Timp estimat pentru citit: 7 minute
Află cum să faci o mâncare de mazăre cu carne de pui ca la mama acasă, cu mazăre proaspătă sau congelată! Ce condimente să pui ca să iasă gustoasă, ce fel de roșii să folosești și cât să o fierbi!
Mâncarea de mazăre cu pulpe de pui este o rețetă tradițională pe care mulți dintre noi o cunoaștem încă din copilărie.
Pe vremuri, înainte ca mazărea congelată să devină atât de accesibilă, era o mâncare de vară. De aceea mie îmi place să o fac mereu cu roșii proaspete, nu cu suc de roșii și cu mult mărar.
Mâncarea de mazăre are câteva condimente specifice care o definesc și pe care le veți afla în prezentarea rețetei pas cu pas de mai jos.
Mergi direct la:
Ce ne trebuie
Vă las mai jos, orientativ lista ingredientelor pentru această rețetă de mâncare de mazăre cu carne de pui, doar ca să vă orientați dacă aveți tot ceea ce vă trebuie sau ce înlocuiri puteți face
.Pentru cantitățile exacte ale ingredientelor, vedeți rețeta completă de la finalul postării. Tot la final găsiți și varianta video a rețetei.
- mazăre - proaspătă sau congelată. Nu din conservă.
- carne de pui - de preferat carne cu os: pulpe întregi sau doar pulpe inferioare, superioare
- legume - ceapă, morcov, ardei gras
- roșii - proaspete sau din conservă
- condimente - boia de ardei, dafin, fulgi de chilli, sare și piper
- verdețuri - pătrunjel sau mărar proaspăt
Vedeți cardul de rețetă pentru cantitățile exacte.
Cum se face
Puneți uleiul să se încălzească într-o cratiță încăpătoare. Când uleiul este încins, așezați bucățile de carne. Presărați sare și piper și prăjiți carnea pe ambele părți până când se rumenește ușor, apoi o scoateți pe o farfurie și o păstrați deoparte.
În uleiul rămas în cratiță căliți ceapa, ardeiul gras și morcovul tăiate cuburi, până când se înmoaie puțin și ceapa devine translucidă - aprox. 5-7 minute.
Puneți carnea înapoi în cratiță, peste ceapă, apoi mazărea și aprox. 200 ml de apă. Tot acum puneți și condimentele: boia de ardei, dafin, fulgi de chilli (opțional), sare și piper.
Lăsați mâncarea să se gătească cu capac, la foc mic, aproximativ 30 de minute până când carnea și mazărea sunt moi. Amestecați din când în când ca să nu le lipească.
Puneți în cratiță roșiile tăiate sau sucul de roșii și lăsați mâncarea să fiarbă fără capac, încă 10 minute.
Serviți mâncarea de mazăre caldă, presărată cu mărar proaspăt.
Ce condimente folosim la mâncarea de mazăre
Puteți aromatiza mâncarea de mazăre după preferințele voastre, dar sunt câteva condimente care se potrivesc minunat și care definesc acest fel de mâncare:
- dafin
- boia de ardei
- mărar
Pentru un gust deosebit, puteți combina cele 3 tipuri de boia de ardei: dulce, iute și afumată.
Variante ale rețetei
Dacă țineți post sau aveți un stil de viață vegan, puteți încerca una dintre variantele fără carne ale rețetei:
Indiferent dacă o gătiți cu sau fără carne, puteți servi mâncarea de mazăre alături de pâine prăjită în ou. Iată aici rețeta mea de frigănele cu mazăre care vă va aminti, poate de copilărie.
Cum se păstrează
Puteți păstra mâncarea de mazăre cu carne de pui în frigider pentru maximum 3-4 zile sau în congelator pentru o perioadă mai lungă de timp.
Înainte de a o consuma, reîncălziți mâncarea în cuptor la 180 de grade Celsius timp de aproximativ 15 minute sau în 2-3 minute la microunde.
Extra-sfaturi pentru cea mai bună mazăre cu carne de pui
- Pentru a obține cel mai bun gust, alegeți carne de pui proaspătă și de bună calitate.
- Folosiți mazăre proaspătă sau congelată, nu mazăre din conservă care este deja fiartă.
- Adăugați lichid suficient (apă sau supă de pui/de legume) pentru a se forma un sos delicios și bogat.
- Amestecați frecvent mâncarea pentru ca să nu se lipească de fundul cratiței.
- Dacă roșiile vi se par prea acide, puteți adăuga o linguriță de zahăr pentru a echilibra gustul și aciditatea.
- Dacă folosiți mazăre proaspătă, nu congelată, timpul de gătire va fi puțin mai lung.
Întrebări frecvente
Da, puteți folosi alt tip de carne, cum ar fi carne de porc sau de vită, dar timpul de gătire poate fi mai lung.
Nu este nevoie să decongelați mazărea, o puteți adăuga în cratiță direct de la congelator.
Da, puteți renunța complet la carnea din rețetă sau o puteți înlocui cu tofu sau felii texturate de soia.
Rețete asemănătoare
Vrei să încerci și alte rețete asemănătoare? Iată ce mai găsești pe blog:
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Mazăre cu carne de pui - cele 2 condimente care fac diferența
Rețeta Video
Ingrediente
- 650 g carne de pui (de preferat pulpe)
- 450 g mazăre (Proaspătă sau congelată)
- 1 ceapă mare
- 1 morcov
- 1 ardei gras
- 400 g roșii proaspete (sau 240 g din conservă)
- 1 linguriță boia de ardei
- 1 frunză de dafin
- fulgi de chilli (opțional)
- sare și piper (după gust)
- mărar proaspăt (pentru servit)
Instrucțiuni de preparare
- Puneți uleiul să se încălzească într-o cratiță încăpătoare. Când uleiul este încins, așezați bucățile de carne. Presărați sare și piper și prăjiți carnea pe ambele părți până când se rumenește ușor, apoi o scoateți pe o farfurie și o păstrați deoparte.
- În uleiul rămas în cratiță căliți ceapa, ardeiul gras și morcovul tăiate cuburi, până când se înmoaie puțin și ceapa devine translucidă - aprox. 5-7 minute.
- Puneți carnea înapoi în cratiță, peste ceapă, apoi mazărea și aprox. 200 ml de apă. Tot acum puneți și condimentele: boia de ardei, dafin, fulgi de chilli (opțional), sare și piper.
- Lăsați mâncarea să se gătească cu capac, la foc mic, aproximativ 30 de minute până când carnea și mazărea sunt moi. Amestecați din când în când ca să nu le lipească.
- Puneți în cratiță roșiile tăiate sau sucul de roșii și mai lăsați mâncarea să fiarbă fără capac, încă 10 minute.
- Serviți mâncarea de mazăre caldă, presărată cu mărar proaspăt.
Bine de știut:
- Pentru a obține cel mai bun gust, alegeți carne de pui proaspătă și de bună calitate.
- Folosiți mazăre proaspătă sau congelată, nu mazăre din conservă care este deja fiartă.
- Adăugați lichid suficient (apă sau supă de pui/de legume) pentru a se forma un sos delicios și bogat.
- Pentru un gust deosebit, puteți combina boia de ardei dulce, iute și afumată.
- Amestecați frecvent mâncarea pentru ca să nu se lipească de fundul cratiței.
- Dacă roșiile vi se par prea acide, puteți adăuga o linguriță de zahăr pentru a echilibra gustul și aciditatea.
- Dacă folosiți mazăre proaspătă, nu congelată, timpul de gătire va fi puțin mai lung.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Marisa a zis
Pai nu precizati cantitatile. Este o gluma sau?
Iuliana Sbîrnea a zis
... sau ați fost dumneavoastră prea grăbită. Bineînțeles că precizez și cantitățile!
Vedeți cardul de rețetă la finalul postării.
Mari a zis
Buna ziua! Nu vad mentionata cantitatea de mazare la reteta.
Iuliana Sbîrnea a zis
Ups! Mulțumesc mult pentru atenționare! Sunt 450 de grame de mazăre.