Păstrăv la cuptor cu cartofi și roșii cherry. Peștele și cartofii se gătesc în aceeași tavă și sunt gata în același timp. Delicios, simplu și rapid!
E vară, e foarte cald și fug de bucătărie și mai ales de cuptor cât de mult pot. Așa e și la voi? Dacă da, atunci rețeta de azi pică la fix pentru că e simplă, rapidă, cu multe arome și mai ales, desigur, delicioasă.
Peștele și cartofii se gătesc împreună într-o singură tavă și sunt gata cam în 40 de minute. Atunci când scoți tava din cuptor, însemnă că deja masa e gata și cei dragi și înfometați ai tăi, se pot așeza în jurul ei.
Păstrăvul este peștele perfect pentru rețetele de genul acesta. Face echipă bună cu rondelele de cartofi rumene și cu roșiile cherry coapte și aromate. Păstrăvul are destul de puține oase și pentru că avem atât de multe păstrăvării în România, îl găsim cu ușurință în stare proaspătă la pescărie, ar fi păcat să îl cumpărăm congelat.
Dacă și vouă vă place păstrăvul, vă las mai jos câteva rețete deosebite pe care le puteți încerca:
Mod de preparare păstrăv la cuptor cu cartofi și roșii cherry
Ca să vă conving cât de ușor se face această rețetă, o avem și în format video pe canalul de YouTube al blogului. O găsiți mai jos.
Iar dacă încă nu v-ați abonat la canal, acum este momentul să o faceți! Publicăm rețete noi de două ori pe săptămână, frumoase și explicite, pentru ca vouă să vă fie ușor să le preparați pentru familia voastră. Click aici pentru abonare >>> Canal YouTube Bucate Aromate.
Cartofii au nevoie de ceva mai mult timp de gătire decât peștele, de aceea îi introducem în cuptor cu 15-20 de minute înainte. Între timp, noi ne ocupăm de sosul cu care vom unge păstrăvii.
Sosul se face foarte simplu, doar amestecăm câteva ingrediente: ulei de măsline, suc de lămâie, pătrunjel, usturoi și condimente după gust.
Mie îmi place ca atunci când este gata, să așez peștele pe un pat de salată verde, cu roșiile cherry în jurul lui. Rondelele de cartofi le scot separat într-un bol din care fiecare să își pună atât cât dorește.
Sunt convinsă că veți iubi și voi această rețetă simplă și gustoasă. Vă aștept cu fotografii și comentarii să îmi spuneți cum a ieșit! Poftă bună! 🙂
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Păstrăv la cuptor cu cartofi și roșii cherry
Echipamente necesare
Rețeta Video
Ingrediente
- 2 buc. păstrăv eviscerat
- 4-5 cartofi (aprox. 350 g)
- 8-10 roșii cherry
- ½ legătură de pătrunjel
- 1 linguriță rozmarin
- 30 ml de ulei de măsline
- 4-5 căței de usturoi
- sucul de la o lămâie
- ½ lămâie tăiată felii
- 2-3 fire cimbru proaspăt sau uscat
- sare și piper după gust
- în plus - puțin ulei pentru uns tava
Instrucțiuni de preparare
- Aprindem cuptorul la 180 de grade.
- Curățăm cartofii și îi tăiem felii groase de ½ cm.
- Ungem cu ulei o tavă care va merge la cuptor și punem cartofii în tavă.
- Presărăm cartofii cu: sare, piper, rozmarin și usturoi tocat. Amestecăm pentru ca toate condimentele să se distribuie uniform pe feliile de cartofi.
- Punem peste cartofi roșiile cherry, crenguțele de cimbru și dăm tava la cuptor pentru 20 de minute.
- Într-un bol pregătim sosul cu care vom unge peștele. Amestecăm: sucul de lămâie, ulei de măsline, pătrunjel tocat mărunt, puțin rozmarin, usturoiul trecut prin presă, sare și piper.
- Scoatem tava din cuptor și punem păstrăvii peste cartofi. Ungem peștele atât la exterior cât și la interior cu sosul pregătit mai sus. În interiorul peștilor punem felii de lămâie.
- Dăm peștele la cuptor pentru 20 de minute.
- Așezăm peștele pe un platou, iar cartofii îi scoatem separat într-un bol. Servim cu salată verde.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Dan a zis
Multumesc mult! 🙂 Doamne ajuta!
Dan a zis
Buna! ...si scuze! Am facut prin primavara dupa o reteta "pastrav la cuptor in crusta de mustar". Excelenta! Dar... vad ca linkul a fost scos. Am salvat linkul:
https://bucate-aromate.ro/2016/01/pastrav-la-cuptor-sos-de-mustar/
...dar cum se vede, sint redirectionat aici la aceasta reteta de peste cu rosii etc. Ca rog mult, dati.mi noua adresa, sau as vrea acea reteta. Repet, a fost exceptionala! Multumesc mult!
Iuliana Sbîrnea a zis
Bună, mulțumesc pentru mesaj! Într-adevăr, rețeta aceea nu mai e accesibilă, va trebui să o refac. Dar o scriu mai jos ca să o puteți face:
pentru 1 portie/1 păstrăv mic
2 linguri de muştar
2 linguri de iaurt gras
1 linguriţă de miere
1 linguriţă de sos de hrean (sau hrean ras)
¼ de lămâie tăiată felii
un vârf de linguriţă de cimbru uscat
2 căţei de usturoi feliaţi
ulei de măsline extravirgin
sare şi piper după gust
Păstrăvul, eviscerat şi spălat, se tamponează cu un şervet de hârtie ca să îl uscăm.
Îl stropim cu puţin ulei de măsline, apoi îl condimentăm pe toate părţile cu sare şi piper după gust.
Într-un castron frecăm muştarul cu iaurtul, hreanul, mierea şi cimbrul. Dacă vreţi, puteţi adăuga şi câţiva stropi de lămâie în sos. Eu nu am pus.
Îmbrăcăm păstrăvul pe toate părţile cu sos, inclusiv în interior. Aşezăm în interior şi deasupra peştelui felii de lămâie şi de usturoi.
Împachetăm păstrăvul în hârtie pergament şi îl sigilăm. Eu pur şi simplu am capsat hârtia cu capsatorul ca să stea pachetul închis.
Procedaţi în acelaşi fel cu fiecare păstrăv, dacă faceţi mai multe porţii.
Aşezaţi păstrăvul într-o tavă şi băgaţi-l la cuptorul în prealabil încins la 190 de grade pentru 25 de minute. Dacă îl doriţi mai rumenit, desfaceţi pachetul şi mai lăsaţi-l la cuptor încă 10 minute.
Se serveşte cald, cu garnitură de cartofi, legume sau orez.