Bucate Aromate

  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște
  • cum se serveste ciorba de primavara cu loboda si stevie, alaturi de paine proaspata si ceapa verde
    Ciorbă de primăvară cu lobodă și ștevie – rețetă ușoară și sănătoasă
  • chifteluțe din piure de cartofi pe farfurie cu salata verde si ridichi
    Chiftele din piure de cartofi și fasole roșie - rețetă de post delicioasă
  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • baghete cu masline pe gratar de racire alaturi de un bol cu masline intregi si buchet de rozmarin
    Baghete cu măsline și făină integrală - rețeta ușoară, fără frământare
  • 12 retete de post cu naut
    12 Rețete delicioase cu năut pentru post – rapide, sănătoase și pline de proteine!
  • servire gogosi rotunde pudrate cu zahar
    Gogoși pufoase cu brânză de vaci - rețetă rapidă, fără drojdie
  • cele mai bune retete de mucenici pentru 9 martie
    Cele mai bune rețete de mucenici – de post și de dulce, fierți și copți!
  • mucenici din aluat de cozonac glazurati cu ciocolata presarati cu fistic
    Mucenici din aluat de cozonac cu ciocolată și fistic – rețetă pentru 9 Martie
  • tocinei din cartofi rasi cu branza sarata asezati pe farfurii de servire alaturi de un castron cu smantana
    Tocinei bucovineni din cartofi și brânză rasă - rețetă tradițională delicioasă
Acasă » Retete » Ciorbe

Ciorbă țărănească din rasol de vită acrită cu suc de roșii - rețeta pas cu pas

Publicat la 14 ianuarie 2024 de Iuliana Sbîrnea - Lasă un comentariu - Această postare poate conține linkuri afiliate

118 shares
Mergi la rețetă

Timp estimat pentru citit: 9 minute

Cum să faci ciorba țărănească din rasol de vită. Rețeta pas cu pas pentru iubitorii bucătăriei tradiționale românești, care apreciază gustul autentic al unei ciorbe bine făcute.

farfurie cu ciorba taraneasca din rasol de vita

Cio rba de vită sau de văcuță este o rețetă tradițională românească, cu origini în bucătăria rurală. Această ciorbă bogată și aromată este preparată cu carne de vită cu os, cel mai recomandat fiind rasolul de vită. Mai punem în ciorbă rădăcinoase de sezon de exemplu: morcovi, cartofii și păstârnac dar se mai pot adăuga și boabe de mazăre sau păstăi de fasole verde.

Tradițional ciorba țărănească de vită se acrește cu borș proaspăt în anumite zone ale țării, dar se poate acri și doar cu suc de roșii, așa cum este rețeta de astăzi. Dacă aveți un suc de roșii natural, făcut acasă va da cel mai bun gust!

Înainte de servire se presară din abundență verdețuri proaspete. Cel mai bine se potrivește leușteanul, dar se mai pot folosi și pătrunjel, frunze verzi de țelină sau tarhon.

ciorba de văcuță din rasol

Datorită gustului său bogat și consistent, cât și faptului că se servește fierbinte, ciorba din rasol de vită este mâncarea perfectă pentru zilele reci de iarnă sau toamnă târzie.

Tot din rasol de vită se poate face și o delicioasă supă de vită cu tăieței.

Mergi direct la:
  • Ce ne trebuie pentru ciorba de văcuță (cu rasol de vită)
  • Cum se face ciorba țărănească din rasol de vită - rețeta pas cu pas
  • Cum se servește ciorba țărănească de văcuță
  • Cum se păstrează
  • Alte sfaturi pentru reușita rețetei
  • Întrebări frecvente
  • Alte rețete de ciorbe gustoase pe care să le încerci
  • Cu ce poți servi ciorba de văcuță
  • Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Ce ne trebuie pentru ciorba de văcuță (cu rasol de vită)

Pentru a pregăti o ciorbă de vită cu adevărat ggustoasă, este important să alegi o carne de vită cu os, nu carne macră. Oasele sunt cele care dau o consistență grozavă și gust bun supei.

Carnea ideală pentru ciorbă este rasolul de vită, care are și os dar și carne fragedă și suculentă, cu o cantitate potrivită de grăsime. Acest lucru va contribui la savoarea și textura ciorbei.

Cantitățile exacte ale ingredientelor folosite de mine le găsiți la final, în caseta cu rețeta completă pe care o puteți salva sau tipări ca să o aveți la îndemână atunci când gătiți.

rasol de vită
rasol de vită pentru ciorbă
leume prătite pentru ciorbă tărănească de vită
legume pregătite pentru ciorbă țărănească
  • rasol de vită 
  • rădăcinoase: morcovi, ceapă uscată, rădăcină de țelină, rădăcină de pătrunjel și/sau păstârnac, cartofi medii
  • alte legume - mazăre, fasole păstăi (congelată sau din conservă), tije de țelină apio
  • suc de roșii - gros, concentrat, cu pulpă. De peferat făcut în casă sau pasata la cutie de carton
  • verdețuri - leuștean, frunze de țelină, pătrunjel sau tarhon

Nu uitați să vedeți cardul de rețetă de la final, pentru cantitățile exacte ale ingredientelor!

Cum se face ciorba țărănească din rasol de vită - rețeta pas cu pas

Iată mai jos rețeta în imagini, pentru ciorba țărănească din rasol de vită acrită cu suc de roșii. Urmați rețeta pas cu pas pentru a obține cea mai gustoasă ciorbă de văcuță!

oală cu rasol de vită la fiert cu sare

1. Puneți rasolul de vită la fiert în 4 litri de apă în care adaugați o linguriță de sare. Focul să fie mediu spre mic.

cum se îndepartează spuma la ciorba din carne de vită

2. Cu ajutorul unei spumiere, îndepărtați spuma care se formează deasupra.

fierbere ciorbă cu capac

3. Fierbeți supa la foc mic, cu capac, până când intră ușor furculița în carne. Pe plită poate dura aprox. 2 ore. Dacă aveți un multicooker sau o oală sub presiune, e gata în aprox. 45 de minute.

carne fiartă din rasol de vită tăiată cubulețe pentru ciorbă țărănească de văcuță

4. Scoateți rasolul din supă, lăsați-l să se răcorească puțin, apoi îl curățați de carne. Tăiați carnea cubulețe mici de aprox. 2 cm și păstrați-o deoparte acoperită cu un capac.

cum se strecoară supa de vită

5. Ca să aveți o ciorbă limpede și să vă asigurați că nu a rămas vreun os mic în oală, strecurați supa printr-o sită deasă.

leume tăiate cubulețe puse la fiert în oala cu supă

6. Tăiați legumele cubulețe mici. Puneți în supă mai întâi morcovul, ceapa, țelina și rădăcina de păstârnac, iar când acestea sunt pe jumătate fierte adăugați cartofii și mazărea congelată. Dacă folosiți mazăre din conservă, o adăugați mai târziu pentru că este deja gătită.

suc de roșii turnat în oala cu ciorbă țărănească din rasol de vită

7. Când cartofii sunt fierți, potriviți gustul de sare, apoi puneți în oală cuburile de carne, sucul de roșii și tot acum puneți și mazărea din conservă (dacă folosiți). Lăsați ciorba să mai dea câteva clocote, aproximativ 5 minute.

leuștean pus în ciorba țărănească din rasol de vită

8. Stingeți focul și presărați leușteanul spălat și tocat mărunt. Acoperiți oala cu capac și lăsați ciorba deoparte 10 minute să se infuzeze leușteanul și să se așeze gustul.

Cum se servește ciorba țărănească de văcuță

Ciorba de vită poate fi servită fierbinte în farfurii adânci, garnisită cu ierburi aromatice proaspete și servită alături de pâine proaspătă sau mămăliguță.

De asemenea, ciorba țărănească se poate servi cu smântână grasă, fermentată (smântână acră) și cu ardei iute.

ciorba taraneasca de văcuță

Cum se păstrează

Ciorba de vită poate fi păstrată în frigider, într-un recipient acoperit cu capac, timp de aproximativ 3-4 zile.

Dacă ați făcut mai multă și doriți să o păstrați pentru o perioadă mai lungă, ciorba se poate congela ciorba în porții individuale în recipiente din plastic cu capac etanș.

Congelată corect, ciorba de vită poate fi păstrată în congelator pentru aproximativ 2-3 luni fără a-și pierde calitatea.

Este recomandat să etichetezi și să datezi recipientele sau pungile în care păstrezi ciorba pentru a ști când a fost pregătită și cât timp a fost păstrată.

bol cu ciorba taraneasca din rasol de vita

Alte sfaturi pentru reușita rețetei

  • Fierbeți carnea la foc mic pentru a se extrage toată savoarea, toate proteinele și toate mineralele din carne și oase!
  • Adăugați legumele în ordinea corectă de gătire, astfel încât să obții o textură perfectă și o consistență echilibrată în ciorbă.
  • Dacă doriți să acriți ciorba cu borș, acesta trebuie dat mai întâi în 2-3 clocote și adaugat în oală odată cu sucul de roșii.

Întrebări frecvente

Ce fel de carne se folosește la ciorba de văcuță?

Alegeți o bucată proaspătă de rasol de vită cu os, care este fragedă, suculentă și conține cantitatea ideală de grăsime.

Cum pot degresa ciorba de văcuță?

Puteți îndepărta excesul de grăsime din ciorbă lăsând-o să se răcească de pe o zi pe alta la frigider, apoi îndepărtând stratul solid de grăsime care se formează la suprafața acesteia.

Alte rețete de ciorbe gustoase pe care să le încerci

Vrei să încerci și alte rețete asemănătoare? Iată ce mai găsești pe blog:

  • ciorba din cap de peste
    Ciorbă din cap de pește cu orez
  • ciorba de fasole verde cu afumatura
    Ciorbă de fasole verde cu afumătură
  • Ciorbă de cartofi cu afumătură
    Ciorbă de cartofi cu afumătură și zdrențe de ou
  • Ciorba de burta
    Ciorbă de burtă ca la restaurant - rețeta simplă

Cu ce poți servi ciorba de văcuță

Iată mai jos câteva idei:

  • paine alba impletita la tava
    Pâine albă împletită la tavă - rețeta simplă de pâine pufoasă de casă
  • mamaliga
    Cum se face mămăliga?
  • Chifle de casă pufoase şi minunate
    Chifle de casă pufoase şi minunate
  • Ardei iuți în oțet
    Ardei iuți în oțet pentru iarnă - cea mai simplă rețetă

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

ciorba de văcuță din rasol

Ciorbă țărănească din rasol de vită acrită cu suc de roșii

Ciorba țărănească din rasol de vită - rețeta pas cu pas pentru iubitorii bucătăriei tradiționale care apreciază gustul autentic al unei ciorbe bine făcute.
5 from 2 votes
Tipărește Salvează pe Pinterest
Pregătire: 10 minutes minutes
Gătire: 2 hours hours 30 minutes minutes
Timp total: 2 hours hours 40 minutes minutes
Număr de porții: 8
Autor: Iuliana Sbîrnea

Ingrediente
 

  • 950 g rasol de vită (cântărit cu os)
  • 3 morcovi
  • 1 ceapă mare
  • 2 felii groase de țelină
  • 1 rădăcină de păstârnac
  • 2 cartofi medii
  • 150 g mazăre (congelată sau din conservă)
  • 300 ml suc de roșii
  • sare (după gust)
  • leuștean (pentru presărat la final)
  • smântână și ardei iute pentru servit

Instrucțiuni de preparare
 

  • Puneți rasolul de vită la fiert în 4 litri de apă în care adaugați o linguriță de sare. Focul să fie mediu spre mic.
    oală cu rasol de vită la fiert cu sare
  • Cu ajutorul unei spumiere, îndepărtați spuma care se formează deasupra.
    cum se îndepartează spuma la ciorba din carne de vită
  • Fierbeți supa la foc mic, cu capac, până când intră ușor furculița în carne. Pe plită poate dura aprox. 2 ore. Dacă aveți un multicooker sau o oală sub presiune, e gata în aprox. 45 de minute.
    fierbere ciorbă cu capac
  • Scoateți rasolul din supă, lăsați-l să se răcorească puțin, apoi îl curățați de carne. Tăiați carnea cubulețe mici de aprox. 2 cm și păstrați-o deoparte acoperită cu un capac.
    carne fiartă din rasol de vită tăiată cubulețe pentru ciorbă țărănească de văcuță
  • Ca să aveți o ciorbă limpede și să vă asigurați că nu a rămas vreun os mic în oală, strecurați supa printr-o sită deasă.
    cum se strecoară supa de vită
  • Tăiați legumele cubulețe mici. Puneți în supă mai întâi morcovul, ceapa, țelina și rădăcina de păstârnac, iar când acestea sunt pe jumătate fierte adăugați cartofii și mazărea congelată. Dacă foloșiți mazăre din conservă, o adăugați mai târziu pentru că este deja gătită.
    leume tăiate cubulețe puse la fiert în oala cu supă
  • Când cartofii sunt fierți, potriviți gustul de sare, apoi puneți în oală cuburile de carne, sucul de roșii și tot acum puneți și mazărea din conservă (dacă folosiți). Lăsați ciorba să mai dea câteva clocote, aproximativ 5 minute.
    suc de roșii turnat în oala cu ciorbă țărănească din rasol de vită
  • Stingeți focul și presărați leușteanul spălat și tocat mărunt. Acoperiți oala cu capac și lăsați ciorba deoparte 10 minute să se infuzeze leușteanul și să se așeze gustul.
    leuștean pus în ciorba țărănească din rasol de vită
  • Serviți ciorba țărănească din rasol de vită fierbinte, cu pâine proaspătă, ardei iute și smântână pentru doritori.
    ciorba taraneasca de văcuță

Bine de știut:

  • Fierbeți carnea la foc mic pentru a se extrage toată savoarea, toate proteinele și toate mineralele din carne și oase!
  • Adăugați legumele în ordinea corectă de gătire, astfel încât să obții o textură perfectă și o consistență echilibrată în ciorbă.
  • Dacă doriți să acriți ciorba cu borș, acesta trebuie dat mai întâi în 2-3 clocote și adaugat în oală odată cu sucul de roșii.
Valori nutriționale
Ciorbă țărănească din rasol de vită acrită cu suc de roșii
Valori per porție
Calorii
181
% doza zilnică recomandată*
Grăsimi
 
3
g
5
%
Colesterol
 
28
mg
9
%
Carbohidrați
 
20
g
7
%
Fibre
 
4
g
17
%
Zahăr
 
5
g
6
%
Proteine
 
19
g
38
%
Vitamina A
 
4134
IU
83
%
Calciu
 
46
mg
5
%
* Valorile zilnice procentuale sunt calculate pentru o dietă de 2000 de calorii.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • taietei rapizi turnati cu punga
    Tăieței rapizi turnați cu punga - rețeta gata în 5 minute!
  • storceag de sturion
    Storceag de sturion ca la Sfântu Gheorghe - rețeta pescărească din Delta Dunării
  • bors de sfecla rosie cu cartofi
    Borș de sfeclă roșie cu cartofi - rețeta de borș ucrainian
  • Ciorba de cartofi de post-reteta
    Ciorbă de cartofi, rețeta de post
118 shares
5 from 2 votes (2 ratings without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște
  • cum se serveste ciorba de primavara cu loboda si stevie, alaturi de paine proaspata si ceapa verde
    Ciorbă de primăvară cu lobodă și ștevie – rețetă ușoară și sănătoasă

Populare acum

  • Reteta tiramisu rapid fara oua
    Tiramisu fără ouă - rețeta rapidă cu mascarpone și frișcă
  • felie de cremă de zaăr ars cu sirop
    Cremă de zahăr ars - rețeta cu 8 ouă, fără amidon
  • Borcan de sticla cu flori de soc si felii de lamaie pentru preparare socata fara drojdie
    Cum se face socata – Rețetă tradițională, fără drojdie, 100% naturală
  • maioneza dietetica cu 4 oua intregi si putin ulei facuta la blender
    Maioneză "la minut" - rețeta cu 4 ouă fierte și doar 50 ml de ulei

  • Salate

  • Paste
  • Rețete de sosuri delicioase
  • Supe
  • Rețete cu pește și fructe de mare

VEZI TOATE CATEGORIILE

Rețete de tort pentru orice sărbătoare

  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • Tort de mere caramelizate
    Tort de Mere Caramelizate Perfect – Urmează Rețeta Pas cu Pas și Video
  • tort cu crema de lamaie si fructe de padure
    Tort cu cremă de lămâie și fructe de pădure - rețeta delicioasă pentru orice ocazie
  • Tort cu spuma de capsuni
    Tort cu spumă de căpşuni
ALTE REȚETE DE TORT

Rețete de prăjituri explicate pas cu pas

  • felii de prajitura Trenulet sau chec la metru
    Prăjitura Trenuleț - rețeta veche de chec la metru cu cremă de vanilie
  • felii de prajitura Greta Garbo (Jerbo) pe farfurii
    Prăjitura Greta Garbo (Jerbo) cu nucă și gem - rețeta veche cu unt și untură
  • prajitura Ora 12 cu frisca
    Prăjitura Ora 12 - Rețetă ușoară cu blat de cacao, frișcă și ciocolată
  • Prajitura Albinita asezata pe platou alb cu picior
    Prăjitura Albinița - rețeta veche care ne încântă și astăzi
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Rețete actualizate

  • savarină pufoasă bine însiropată servită pe farfurie
    Savarine pufoase cu frișcă naturală – rețeta clasică, pas cu pas
  • maioneza dietetica cu 4 oua intregi si putin ulei facuta la blender
    Maioneză "la minut" - rețeta cu 4 ouă fierte și doar 50 ml de ulei
  • felie de cremă de zaăr ars cu sirop
    Cremă de zahăr ars - rețeta cu 8 ouă, fără amidon
  • reteta chec pufos cu lapte si cacao 2 tavi
    Chec pufos cu lapte și cacao - rețeta cu cana, pentru 2 tăvi

Articole utile

  • cea mai buna faina pentru cozonac pufos - coperta cu doua felii de cozonac cu nuca super pufos
    Cea mai bună făină pentru cozonaci pufoși – Ghid complet pentru alegerea făinii
  • proporția de înlocuire unt vs untură și invers
    Cum Să Înlocuiești Untul cu Untură și Invers – Tot ce Trebuie Să Știi
  • coperta articol secretul aluatului perfect - dospirea in cuptor
    Cum să dospești aluatul în cuptor pentru un rezultat perfect – Trucuri și sfaturi
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.
x