• Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
Acasă » Retete » Salate

Salată grecească cu brânză feta - rețeta autentică

Iuliana Sbirnea autoare Bucate Aromate - retete simple pentru familie si prieteni
Actualizată: 30 iul. 2025 · Publicată: 14 iul. 2022 de Iuliana Sbîrnea · Postarea poate conține link-uri afiliate· Lasă un comentariu
4386 shares
Mergi la rețetă

Dacă sunteți în căutarea unei rețete de salată grecească cu brânză Feta (Horiatiki) care să aibă un gust asemănător cu cea mâncată în Grecia, atunci trebuie să încercați această rețetă autentică!

farfurie gri cu salata greceasca pe fond de lemn

Salata grecească, renumită în toată lumea pentru simplitatea și savoarea ei, poate fi prânzul perfect sau cina lejeră pe care să o iei într-o zi de vară. Se face cât ai zice "feta", din ingrediente simple pe care le avem mereu la îndemână și e plină de prospețime!

Dacă sunteți amatori de mâncăruri simple și rapide, trebuie să încercați și rețeta mea de salată Caprese , o rețetă de origine italiană, delicioasă și cu puține ingrediente.

Mergi direct la:
  • De ce este salata grecească atât de renumită
  • Ingrediente
  • Cum să faci cea mai bună salată grecească
  • Ce puteți înlocui în rețetă
  • Ce să servești lângă o salată grecească
  • Cum se păstrează
  • Întrebări frecvente
  • Alte rețete de salată pe care să le încercați
  • Rețeta completă, cantități și mod de preparare

De ce este salata grecească atât de renumită

Dacă ați fost, ca tot românul în vacanță în Grecia, cu siguranță ați întâlnit această salată clasică grecească cu brânză feta, pentru că este servită aproape peste tot, atât în Grecia continentală cât și în insule, în fiecare tavernă!

Salata grecească este cunoscută și sub denumirea de „Horiatiki sau Xoriatiki", care s-ar traduce aproximativ ca "salată țărănească". Asta înseamnă că avem de-a face cu un preparat rustic, simplu, făcut cu câteva ingrediente de proaspete și de bună calitate. Nu este nevoie de niciun plating sofisticat sau de vreun aranjament elegant pentru a impresiona cu această salată.

Rețeta de salată grecească (Horiatiki ) este cel mai bun exemplu al modului în care bucătăria greacă ia cele mai simple ingrediente și, literalmente, fără efort, le transformă în mâncăruri absolut memorabile!

Ingrediente

bloc de brânză feta ținut în palmă cu steagul Greciei
bloc de brânză Feta grecească

Ingredientele folosite în salata greceasca sunt simple și ușor de găsit. Pentru a obține gustul autentic care dă renumele acestui fel simplu de mâncare, toate ingredientele trebuie să fie de sezon și de cea bună calitate:

  • Ulei de măsline - neapărat extravirgin, de cea mai bună calitate, cu aromă profundă de măsline
  • Roșii - căutați la micii producători roșii de vară, cultivate artizanal, proaspete și foarte bine coapte
  • Castraveți - cei mai buni sunt castraveții mici, de grădină, dar puteți folosi și castraveți lungi, Fabio
  • Ceapă - tradițional, grecii folosesc ceapă roșie la această rețetă
  • Ardei gras - de preferat verde
  • Măsline - alegeți măsline Kalamata, au o aromă intensă și mai puțin procesate
  • Brânză - pentru gust autentic, folosiți doar brânză Feta grecească și doar bucăți mari (bloc), nu cuburi.
  • Oregano uscat
  • Sare de mare

Pentru cantități exacte ale ingredientelor, vedeți rețeta completă de mai jos.

Cum să faci cea mai bună salată grecească

Iată câteva reguli ale rețetei autentice de salată grecească:

  • Nu există salată verde sau alte legume cu frunze verzi în salată.
  • Salata nu se amestecă înainte de a fi servită.
  • Brânza feta nu se taie cubulețe, ci mai degrabă se pune o bucată mare deasupra salatei.
  • Roșia și castravetele trebuie tăiate în bucăți mari, nu cuburi mici. Tăiați roșiile direct în bolul de servire, pentru ca tot sucul să rămână în vas.
  • În mod obișnuit, ardeiul gras verde este folosit în salata tradițională grecească.
  • Măslinele se adaugă întregi, cu sâmburi, nu feliate (eu aici am trișat...am avut kalamata feliate 🙂 ).

După ce toate ingredientele au fost atent alese și pregătite, pentru a face o salată grecească autentică, pur și simplu:

  1. Combinați ingredientele de bază: într-un castron mare, nu foarte adânc, adăugați roșiile, castraveții, ardeiul verde și măslinele.
  2. Asezonați: cu ulei de măsline, un praf de oregano uscat și sare.
  3. Nu amestecați: salata grecească nu trebuie să fie amestecată înainte de servire, așa că doar aranjați ușor legumele.
  4. Acoperiți cu brânză feta: vedeta spectacolului este blocul de brânză așezat chiar deasupra, peste toate legumele, eventual stropit cu puțin ulei de măsline și oregano. 
  5. Serviți: puteți mânca salata imediat după preparare sau să o transferați într-un recipient sigilat și să o lăsați la frigider până la 3 zile.

Ce puteți înlocui în rețetă

Nimic! Este perfectă exact așa cum este, de aceea o iubește planeta întreagă!

Bineînțeles că și telemeaua noastră sau cașul sunt foarte bune, că ceapa roșie se poate înlocui cu cea albă, ca pieptul de pui aduce proteine și că putem pune și o inimă de salată verde în castron ca să avem mai multe vitamine. Și desigur că orice salată făcută cu legume proaspete este delicioasă. Dar dacă vreți să simțiți aroma Greciei autentice, faceți măcar o dată o salată grecească ca la carte!

castron cu salata greceasca cu bloc de branza feta

Ce să servești lângă o salată grecească

Salata grecească este o masă în sine. Conține legume proaspete, grăsimi sănătoase, proteine din brânză, suficient pentru un prânz sau o cină de vară, nu trebuie neapărat să o serviți cu nimic altceva. 

În familiile grecești, o astfel de salată este servită aproape în fiecare zi cu orice mâncare a fost preparată în acea zi. De exemplu pastele sau musacaua sunt întotdeauna servite cu o salată grecească vara. Același lucru este valabil și pentru orice tip de carne sau pește.

Cum se păstrează

Puteți păstra salata grecească proaspătă până la 3 zile, dacă o puneți în frigider imediat după pregătire. Salata trebuie păstrată într-un recipient închis ermetic pentru a împiedica pătrunderea umidității.

Întrebări frecvente

Din ce este făcută o salată tradițională grecească?

Horiatiki, salata tradițională grecească are doar câteva ingrediente simple: roșii, castraveți, ardei gras, ceapă roșie, măsline și blocuri de brânză feta cremoasă. Totul stropit cu ulei de măsline. Legumele sunt de obicei tăiate în bucăți mari și nu se adaugă salată verde sau alte umpluturi.

Care este diferența dintre o salată grecească și o salată mediteraneeană?

În timp ce salata grecească nu are dressing și se servește cu brânză Feta bloc, o salată mediteraneeană se servește cu Feta cuburi și cu dressing (viegretă) făcut din: ulei de măsline, oțet de vin roșu, suc de lămâie, muștar de Dijon, usturoi, oregano, sare și piper.

farfurie cu salata greceasca pe fond de lemn si sticla cu ulei de masline

Alte rețete de salată pe care să le încercați

Dacă și voi sunteți amatori de salate simple și rapide, vă las mai jos câteva idei pe care sigur veți dori să le încercați:

  • Tabouleh - salata libaneza cu bulgur si patrunjel
    Tabouleh - salata libaneză cu bulgur și pătrunjel
  • salata orientala
    Salată orientală - cea mai gustoasă rețetă
  • Salata de fasole verde cu usturoi si iaurt
    Salată de fasole verde cu iaurt și usturoi
  • Salată de crudități
    Salată de crudități - multe vitamine, puține calorii!

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

farfurie gri cu salata greceasca pe fond de lemn

Salată grecească cu brânză feta - rețeta autentică

Căutați o rețetă autentică de salată grecească cu brânză Feta (Horiatiki)? Această rețetă are un gust asemănător cu salata mâncată în Grecia!
5 from 3 votes
Tipărește Salvează pe Pinterest
Pregătire: 10 minutes minutes
Timp total: 10 minutes minutes
Număr de porții: 3
Autor: Iuliana Sbîrnea

Ingrediente
 

  • 4 roșii
  • 2 castraveți mici
  • 1 ceapă roșie micuță
  • 1 ardei gras verde
  • 1 bucată brânză Feta (150-200 g)
  • 150 g măsline Kalamata
  • 5-6 linguri ulei de măsline (extravirgin)
  • 1 linguriță oregano uscat
  • sare de mare (după gust)

Instrucțiuni de preparare
 

  • Combinați ingredientele de bază: într-un castron mare, nu foarte adânc, adăugați roșiile, castraveții, ardeiul verde și măslinele.
  • Asezonați: cu ulei de măsline, un praf de oregano uscat și sare.
  • Nu amestecați: salata grecească nu trebuie să fie amestecată înainte de servire, așa că doar aranjați ușor legumele.
  • Acoperiți cu brânză feta: vedeta spectacolului este blocul de brânză așezat chiar deasupra, peste toate legumele, eventual stropit cu puțin ulei de măsline și oregano. 
  • Serviți: puteți mânca salata imediat după preparare sau să o transferați într-un recipient sigilat și să o lăsați la frigider până la 3 zile.
Nutrition Facts
Salată grecească cu brânză feta - rețeta autentică
Amount per Serving
Calorii
364
% Daily Value*
Grăsimi
 
34
g
52
%
Colesterol
 
45
mg
15
%
Carbohidrați
 
9
g
3
%
Fibre
 
3
g
13
%
Zahăr
 
3
g
3
%
Proteine
 
9
g
18
%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • 3 boluri albe cu 3 salate de toamnă cu sfeclă roșie colorate și apetisante
    3 salate de toamnă cu sfeclă roșie – sănătoase, rapide și pline de culoare
  • Pastă tartinabilă din dovlecei copți, ou fiert și iaurt grecesc, presărată cu muguri de pin crocanți și verdeață proaspătă.
    Salată de dovlecei copți cu iaurt și ou – fără maioneză, dar super cremoasă
  • Salată de vinete cu tahini și ulei de măsline, presărată cu sumac și pătrunjel, servită într-un bol rustic.
    Salată de vinete fără maioneză – rețeta cu tahini, mai sănătoasă și mai cremoasă
  • Salată de vară cu roșii zemoase și castraveți proaspeți, ca la mamaia
    Salată de vară țărănească cu roșii și castraveți – rețeta simplă și gustoasă ca la mamaia
4386 shares
5 from 3 votes (3 ratings without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • Felie de cremșnit cremos cu foi de casă stratificate și cremă fină de vanilie.
    Cremșnit cu aluat fraged de casă și cremă fină de vanilie (cremeș, crempita)
  • Trei borcane de sticlă cu varză murată tocată în suc propriu pentru iarnă, fără saramură
    Varză tocată la borcan pentru iarnă în suc propriu – fără apă, doar cu sare neiodată
  • 3 boluri albe cu 3 salate de toamnă cu sfeclă roșie colorate și apetisante
    3 salate de toamnă cu sfeclă roșie – sănătoase, rapide și pline de culoare
  • Două borcane cu ardei grași umpluți cu varză, morcov și țelină, așezați în borcane cu saramură, rețetă de murături pentru iarnă fără oțet
    Ardei umpluți cu varză murată în saramură – rețetă pentru iarnă fără oțet

Populare acum

  • Suc de roşii rapid, 100% natural
    Suc de roşii rapid, 100% natural, la blender sau la robot
  • Roșii în suc propriu la borcan pentru iarnă - simplu, fără decojire
  • ardei kapia copti la borcan in suc propriu pentru iarna
    Ardei kapia la borcan în suc propriu - rețeta fără oțet, zahăr sau ulei
  • borcane cu pasta de ardei kapia cu etichete pregatite pentru camara
    Pastă de ardei kapia (bulion de ardei) pentru iarnă – rețetă simplă cu doar 2 ingrediente

  • Rețete dietetice
  • Rețete cu pui
  • Rețete la tigaie
  • Rețete la air fryer
  • Torturi

  • Rețete fără carne
  • Rețete cu carne
  • Murături
  • Aluaturi

VEZI TOATE CATEGORIILE

Conserve pentru iarnă

  • Gogoşari la oţet pentru iarnă
    Gogoșari la oțet pentru iarnă - rețetă tradițională
  • borcan cu dulceata de ardei iute
    Dulceață de ardei iute cu kapia și mere, rețetă simplă și aromată
  • gem de prune
    Gem de prune simplu și bun, 100% natural
  • Cătină cu miere la borcan
    Cătină cu miere la borcan pentru imunitate - Rețetă detaliată
VEZI ȘI ALTE CONSERVE

Prăjiturile copilăriei

  • felii de prajitura Trenulet sau chec la metru
    Prăjitura Trenuleț - rețeta veche de chec la metru cu cremă de vanilie
  • Felie de tort cu biscuiți Petit Beurre și cremă de cacao, servită pe farfurie albă
    Tort de biscuiți - rețeta veche cu cremă fiartă de cacao - fără ouă
  • prajitura Ora 12 cu frisca
    Prăjitura Ora 12 - Rețetă ușoară cu blat de cacao, frișcă și ciocolată
  • Prajitura Albinita asezata pe platou alb cu picior
    Prăjitura Albinița - rețeta veche care ne încântă și astăzi
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Rețete actualizate

  • Bulion de roșii cu ardei kapia, rețetă tradițională pentru iarnă, fără conservanți, în bol alb și borcane în fundal
    Bulion de roșii cu ardei kapia - rețeta pentru iarnă, fără conservanți
  • Spaghete cu creveți și sos de roșii – rețetă simplă și gustoasă, gata în 30 de minute
    Spaghete cu creveți în sos de roșii și usturoi – rețetă mediteraneană rapidă, gata în 15 minute
  • ciorba raduteana cu carne de pui si smantana presarata cu patrunjel
    Ciorbă rădăuțeană delicioasă - vezi rețeta tradițională pas cu pas
  • reteta chec pufos cu lapte si cacao 2 tavi
    Chec pufos cu lapte și cacao - rețeta cu cana, pentru 2 tăvi

Articole utile

  • Bol cu amidon alimentar din porumb, folosit în creme, sosuri și aluaturi – ghid complet despre utilizarea amidonului în bucătărie
    Amidon alimentar în bucătărie: ghid complet pentru creme, sosuri și aluaturi
  • Pui intreg pe fund rustic de lemn inconjurat de condimente
    Ce poți găti dintr-un pui întreg – rețete economice pentru toată săptămâna
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
  • proporția de înlocuire unt vs untură și invers
    Cum Să Înlocuiești Untul cu Untură și Invers – Tot ce Trebuie Să Știi
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.