Timp estimat pentru citit: 9 minute
Cum să faci ciorba țărănească din rasol de vită. Rețeta pas cu pas pentru iubitorii bucătăriei tradiționale românești, care apreciază gustul autentic al unei ciorbe bine făcute.
Ciorba de vită sau de văcuță este o rețetă tradițională românească, cu origini în bucătăria rurală. Această ciorbă bogată și aromată este preparată cu carne de vită cu os, cel mai recomandat fiind rasolul de vită. Mai punem în ciorbă rădăcinoase de sezon de exemplu: morcovi, cartofii și păstârnac dar se mai pot adăuga și boabe de mazăre sau păstăi de fasole verde.
Tradițional ciorba țărănească de vită se acrește cu borș proaspăt în anumite zone ale țării, dar se poate acri și doar cu suc de roșii, așa cum este rețeta de astăzi. Dacă aveți un suc de roșii natural, făcut acasă va da cel mai bun gust!
Înainte de servire se presară din abundență verdețuri proaspete. Cel mai bine se potrivește leușteanul, dar se mai pot folosi și pătrunjel, frunze verzi de țelină sau tarhon.
Datorită gustului său bogat și consistent, cât și faptului că se servește fierbinte, ciorba din rasol de vită este mâncarea perfectă pentru zilele reci de iarnă sau toamnă târzie.
Tot din rasol de vită se poate face și o delicioasă supă de vită cu tăieței.
Mergi direct la:
- Ce ne trebuie pentru ciorba de văcuță (cu rasol de vită)
- Cum se face ciorba țărănească din rasol de vită - rețeta pas cu pas
- Cum se servește ciorba țărănească de văcuță
- Cum se păstrează
- Alte sfaturi pentru reușita rețetei
- Întrebări frecvente
- Alte rețete de ciorbe gustoase pe care să le încerci
- Cu ce poți servi ciorba de văcuță
- Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Ce ne trebuie pentru ciorba de văcuță (cu rasol de vită)
Pentru a pregăti o ciorbă de vită cu adevărat ggustoasă, este important să alegi o carne de vită cu os, nu carne macră. Oasele sunt cele care dau o consistență grozavă și gust bun supei.
Carnea ideală pentru ciorbă este rasolul de vită, care are și os dar și carne fragedă și suculentă, cu o cantitate potrivită de grăsime. Acest lucru va contribui la savoarea și textura ciorbei.
Cantitățile exacte ale ingredientelor folosite de mine le găsiți la final, în caseta cu rețeta completă pe care o puteți salva sau tipări ca să o aveți la îndemână atunci când gătiți.
- rasol de vită
- rădăcinoase: morcovi, ceapă uscată, rădăcină de țelină, rădăcină de pătrunjel și/sau păstârnac, cartofi medii
- alte legume - mazăre, fasole păstăi (congelată sau din conservă), tije de țelină apio
- suc de roșii - gros, concentrat, cu pulpă. De peferat făcut în casă sau pasata la cutie de carton
- verdețuri - leuștean, frunze de țelină, pătrunjel sau tarhon
Nu uitați să vedeți cardul de rețetă de la final, pentru cantitățile exacte ale ingredientelor!
Cum se face ciorba țărănească din rasol de vită - rețeta pas cu pas
Iată mai jos rețeta în imagini, pentru ciorba țărănească din rasol de vită acrită cu suc de roșii. Urmați rețeta pas cu pas pentru a obține cea mai gustoasă ciorbă de văcuță!
1. Puneți rasolul de vită la fiert în 4 litri de apă în care adaugați o linguriță de sare. Focul să fie mediu spre mic.
2. Cu ajutorul unei spumiere, îndepărtați spuma care se formează deasupra.
3. Fierbeți supa la foc mic, cu capac, până când intră ușor furculița în carne. Pe plită poate dura aprox. 2 ore. Dacă aveți un multicooker sau o oală sub presiune, e gata în aprox. 45 de minute.
4. Scoateți rasolul din supă, lăsați-l să se răcorească puțin, apoi îl curățați de carne. Tăiați carnea cubulețe mici de aprox. 2 cm și păstrați-o deoparte acoperită cu un capac.
5. Ca să aveți o ciorbă limpede și să vă asigurați că nu a rămas vreun os mic în oală, strecurați supa printr-o sită deasă.
6. Tăiați legumele cubulețe mici. Puneți în supă mai întâi morcovul, ceapa, țelina și rădăcina de păstârnac, iar când acestea sunt pe jumătate fierte adăugați cartofii și mazărea congelată. Dacă folosiți mazăre din conservă, o adăugați mai târziu pentru că este deja gătită.
7. Când cartofii sunt fierți, potriviți gustul de sare, apoi puneți în oală cuburile de carne, sucul de roșii și tot acum puneți și mazărea din conservă (dacă folosiți). Lăsați ciorba să mai dea câteva clocote, aproximativ 5 minute.
8. Stingeți focul și presărați leușteanul spălat și tocat mărunt. Acoperiți oala cu capac și lăsați ciorba deoparte 10 minute să se infuzeze leușteanul și să se așeze gustul.
Cum se servește ciorba țărănească de văcuță
Ciorba de vită poate fi servită fierbinte în farfurii adânci, garnisită cu ierburi aromatice proaspete și servită alături de pâine proaspătă sau mămăliguță.
De asemenea, ciorba țărănească se poate servi cu smântână grasă, fermentată (smântână acră) și cu ardei iute.
Cum se păstrează
Ciorba de vită poate fi păstrată în frigider, într-un recipient acoperit cu capac, timp de aproximativ 3-4 zile.
Dacă ați făcut mai multă și doriți să o păstrați pentru o perioadă mai lungă, ciorba se poate congela ciorba în porții individuale în recipiente din plastic cu capac etanș.
Congelată corect, ciorba de vită poate fi păstrată în congelator pentru aproximativ 2-3 luni fără a-și pierde calitatea.
Este recomandat să etichetezi și să datezi recipientele sau pungile în care păstrezi ciorba pentru a ști când a fost pregătită și cât timp a fost păstrată.
Alte sfaturi pentru reușita rețetei
- Fierbeți carnea la foc mic pentru a se extrage toată savoarea, toate proteinele și toate mineralele din carne și oase!
- Adăugați legumele în ordinea corectă de gătire, astfel încât să obții o textură perfectă și o consistență echilibrată în ciorbă.
- Dacă doriți să acriți ciorba cu borș, acesta trebuie dat mai întâi în 2-3 clocote și adaugat în oală odată cu sucul de roșii.
Întrebări frecvente
Alegeți o bucată proaspătă de rasol de vită cu os, care este fragedă, suculentă și conține cantitatea ideală de grăsime.
Puteți îndepărta excesul de grăsime din ciorbă lăsând-o să se răcească de pe o zi pe alta la frigider, apoi îndepărtând stratul solid de grăsime care se formează la suprafața acesteia.
Alte rețete de ciorbe gustoase pe care să le încerci
Vrei să încerci și alte rețete asemănătoare? Iată ce mai găsești pe blog:
Cu ce poți servi ciorba de văcuță
Iată mai jos câteva idei:
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Ciorbă țărănească din rasol de vită acrită cu suc de roșii
Ingrediente
- 950 g rasol de vită (cântărit cu os)
- 3 morcovi
- 1 ceapă mare
- 2 felii groase de țelină
- 1 rădăcină de păstârnac
- 2 cartofi medii
- 150 g mazăre (congelată sau din conservă)
- 300 ml suc de roșii
- sare (după gust)
- leuștean (pentru presărat la final)
- smântână și ardei iute pentru servit
Instrucțiuni de preparare
- Puneți rasolul de vită la fiert în 4 litri de apă în care adaugați o linguriță de sare. Focul să fie mediu spre mic.
- Cu ajutorul unei spumiere, îndepărtați spuma care se formează deasupra.
- Fierbeți supa la foc mic, cu capac, până când intră ușor furculița în carne. Pe plită poate dura aprox. 2 ore. Dacă aveți un multicooker sau o oală sub presiune, e gata în aprox. 45 de minute.
- Scoateți rasolul din supă, lăsați-l să se răcorească puțin, apoi îl curățați de carne. Tăiați carnea cubulețe mici de aprox. 2 cm și păstrați-o deoparte acoperită cu un capac.
- Ca să aveți o ciorbă limpede și să vă asigurați că nu a rămas vreun os mic în oală, strecurați supa printr-o sită deasă.
- Tăiați legumele cubulețe mici. Puneți în supă mai întâi morcovul, ceapa, țelina și rădăcina de păstârnac, iar când acestea sunt pe jumătate fierte adăugați cartofii și mazărea congelată. Dacă foloșiți mazăre din conservă, o adăugați mai târziu pentru că este deja gătită.
- Când cartofii sunt fierți, potriviți gustul de sare, apoi puneți în oală cuburile de carne, sucul de roșii și tot acum puneți și mazărea din conservă (dacă folosiți). Lăsați ciorba să mai dea câteva clocote, aproximativ 5 minute.
- Stingeți focul și presărați leușteanul spălat și tocat mărunt. Acoperiți oala cu capac și lăsați ciorba deoparte 10 minute să se infuzeze leușteanul și să se așeze gustul.
- Serviți ciorba țărănească din rasol de vită fierbinte, cu pâine proaspătă, ardei iute și smântână pentru doritori.
Bine de știut:
- Fierbeți carnea la foc mic pentru a se extrage toată savoarea, toate proteinele și toate mineralele din carne și oase!
- Adăugați legumele în ordinea corectă de gătire, astfel încât să obții o textură perfectă și o consistență echilibrată în ciorbă.
- Dacă doriți să acriți ciorba cu borș, acesta trebuie dat mai întâi în 2-3 clocote și adaugat în oală odată cu sucul de roșii.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Lasă un comentariu