Că îmi place să fac deserturi cu ciocolată este evident. Că îmi place să fac mai ales cupe de ciocolată, nici asta nu e secret. Sunt deja la a patra rețetă de cupe de ciocolată pe care o public pe blog și sunt sigură că nu ma voi opri aici. De fapt chiar mă gândeam că dacă ar fi să am vreodată o cofetărie, cu siguranță cupele de ciocolată cu diverse umpluturi și decoruri ar fi specialitatea casei, ar sta pe raftul din față 🙂
Cred că la fiecare rețetă cu ciocolată am insistat asupra calității ingredientelor. O voi face și acum, ca să nu mă dezmint 🙂 Deserturile reușite se fac cu ingrediente de calitate, cu ciocolată adevărată, care conține unt de cacao și nu înlocuitori ai acestuia! E de ajuns să mergeți în magazin și să citiți pe etichete lista ingredientelor și veți ști ce să alegeți. Ingredientele de pe etichetă au directă influență asupra rezultatului din farfurie. Dacă ați făcut vreodată un desert cu ciocolată care nu v-a convins sau care nu s-a comportat așa cum v-ați așteptat sau cum scria în rețetă, amintiți-vă ce ciocolata ați ales de pe raft. Nu cumva acolo e greșeala?
Ca de obicei, și la cupele de azi eu am folosit ciocolata neagră de la Nestle. Datorită conținutului ridicat de cacao, de 52%, ciocolata asta are un gust intens, se topește frumos și e foarte ușor de lucrat cu ea atât la blaturi, cât și la creme sau glazuri. Se topește repede și revine frumos la starea solidă, aspect esențial la o rețetă de cupe sau mascote de ciocolată, sau la decoruri din ciocolată. In plus, o găsim în toate marile magazine, ambalată foarte convenabil la tablete de 200 g. Vă recomand să o încercați și voi, dacă nu cumva o cunoașteți deja, și veți vedea diferența de gust, de textură și de culoare față de ciocolata obișnuită.
Nu-i așa că are o culoare fabuloasă? 🙂
Mod de preparare cupe cu cremă de ciocolată, caramel sărat şi nuci pecan
Modul de preparare pentru cupele cu cremă de ciocolată, caramel sărat şi nuci pecan e mai ușor decât poate părea, e chiar distractiv și îl puteți urmări destul de explicit în gif-ul de mai jos. Sper să vă placă rețeta de azi, să o încercați și neapărat să îmi trimiteți poze cu reușitele voastre! 🙂
Mai jos, veți găsi și rețeta video pentru sosul de caramel. Veți vedea acolo exact cât trebuie caramelizat zahărul și ce mici explozii se întâmplă după adăugarea fiecărui ingredient.
Click pe acest link pentru abonare la canalul de YouTube!
Uite de ce vă tot îndemn eu să vă abonați la canalul de YouTube! Pentru că lucrurile sunt mai ușor de arătat acolo. În plus, pe canal găsiți deja multe rețete frumoase și interesante și multe altele vor urma. Nu le ratați! ?
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Cupe cu cremă de ciocolată, caramel sărat şi nuci pecan
Tipărește Salvează pe PinterestIngrediente
crema de ciocolată
- 200 ml smântână pentru frişcă (cu 35% grăsime)
- 120 g ciocolată Nestle Dessert Noir
- 20 ml Amaretto
sos de caramel sărat
- 100 g zahăr
- 1 lingură de apă
- 50 g unt cu 82% grăsime
- 100 ml smântână pentru frişcă (cu 35% grăsime)
- 5 g sare roz de Himalaya (sau altă sare de calitate)
- ½ linguriţă de miere
cupe de ciocolată
- 100 g ciocolată Nestle Dessert Noir
decor
- 40 g ciocolată Nestle Dessert Noir
- 80 g nuci pecan
Instrucțiuni de preparare
crema de ciocolată
- Mărunţiţi ciocolata cu un cuţit.
- Puneţi smântâna la încălzit. Când e fierbinte (dar atenţie, nu trebuie să fiarbă!!) o daţi deoparte de pe foc şi imediat adăugaţi ciocolata mărunţită, toată odată. Nu amestecaţi deloc, lăsaţi ciocolata să se topească încet în contact cu smântâna fierbinte. În 10-15 minute ar trebui să fie gata. Amestecaţi cu telul să se omogenizeze crema şi verificaţi dacă toată ciocolata este topită.
- Când amestecul de smântână şi ciocolată s-a răcit, adăugaţi amaretto, amestecaţi puţin, apoi daţi vasul la frigider pentru cel putin 4 ore, sau de seara până dimineaţa.
- Scoateţi crema de la frigider şi începeţi să o bateţi cu mixerul. Veti vedea că se întăreşte frumos şi aproape că îşi dublează volumul.
sos de caramel sărat
- Într-o crăticioară cu fund gros şi pereţi înalţi, puneţi zahărul la topit împreună cu o lingură de apă. Nu amestecaţi, doar mişcaţi din când în când cratiţa să se topească uniform zahărul.
- Între timp punem şi frişca la încălzit (nu trebuie să fiarbă!)
- Când zahărul a căpătat o culoare brună, frumoasă şi uniformă, adăugaţi untul şi amestecaţi rapid cu un tel.
- După ce untul s-a topit, se trage cratiţa de pe foc şi se adaugă smântâna fierbinte. Amestecaţi energic cu telul. Compoziţia se va umfla, dar nu trebuie să vă speriaţi, e normal, se va calma imediat.
- Adăugaţi sarea, mierea şi extractul de vanilie. Omogenizaţi şi lăsaţi sosul să se răcească complet, apoi îl puteţi transfera într-un borcan.
cupe de ciocolată
- Topiţi ciocolata la bain marie amestecând continuu să se topească uniform.
- Folosind o pensulă, îmbrăcaţi cu ciocolată topită baza şi pereţii a 6 forme din silicon pentru brioşe.
- Daţi formele la rece până când ciocolata se întăreşte foarte bine, apoi cu răbdare şi atenţie, scoateţi cupele de ciocolată din forme.
asamblare şi decor
- Uscaţi miezul de nucă 1-2 minute într-o tigaie anti-aderentă amestecând continuu ca să nu se ardă, apoi îl mărunţiţi cu cuţitul.
- Topiţi ciocolata la bain marie şi o întindeţi într-un strat uniform cu grosimea de 2-3 mm pe o hârtie de copt.
- Presăraţi puţin miez de nucă mărunţit peste ciocolata călduţă şi lăsaţi-o să se răcească, eventual la frigider, până când se întăreşte foarte bine.
- Tăiaţi cu un cuţit bine ascuţit triunghiuri de ciocolată cu nucă pe care le vom folosi la decor.
- Umpleţi cupele pe jumătate cu cremă de ciocolată, folosind un poş cu dui stelat, apoi puneţi câte 2 linguriţe de caramel sărat şi presăraţi un vârf de linguriţă de nuci pecan mărunţite în fiecare cupă.
- Umpleţi cupele cu cremă de ciocolată.
- Decoraţi cu caramel, nuci mărunţite şi triunghiurile de ciocolată cu nucă pregătite mai sus.
- Păstraţi cupele cu cremă de ciocolată la rece până în momentul servirii.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Lasă un comentariu