La bunica mea, acolo unde am crescut, duminica era zi de plăcinte. Cu mere, cu dovleac, cu struguri, cu brânză dulce sau sărată, pe toate, nu ştiu de ce, le făcea doar duminica. Poate pentru că atunci eram cu toţii pe acasă şi ne adunam în jurul mesei taman când scotea bunica plăcinta aburinda din cuptor. Sau poate era ăsta un meniu pe care îl considera ea mai de sărbătoare, altfel mâncărurile bunicii erau destul de simple dar extraordinar de bune. Nimic sofisticat, doar ceea ce se putea găti din roadele grădinii din faţa casei, dar exact acele mâncăruri cu gust autentic după care tânjim noi acum, mai ales cei ce stăm la bloc şi ne facem cumpărăturile la supermarket...
Cu gândul la bunica am făcut şi eu într-o duminică plăcinta asta cu urdă şi mărar. Nu m-am învrednicit să fac singură foile de plăcintă aşa cum le făcea bunica mea, dar a ieşit foarte bună şi aşa, cu foi cumpărate. A fost sărăţică şi crocantă, iar bucăţile care au scăpat nemâncate la masa de duminică, le-am luat a doua zi la pachet la serviciu 😉 24595-->
Plăcintă sărată cu urdă şi mărar
- 1 pachet de foi de plăcintă
- 700 g urdă
- 300 g smântână
- 7 ouă (5 în compoziţie şi 2 pentru uns deasupra)
- 100 g măsline fără sâmburi tăiate rondele
- 200 ml de ulei
- mărar proaspăt
- sare
- Dacă folosiţi foi de plăcintă congelate, atunci acestea trebuie scoase din congelator şi lăsate să se dezgheţe complet înainte de a ne apuca de treabă.
- Într-un vas încăpător se bat bine 5 ouă cu un praf de sare. Urda se sfărâmă cu furculiţa şi se pune în vas peste ouăle bătute.
- Se adaugă şi smântâna împreună cu mărarul tocat şi măslinele fără sâmburi. Se potiveşte gustul de sare şi se amestecă să se omogenizeze compoziţia.
- Număraţi foile de plăcintă din pachet. De obicei sunt 14 sau 15. Tapetaţi tava de la aragaz cu hârtie de copt şi aşezaţi jumătate din foile de plăcintă. Fiecare foaie trebuie stropită din loc în loc cu puţin ulei. Dacă vă e mai uşor, puteţi să le ungeţi cu o pensulă.
- Peste prima jumătate de foi se toarnă umplutura de urdă şi ouă. Se acoperă cu foile rămase, unse şi acestea cu ulei.
- Cu un cuţit bine ascuţit se porţionează plăcinta în pătrate cât doriţi de mari.
- Se bagă tava în cuptorul în prealabil încins la 180 de grade şi se lasă aproximativ 40 de minute sau până vedeţi ca a început să se rumenească.
- Bateţi celelalte 2 ouă, deschideţi uşa cuptorului şi cu o pensulă de bucătărie ungeţi plăcinta cu oul bătut. Dacă vă mai rămâne ou bătut, turnaţi-l cât de uniform puteţi peste plăcintă.
- Daţi din nou tava la cuptor, la foc mai iute pentru 10 minute sau până vedeţi că plăcinta e bine rumenită.
- Scoateţi plăcinta şi dacă vreţi să rămână crocantă, lăsaţi-o să se răcească in tavă, neacoperită. Dacă nu o doriţi crocantă, acoperiţi-o cu un prosop curat, înmuiat în apă rece şi stors bine.
- Plăcinta sărată cu urdă şi mărar e foarte bună şi caldă, dar şi rece.
Ca alternativă, poate doriţi să încercaţi şi reţeta de plăcinta învârtită cu brânză sărată. Click pe poza de mai jos pentru a vedea reţeta:

Nu uitaţi că puteţi printa reţeta de plăcintă sărată cu urdă şi mărar pentru a o avea la îndemână atunci când o preparaţi sau să o păstraţi la colecţie pentru mai târziu.
Poftă bună!
Claudia
Cred ca e foarte buna. Mie cel putin imi place urda si sigur mi-ar placea daca as gusta o bucatica din placinta ta de azi 😉
Iuliana
Si mie imi place urda, iar placintele cu urda, fie ca-s dulci sau sarate sunt preferatele mele.