• Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
Acasă » Retete » Rețete de prăjituri explicate pas cu pas

Lemon curd - cremă de lămâie perfectă pentru prăjituri

Iuliana Sbirnea autoare Bucate Aromate - retete simple pentru familie si prieteni
Actualizată: 6 nov. 2024 · Publicată: 12 mai 2014 de Iuliana Sbîrnea · Postarea poate conține link-uri afiliate· 2 comentarii
96 shares
Mergi la rețetă

Acest lemon curd este delicios, ușor acidulat, cremos și dulce. Are nevoie doar de 4 ingrediente și 10 minute pentru a fi gata și este perfect pentru orice tarte, prăjituri, fursecuri umplute, torturi, etc.

doua borcane cu lemon curd și lămâi cu frunze

Când eram mică abia așteptam să facă mama prăjitura cu foi și cremă de lămâie ca să ling telurile de cremă. Crema de lămâie pe care o folosea mama era preferata mea, uneori mă gândeam că dacă mi-ar da mie tot castronul cu cremă şi tot nu m-aş sătura, atât de bună mi se părea. Şi încă mi se mai pare, deşi acum nu-i mai spun simplu "cremă de lămâie", ci modern şi englezesc "lemon curd" aşa cum e cunoscută pe blogurile culinare.

Mergi direct la:
  • Ce este lemon curd?
  • Ingrediente pentru rețeta de cremă de lămâie
  • Cum se face lemon curd
  • Cum se păstrează lemon curd
  • La ce se folosește lemon curd
  • Extra sfaturi pentru reușita rețetei
  • Rețete asemănătoare de creme pentru torturi și prăjituri
  • Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Ce este lemon curd?

Lemon curd este de fapt o cremă de lămâie pe bază de ouă şi unt, foarte fină, cu un gust dulce-acrişor şi extrem de aromată. Se face foarte ușor, pe aragaz, folosind un tel simplu, de mână.

Același tip de cremă se poate face şi cu lime, portocale sau grepfruit, ba chiar am văzut şi variante din căpsuni sau zmeură, numite "fruit curd ". Nu le-am încercat, dar bănuiesc că sunt delicioase toate.

Ingrediente pentru rețeta de cremă de lămâie

Așa cum v-am promis, pentru rețeta de lemon curd nu avem nevoie decât de 4 ingrediente simple:

  1. Lămâi - căutați în supermarket lămâi proaspete, cu coaja nestropită deoarece în rețeta aceasta folosim atât sucul, cât și coaja de lămâie pentru a obține o aromă intensă de citrice.
  2. Gălbenușurile de ou - folosim doar de gălbenușurile de ou pentru a îngroșa crema. Separați albușurile și congelați-le pentru o utilizare ulterioară, de exemplu pentru un chec din albușuri sau pentru bezele.
  3. Unt - ajută la îngroșarea cremei și îi conferă o aromă delicioasă. Folosiți unt gras, cu 82% grăsime.
  4. Zahăr - folosiți zahăr granulat alb, nu folosiți zahăr brun pentru că va schimba atât aroma cât și culoarea cremei.

Cum se face lemon curd

Pasul1: pregătiți două vase: unul cu apă caldă care va sta pe foc şi unul care să încapă în vasul de pe foc, în aşa fel încât să nu atingă apa care fierbe dedesubt (bain marie). Lemon curd nu trebuie gătit niciodată la căldură directă pentru că se lipește de vas și se arde foarte ușor!

Pasul 2: în cel de-al doilea vas (cel care nu va fi pe foc) puneți mai întâi zahărul și gălbenușurile.

mâini care sparg ou in cratiță_rețeta de lemon curd

Pasul3: adăugați coaja rasă și sucul stors de la 3 lămâi.

mână de femeie care pune coajă rasă de lămâie în cratiță
mână de femeie care toarna suc de lamâie în cratiță

Pasul 4: Puneți al doilea vas peste primul vas în care apa deja fierbe. Amestecați cu un tel de mână până când amestecul se omogenizează și continuați să amestecați până când amestecul se îngroașă, aproximativ 10 minute. Amestecarea continuă împiedică gălbenușurile de ou să se coaguleze. Dacă crema nu se îngroașă, măriți focul și amestecați constant.

Pasul 5: Luaţi vasul de pe foc, adăugaţi untul rece, tăiat cubulețe şi omogenizaţi. Untul se va topi de la căldura cremei.

cratiță cu cremă de lămâie și cuburi de unt
cratiță cu lemon curd și tel de mână

Pasul 6:  Turnați crema într-un borcan sau într-un castron și puneți o bucată de folie alimentară direct pe suprafața cremei, ca să nu se usuce. Crema va continua să se îngroașe pe măsură ce se răcește. Odată răcită, folie de plastic poate fi îndepărtată.

Pasul 7: Folosiți după răcire.

două borcane cu cremă de lămâie pe fond alb cu șervet gri

Cum se păstrează lemon curd

Păstrați lemon curd la frigider, în recipiente cu capac până la 10 zile.

Pentru o păstrare mai lungă, puteți congela crema de lămâie până la 3-6 luni. Dezghețați la frigider peste noapte înainte de folosire.

La ce se folosește lemon curd

Lemon curd poate fi folosit ca atare, la clătite, gogoşi umplute, prăjituri, tarte, etc. sau îl puteți folosi pentru prăjituri și torturi în combinaţie cu frişcă, mascarpone sau unt.

Extra sfaturi pentru reușita rețetei

  • Cel mai important sfat pentru aromă este să folosiți suc de lămâie proaspăt stors. Nu folosiți suc de lămâie îmbuteliat de niciun fel, deoarece va fi mult prea acid și va strica aroma.
  • Veți ști că lemon curd s-a îngroșat suficient, atunci când puteți trage o linie fermă, cu degetul, pe dosul unei linguri de lemn.
  • Țineți focul mic, astfel încât apa din primul vas să nu clocotească. Nu încercați să grăbiți procesul, altfel ouăle se vor coagula prea repede.
  • Lemon curd se va îngroșa pe măsură ce se răcește. Este foarte important sărăcit complet înainte de folosire, altfel nu va avea consistența potrivită.
  • Untul rece (nu la temperatura camerei!) va ajuta la răcirea cremei și la întărirea mai rapidă.
  • Lemon curd se va întări complet la frigider.

Rețete asemănătoare de creme pentru torturi și prăjituri

  • Crema de mascarpone cu visine
    Cremă de mascarpone cu frișcă și vișine
  • crema de vanilie
    Crema de vanilie - rețeta de bază pentru deserturi
  • Cum se face frişca din smântână - reţeta pas cu pas
    Cum se face frişca din smântână - reţeta pas cu pas
  • sos de caramel sarat
    Sos de caramel sărat - gata în 10 minute

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

două borcane cu cremă de lămâie pe fond alb cu șervet gri

Lemon curd - crema de lămâie perfectă pentru prăjituri

Acest lemon curd este delicios, ușor acidulat, cremos și dulce. Are nevoie doar de 4 ingrediente și 10 minute pentru a fi gata!
5 from 2 votes
Tipărește Salvează pe Pinterest
Pregătire: 10 minutes minutes
Număr de porții: 1
Autor: Iuliana Sbîrnea

Echipamente necesare

tel

Ingrediente
 

  • coaja şi sucul de la 3 lămâi
  • 3 ouă
  • 150 g zahăr tos
  • 50 g unt (82% grăsime)

Instrucțiuni de preparare
 

  • Pregătiți două vase: unul cu apă caldă care va sta pe foc şi unul care să încapă în vasul de pe foc, în aşa fel încât să nu atingă apa care fierbe dedesubt (bain marie). Lemon curd nu trebuie gătit niciodată la căldură directă pentru că se lipește de vas și se arde foarte ușor!
  • În cel de-al doilea vas (cel care nu va fi pe foc) puneți mai întâi zahărul și gălbenușurile.
  • Adăugați coaja rasă și sucul stors de la 3 lămâi.
  • Puneți al doilea vas peste primul vas în care apa deja fierbe. Amestecați cu un tel de mână până când amestecul se omogenizează și continuați să amestecați până când amestecul se îngroașă, aproximativ 10 minute. Amestecarea continuă împiedică gălbenușurile de ou să se coaguleze. Dacă crema nu se îngroașă, măriți focul și amestecați constant.
  • Luaţi vasul de pe foc, adăugaţi untul rece, tăiat cubulețe şi omogenizaţi. Untul se va topi de la căldura cremei.
  • Turnați crema într-un borcan sau într-un castron și puneți o bucată de folie alimentară direct pe suprafața cremei, ca să nu se usuce. Crema va continua să se îngroașe pe măsură ce se răcește. Odată răcită, folie de plastic poate fi îndepărtată.
  • Folosiți lemon curd numai după răcirea completă.
Nutrition Facts
Lemon curd - crema de lămâie perfectă pentru prăjituri
Amount per Serving
Calorii
1125
% Daily Value*
Grăsimi
 
54
g
83
%
Colesterol
 
599
mg
200
%
Carbohidrați
 
150
g
50
%
Zahăr
 
150
g
167
%
Proteine
 
17
g
34
%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!

După cum vedeţi, lemon curd e o reţetă pe cât de frumoasă pe atât de uşoară. Se face destul de rapid şi nu prezintă riscuri. Nu aveţi cum greşi un lemon curd, aşadar sper să îl încercaţi cât de curând.

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • Secțiune din prăjitura Cușma lui Guguță cu rulouri fragede umplute cu vișine
    Cușma lui Guguță – rețeta tradițională moldovenească cu vișine și aluat fraged de casă
  • Amandine cu ciocolată decorate cu ganache și bilă de ciocolată, glazurate simplu, fără fondant, pe tavă albă
    Amandine cu ciocolată – rețetă ușoară de casă, cu ganache și glazură simplă (fără fondant)
  • Felie de cremșnit cremos cu foi de casă stratificate și cremă fină de vanilie.
    Cremșnit cu aluat fraged de casă și cremă fină de vanilie (cremeș, crempita)
  • Felie de prăjitură cu iaurt și prune, desert simplu de sezon
    Prăjitură rapidă cu prune – fragedă, aromată și gata în 45 de minute
96 shares

Comentarii

  1. Dana a zis

    mai 12, 2014 at 8:53 am

    Nu pot sa ma uit la poze cu lemon curd fara sa inghit in sec. Gustul dulce-acrisor te cucereste imediat.

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      mai 12, 2014 at 9:17 am

      Iar gustul de lemon curd cu capsune si bezea te cucereste definitiv. Numai la combinatia asta visez de vreo doua saptamani incoace 🙂

      Răspunde
5 from 2 votes (2 ratings without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • Caltaboș cu bulion și orez, rețetă fără prăjeală, pregătit în mațe groase de porc
    Caltaboș cu carne tocată, orez și bulion – rețeta simplă, fără organe, fără prăjeală
  • Secțiune din prăjitura Cușma lui Guguță cu rulouri fragede umplute cu vișine
    Cușma lui Guguță – rețeta tradițională moldovenească cu vișine și aluat fraged de casă
  • Chec aperitiv cu ficăței de pui, ouă și cașcaval, tăiat felii pe platou, rețetă sărată de la Bucate Aromate
    Chec aperitiv cu ficăței de pui, ouă și cașcaval - rețeta ideală pentru sărbători
  • Amandine cu ciocolată decorate cu ganache și bilă de ciocolată, glazurate simplu, fără fondant, pe tavă albă
    Amandine cu ciocolată – rețetă ușoară de casă, cu ganache și glazură simplă (fără fondant)

Populare acum

  • Farfurie alba cu felii de chec aperitiv cu iaurt. In sectiune se vad masline, cuburi de legume, branzeturi si sunca
    Chec aperitiv cu iaurt, șuncă, brânză și legume – rapid și gustos
  • Friptură de porc la cuptor cu cartofi - rețeta cu ceafă de porc întreagă
    Friptură de porc la cuptor cu cartofi - rețeta cu ceafă de porc întreagă
  • Felie de tort cu biscuiți Petit Beurre și cremă de cacao, servită pe farfurie albă
    Tort de biscuiți - rețeta veche cu cremă fiartă de cacao - fără ouă
  • doi pesti intregi gatiti la air fryer
    Cum să gătești perfect pește la air fryer - cât timp și la ce temperatură

  • Rețete dietetice
  • Rețete cu pui
  • Rețete la tigaie
  • Rețete la air fryer
  • Torturi

  • Rețete fără carne
  • Rețete cu carne
  • Rețete de post
  • Salate

VEZI TOATE CATEGORIILE

Deserturi de post

  • Placinta cu dovleac
    Plăcintă cu dovleac cu foi subțiri – rețetă video rapidă și delicioasă
  • Clătite de post cu apă minerală
    Clătite de post cu apă minerală – rețeta simplă și rapidă pentru clătite pufoase
  • Prăjitură turnată cu mere
    Prăjitură turnată cu mere rase - rețeta simplă, de post
  • Cornulețe de post cu borș
    Cornulețe de post cu borș umplute cu rahat
VEZI ȘI ALTE REȚETE

Prăjiturile copilăriei

  • Felie de cremșnit cremos cu foi de casă stratificate și cremă fină de vanilie.
    Cremșnit cu aluat fraged de casă și cremă fină de vanilie (cremeș, crempita)
  • felii de prajitura Greta Garbo (Jerbo) pe farfurii
    Prăjitura Greta Garbo (Jerbo) cu nucă și gem - rețeta veche cu unt și untură
  • placinta cu mere si aluat fraged cu untura
    Plăcintă cu mere și aluat fraged cu untură și smântână - o rețetă delicioasă!
  • Prajitura cu gem si aluat razuit
    Prăjitura cu gem și aluat răzuit - rețeta cu unt sau untură
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Cei mai pufoși cozonaci

  • cozonac moldovenesc cu aluat oparit
    Cozonac moldovenesc cu aluat opărit - rețeta după Silvia Jurcovan
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • cozonac fara framantare pufos cu multa umplutura
    Cozonac fără frământare și fără împăturiri - cea mai ușoară rețetă

Rețete actualizate

  • Portokalopita cu portocale și iaurt, servită pe farfurie albă, desert tradițional grecesc
    Portokalopita - rețeta de plăcintă grecească însiropată, cu iaurt şi portocale
  • Rețetă de varză a la Cluj servită pe farfurie, cu smântână și tacâmuri, preparat tradițional românesc gătit la cuptor
    Cum se face varza a la Cluj – rețeta tradițională românească, pas cu pas
  • Supă cremă de morcovi copți cu măr și ghimbir, decorată cu smântână și semințe de dovleac
    Supă cremă de morcovi copți cu măr și ghimbir – rețetă fină și aromată
  • felie de prajitura cu piscoturi, lapte condensat si banane asezata pe farfurie pentru servire
    Prăjitură cu pișcoturi, lapte condensat și banane – rețetă fără coacere

Articole utile

  • coperta articol secretul aluatului perfect - dospirea in cuptor
    Cum să dospești aluatul în cuptor pentru un rezultat perfect – Trucuri și sfaturi
  • colaj de fotografii cu deserturi cozonac, prajituri, fursecuri, turta dulce pentru masa craciun care se pot face din timp
    20+ deserturi pentru Crăciun pregătite din timp - sfaturi și trucuri pentru păstrare
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
  • proporția de înlocuire unt vs untură și invers
    Cum Să Înlocuiești Untul cu Untură și Invers – Tot ce Trebuie Să Știi
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.