O ruladă cu gem este cel mai simplu și mai ieftin desert de casă, atât în varianta simplă, cât și în varianta de blat cu cacao. Un blat moale și pufos umplut cu gem acrișor, ce poate fi mai bun! În plus o ruladă e atât de ușor de făcut și arată spectaculos pe platou!
O ruladă poate părea complicat de făcut, dar de fapt nu e decât un blat simplu de pandișpan, rulat, cu umplutură între straturi. Puteți umple ruladele cu dulceața sau gemul preferat, dar și cu frișcă, cremă de ciocolată, cremă de vanilie, mascarpone, etc.
Odată ce veți descoperi cât de ușor se fac ruladele, vor deveni desertul vostru favorit pentru toate ocaziile.
Mergi direct la:
Ingrediente
Orice variantă de ruladă ați alege să pregătiți - simplă sau cacao - sunt sigură că aveți deja în casă tot ce vă trebuie, deoarece folosim doar ingrediente simple, banale și destul de prietenoase cu bugetul familiei.
Pentru cantitățile exacte ale ingredientelor, vedeți rețeta completă la finalul postării.
- ouă - separat albușurile și gălbenușurile pentru blaturile de pandișpan
- zahăr tos
- sare
- făină - de patiserie, tip 000
- cacao - de preferat cacao neagră, cu conținut ridicat de grăsime, doar la rulada cu cacao
- arome - extract sau esență de vanilie pentru blatul alb, extract de cafea pentru blatul cu cacao
- gem sau dulceață
Cum să faci ruladă cu gem
Separați ouăle. Mixați albușurile cu un praf de sare până când devin spumă fermă. Adăugați apoi zahărul și mixați din nou până când albușurile devin ferme și lucioase.
Adăugați gălbenușurile și extractul de vanilie sau cafea și mixați scurt, la viteză mică doar până când se încorporează.
Cerneți făina peste crema de ouă. Dacă faceți blat cu cacao, tot acum cerneți și pudra de cacao. Încorporați cu un tel de mână (nu cu mixerul!).
Turnați aluatul în tavă, nivelați și coaceți blatul la 180 de grade (cuptorul încins!) pentru 15-17 minute. Faceți testul cu scobitoarea ca să verificați dacă blatul este bine copt.
Scoateți blatul cu tot cu hârtie de copt pe masă. Cu o spatulă lată desprindeți blatul de hârtia de copt. Pudrați blatul cu zahăr pudră și îl rulați în hârtia de copt. Lăsați-l să se răcească 30 de minute.
Desfaceți blatul și îl ungeți cu gem, apoi îl rulați din nou. Înveliți rulada în folie alimentară și păstrați-o la rece până la servire.
Cu ce gem să umpli o ruladă
Românii sunt oameni gospodari și cred că în orice casă se găsesc 2-3 borcane cu gem sau dulceață, numai bune de umplut o ruladă pufoasă.
Dacă e pe alese, pentru rulada cu blat simplu, vă recomand un gem cu o culoare vie, care să se vadă frumos în secțiune: gem de afine, gem sau dulceață de vișine, gem de căpșuni, de prune, de coacăze roșii, etc.
Pentru rulada cu blat de cacao merg de minune gemurile galbene: gem de caise sau gem de gutui. Și gemul de zmeură se potrivește frumos cu o ruladă cu cacao.
Cum se decorează
Ruladele și mai ales cele umplute cu gem sunt deserturi simple, care aproape că nici nu au nevoie de decor. O ruladă cu gem arată minunat chiar dacă este doar ninsă cu puțin zahăr pudră, cu atât mai mult cu cât, de obicei, prezentăm rulada la masă gata feliată și atunci decorul nici nu se mai observă.
Totuși, dacă doriți să duceți rulada la masă întreagă, o puteți îmbrăca în: frișcă, cremă de ciocolată, mascarpone și o puteți decora cu ciocolată rasă, fulgi de cocos sau de migdale, fructe proaspete sau confiate, frunzulițe de mentă, flori comestibile, etc.
Echipamente necesare
Fiind o rețetă ușoară, nu necesită ustensile speciale. Totuși, un mixer simplu de mână este foarte util.
Ca la orice pandișpan albușurile trebuie mixate foarte bine, până când devin spumă fermă, deoarece aerul înglobat în ele este cel care face blatul să crească și îi conferă textura elastică și pufoasă de care avem nevoie.
Extra-sfaturi
- După ce scoateți blatul din cuptor, pudrați-l generos cu zahăr pudră, altfel se va lipi când îl rulați.
- Rulați blatul cât mai repede după ce îl scoateți din cuptor, cât timp este încă fierbinte. Dacă se răcește, riscați să se rupă când îl rulați.
- Alegeți un gem nu foarte fluid, mai bine legat, altfel siropul va înmuia și va colora blatul de pandișpan.
- În gem puteți adăuga nuci sau migdale măcinate sau îl puteți amesteca cu unt moale pentru a obține o cremă mai bogată.
Întrebări frecvente
Da, puteți face blatul cu 2-3 zile înainte și să îl păstrați ambalat într-o folie alimentară, la frigider, până când aveți nevoie de el și îl umpleți cu gem.
Blatul poate crăpa atunci când îl rulați dacă a fost copt prea mult și s-a uscat în cuptor sau dacă nu l-ați rulat imediat și a apucat să se răcească.
Puteți păstra această ruladă cu gem timp de 3-4 zile într-un loc răcoros (frigider, balcon, cămară) ambalată în folie de plastic ca să nu se usuce blatul.
Da, puteți congela rulada cu gem dacă o ambalați etanș într-o pungă de plastic. Când vreți să o consumați, lăsați-o să se dezghețe lent, peste noapte la temperatura camerei.
O ruladă cu gem întreagă are aprox. 2330 kcal. Dacă dintr-o ruladă tăiați 10 porții, rezultă aprox. 233 kcal/porție.
Dintr-o ruladă poți tăia 10-12 porții.
Alte rețete de rulade
Dacă v-a plăcut această rețetă de ruladă cu gem, poate doriți să încercați și alte combinații. Iată ce alte rețete de rulade mai găsești pe blog:
Cu ce poți servi rulada cu gem
Un desert bun, merită o băutură aromată care să îl acompanieze. Iată ce îți propun:
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Rețeta ruladă cu gem în două variante
Echipamente necesare
Rețeta Video
Ingrediente
ruladă cu blat alb
- 6 ouă mici (sau 5 ouă mari)
- 125 g zahăr tos
- un praf de sare
- 125 g făină tip 000
- 1 linguriță extract de vanilie
- 1 lingură zahăr pudră
- 400 g gem (de preferat fructe roșii: vișine, căpșuni, zmeură, coacăze, etc)
ruladă cu blat de cacao
- 6 ouă mici (sau 5 ouă mari)
- 125 g zahăr tos
- un praf de sare
- 100 g făină tip 000
- 20 g cacao
- 1 linguriță extract de cafea (sau altă aromă)
- 1 lingură zahăr pudră
- 400 g gem de caise (sau piersici, gutui, etc.)
Instrucțiuni de preparare
- Separați ouăle. Mixați albușurile cu un praf de sare până când devin spumă fermă. Adăugați apoi zahărul și mixați din nou până când albușurile devin ferme și lucioase.
- Adăugați gălbenușurile și extractul de vanilie sau cafea și mixați scurt, la viteză mică doar până când se încorporează.
- Cerneți făina peste crema de ouă. Dacă faceți blat cu cacao, tot acum cerneți și pudra de cacao. Încorporați cu un tel de mână (nu cu mixerul!).
- Turnați aluatul în tavă, nivelați și coaceți blatul la 180 de grade (cuptorul încins!) pentru 15-17 minute. Faceți testul cu scobitoarea ca să verificați dacă blatul este bine copt.
- Scoateți blatul cu tot cu hârtie de copt pe masă. Cu o spatulă lată desprindeți blatul de hârtia de copt. Pudrați blatul cu zahăr pudră și îl rulați în hârtia de copt. Lăsați-l să se răcească 30 de minute.
- Desfaceți blatul și îl ungeți cu gem, apoi îl rulați din nou. Înveliți rulada în folie alimentară și păstrați-o la rece până la servire.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Lasă un comentariu