Familia noastră nu este prea carnivoră, cred că asta se reflectă şi in reţetele de pe blog. Nu suntem nici vegetarieni, nici vegani, doar că oricând, dacă e pe alese noi votăm cu legumele în locul cărnii de orice fel.
Aşa se face că la noi se fac mai des chifteluţele din legume decât cele din carne. Varianta mea de azi nu este de post, ci are ouă în compoziție.
Click aici dacă doriți sa vedeți rețeta de chifteluţe de post din legume.
Chifteluțele din legume sunt foarte gustoase, sunt mai uşoare decât cele din carne şi se pot face foarte bine atât prăjite în ulei, cât şi mai dietetic, băgate pur şi simplu la cuptor într-o tavă tapetată cu hârtie de copt. În plus, vă puteţi juca cu proporţiile legumelor, în funcţie de preferințele voastre.
Sunt delicioase ca aperitiv, sau ca fel principal alături de o salată şi de asemeni, le puteţi servi cu un sos de iaurt. Nouă ne plac şi când sunt calde, dar şi după ce se răcesc sau chiar a doua zi la pachetul de la serviciu.
Mod de preparare chifteluțe din legume
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Ingrediente
pentru aproximativ 15 chifteluţe
- 1 cartofi mare
- 2 morcovi
- 1 felie de ţelină
- 1 rădăcină de pătrunjel
- 1 dovlecel
- 1 ceapă
- 1-2 căţei de usturoi
- 2 ouă
- mărar
- sare (piper - după gust)
- un vârf de cuţit de turmeric
- 4-5 linguri de făină (sau pesmet fin)
- ulei pentru prăjit (dacă nu le faceţi la cuptor)
Instrucțiuni de preparare
- Dacă aveţi un chopper (tocător) electric, folosiţi-l cu încredere pentru a salva timp. Dacă nu aveţi, daţi cartoful, dovlecelul şi rădăcinoasele pe răzătoarea cu găuri mici, tocaţi ceapa mărunt, iar usturoiul îl treceţi prin presă.
- Adăugaţi mărarul tocat cât mai fin, condimentaţi cu sare, piper şi turmeric, adăugaţi ouăle bătute şi amestecaţi toată compoziţia ca să se omogenizeze.
- Cu palmele puţin umede modelaţi chifteluţele, apoi le tăvăliţi prin făină (sau pesmet) şi de aici, fie le prăjiţi pe ambele părţi în ulei încins, fie le băgaţi la cuptor la 180 de grade până se rumenesc.
- Dacă le prăjiţi în ulei, e bine să le scoateţi pe o hârtie absorbantă pentru a scăpa de excesul de ulei.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Puteţi printa reţeta de chifteluţe din legume pentru a o avea la îndemână atunci când o preparaţi sau să o păstraţi la propria voastră colecţie de bucate aromate pentru mai târziu.
Poftă bună!
Izabela a zis
Banuiesc ca se storc legumele de zeama dupa ce se dau pe razatoare, nu?
Iuliana a zis
Daca folosesti legume mai apoase, cum sunt dovleceii, da. Daca ai mai multe radacinoase, nu e nevoie.
Cosmina a zis
Pentru varianta la cuptor, se adauga ceva ulei in compozitie?
Iuliana a zis
Nu, eu nu le pun ulei cand le fac la cuptor.
Claudia a zis
Tare-s bune chiftelutele din legume. Si noi facem dar mai mult in post, ce-i drept. Ies bune si fara ou si combinate chiar cu quinoa 🙂
Iuliana a zis
Si noi facem si in varianta de post si sunt bune oricum 🙂