• Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
Acasă » Retete » Rețete de post

Chifteluțe de post din legume crude

Iuliana Sbirnea autoare Bucate Aromate - retete simple pentru familie si prieteni
Actualizată: 12 mart. 2022 · Publicată: 22 mart. 2016 de Iuliana Sbîrnea · Postarea poate conține link-uri afiliate· 10 comentarii
209 shares
Mergi la rețetă Vezi rețeta video

Chifteluțe de post din legume crude, o rețetă ideală pentru zilele de post. Se pot servi la orice masă a zilei sau le puteți lua la pachet.

Îmi plac chifteluţele din legume mai mult decât omoloagele lor din carne, aşa că le fac destul de des, atât în varianta de post, ca în reţeta de astăzi, cât şi în varianta de chifteluţe din legume cu ou .

Dacă e să mă întrebaţi pe mine, ambele variante sunt la fel de bune.

Chiftelute de post din legume crude

Reţeta aceasta de chifteluțe de post din legume crude ne salvează de multe ori în perioadele de post pentru că sunt perfecte la orice masă a zilei.

Mergi direct la:
  • De ce sunt atât de bune aceste chifteluțe?
  • Întrebări frecvente
  • Idei de servire
  • Alte rețete de chifteluțe de post
  • Rețeta completă, cantități și mod de preparare

De ce sunt atât de bune aceste chifteluțe?

  • Se fac ușor, din ingrediente ieftine, pe care le avem mereu în casă: legume, făină, ulei.
  • Toate legumele se folosesc crude, nu trebuie să pregătim nimic înainte.
  • Toate ingredientele folosite sunt naturale.
  • Pentru legarea compoziției nu folosim decât făină, niciun alt ingredient scump sau greu de găsit în magazine.
  • Se prăjesc în puțin ulei sau se pot găti la cuptor.
  • Se păstrează bine la frigider timp de 2-3 zile sau se pot congela dacă ați făcut mai multe.
Chiftelute de post din legume crude

Întrebări frecvente

Ce legume folosim la chifteluțele de post?

Rețeta e foarte versatilă și puteți folosi cam orice legume aveți la îndemână, în proporțiile preferate de voi. În general folosim rădăcinoase: morcov, țelină, ceapă, cartof și dovlecel, vinete, ardei gras.

Cum pregătim legumele pentru chifteluțe

Legumele se dau pe răzătoarea cu găuri mari. Dacă doriți chifteluțe cu textură mai fină, puteți folosi și răzătoarea cu găuri mici sau le puteți da la robot.

Cum se prăjesc chifteluțele de post?

Aceste chifteluțe nu se prăjesc în baie de ulei, ci folosim puțin ulei, doar cât să acopere fundul tigăii.

Se pot face și la cuptor?

Da, chifteluțele din legume se pot găti și la cuptor. Ca să nu se usuce, înainte de coacere vor trebui unse cu puțin ulei.

Cum se păstrează chifteluțele de post?

Dacă ați făcut mai multe, puteți să le păstrați 2-3 zile la frigider, într-o caserolă cu capac.

Idei de servire

Chifteluțele din legume crude sunt bune și calde, imediat după gătire, dar sunt mult mai gustoase după ce se răcesc.

Se pot servi ca atare, la micul dejun sau le puteți servi la prânz sau la cină, lângă o garnitură de orez sau un piure de cartofi de post.

Uneori le pun între două felii de pâine, cu o frunză de salată sau rondele de roşii, ardei gras, castravete, sau orice alte legume am la îndemână şi obţin astfel cel mai gustos sandviş de luat la pachet.

Chiftelute din legume prajite in ulei
Chifteluțe prăjite în tigaie
Chiftelute de din legume la cuptor
Chifteluțe gătite la cuptor

Alte rețete de chifteluțe de post

Știu că în perioadele de post micul dejun sau pachetul pentru serviciu sunt încercarea cea mai mare, așa că vă las mai jos încă câteva rețete de chifteluțe pe care sunt sigură că veți dori să le încercați pentru că sunt simple și delicioase.

  • Chiftelute din cartofi si orez facute la cuptor
    Chifteluțe din cartofi și orez făcute la cuptor
  • Falafel
    Falafel, chifteluțe de post din năut
  • Chifteluțe de linte roșie
    Chifteluțe de linte roșie la cuptor - rețeta simplă, de post
  • Chifteluțe de post în sos de roșii
    Chifteluțe de post în sos de roșii aromat

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Chiftelute de post din legume crude

Chifteluțe de post din legume crude

Chifteluțe de post din legume crude, o rețetă ideală pentru zilele de post. Se pot servi la orice masă a zilei sau le puteți lua la pachet.
5 from 9 votes
Tipărește Salvează pe Pinterest
Pregătire: 10 minutes minutes
Gătire: 20 minutes minutes
deoparte pentru hidratarea făinii: 15 minutes minutes
Timp total: 45 minutes minutes
Număr de porții: 16 chifteluțe
Autor: Iuliana Sbîrnea

Rețeta Video

Ingrediente
 

  • 1 morcov mare (100 g)
  • 1 dovlecel mic (220 g)
  • 1 felie de ţelină (80 g)
  • 1 cartof mare (170 g)
  • 1 ceapă (120 g)
  • ½ ardei gras (60 g)
  • 3 căţei de usturoi
  • aprox. 150 g făină (75+75)
  • sare şi piper după gust
  • mărar sau pătrunjel proaspăt - opţional
  • aprox. 50 ml ulei pentru prăjit

Instrucțiuni de preparare
 

  • Dați dovlecelul pe răzătoarea cu găuri mari, presărați-l cu puţină sare și lăsați-l deoparte cât timp vă ocupați de restul legumelor.
    dovlecel ras presarat cu sare
  • Dați morcovul, țelina, ardeiul gras și cartoful pe răzătoarea cu găuri mari.
    legume date pe razatoare
  • Ceapa și usturoiul le puteți toca mărunt din cuțit sau cu un chopper electric.
    ceapa tocata
  • Opţional puteţi adăuga mărar sau pătrunjel tocat foarte fin.
    marar tocat
  • Puneți toate ingredientele într-un castron încăpător. Stoarceți dovlecelul ras între palme pentru a elimina excesul de apă și puneți-l peste restul legumelor. Adăugați sare şi piper după gust, apoi 75 g de făină.
    faina presarata peste legume rase
  • Frământați compoziţia ca să se omogenizeze și lăsaţi-o deoparte 10 minute. Apoi, cu palmele uşor umede formați chifteluţe cât mai aplatizate.
    cum se formeaza chiftelutele de post
  • Dați chifteluţele prin restul de făină (75 g) pe ambele părți. Pregătiți-le pe toate pe o farfurie și manevrați-le cu o spatulă mai lată, ca să nu se desfacă.
    chiftelute de post date prin faina
  • Prăjiți chifteluțele pe ambele părți, în ulei puțin, doar cât să acopere fundul tigăii. Când sunt frumos rumenite, le scoateți pe prosoape de hârtie care să absoarbă excesul de ulei.
    chiftelute prajite
  • Dacă vreți să gătiți chifteluțele la cuptor, așezați-le în tavă fără a le trece prin făină. Ungeți chifteluțele cu puțin ulei folosind o pensulă și le coaceți la 180 de grade timp de 30 de minute. La jumătatea timpului, adică după 15 minute, deschideți ușa cuptorului și le întoarceți pe partea cealaltă.
    chiftelute cu legume la cuptor
  • Chifteluțele din legume crude sunt bune şi calde, dar mai ales reci sunt excelente. Se pot păstra la frigider, în caserolă cu capac pentru 2-3 zile.
    Chiftelute de post din legume crude

Bine de știut:

Am scris în paranteze gramajele legumelor folosite de mine, orientativ. Rețeta se poate adapta ușor în funcție de gusturile voastre și de legumele pe care le aveți în casă.
Nutrition Facts
Chifteluțe de post din legume crude
Amount per Serving
Calorii
68
% Daily Value*
Grăsimi
 
3
g
5
%
Carbohidrați
 
9
g
3
%
Fibre
 
1
g
4
%
Zahăr
 
1
g
1
%
Proteine
 
1
g
2
%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!

Această rețetă a fost publicată pe blog în martie 2016 și actualizată în martie 2022. Fotografiile de mai jos sunt din 2016 🙂

Chifteluțe din legume
Chifteluțe vegane

Poftă bună la chifteluțe de post din legume crude!

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • Salată de vinete cu tahini și ulei de măsline, presărată cu sumac și pătrunjel, servită într-un bol rustic.
    Salată de vinete fără maioneză – rețeta cu tahini, mai sănătoasă și mai cremoasă
  • tava cu cartofi fierti si zdrobiti rumeniti in cuptor pana devin crocanti presarati cu mujdei si marar
    Cartofi zdrobiți la cuptor cu usturoi și mărar – rețetă de post, fără unt
  • castron alb cu salata calda de naut si legume diverse morcov, ardei, ceapa decorata cu patrunjel
    Salată caldă de năut cu legume – rapidă, sănătoasă, gata în 20 de minute
  • Farfurie cu couscous cu ciuperci, servit cald, ideal pentru prânz sau cină de post
    Couscous cu ciuperci – rețetă de post rapidă și gustoasă, gata în 30 de minute!
209 shares

Comentarii

  1. Mihaela Newton a zis

    februarie 10, 2023 at 10:09 pm

    Te joci putin cu ele, dar merita efortul. Bune si calde si reci, cu o bucatica de carne fripta alaturi, si fara. E greu sa nu le mananci pe toate odata (pe ultima am servit-o la desert, alaturi de un pahar de vin!). Va multumesc de reteta!

    Răspunde
    • Iuliana Sbîrnea a zis

      februarie 11, 2023 at 7:08 am

      Asta cu "e greu să nu le mănânci pe toate odată" o înțeleg perfect!
      Și mie îmi plac tare mult! 🙂

      Răspunde
  2. mimiignatescu a zis

    aprilie 01, 2016 at 9:32 pm

    Sunt foarte bune, eu uneori le pun la cuptor, sunt mai putin grase.In acest caz cred ca ar fi bine sa pun si putin pesmet in compozitie, ce parere ai?
    Ai un site frumos, bine structurat. Se cunoaste ca esti o persoana organizata si constiincioasa.

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      aprilie 02, 2016 at 7:44 am

      Multumesc pentru aprecieri, Mimi.
      Eu nu le-as pune pesmet nici daca le fac la cuptor. Faina din compozitie cred ca e suficienta si de fapt are acelasi rol ca si pesmetul.

      Răspunde
  3. Claudia a zis

    martie 22, 2016 at 9:06 am

    Gand la gand suntem azi. Si eu asta am in meniu adica chiftelute cu legume doar ca in alta varianta 🙂
    Insa oricum ar fi tot bune sunt 😉

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      martie 22, 2016 at 9:30 am

      Abia astept sa vad si varianta ta 🙂

      Răspunde
  4. Sofia Manole a zis

    martie 22, 2016 at 9:03 am

    Foarte bune piftelutele de legume. Eu le fac cu cartof fiert si apoi le prajiesc dar ale tale par mai usor de facut. Ai retete excelente si frumos prezentate.

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      martie 22, 2016 at 9:47 am

      Multumesc, Sofia! 🙂

      Răspunde
  5. shoricut a zis

    martie 22, 2016 at 8:06 am

    Cartoful este crud sau fiert?

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      martie 22, 2016 at 8:45 am

      Cartoful este crud.

      Răspunde
5 from 9 votes (9 ratings without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • Felie de cremșnit cremos cu foi de casă stratificate și cremă fină de vanilie.
    Cremșnit cu aluat fraged de casă și cremă fină de vanilie (cremeș, crempita)
  • Trei borcane de sticlă cu varză murată tocată în suc propriu pentru iarnă, fără saramură
    Varză tocată la borcan pentru iarnă în suc propriu – fără apă, doar cu sare neiodată
  • 3 boluri albe cu 3 salate de toamnă cu sfeclă roșie colorate și apetisante
    3 salate de toamnă cu sfeclă roșie – sănătoase, rapide și pline de culoare
  • Două borcane cu ardei grași umpluți cu varză, morcov și țelină, așezați în borcane cu saramură, rețetă de murături pentru iarnă fără oțet
    Ardei umpluți cu varză murată în saramură – rețetă pentru iarnă fără oțet

Populare acum

  • Suc de roşii rapid, 100% natural
    Suc de roşii rapid, 100% natural, la blender sau la robot
  • Roșii în suc propriu la borcan pentru iarnă - simplu, fără decojire
  • ardei kapia copti la borcan in suc propriu pentru iarna
    Ardei kapia la borcan în suc propriu - rețeta fără oțet, zahăr sau ulei
  • borcane cu pasta de ardei kapia cu etichete pregatite pentru camara
    Pastă de ardei kapia (bulion de ardei) pentru iarnă – rețetă simplă cu doar 2 ingrediente

  • Rețete dietetice
  • Rețete cu pui
  • Rețete la tigaie
  • Rețete la air fryer
  • Torturi

  • Rețete fără carne
  • Rețete cu carne
  • Murături
  • Aluaturi

VEZI TOATE CATEGORIILE

Conserve pentru iarnă

  • Gogoşari la oţet pentru iarnă
    Gogoșari la oțet pentru iarnă - rețetă tradițională
  • borcan cu dulceata de ardei iute
    Dulceață de ardei iute cu kapia și mere, rețetă simplă și aromată
  • gem de prune
    Gem de prune simplu și bun, 100% natural
  • Cătină cu miere la borcan
    Cătină cu miere la borcan pentru imunitate - Rețetă detaliată
VEZI ȘI ALTE CONSERVE

Prăjiturile copilăriei

  • felii de prajitura Trenulet sau chec la metru
    Prăjitura Trenuleț - rețeta veche de chec la metru cu cremă de vanilie
  • Felie de tort cu biscuiți Petit Beurre și cremă de cacao, servită pe farfurie albă
    Tort de biscuiți - rețeta veche cu cremă fiartă de cacao - fără ouă
  • prajitura Ora 12 cu frisca
    Prăjitura Ora 12 - Rețetă ușoară cu blat de cacao, frișcă și ciocolată
  • Prajitura Albinita asezata pe platou alb cu picior
    Prăjitura Albinița - rețeta veche care ne încântă și astăzi
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Rețete actualizate

  • Bulion de roșii cu ardei kapia, rețetă tradițională pentru iarnă, fără conservanți, în bol alb și borcane în fundal
    Bulion de roșii cu ardei kapia - rețeta pentru iarnă, fără conservanți
  • Spaghete cu creveți și sos de roșii – rețetă simplă și gustoasă, gata în 30 de minute
    Spaghete cu creveți în sos de roșii și usturoi – rețetă mediteraneană rapidă, gata în 15 minute
  • ciorba raduteana cu carne de pui si smantana presarata cu patrunjel
    Ciorbă rădăuțeană delicioasă - vezi rețeta tradițională pas cu pas
  • reteta chec pufos cu lapte si cacao 2 tavi
    Chec pufos cu lapte și cacao - rețeta cu cana, pentru 2 tăvi

Articole utile

  • Bol cu amidon alimentar din porumb, folosit în creme, sosuri și aluaturi – ghid complet despre utilizarea amidonului în bucătărie
    Amidon alimentar în bucătărie: ghid complet pentru creme, sosuri și aluaturi
  • Pui intreg pe fund rustic de lemn inconjurat de condimente
    Ce poți găti dintr-un pui întreg – rețete economice pentru toată săptămâna
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
  • proporția de înlocuire unt vs untură și invers
    Cum Să Înlocuiești Untul cu Untură și Invers – Tot ce Trebuie Să Știi
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.