Cozonac cu cremă de ciocolată și nuci (Babka), o rețetă care m-a bântuit vizual destul de multă vreme. Efectiv, oriunde m-aș fi uitat: pe Pinterest, pe Instagram sau pe Facebook, nu se putea să nu-mi sară de undeva în ochi un cozonac din ăsta frumos și pliiiin de nucă și de ciocolată.
După cum zice Wikipedia, se pare că Babka, cozonacul împletit cu nucă și ciocolată și-ar avea originea în tradiția evreiască est-europeană. Alții îl consideră un desert polonez. Indiferent unde își are originile, cozonacul ăsta e nemaipomenit de bun! E foarte fin, cu gust bogat de unt și de ciocolată, iar nucile alea crocante de deasupra sunt minunate.
După ce l-am încercat de vreo două ori, făcând mici ajustări la rețetă, am decretat că în mod hotărât acesta va fi cozonacul nostru de Paște anul acesta.
Deja visez la dimineața din prima zi de Paște când voi avea la micul dejun o felie mare de Babka și un pahar cu lapte călduț. Raiul pe pământ!
Mod de preparare cozonac cu cremă de ciocolată și nuci (Babka)
Babka nu e mai greu de făcut decât cozonacii noștri tradiționali. Pentru umplutură puteți folosi orice cremă de ciocolată vă place. Nucile vor fi mai gustoase dacă le rumeniți câteva minute într-o tigaie înainte să le adăugați în cremă.
Iar dacă totuși doriți să faceți un cozonac tradițional, aveți aici rețeta mea: cozonac pufos cu rahat și cacao. Iar dacă timpul vă presează, vă las și o rețetă de cozonac fără frământare.
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Cozonac cu cremă de ciocolată și nuci (Babka)
Tipărește Salvează pe PinterestIngrediente
- 300 g făină tip 000
- 6 g drojdie uscată (am avut Dr. Oetker)
- 90 g unt cu 82% grăsime la temperatura camerei
- 100 ml lapte cu 3,5% grăsime foarte puțin călduț
- 2 ouă (unul în aluat, unul pentru uns deasupra)
- 70 g zahăr tos
- 1 plic de zahăr vanilat Bourbon
- 3 g coajă de portocală de la Dr. Oetker (un pliculeț are 6 g, mi s-a părut mult)
- 6 g sare fină
- 300 g cremă de ciocolată (Nutella sau Finetti)
- 100 g miez de nucă tocat grosier
Instrucțiuni de preparare
- Puneți într-un bol încăpător: făina, zahărul, zahărul vanilat, coaja de portocală și un praf de sare.
- Adăugați apoi drojdia (hidratată sau nu, după caz), laptele călduț, untul și 1 ou din cele două, bătut puțin cu furculița, cât să se desfacă.
- Frământați cam 10 minute la robot sau 15-20 minute cu mâna, până când obțineți un aluat fin și elastic, care nu se mai lipește de mâini sau de pereții bolului.
- Acoperiți bolul cu o folie alimentară și lăsați aluatul să dospească într-un loc călduț și ferit de curent aproximativ 60 de minute sau până când își dublează volumul. Între timp, vă puteți ocupa de umplutură.
- Puneți miezul de nucă într-o tigaie și îl rumeniți câteva minute. Lăsați-l să se răcească, apoi tocați-l grosier cu un cuțit. Păstrați deoparte cam 2 linguri de miez de nucă pentru presărat deasupra, restul amestecați-l cu crema de ciocolată.
- Ungeți cu foarte puțin ulei blatul de lucru. Întindeți aluatul cu palmele într-o foaie de 2-3 cm grosime.
- Întindeți crema de ciocolată și nuci peste aluat și rulați. Cu un cuțit bine ascuțit, tăiați aluatul pe lung, în două bucăți.
- Împletiți cele două bucăți, ca o sfoară și puneți cozonacul cu tăieturile în sus într-o tavă tapetată cu hârtie de copt.
- Lăsați cozonacul să mai dospească încă 35-40 de minute într-un loc călduț.
- Încingeți cuptorul la 180 grade. Când cuptorul este bine încins, ungeți cozonacul cu oul bătut și presărați miezul de nucă păstrat deoparte.
- Dați cozonacul la cuptor pentru aproximativ 45 de minute. Cozonacul trebuie să fie bine copt și frumos rumenit. Dacă la un moment dat vi se pare că se rumenește prea tare, acoperiți-l cu folie de aluminiu și continuați coacerea.
- Scoateți cozonacul din cuptor, lăsați-l în tavă încă 5 minute, apoi îl scoateți folosindu-vă de hârtia de copt.
- Mutați cozonacul pe un grătar metalic pentru răcire. Știu că așteptarea e grea, dar încercați să lăsați cozonacul să se răcească înainte să îl feliați.
Bine de știut:
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Lasă un comentariu