Acest cozonac cu smântână și stafide mi-a întrecut toate așteptările! A fost cel mai fin, cel mai pufos și cel mai fraged cozonac pe care l-am făcut eu! Cel mai auriu și cel mai aromat! Sunt foarte încântată de această rețetă și sper să fiți și voi la fel!
Cred că la niciun preparat nu sunt atât de mofturoasă cum sunt la cozonaci. În primul rând nu îmi plac cozonacii mari, grei, cu prea multă umplutură. Cozonacul meu cu nucă, are proporția perfectă între miez și crema de nuci.
În al doilea rând cozonacul perfect pentru mine trebuie să fie pufos, fraged, ușor umed, să se desfacă în fâșii. Dar mai mult decât orice, vreau să își păstreze aceste calități timp de 2-3 zile, ca să îl mănânc cu aceeași plăcere.
Ei bine, exact așa este cozonacul cu smântână și stafide! E pur și simplu perfect! E atât de bun, încât, dacă mergeți pe mâna mea, veți vedea că acest cozonac nici nu are nevoie de umplutură! 😉
Dacă aveți deja o cultură de maia naturală pe care o folosiți pentru a face pâine de casă, să știți că pe blog găsiți și varianta de cozonac cu maia și stafide. Rețeta nu se face greu deloc, iar cozonacii cu maia sunt absolut delicioși!
Mergi direct la:
Ingrediente pentru rețeta de cozonac cu smântână și stafide
Ingredientele pentru acest cozonac pufos și auriu sunt, în mare, cam aceleași ca și pentru alte rețete de cozonac. Ceea ce face acest cozonac să se mențină proaspăt și pufos mai multe zile este conținutul de grăsimi din aluat și mai ales smântâna fermentată.
pentru cel mai pufos aluat de cozonac
- făină - folosim făină tip 000 sau din cea specială pentru cozonaci
- zahăr tos
- drojdie uscată sau drojdie proaspătă
- lapte cu 3,5% grăsime
- smântână fermentată (acră), cu 20% grăsime
- gălbenușuri
- unt cu 82% grăsime
- ulei de floarea soarelui
- sare
- coajă rasă de lămâie sau portocală
- esență sau extract de vanilie
pentru umplutura de stafide
- coajă confiată de portocală
- stafide brune și/sau aurii
- rom sau esență de rom
- esență sau extract de portocale
în plus
- 1 ou pentru uns cozonacii
Pentru cantitățile exacte ale ingredientelor, vedeți rețeta completă de mai jos.
Preparare
Pasul1: pregătirea ingredientelor
Etapa aceasta este foarte importantă și trebuie să îi acordăm timp și atenție, deoarece la rețeta de cozonac aproape fiecare ingredient necesită pregătire înainte: toate se cântăresc, altele se încălzesc puțin (laptele), altele se amestecă unele cu altele (untul topit cu uleiul), iar altele au nevoie de timp pentru hidratare (stafidele).
Pasul 2: frământarea și prima dospire a aluatului
După ce avem toate ingredientele cântărite și pregătite pe blatul de lucru, ne putem apuca de frământat aluatul.
Aluatul pentru acești cozonaci pufoși cu smântână și stafide va fi unul foarte hidratat, gras și lipicios. Îl puteți frământa cu mâna, la robot sau la mașina de făcut pâine.
Dacă frământați la robot, 20 de minute vor fi suficiente, dar dacă frământați la mână, vor fi necesare cam 40 de minute.
După frământare lăsăm aluatul la dospit într-un bol uns cu ulei și acoperit cu folie alimentară.
Timpul de dospire nu este standard, el depinde de mai mulți factori: temperatura și umiditatea din bucătărie, cantitatea de drojdie din aluat, conținutul de zahăr din aluat, etc.
Doar informativ vă spun că la mine dospirea a durat 1 oră și zece minute și am avut 23 de grade în bucătărie.
Cel mai bun indicator al unei dospiri corecte, cel care nu vă păcălește niciodată este volumul aluatului: când aluatul și-a dublat volumul, înseamnă că a dospit suficient și puteți trece la următoarea etapă.
Pasul 3: punerea în forme și a doua dospire
Răsturnăm aluatul pe blatul de lucru uns cu ulei, îl aplatizăm cu palmele și răsturnăm peste el stafidele hidratate, amestecate cu coaja confiată de portocale. Împachetăm aluatul ca pe un plic și îl frământăm 3-4 minute în așa fel încât stafidele să fie înglobate uniform.
Împărțim aluatul în 2 părți egale, îl rulăm simplu și îl punem în formele tapetate cu hârtie de copt. Cozonacii trebuie să umple pe ¾ formele.
Acoperim formele și lăsăm cozonacii să dospească până când își dublează din nou volumul și se ridică cam cu 1 deget deasupra formelor.
Pasul 4: Coacerea și răcirea
Preîncălziți cuptorul! Acesta trebuie să fie bine încins când băgați cozonacii! Ungeți cozonacii cu ou bătut înainte să îi băgați în cuptor.
Informativ vă spun că la cuptorul meu pe gaz, eu am copt acest cozonac cu smântână și stafide timp de 20 de minute la 170 de grade, apoi am redus temperatura la 160 de grade și i-am mai copt încă 30 de minute.
Totuși, atât timpul de coacere, cât și temperatura poate să difere de la cuptor la cuptor. Dacă aveți un cuptor mai vechi, care nu are indicată temperatura, setați-l la treapta medie și ar trebui să fie bine.
Ca să vă asigurați că aluatul este bine copt în profunzime, după 45-50 de minute, puteți înțepa cozonacii cu un băț de frigăruie și dacă acesta iese curat și uscat, înseamnă că totul e în regulă și puteți scoate cozonacii din cuptor.
Lăsați cozonacii în forme încă 10 minute după ce i-ați scos din cuptor, apoi îi scoateți, ajutându-vă de hârtia de copt și îi lăsați să se răcească culcați pe o parte, întorcându-i de pe o parte pe alta, cam din 10 în 10 minute.
Cum se păstrează cozonacii proaspeți mai mult timp?
Ca să nu se usuce și să vă puteți bucura de un cozonac care rămâne fraged mai multe zile, ideal ar fi să îl păstrați în pungi de celofan (nu plastic!) sau de hârtie.
La fel de bine țin și dacă îi înfășurați în folie alimentară.
Cozonacul se păstrează bine și la congelator, în pungi de plastic. Când vreți să îl consumați, îl scoateți din pungă și îl lăsați peste noapte să se dezghețe lent, la temperatura camerei.
Extra-sfaturi pentru cel mai reușit cozonac cu smântână și stafide
- Cerneți făina! Faceți acest lucru nu doar pentru eliminarea eventualelor impurități, dar și pentru a o aera și a o usca.
- Cântăriți toate ingredientele, inclusiv sarea și uleiul! Cozonacul nu este o rețetă care se poate face "din ochi" sau "cu cana"!
- E bine ca toate ingredientele să fie la temperatura camerei, în acest fel aluatul va dospi mai repede.
- Scurgeți bine stafidele de apă înainte să le adăugați în aluat!
- Atenție la dimensiunea tăvilor! Tăvile mele au dimensiunile: 26x12 cm.
- Dacă vi se pare că se rumenesc prea tare, dar încă nu sunt bine copți, deschideți rapid ușa cuptorului, acoperiți cozonacii cu o hârtie de copt și continuați coacerea.
Rețete asemănătoare
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Cozonac cu smântână și stafide
Echipamente necesare
Rețeta Video
Ingrediente
am folosit 2 tăvi de 26x12 cm
- 700 g făină (tip 000 sau pentru cozonac)
- 150 g zahăr tos
- 14 g drojdie uscată instant (sau 50 g drojdie proaspătă)
- 300 ml lapte (cu 3,5% grăsime)
- 200 g smântână (cu 20% grăsime)
- 5 gălbenușuri
- 60 g unt (cu 82% grăsime)
- 60 g ulei (de floarea soarelui)
- 7 g sare
- 1 lingură coajă rasă de lămâie (sau portocală)
- 1 lingură esență de vanilie
umplutura
- 200 g coajă confiată de portocală (se poate înlocui cu coaja rasă de la 1 portocală)
- 150 g stafide brune
- 150 g stafide aurii
- 50 ml rom Stroh (sau 20 ml esență de rom)
- 1 lingură extract pur de portocale
în plus
- 1 ou (pentru uns cozonacii)
Instrucțiuni de preparare
pregătirea ingredientelor
- Puneți stafidele la înmuiat în apă ușor călduță, cât să le acopere bine. Tot aici turnați romul și extractul de portocale.
- Cerneți făina. Puneți peste ea drojdia uscată. Amestecați.
- Tăiați cubulețe mici coaja confiată de portocală.
- Topiți untul, lăsați-l să se răcească puțin, apoi turnați-l peste ulei.
- Încălziți ușor laptele (maxim 40 d egrade!) și peste el turnați zahărul. Amestecați cu un tel să se dizolve. Tot aici puneți coaja rasă de lămâie și vanilia.
- Separați ouăle. Vom folosi doar gălbenușurile. Albușurile le puteți congela pentru mai târziu.
- Amestecați gălbenușurile cu sarea.
cum se frământă aluatul pentru cozonac - prima dospire
- Puneți în bolul robotului (sau într-un castron dacă frământati la mână): smântâna, laptele îndulcit și gălbenușurile frecate cu sare. Omogenizați.
- Începeți să adăugați făina, puțin câte puțin până când o încorporați pe toată.
- După ce aluatul s-a format, începeți să turnați uleiul amestecat cu untul topit. Turnați puțin câte puțin, frământând continuu.
- Frământați aluatul în jur de 20 de minute la robot sau 40 de minute la mână. Veți avea un aluat moale, ușor lipicios.
- Mutați aluatul într-un castron încăpător, uns cu puțin ulei. Acoperiți castronul cu o folie de plastic și lăsați aluatul să dospească până când își dublează volumul.
cum încorporăm stafidele în aluat
- Puneți stafidele la scurs într-o sită, apoi amestecați-le cu coaja de portocală tăiată mărunt.
- Răsturnați aluatul dospit pe blatul de lucru uns cu puțin ulei. Apăsați cu palmele să îl aplatizați. Formați un dreptunghi de aluat de aprox. 35x25 cm
- Puneți amestecul de stafide și coajă de portocală peste aluat. Împachetați aluatul ca un plic, apoi începeți să îl frământați aprox. 5 minute până când încorporați toate stafidele.
cum se formează cozonacii - a doua dospire
- Împărțiți aluatul în 2 părți egale. Aplatizați fiecare bucată de aluat într-o foaie de aprox. 25 x 20 cm și o rulați pe latura mare. Ajutați-vă de o racletă pentru aluaturi. Cozonacii trebuie să ocupe cam ¾ din volumul formelor.
- Puneți aluatul în cele 2 forme pregătite dinainte, tapetate cu hârtie de copt.
- Băgați fiecare formă într-o pungă încăpătoare, sigilați punga și lăsați cozonacii să dospească până când își dublează din nou volumul și se ridică cam cu un deget deasupra formelor.
coacere
- Porniți cuptorul la 170 de grade. Trebuie să fie bine încins înainte să băgați cozonacii.
- Ungeți cozonacii cu ou bătut, folosind o pensulă de patiserie.
- Coaceți cozonacii pentru 20 de minute la 170 de grade și încă 30 de minute la 160 de grade. Timpul de coacere poate fi diferit de la cuptor la cuptor.
- Înțepați cozonacii cu un băț de frigăruie ca să vă asigurați că sunt bine copți în interior.
- Dacă dau semne că se rumenesc prea tare, dar nu sunt copți încă, acoperiți-i cu o hârtie de copt și continuați coacerea.
răcire și păstrare
- Când sunt bine copți, scoateți cozonacii din cuptor și lăsați-i în tăvi încă 10 minute.
- Scoateți cozonacii din tăvi, îndepărtați hârtia de copt și lăsați-i să se răcească pe un grătar, întorcându-i de pe o parte pe alta din 10 în 10 minute.
- După răcire, păstrați cozonacii în pungi de celofan sau de hârtie.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Gilda a zis
Este o reteta de cozonac special! Mi-a facut placere sa il prepar si, evident, sa mananc din el, apreciindu-i calitatea. Ma bucur si totodata multumesc pentru toata stradania de a pune totul pe hartie, daca pot spune, pentru ca rezultatul sa fie precum descrierea preparatului. Numai bine si Paste fericit! 😊
Iuliana Sbîrnea a zis
Vai, nici nu știți cât de mult mă bucură acest mesaj! Într-adevăr, este un cozonac special, mai deosebit. Mă bucur mult că l-ați încercat și că v-a plăcut. Mulțumesc din suflet pentru mesaj. Paște fericit și numai bine! ❤️