gemurile galbene: gem de caise sau gem de gutui. Și gemul de zmeură se potrivește frumos cu o ruladă cu cacao.

borcane cu gem

Cum se decorează

Ruladele și mai ales cele umplute cu gem sunt deserturi simple, care aproape că nici nu au nevoie de decor. O ruladă cu gem arată minunat chiar dacă este doar ninsă cu puțin zahăr pudră, cu atât mai mult cu cât, de obicei, prezentăm rulada la masă gata feliată și atunci decorul nici nu se mai observă.

Totuși, dacă doriți să duceți rulada la masă întreagă, o puteți îmbrăca în: frișcă, cremă de ciocolată, mascarpone și o puteți decora cu ciocolată rasă, fulgi de cocos sau de migdale, fructe proaspete sau confiate, frunzulițe de mentă, flori comestibile, etc.

rulada cu cacao si gem de caise
Ruladă cu cacao și gem de caise
eulada cu gem de visine pudrata cu zahar
Ruladă cu gem de vișine

Echipamente necesare

Fiind o rețetă ușoară, nu necesită ustensile speciale. Totuși, un mixer simplu de mână este foarte util.

Ca la orice pandișpan albușurile trebuie mixate foarte bine, până când devin spumă fermă, deoarece aerul înglobat în ele este cel care face blatul să crească și îi conferă textura elastică și pufoasă de care avem nevoie.

felii de rulada cu gem pe platou

Extra-sfaturi

  • După ce scoateți blatul din cuptor, pudrați-l generos cu zahăr pudră, altfel se va lipi când îl rulați.
  • Rulați blatul cât mai repede după ce îl scoateți din cuptor, cât timp este încă fierbinte. Dacă se răcește, riscați să se rupă când îl rulați.
  • Alegeți un gem nu foarte fluid, mai bine legat, altfel siropul va înmuia și va colora blatul de pandișpan.
  • În gem puteți adăuga nuci sau migdale măcinate sau îl puteți amesteca cu unt moale pentru a obține o cremă mai bogată.

Întrebări frecvente

Se poate face blatul de ruladă dinainte?

Da, puteți face blatul cu 2-3 zile înainte și să îl păstrați ambalat într-o folie alimentară, la frigider, până când aveți nevoie de el și îl umpleți cu gem.

De ce crapă blatul de ruladă?

Blatul poate crăpa atunci când îl rulați dacă a fost copt prea mult și s-a uscat în cuptor sau dacă nu l-ați rulat imediat și a apucat să se răcească.

Cum se păstrează rulada cu gem?

Puteți păstra această ruladă cu gem timp de 3-4 zile într-un loc răcoros (frigider, balcon, cămară) ambalată în folie de plastic ca să nu se usuce blatul.

Se poate congela rulada cu gem?

Da, puteți congela rulada cu gem dacă o ambalați etanș într-o pungă de plastic. Când vreți să o consumați, lăsați-o să se dezghețe lent, peste noapte la temperatura camerei.

Câte calorii are rulada cu gem?

O ruladă cu gem întreagă are aprox. 2330 kcal. Dacă dintr-o ruladă tăiați 10 porții, rezultă aprox. 233 kcal/porție.

Câte porții poți tăia dintr-o ruladă?

Dintr-o ruladă poți tăia 10-12 porții.

Alte rețete de rulade

Dacă v-a plăcut această rețetă de ruladă cu gem, poate doriți să încercați și alte combinații. Iată ce alte rețete de rulade mai găsești pe blog:

  • Rulada Tiramisu
    Ruladă Tiramisu, un desert elegant și delicios
  • Ruladă cu cremă mascarpone şi căpşuni
    Ruladă cu cremă mascarpone şi căpşuni
  • Rulada cu banane, crema de ciocolata si nuci crocante
    Ruladă cu banane, cremă de ciocolată și nuci crocante
  • Ruladă cu cremă de brânză şi mure
    Ruladă cu cremă de brânză şi mure

Cu ce poți servi rulada cu gem

Un desert bun, merită o băutură aromată care să îl acompanieze. Iată ce îți propun:

  • pahar cu ceai de fructe goji cu lamaie si frunze de menta
    Ceai de fructe goji cu lămâie
  • Ceai de ghimbir
    Ceai de ghimbir

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

felii de rulada cu gem pe platou

Rețeta ruladă cu gem în două variante

O ruladă cu gem e cel mai simplu și ieftin desert! Se face ușor și arată spectaculos! Vezi rețeta în 2 variante: simplă și cu cacao!
5 from 3 votes
Tipărește Salvează pe Pinterest
Pregătire: 30 minutes minutes
Gătire: 30 minutes minutes
Timp total: 1 hour hour
Număr de porții: 2 rulade
Autor: Iuliana Sbîrnea

Echipamente necesare

mixer Breville
mixer de mână
tavă cuptor aprox. 40x30 cm
hârtie de copt

Rețeta Video

Ingrediente
 

ruladă cu blat alb

  • 6 ouă mici (sau 5 ouă mari)
  • 125 g zahăr tos
  • un praf de sare
  • 125 g făină tip 000
  • 1 linguriță extract de vanilie
  • 1 lingură zahăr pudră
  • 400 g gem (de preferat fructe roșii: vișine, căpșuni, zmeură, coacăze, etc)

ruladă cu blat de cacao

  • 6 ouă mici (sau 5 ouă mari)
  • 125 g zahăr tos
  • un praf de sare
  • 100 g făină tip 000
  • 20 g cacao
  • 1 linguriță extract de cafea (sau altă aromă)
  • 1 lingură zahăr pudră
  • 400 g gem de caise (sau piersici, gutui, etc.)

Instrucțiuni de preparare
 

  • Separați ouăle. Mixați albușurile cu un praf de sare până când devin spumă fermă. Adăugați apoi zahărul și mixați din nou până când albușurile devin ferme și lucioase.
  • Adăugați gălbenușurile și extractul de vanilie sau cafea și mixați scurt, la viteză mică doar până când se încorporează.
  • Cerneți făina peste crema de ouă. Dacă faceți blat cu cacao, tot acum cerneți și pudra de cacao. Încorporați cu un tel de mână (nu cu mixerul!).
  • Turnați aluatul în tavă, nivelați și coaceți blatul la 180 de grade (cuptorul încins!) pentru 15-17 minute. Faceți testul cu scobitoarea ca să verificați dacă blatul este bine copt.
  • Scoateți blatul cu tot cu hârtie de copt pe masă. Cu o spatulă lată desprindeți blatul de hârtia de copt. Pudrați blatul cu zahăr pudră și îl rulați în hârtia de copt. Lăsați-l să se răcească 30 de minute.
  • Desfaceți blatul și îl ungeți cu gem, apoi îl rulați din nou. Înveliți rulada în folie alimentară și păstrați-o la rece până la servire.
Nutrition Facts
Rețeta ruladă cu gem în două variante
Amount per Serving
Calorii
2333
% Daily Value*
Grăsimi
 
29
g
45
%
Colesterol
 
982
mg
327
%
Carbohidrați
 
481
g
160
%
Fibre
 
9
g
38
%
Zahăr
 
311
g
346
%
Proteine
 
51
g
102
%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • Bol cu gogoși rapide cu praf de copt și mere, desert de casă simplu și pufos
    Gogoși rapide cu praf de copt, mere și stafide – pufoase, aromate, gata în 15 minute
  • Felie de budincă de cuscus cu brânză și stafide, servită pe farfurie albă
    Budincă de cuscus cu brânză dulce și stafide – simplă, rapidă și hrănitoare
  • vas alb plin cu gogosi aurii moi si pufoase
    Gogoși moi și pufoase cu drojdie uscată rețetă simplă fără pahar!
  • Felie de tort cu biscuiți Petit Beurre și cremă de cacao, servită pe farfurie albă
    Tort de biscuiți - rețeta veche cu cremă fiartă de cacao - fără ouă
337 shares
5 from 3 votes (3 ratings without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • Bol cu gogoși rapide cu praf de copt și mere, desert de casă simplu și pufos
    Gogoși rapide cu praf de copt, mere și stafide – pufoase, aromate, gata în 15 minute
  • Recipiente cu diferite tipuri de ulei, fiecare potrivit pentru preparate diferite
    Nu toate uleiurile sunt la fel! Alege corect – ghid complet
  • Salată ușoară cu pui, ciuperci și sos de usturoi fără ou crud, într-un bol alb pe fundal de lemn
    Salată cu piept de pui, ciuperci și sos de usturoi - rețetă ușoară
  • Felie de cremșnit cremos cu foi de casă stratificate și cremă fină de vanilie.
    Cremșnit cu aluat fraged de casă și cremă fină de vanilie (cremeș, crempita)

Populare acum

  • Farfurie alba cu felii de chec aperitiv cu iaurt. In sectiune se vad masline, cuburi de legume, branzeturi si sunca
    Chec aperitiv cu iaurt, șuncă, brânză și legume – rapid și gustos
  • Friptură de porc la cuptor cu cartofi - rețeta cu ceafă de porc întreagă
    Friptură de porc la cuptor cu cartofi - rețeta cu ceafă de porc întreagă
  • Felie de tort cu biscuiți Petit Beurre și cremă de cacao, servită pe farfurie albă
    Tort de biscuiți - rețeta veche cu cremă fiartă de cacao - fără ouă
  • doi pesti intregi gatiti la air fryer
    Cum să gătești perfect pește la air fryer - cât timp și la ce temperatură

  • Rețete dietetice
  • Rețete cu pui
  • Rețete la tigaie
  • Rețete la air fryer
  • Torturi

  • Rețete fără carne
  • Rețete cu carne
  • Rețete de post
  • Salate

VEZI TOATE CATEGORIILE

Deserturi de post

  • Placinta cu dovleac
    Plăcintă cu dovleac cu foi subțiri – rețetă video rapidă și delicioasă
  • Clătite de post cu apă minerală
    Clătite de post cu apă minerală – rețeta simplă și rapidă pentru clătite pufoase
  • Prăjitură turnată cu mere
    Prăjitură turnată cu mere rase - rețeta simplă, de post
  • Cornulețe de post cu borș
    Cornulețe de post cu borș umplute cu rahat
VEZI ȘI ALTE REȚETE

Prăjiturile copilăriei

  • Felie de cremșnit cremos cu foi de casă stratificate și cremă fină de vanilie.
    Cremșnit cu aluat fraged de casă și cremă fină de vanilie (cremeș, crempita)
  • felii de prajitura Greta Garbo (Jerbo) pe farfurii
    Prăjitura Greta Garbo (Jerbo) cu nucă și gem - rețeta veche cu unt și untură
  • placinta cu mere si aluat fraged cu untura
    Plăcintă cu mere și aluat fraged cu untură și smântână - o rețetă delicioasă!
  • Prajitura cu gem si aluat razuit
    Prăjitura cu gem și aluat răzuit - rețeta cu unt sau untură
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Cei mai pufoși cozonaci

  • cozonac moldovenesc cu aluat oparit
    Cozonac moldovenesc cu aluat opărit - rețeta după Silvia Jurcovan
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • cozonac fara framantare pufos cu multa umplutura
    Cozonac fără frământare și fără împăturiri - cea mai ușoară rețetă

Rețete actualizate

  • Portokalopita cu portocale și iaurt, servită pe farfurie albă, desert tradițional grecesc
    Portokalopita - rețeta de plăcintă grecească însiropată, cu iaurt şi portocale
  • Rețetă de varză a la Cluj servită pe farfurie, cu smântână și tacâmuri, preparat tradițional românesc gătit la cuptor
    Cum se face varza a la Cluj – rețeta tradițională românească, pas cu pas
  • Supă cremă de morcovi copți cu măr și ghimbir, decorată cu smântână și semințe de dovleac
    Supă cremă de morcovi copți cu măr și ghimbir – rețetă fină și aromată
  • felie de prajitura cu piscoturi, lapte condensat si banane asezata pe farfurie pentru servire
    Prăjitură cu pișcoturi, lapte condensat și banane – rețetă fără coacere

Articole utile

  • coperta articol secretul aluatului perfect - dospirea in cuptor
    Cum să dospești aluatul în cuptor pentru un rezultat perfect – Trucuri și sfaturi
  • colaj de fotografii cu deserturi cozonac, prajituri, fursecuri, turta dulce pentru masa craciun care se pot face din timp
    20+ deserturi pentru Crăciun pregătite din timp - sfaturi și trucuri pentru păstrare
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
  • proporția de înlocuire unt vs untură și invers
    Cum Să Înlocuiești Untul cu Untură și Invers – Tot ce Trebuie Să Știi
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.