Bucate Aromate

  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
Acasă » Retete » Aperitive

Covrigei de casă cu telemea - rețetă rapidă: 3 tăvi în 30 de minute!

Iuliana Sbirnea autoare Bucate Aromate - retete simple pentru familie si prieteni
Actualizată: 6 sept. 2025 · Publicată: 20 nov. 2019 de Iuliana Sbîrnea · Postarea poate conține link-uri afiliate· 10 comentarii
4495 shares
Mergi la rețetă

Citește rețeta în 6 minute

Căutați o rețetă de covrigei super rapidă, fără complicații? Acești covrigei de casă cu telemea sunt perfecți! Aluatul se face imediat, nu necesită dospire sau răcire, iar în 30 de minute aveți deja trei tăvi de covrigei crocanți și proaspeți, gata să cucerească toată familia. Durează chiar mai puțin decât să te îmbraci și să te duci la magazin după aperitive uscate de pus pe masă!

Platou cu covrigei de casă cu telemea și semințe așezat pe fund de lemn

Rețeta este simplă, iar ingredientele sunt la îndemână, de aceea a rămas rețeta mea preferată de covrigei încă de prima dată când am încercat-o. O fac de câteva ori pe an, la sărbători, sau când se anunță musafiri din scurt. Folosesc aceeași rețetă și pentru sărățele rapide, dar parcă acestui aluat îi stă chiar mai bine sub formă de covrigei.

Combinația de telemea rasă, unt rece și smântână grasă face ca aluatul să fie fraged și ușor de lucrat. În plus, semințele presărate deasupra adaugă un contrast crocant delicios. Decupați, coaceți și bucurați-vă de un snack irezistibil într-un timp record!

Covrigei rapizi cu telemea presărați cu semințe serviți alături de un pahar de bere

Mergi direct la:
  • Ingrediente pentru covrigei rapizi cu telemea
  • Mod de preparare
  • Cum se păstrează
  • Sfaturi pentru cei mai rapizi covrigei de casă
  • Întrebări frecvente
  • Rețete asemănătoare
  • Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Ingrediente pentru covrigei rapizi cu telemea

  • 200 g telemea - pentru această rețetă de covrigei de casă, e de preferat să folosiți o telemea sărată pentru un gust intens și delicios.
  • 100 g unt cu 82% grăsime, rece de la frigider - untul rece ajută la textura fragedă.
  • 100 g smântână grasă - adaugă cremozitate pentru aluat pufos și gustos.
  • 2 ouă - unul pentru aluat, unul pentru uns covrigeii.
  • 400 g făină tip 000 - ideală pentru un aluat fin.
  • sare, după gust - adăugați doar dacă telemeaua este mai puțin sărată.
  • 70 g mix de semințe - mac, susan, dovleac, floarea soarelui, sau ce aveți la îndemână.
  • opțional: un vârf de cuțit de turmeric - pentru un strop de culoare aurie.

Mod de preparare

E foarte important să aveți un decupător pentru covrigei. Eu am o formă moștenită de la soacra mea, dar se găsesc în magazine sau puteți comanda online. Vă recomand să vă cumpărați unul cu arc, ca să fie mai ușor de manevrat. Vedeți aici la ce fel de formă pentru covrigei mă refer.

  1. Pregătiți aluatul rapid:
    • Preîncălziți cuptorul la 190°C și pregătiți trei tăvi cu hârtie de copt.
    • Dați pe răzătoare telemeaua și untul rece, apoi puneți-le într-un bol mare.
    • Adăugați un ou bătut, smântâna și sare dacă este necesar. Amestecați.
    • Încorporați treptat făina și, dacă doriți, turmericul. Frământați rapid până obțineți un aluat omogen, ideal pentru cei mai fragezi covrigei de casă cu telemea.
  2. Formați covrigeii:
    • Împărțiți aluatul în 3 părți pentru a-l lucra mai ușor.
    • Presărați puțină făină pe blat și întindeți aluatul la o grosime de 0,5 cm, pentru a forma covrigei fragezi și uniformi.
    • Decupați covrigeii folosind o formă sau un pahar, iar marginile rămase le refolosiți.
  3. Coaceți pe loc:
    • Așezați covrigeii în tăvi, ungeți-i cu cel de-al doilea ou bătut și presărați semințele preferate.
    • Coaceți fiecare tavă timp de 12-15 minute, până când covrigeii de casă capătă o culoare aurie și o textură perfect crocantă.
Bol de prezentare cu covrigei crocanți și rumeniți presărați cu mix de semințe

Cum se păstrează

  • Acești covrigei de casă cu telemea se păstrează într-o cutie bine închisă, la temperatura camerei, timp de până la 5 zile. Sunt snack-uri delicioase cu telemea care își mențin frăgezimea pentru mai multe zile.
  • Îi puteți congela imediat după formare și să îi coaceți direct din congelator, adăugând 3-4 minute la timpul inițial.

Sfaturi pentru cei mai rapizi covrigei de casă

  • Pentru a obține cei mai rapizi covrigei de casă, folosiți unt rece și lucrați rapid aluatul. Acest truc este esențial pentru textura fragedă a acestor snack-uri cu telemea.
  • Nu frământați excesiv, deoarece aluatul poate deveni elastic și mai greu de lucrat.
  • Dacă aluatul devine prea moale, puneți-l 10 minute la frigider înainte de a-l întinde.
  • Nu depășiți timpul de coacere! Covrigeii sunt gata când devin aurii.

Întrebări frecvente

Pot folosi alt tip de făină?

Făina tip 000 este recomandată pentru textura fragedă. Puteți încerca și făină tip 650, dar nu faină integrală.

Covrigeii nu sunt crocanți. Ce am greșit?

Acești covrigei sunt mai degrabă fragezi decât crocanți. Dacă preferați o textură mai tare, coaceți-i câteva minute în plus.

Pot pregăti aluatul în avans pentru această rețetă de covrigei de casă?

Da, aluatul se poate păstra în frigider, învelit în folie alimentară, până la 24 de ore.

Pot face covrigeii fără ou?

Da, dar pentru uns puteți folosi lapte sau smântână lichidă, pentru a ajuta semințele să adere.

Trebuie să las aluatul la rece?

Nu! Aluatul este gata imediat de decupat și copt.

Se pot adăuga alte arome?

Da, puteți pune condimente precum paprika, busuioc uscat, rozmarin sau piper pentru un gust mai intens.

Covrigei de casă crocanți prezentați pe masă de lemn cu mix de semințe

Rețete asemănătoare

Ți-a plăcut această rețetă rapidă de covrigei de casă cu telemea? Iată și alte rețete de pe blog pe care le-ai putea încerca:

  • saratele cu parmezan asezate in tava
    Sărățele cu untură și iaurt - rețeta simplă și ieftină
  • Crochete de cartofi cu caşcaval la cuptor
    Crochete de cartofi cu cașcaval la cuptor - Rețetă simplă și delicioasă
  • Grisine cu ulei de măsline și griș
    Grisine cu ulei de măsline și griș
  • Pogăcele cu caşcaval delicioase şi uşor de făcut
    Pogăcele cu cașcaval la cuptor - rețetă ușoară pentru un aperitiv delicios

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Covrigei de casă cu telemea și semințe

Covrigei de casă cu telemea și semințe

3 tăvi de covrigei de casă cu telemea, gata imediat ! Fără dospire sau răcire, această rețetă rapidă aduce covrigei fragezi în 30 de minute!
5 from 14 votes
Tipărește Salvează pe Pinterest
Pregătire: 10 minutes minutes
Gătire: 15 minutes minutes
Timp total: 25 minutes minutes
Număr de porții: 80 covrigei
Autor: Iuliana Sbîrnea

Ingrediente
 

  • 200 g telemea
  • 100 g unt cu 82% grăsime (rece de la frigider)
  • 100 g smântână fermentată (grasă)
  • 2 ouă (unul în aluat, unul pentru uns deasupra)
  • 400 g făină (tip 000)
  • sare după gust
  • 70 g mix de semințe ( in, floarea soarelui, susan, dovleac, mac, etc.)
  • opțional - un vârf de cuțit de turmeric (pentru culoare)

Instrucțiuni de preparare
 

  • Aprindeți cuptorul la 190 de grade și puneți hârtie de copt în tavă.
  • Dați telemeaua pe răzătoare, la fel şi untul rece. Puneți-le într-un bol încăpător.
  • Adăugați ouăle bătute, smântâna și sare dacă mai e nevoie. Amestecați.
  • Turnați apoi făina şi turmericul și frământați doar până aveți un aluat omogen, nu mai mult!
  • Împărțiți aluatul în 3 părți, ca să vă fie mai ușor să îl lucrați.
  • Presarăți blatul de lucru cu puțină făină și întindeți o foaie cam de 0.5 cm grosime.
  • Decupați covrigeii și așezați-i într-o tavă tapetată cu hârtie de copt. Marginile le mai frământați foarte puțin și le refolosiți.
  • Ungeți covrigeii cu ou bătut și presărați-i cu semințe la alegere.
  • Coaceți covrigeii timp de 12-15 minute, până când sunt frumos rumeniți.

Bine de știut:

  • Folosiți unt rece și lucrați rapid aluatul pentru a menține textura fragedă.
  • Nu frământați excesiv, deoarece aluatul poate deveni elastic și mai greu de lucrat.
  • Dacă aluatul devine prea moale, puneți-l 10 minute la frigider înainte de a-l întinde.
  • Nu depășiți timpul de coacere! Covrigeii sunt gata când devin aurii.
Nutrition Facts
Covrigei de casă cu telemea și semințe
Amount per Serving
Calorii
43
% Daily Value*
Grăsimi
 
2
g
3
%
Colesterol
 
10
mg
3
%
Carbohidrați
 
4
g
1
%
Fibre
 
0.2
g
1
%
Zahăr
 
0.1
g
0
%
Proteine
 
1
g
2
%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • Caltaboș cu bulion și orez, rețetă fără prăjeală, pregătit în mațe groase de porc
    Caltaboș cu carne tocată, orez și bulion – rețeta simplă, fără organe, fără prăjeală
  • Chec aperitiv cu ficăței de pui, ouă și cașcaval, tăiat felii pe platou, rețetă sărată de la Bucate Aromate
    Chec aperitiv cu ficăței de pui, ouă și cașcaval - rețeta ideală pentru sărbători
  • Plăcinte sărate cu foi subțiri și umplutură cremoasă de pui și ciuperci, presărate cu semințe negre
    Plăcinte cu pui, ciuperci și cașcaval – cu foi de plăcintă cumpărate
  • Salată ușoară cu pui, ciuperci și sos de usturoi fără ou crud, într-un bol alb pe fundal de lemn
    Salată cu piept de pui, ciuperci și sos de usturoi - rețetă ușoară
4495 shares

Comentarii

  1. MIRCEA NISTOR a zis

    ianuarie 23, 2022 at 12:55 pm

    la decupare se lipesc de marginile decupate si trebuie scoase manual acele parti care ar trebui sa cada.....

    Răspunde
    • Marlene-Renate a zis

      iunie 30, 2022 at 1:53 am

      Ajutor aveti daca lucrati cu aluat rece si puneti forma adesea in faina inainte de decupare😅

      Răspunde
    • Anca a zis

      decembrie 17, 2022 at 6:40 pm

      Bună seara,
      Se poate înlocui untul cu untură? Și dacă da, care este cantitatea potrivită? Mulțumesc frumos și sărbători binecuvântate!

      Răspunde
      • Iuliana Sbîrnea a zis

        decembrie 17, 2022 at 6:52 pm

        Da, puteți pune untură, cam 80 g.
        Sărbători cu bine vă doresc și eu!

        Răspunde
  2. Elena Mihăilă a zis

    decembrie 22, 2021 at 1:42 pm

    Se poate face aluatul și lăsat la frigider peste noapte? Mulțumesc frumos!

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      decembrie 23, 2021 at 8:33 am

      Da, puteți lăsa aluatul la frigider peste noapte.

      Răspunde
      • Rebeca a zis

        decembrie 16, 2022 at 9:39 pm

        Fără praf de copt, drojdie sau alt ceva?

        Răspunde
        • Iuliana Sbîrnea a zis

          decembrie 17, 2022 at 7:44 am

          Fără! Că doar vrem covrigei crocanți, nu pufoși!

          Răspunde
  3. Maria a zis

    decembrie 22, 2020 at 12:27 am

    Excelentă reteta!

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      decembrie 22, 2020 at 8:07 am

      Mulțumesc mult! Mă bucur că v-a plăcut!

      Răspunde
5 from 14 votes (14 ratings without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • Ciorbă de varză dulce de post cu borș și legume, presărată cu pătrunjel proaspăt, servită cu mămăligă.
    Ciorbă de varză dulce de post – rețetă moldovenească cu borș și leuștean
  • Caltaboș cu bulion și orez, rețetă fără prăjeală, pregătit în mațe groase de porc
    Caltaboș cu carne tocată, orez și bulion – rețeta simplă, fără organe, fără prăjeală
  • Secțiune din prăjitura Cușma lui Guguță cu rulouri fragede umplute cu vișine
    Cușma lui Guguță – rețeta tradițională moldovenească cu vișine și aluat fraged de casă
  • Chec aperitiv cu ficăței de pui, ouă și cașcaval, tăiat felii pe platou, rețetă sărată de la Bucate Aromate
    Chec aperitiv cu ficăței de pui, ouă și cașcaval - rețeta ideală pentru sărbători

Populare acum

  • Farfurie alba cu felii de chec aperitiv cu iaurt. In sectiune se vad masline, cuburi de legume, branzeturi si sunca
    Chec aperitiv cu iaurt, șuncă, brânză și legume – rapid și gustos
  • Friptură de porc la cuptor cu cartofi - rețeta cu ceafă de porc întreagă
    Friptură de porc la cuptor cu cartofi - rețeta cu ceafă de porc întreagă
  • Felie de tort cu biscuiți Petit Beurre și cremă de cacao, servită pe farfurie albă
    Tort de biscuiți - rețeta veche cu cremă fiartă de cacao - fără ouă
  • doi pesti intregi gatiti la air fryer
    Cum să gătești perfect pește la air fryer - cât timp și la ce temperatură

  • Rețete dietetice
  • Rețete cu pui
  • Rețete la tigaie
  • Rețete la air fryer
  • Torturi

  • Rețete fără carne
  • Rețete cu carne
  • Rețete de post
  • Salate

VEZI TOATE CATEGORIILE

Deserturi de post

  • Placinta cu dovleac
    Plăcintă cu dovleac cu foi subțiri – rețetă video rapidă și delicioasă
  • Clătite de post cu apă minerală
    Clătite de post cu apă minerală – rețeta simplă și rapidă pentru clătite pufoase
  • Prăjitură turnată cu mere
    Prăjitură turnată cu mere rase - rețeta simplă, de post
  • Cornulețe de post cu borș
    Cornulețe de post cu borș umplute cu rahat
VEZI ȘI ALTE REȚETE

Prăjiturile copilăriei

  • Felie de cremșnit cremos cu foi de casă stratificate și cremă fină de vanilie.
    Cremșnit cu aluat fraged de casă și cremă fină de vanilie (cremeș, crempita)
  • felii de prajitura Greta Garbo (Jerbo) pe farfurii
    Prăjitura Greta Garbo (Jerbo) cu nucă și gem - rețeta veche cu unt și untură
  • placinta cu mere si aluat fraged cu untura
    Plăcintă cu mere și aluat fraged cu untură și smântână - o rețetă delicioasă!
  • Prajitura cu gem si aluat razuit
    Prăjitura cu gem și aluat răzuit - rețeta cu unt sau untură
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Cei mai pufoși cozonaci

  • cozonac moldovenesc cu aluat oparit
    Cozonac moldovenesc cu aluat opărit - rețeta după Silvia Jurcovan
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • cozonac fara framantare pufos cu multa umplutura
    Cozonac fără frământare și fără împăturiri - cea mai ușoară rețetă

Rețete actualizate

  • Portokalopita cu portocale și iaurt, servită pe farfurie albă, desert tradițional grecesc
    Portokalopita - rețeta de plăcintă grecească însiropată, cu iaurt şi portocale
  • Rețetă de varză a la Cluj servită pe farfurie, cu smântână și tacâmuri, preparat tradițional românesc gătit la cuptor
    Cum se face varza a la Cluj – rețeta tradițională românească, pas cu pas
  • Supă cremă de morcovi copți cu măr și ghimbir, decorată cu smântână și semințe de dovleac
    Supă cremă de morcovi copți cu măr și ghimbir – rețetă fină și aromată
  • felie de prajitura cu piscoturi, lapte condensat si banane asezata pe farfurie pentru servire
    Prăjitură cu pișcoturi, lapte condensat și banane – rețetă fără coacere

Articole utile

  • coperta articol secretul aluatului perfect - dospirea in cuptor
    Cum să dospești aluatul în cuptor pentru un rezultat perfect – Trucuri și sfaturi
  • colaj de fotografii cu deserturi cozonac, prajituri, fursecuri, turta dulce pentru masa craciun care se pot face din timp
    20+ deserturi pentru Crăciun pregătite din timp - sfaturi și trucuri pentru păstrare
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
  • proporția de înlocuire unt vs untură și invers
    Cum Să Înlocuiești Untul cu Untură și Invers – Tot ce Trebuie Să Știi
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.