Bucate Aromate

  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște
  • cum se serveste ciorba de primavara cu loboda si stevie, alaturi de paine proaspata si ceapa verde
    Ciorbă de primăvară cu lobodă și ștevie – rețetă ușoară și sănătoasă
  • chifteluțe din piure de cartofi pe farfurie cu salata verde si ridichi
    Chiftele din piure de cartofi și fasole roșie - rețetă de post delicioasă
  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • baghete cu masline pe gratar de racire alaturi de un bol cu masline intregi si buchet de rozmarin
    Baghete cu măsline și făină integrală - rețeta ușoară, fără frământare
  • 12 retete de post cu naut
    12 Rețete delicioase cu năut pentru post – rapide, sănătoase și pline de proteine!
  • servire gogosi rotunde pudrate cu zahar
    Gogoși pufoase cu brânză de vaci - rețetă rapidă, fără drojdie
  • cele mai bune retete de mucenici pentru 9 martie
    Cele mai bune rețete de mucenici – de post și de dulce, fierți și copți!
  • mucenici din aluat de cozonac glazurati cu ciocolata presarati cu fistic
    Mucenici din aluat de cozonac cu ciocolată și fistic – rețetă pentru 9 Martie
  • tocinei din cartofi rasi cu branza sarata asezati pe farfurii de servire alaturi de un castron cu smantana
    Tocinei bucovineni din cartofi și brânză rasă - rețetă tradițională delicioasă
Acasă » Retete » Deserturi de casa

Ruladă cu gem în 2 variante, rețeta simplă și ieftină

Publicat la 31 ianuarie 2023 de Iuliana Sbîrnea - Lasă un comentariu - Această postare poate conține linkuri afiliate

281 shares
Mergi la rețetă Vezi rețeta video

O ruladă cu gem este cel mai simplu și mai ieftin desert de casă, atât în varianta simplă, cât și în varianta de blat cu cacao. Un blat moale și pufos umplut cu gem acrișor, ce poate fi mai bun! În plus o ruladă e atât de ușor de făcut și arată spectaculos pe platou!

rulada cu gem in doua variante, simpla si cu cacao

O ruladă poate părea complicat de făcut, dar de fapt nu e decât un blat simplu de pandișpan , rulat, cu umplutură între straturi. Puteți umple ruladele cu dulceața sau gemul preferat, dar și cu frișcă, cremă de ciocolată, cremă de vanilie, mascarpone, etc.

Odată ce veți descoperi cât de ușor se fac ruladele, vor deveni desertul vostru favorit pentru toate ocaziile.

rulada cu gem in doua variante simpla si cu cacao
Mergi direct la:
  • Ingrediente
  • Cum să faci ruladă cu gem
  • Cu ce gem să umpli o ruladă
  • Cum se decorează
  • Echipamente necesare
  • Extra-sfaturi
  • Întrebări frecvente
  • Alte rețete de rulade
  • Cu ce poți servi rulada cu gem
  • Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Ingrediente

Orice variantă de ruladă ați alege să pregătiți - simplă sau cacao - sunt sigură că aveți deja în casă tot ce vă trebuie, deoarece folosim doar ingrediente simple, banale și destul de prietenoase cu bugetul familiei.

Pentru cantitățile exacte ale ingredientelor, vedeți rețeta completă la finalul postării.

  • ouă - separat albușurile și gălbenușurile pentru blaturile de pandișpan
  • zahăr tos
  • sare
  • făină - de patiserie, tip 000
  • cacao - de preferat cacao neagră, cu conținut ridicat de grăsime, doar la rulada cu cacao
  • arome - extract sau esență de vanilie pentru blatul alb, extract de cafea pentru blatul cu cacao
  • gem sau dulceață

Cum să faci ruladă cu gem

albusuri batute spuma pentru reteta rulada cu gem

Separați ouăle. Mixați albușurile cu un praf de sare până când devin spumă fermă. Adăugați apoi zahărul și mixați din nou până când albușurile devin ferme și lucioase.

galbenusuri mixate pentru rulada cu gem

Adăugați gălbenușurile și extractul de vanilie sau cafea și mixați scurt, la viteză mică doar până când se încorporează.

faina cernuta in castron

Cerneți făina peste crema de ouă. Dacă faceți blat cu cacao, tot acum cerneți și pudra de cacao. Încorporați cu un tel de mână (nu cu mixerul!).

aluat de rulada turnat in tava

Turnați aluatul în tavă, nivelați și coaceți blatul la 180 de grade (cuptorul încins!) pentru 15-17 minute. Faceți testul cu scobitoarea ca să verificați dacă blatul este bine copt.

blat de rulada rulat

Scoateți blatul cu tot cu hârtie de copt pe masă. Cu o spatulă lată desprindeți blatul de hârtia de copt. Pudrați blatul cu zahăr pudră și îl rulați în hârtia de copt. Lăsați-l să se răcească 30 de minute.

rulade cu gem in folie alimentara

Desfaceți blatul și îl ungeți cu gem, apoi îl rulați din nou. Înveliți rulada în folie alimentară și păstrați-o la rece până la servire.

Cu ce gem să umpli o ruladă

Românii sunt oameni gospodari și cred că în orice casă se găsesc 2-3 borcane cu gem sau dulceață, numai bune de umplut o ruladă pufoasă.

Dacă e pe alese, pentru rulada cu blat simplu, vă recomand un gem cu o culoare vie, care să se vadă frumos în secțiune: gem de afine, gem sau dulceață de vișine, gem de căpșuni, de prune, de coacăze roșii, etc.

Pentru rulada cu blat de cacao merg de minune gemurile galbene: gem de caise sau gem de gutui. Și gemul de zmeură se potrivește frumos cu o ruladă cu cacao.

borcane cu gem

Cum se decorează

Ruladele și mai ales cele umplute cu gem sunt deserturi simple, care aproape că nici nu au nevoie de decor. O ruladă cu gem arată minunat chiar dacă este doar ninsă cu puțin zahăr pudră, cu atât mai mult cu cât, de obicei, prezentăm rulada la masă gata feliată și atunci decorul nici nu se mai observă.

Totuși, dacă doriți să duceți rulada la masă întreagă, o puteți îmbrăca în: frișcă, cremă de ciocolată, mascarpone și o puteți decora cu ciocolată rasă, fulgi de cocos sau de migdale, fructe proaspete sau confiate, frunzulițe de mentă, flori comestibile, etc.

rulada cu cacao si gem de caise
Ruladă cu cacao și gem de caise
eulada cu gem de visine pudrata cu zahar
Ruladă cu gem de vișine

Echipamente necesare

Fiind o rețetă ușoară, nu necesită ustensile speciale. Totuși, un mixer simplu de mână este foarte util.

Ca la orice pandișpan albușurile trebuie mixate foarte bine, până când devin spumă fermă, deoarece aerul înglobat în ele este cel care face blatul să crească și îi conferă textura elastică și pufoasă de care avem nevoie.

felii de rulada cu gem pe platou

Extra-sfaturi

  • După ce scoateți blatul din cuptor, pudrați-l generos cu zahăr pudră, altfel se va lipi când îl rulați.
  • Rulați blatul cât mai repede după ce îl scoateți din cuptor, cât timp este încă fierbinte. Dacă se răcește, riscați să se rupă când îl rulați.
  • Alegeți un gem nu foarte fluid, mai bine legat, altfel siropul va înmuia și va colora blatul de pandișpan.
  • În gem puteți adăuga nuci sau migdale măcinate sau îl puteți amesteca cu unt moale pentru a obține o cremă mai bogată.

Întrebări frecvente

Se poate face blatul de ruladă dinainte?

Da, puteți face blatul cu 2-3 zile înainte și să îl păstrați ambalat într-o folie alimentară, la frigider, până când aveți nevoie de el și îl umpleți cu gem.

De ce crapă blatul de ruladă?

Blatul poate crăpa atunci când îl rulați dacă a fost copt prea mult și s-a uscat în cuptor sau dacă nu l-ați rulat imediat și a apucat să se răcească.

Cum se păstrează rulada cu gem?

Puteți păstra această ruladă cu gem timp de 3-4 zile într-un loc răcoros (frigider, balcon, cămară) ambalată în folie de plastic ca să nu se usuce blatul.

Se poate congela rulada cu gem?

Da, puteți congela rulada cu gem dacă o ambalați etanș într-o pungă de plastic. Când vreți să o consumați, lăsați-o să se dezghețe lent, peste noapte la temperatura camerei.

Câte calorii are rulada cu gem?

O ruladă cu gem întreagă are aprox. 2330 kcal. Dacă dintr-o ruladă tăiați 10 porții, rezultă aprox. 233 kcal/porție.

Câte porții poți tăia dintr-o ruladă?

Dintr-o ruladă poți tăia 10-12 porții.

Alte rețete de rulade

Dacă v-a plăcut această rețetă de ruladă cu gem, poate doriți să încercați și alte combinații. Iată ce alte rețete de rulade mai găsești pe blog:

  • Rulada Tiramisu
    Ruladă Tiramisu, un desert elegant și delicios
  • Ruladă cu cremă mascarpone şi căpşuni
    Ruladă cu cremă mascarpone şi căpşuni
  • Rulada cu banane, crema de ciocolata si nuci crocante
    Ruladă cu banane, cremă de ciocolată și nuci crocante
  • Ruladă cu cremă de brânză şi mure
    Ruladă cu cremă de brânză şi mure

Cu ce poți servi rulada cu gem

Un desert bun, merită o băutură aromată care să îl acompanieze. Iată ce îți propun:

  • pahar cu ceai de fructe goji cu lamaie si frunze de menta
    Ceai de fructe goji cu lămâie
  • Ceai de ghimbir
    Ceai de ghimbir

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

felii de rulada cu gem pe platou

Rețeta ruladă cu gem în două variante

O ruladă cu gem e cel mai simplu și ieftin desert! Se face ușor și arată spectaculos! Vezi rețeta în 2 variante: simplă și cu cacao!
5 from 3 votes
Tipărește Salvează pe Pinterest
Pregătire: 30 minutes minutes
Gătire: 30 minutes minutes
Timp total: 1 hour hour
Număr de porții: 2 rulade
Autor: Iuliana Sbîrnea

Echipamente necesare

mixer Breville
mixer de mână
tavă cuptor aprox. 40x30 cm
hârtie de copt

Rețeta Video

Ingrediente
 

ruladă cu blat alb

  • 6 ouă mici (sau 5 ouă mari)
  • 125 g zahăr tos
  • un praf de sare
  • 125 g făină tip 000
  • 1 linguriță extract de vanilie
  • 1 lingură zahăr pudră
  • 400 g gem (de preferat fructe roșii: vișine, căpșuni, zmeură, coacăze, etc)

ruladă cu blat de cacao

  • 6 ouă mici (sau 5 ouă mari)
  • 125 g zahăr tos
  • un praf de sare
  • 100 g făină tip 000
  • 20 g cacao
  • 1 linguriță extract de cafea (sau altă aromă)
  • 1 lingură zahăr pudră
  • 400 g gem de caise (sau piersici, gutui, etc.)

Instrucțiuni de preparare
 

  • Separați ouăle. Mixați albușurile cu un praf de sare până când devin spumă fermă. Adăugați apoi zahărul și mixați din nou până când albușurile devin ferme și lucioase.
  • Adăugați gălbenușurile și extractul de vanilie sau cafea și mixați scurt, la viteză mică doar până când se încorporează.
  • Cerneți făina peste crema de ouă. Dacă faceți blat cu cacao, tot acum cerneți și pudra de cacao. Încorporați cu un tel de mână (nu cu mixerul!).
  • Turnați aluatul în tavă, nivelați și coaceți blatul la 180 de grade (cuptorul încins!) pentru 15-17 minute. Faceți testul cu scobitoarea ca să verificați dacă blatul este bine copt.
  • Scoateți blatul cu tot cu hârtie de copt pe masă. Cu o spatulă lată desprindeți blatul de hârtia de copt. Pudrați blatul cu zahăr pudră și îl rulați în hârtia de copt. Lăsați-l să se răcească 30 de minute.
  • Desfaceți blatul și îl ungeți cu gem, apoi îl rulați din nou. Înveliți rulada în folie alimentară și păstrați-o la rece până la servire.
Valori nutriționale
Rețeta ruladă cu gem în două variante
Valori per porție
Calorii
2333
% doza zilnică recomandată*
Grăsimi
 
29
g
45
%
Colesterol
 
982
mg
327
%
Carbohidrați
 
481
g
160
%
Fibre
 
9
g
38
%
Zahăr
 
311
g
346
%
Proteine
 
51
g
102
%
Vitamina A
 
1838
IU
37
%
Calciu
 
259
mg
26
%
* Valorile zilnice procentuale sunt calculate pentru o dietă de 2000 de calorii.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • merdenele cu umplutură de brânză sărată și foi cumpărate
    Merdenele cu brânză sărată - rețeta rapidă cu foi cumpărate
  • placinta cu lapte si fructe de padure
    Plăcintă cu lapte, vanilie și fructe de pădure
  • gogoși umplute cu gem de căpșuni
    Gogoși la air fryer - rețeta de gogoși pufoase umplute cu gem
  • cheesecake copt fara blat
    Cheesecake copt fără blat - rețeta spaniolă de cheesecake basc sau "ars"
281 shares
5 from 3 votes (3 ratings without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕


Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile

  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens

  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște

  • cum se serveste ciorba de primavara cu loboda si stevie, alaturi de paine proaspata si ceapa verde
    Ciorbă de primăvară cu lobodă și ștevie – rețetă ușoară și sănătoasă

Populare acum

  • Reteta tiramisu rapid fara oua
    Tiramisu fără ouă - rețeta rapidă cu mascarpone și frișcă

  • felie de cremă de zaăr ars cu sirop
    Cremă de zahăr ars - rețeta cu 8 ouă, fără amidon

  • Borcan de sticla cu flori de soc si felii de lamaie pentru preparare socata fara drojdie
    Cum se face socata – Rețetă tradițională, fără drojdie, 100% naturală

  • maioneza dietetica cu 4 oua intregi si putin ulei facuta la blender
    Maioneză "la minut" - rețeta cu 4 ouă fierte și doar 50 ml de ulei

  • Salate

  • Paste
  • Rețete de sosuri delicioase
  • Supe
  • Rețete cu pește și fructe de mare

VEZI TOATE CATEGORIILE

Rețete de tort pentru orice sărbătoare

  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas

  • Tort de mere caramelizate
    Tort de Mere Caramelizate Perfect – Urmează Rețeta Pas cu Pas și Video

  • tort cu crema de lamaie si fructe de padure
    Tort cu cremă de lămâie și fructe de pădure - rețeta delicioasă pentru orice ocazie

  • Tort cu spuma de capsuni
    Tort cu spumă de căpşuni

ALTE REȚETE DE TORT

Rețete de prăjituri explicate pas cu pas

  • felii de prajitura Trenulet sau chec la metru
    Prăjitura Trenuleț - rețeta veche de chec la metru cu cremă de vanilie

  • felii de prajitura Greta Garbo (Jerbo) pe farfurii
    Prăjitura Greta Garbo (Jerbo) cu nucă și gem - rețeta veche cu unt și untură

  • prajitura Ora 12 cu frisca
    Prăjitura Ora 12 - Rețetă ușoară cu blat de cacao, frișcă și ciocolată

  • Prajitura Albinita asezata pe platou alb cu picior
    Prăjitura Albinița - rețeta veche care ne încântă și astăzi

ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Rețete actualizate

  • savarină pufoasă bine însiropată servită pe farfurie
    Savarine pufoase cu frișcă naturală – rețeta clasică, pas cu pas

  • maioneza dietetica cu 4 oua intregi si putin ulei facuta la blender
    Maioneză "la minut" - rețeta cu 4 ouă fierte și doar 50 ml de ulei

  • felie de cremă de zaăr ars cu sirop
    Cremă de zahăr ars - rețeta cu 8 ouă, fără amidon

  • reteta chec pufos cu lapte si cacao 2 tavi
    Chec pufos cu lapte și cacao - rețeta cu cana, pentru 2 tăvi

Articole utile

  • cea mai buna faina pentru cozonac pufos - coperta cu doua felii de cozonac cu nuca super pufos
    Cea mai bună făină pentru cozonaci pufoși – Ghid complet pentru alegerea făinii

  • proporția de înlocuire unt vs untură și invers
    Cum Să Înlocuiești Untul cu Untură și Invers – Tot ce Trebuie Să Știi

  • coperta articol secretul aluatului perfect - dospirea in cuptor
    Cum să dospești aluatul în cuptor pentru un rezultat perfect – Trucuri și sfaturi

  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?

VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.
x