• Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
Acasă » Retete » Salate

Salată orientală - cea mai gustoasă rețetă

Iuliana Sbirnea autoare Bucate Aromate - retete simple pentru familie si prieteni
Actualizată: 9 aug. 2025 · Publicată: 22 oct. 2020 de Iuliana Sbîrnea · Postarea poate conține link-uri afiliate· Lasă un comentariu
3502 shares
Mergi la rețetă Vezi rețeta video

Rețetă de salată orientală cu dressing de muștar și arome echilibrate. Este o salată gustoasă, ieftină, ușor de pregatit și foarte sățioasă.

Salata orientală cunoaște atâtea versiuni, încât cred că nu mai știe nimeni care a fost rețeta originală și ce anume conținea ea. Oricum, ceea ce contează este faptul că salata asta e foarte gustoasă, ieftină și hrănitoare.

salata orientala

Am căutat să aflu de unde vine salata asta, dar e mister total! Oricum, un lucru e sigur: dacă rețeta vine cu adevărat de undeva din Orient, cel mai probabil, la origine îi lipsește tocmai ce ne place nouă, românilor, cel mai mult: cartoful! 😀 Așa cu știm, în bucătăriile orientale cartoful nu e deloc vedetă.

O altă salată înrudită cu cea orientală este salata de cartofi cu pește afumat . La fel de bună! De fap, iubitorii de rețete cu pește cred că o consideră chiar mai bună! 🙂

zaliari
Mergi direct la:
  • Secretele mele pentru cea mai bună salată orientală
  • Ce se mai poate pune în salata orientală
  • Rețete asemănătoare
  • Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Secretele mele pentru cea mai bună salată orientală

Vă arăt astăzi rețeta mea de salată orientală. Firește, după mine, aceasta e cea mai bună variantă pentru că nu e nici prea acră, nici prea iute, nici nu are prea mult ulei.

Mă străduiesc să mențin rețeta pe o linie de mijloc și să fie echilibrată în toate ingredientele ei:

  • Aleg cartofi roz, ceruiți. Acum se găsesc în magazine cartofi la săculețe de aprox 2.5 kg speciali pentru salate, care nu sunt neapărat roz, dar sunt foarte buni.
  • Pun mereu și niște morcov fiert la salata orientală. Atât pentru gustul dulceag, cât și pentru culoarea veselă pe care o aduce în farfurie.
  • Folosesc întotdeauna ceapă roșie, nu albă, pentru că e mai aromată și aduce și ea o culoare frumoasă.
  • Nu lipsește niciodată verdeața, fie că pun mărar sau pătrunjel.
  • Nu lipsesc nici măslinele.
  • Nu folosesc oțet la această salată. Mi se pare prea dură aciditatea pe care o dă oțetul. Prefer să pun în loc suc de lămâie proaspăt stors, care este mult mai blând și în plus lasă și o aromă foarte plăcută.
  • Fac un dressing din câteva ingrediente simple și naturale: suc de lămâie, ulei de măsline extravirgin, muștar.
  • Pentru o aromă mai intensă, eu folosesc întotdeauna piper proaspăt măcinat. De fapt, eu nu folosesc deloc piper gata măcinat, din acela cumpărat la pliculeț.
  • Cel mai important secret: după ce pregătesc salata, o las la frigider cel puțin 2 ore înainte de servire. Ceapa se va înmuia și se vor combina delicios toate gusturile și aromele.

Ce se mai poate pune în salata orientală

În funcție de preferințele voastre, vă puteți crea propria variantă de salată orientală. Vă las mai jos câteva idei de ingrediente pe care pe puteți adăuga în salata orientală.

  • gogoșari în oțet
  • castraveți murați
  • bucăți de macrou marinat
  • rondele de ceapă roșie murată
  • o linguriță de hrean în dressingul salatei
  • porumb din conservă
  • codițe de ceapă verde
  • câțiva fulgi de chilli, dacă vă place mâncarea picantă
ingrediente

Rețete asemănătoare

  • Salata a la russe
    Salată a la russe cu maioneză dietetică
  • salata de ton
    3 rețete de salată de ton. Ideale pentru prânz sau de luat la pachet.
  • Salata de fasole verde cu usturoi si iaurt
    Salată de fasole verde cu iaurt și usturoi
  • Salată orientală în varianta de post
    Salată orientală în varianta de post

Mai jos veți găsi și rețeta în format video, unde puteți urmări modul în care am preparat eu această salată.

Iar dacă încă nu v-ați abonat la canalul meu de YouTube, o puteți face chiar acum accesând acest link, ca să fiți siguri că nu ratați nicio rețetă!

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

salata orientala

Salată orientală

Rețetă de salată orientală cu dressing de muștar și arome echilibrate. Este o salată gustoasă, ieftină, ușor de pregatit și foarte sățioasă.
5 from 6 votes
Tipărește Salvează pe Pinterest
Pregătire: 1 hour hour
Timp total: 1 hour hour
Număr de porții: 4
Autor: Iuliana Sbîrnea

Rețeta Video

Ingrediente
 

  • 1 kg cartofi roz (sau speciali pt. salate)
  • 2 morcovi mici
  • 1 ceapă roșie
  • 3 ouă
  • 200 g măsline
  • câteva fire de pătrunjel sau de mărar
  • piper negru, proaspăt măcinat, după gust

dressing

  • 150 ml suc de lămâie sau 30 ml de oțet+120 ml apă
  • 100 ml ulei de măsline
  • 2 lingurițe de muștar
  • 1 linguriță rasă de sare

Instrucțiuni de preparare
 

  • Fierbeți cartofii în coajă, lăsați-i să se răcească foarte bine, apoi îi curățați și îi tăiați felii.
  • Morcovii îi fierbeți separat de cartofi, dar trebuiesc mai întâi să fie curățați de coajă. După ce se răcesc, îi tăiați rondele.
  • Fierbeți ouăle tari și le feliați după ce se răcesc.
  • Tăiați ceapa solzișori și tocați mărunt pătrunjelul sau mărarul.
  • Puneți toate ingredientele de mai sus într-un castron încăpător.
  • Într-un borcan puneți ingredientele pentru dressing: ulei de masline, suc de lămâie, muștar și sare. Agitați borcanul pentru ca toate ingredientele să emulsioneze.
  • Turnați dressingul peste salată și amestecați cu grijă ca să nu zdrobiți cartofii și ouăle.
  • Acoperiți salata cu un capac sau o folie alimentară și dați-o la frigider pentru cel puțin 2 ore înainte de servire.
Nutrition Facts
Salată orientală
Amount per Serving
Calorii
545
% Daily Value*
Grăsimi
 
37
g
57
%
Colesterol
 
123
mg
41
%
Carbohidrați
 
48
g
16
%
Fibre
 
7
g
29
%
Zahăr
 
6
g
7
%
Proteine
 
10
g
20
%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!

Dacă sunteți amatori de salate, pe blog veți găsi peste 40 de rețete, care mai de care mai gustoase. Click aici să le vedeți pe toate!

salata orientala

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • Salată ușoară cu pui, ciuperci și sos de usturoi fără ou crud, într-un bol alb pe fundal de lemn
    Salată cu piept de pui, ciuperci și sos de usturoi - rețetă ușoară
  • 3 boluri albe cu 3 salate de toamnă cu sfeclă roșie colorate și apetisante
    3 salate de toamnă cu sfeclă roșie – sănătoase, rapide și pline de culoare
  • Pastă tartinabilă din dovlecei copți, ou fiert și iaurt grecesc, presărată cu muguri de pin crocanți și verdeață proaspătă.
    Salată de dovlecei copți cu iaurt și ou – fără maioneză, dar super cremoasă
  • Salată de vinete cu tahini și ulei de măsline, presărată cu sumac și pătrunjel, servită într-un bol rustic.
    Salată de vinete fără maioneză – rețeta cu tahini, mai sănătoasă și mai cremoasă
3502 shares
5 from 6 votes (6 ratings without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • Ciorbă de varză dulce de post cu borș și legume, presărată cu pătrunjel proaspăt, servită cu mămăligă.
    Ciorbă de varză dulce de post – rețetă moldovenească cu borș și leuștean
  • Caltaboș cu bulion și orez, rețetă fără prăjeală, pregătit în mațe groase de porc
    Caltaboș cu carne tocată, orez și bulion – rețeta simplă, fără organe, fără prăjeală
  • Secțiune din prăjitura Cușma lui Guguță cu rulouri fragede umplute cu vișine
    Cușma lui Guguță – rețeta tradițională moldovenească cu vișine și aluat fraged de casă
  • Chec aperitiv cu ficăței de pui, ouă și cașcaval, tăiat felii pe platou, rețetă sărată de la Bucate Aromate
    Chec aperitiv cu ficăței de pui, ouă și cașcaval - rețeta ideală pentru sărbători

Populare acum

  • Farfurie alba cu felii de chec aperitiv cu iaurt. In sectiune se vad masline, cuburi de legume, branzeturi si sunca
    Chec aperitiv cu iaurt, șuncă, brânză și legume – rapid și gustos
  • Friptură de porc la cuptor cu cartofi - rețeta cu ceafă de porc întreagă
    Friptură de porc la cuptor cu cartofi - rețeta cu ceafă de porc întreagă
  • Felie de tort cu biscuiți Petit Beurre și cremă de cacao, servită pe farfurie albă
    Tort de biscuiți - rețeta veche cu cremă fiartă de cacao - fără ouă
  • doi pesti intregi gatiti la air fryer
    Cum să gătești perfect pește la air fryer - cât timp și la ce temperatură

  • Rețete dietetice
  • Rețete cu pui
  • Rețete la tigaie
  • Rețete la air fryer
  • Torturi

  • Rețete fără carne
  • Rețete cu carne
  • Rețete de post
  • Salate

VEZI TOATE CATEGORIILE

Deserturi de post

  • Placinta cu dovleac
    Plăcintă cu dovleac cu foi subțiri – rețetă video rapidă și delicioasă
  • Clătite de post cu apă minerală
    Clătite de post cu apă minerală – rețeta simplă și rapidă pentru clătite pufoase
  • Prăjitură turnată cu mere
    Prăjitură turnată cu mere rase - rețeta simplă, de post
  • Cornulețe de post cu borș
    Cornulețe de post cu borș umplute cu rahat
VEZI ȘI ALTE REȚETE

Prăjiturile copilăriei

  • Felie de cremșnit cremos cu foi de casă stratificate și cremă fină de vanilie.
    Cremșnit cu aluat fraged de casă și cremă fină de vanilie (cremeș, crempita)
  • felii de prajitura Greta Garbo (Jerbo) pe farfurii
    Prăjitura Greta Garbo (Jerbo) cu nucă și gem - rețeta veche cu unt și untură
  • placinta cu mere si aluat fraged cu untura
    Plăcintă cu mere și aluat fraged cu untură și smântână - o rețetă delicioasă!
  • Prajitura cu gem si aluat razuit
    Prăjitura cu gem și aluat răzuit - rețeta cu unt sau untură
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Cei mai pufoși cozonaci

  • cozonac moldovenesc cu aluat oparit
    Cozonac moldovenesc cu aluat opărit - rețeta după Silvia Jurcovan
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • cozonac fara framantare pufos cu multa umplutura
    Cozonac fără frământare și fără împăturiri - cea mai ușoară rețetă

Rețete actualizate

  • Portokalopita cu portocale și iaurt, servită pe farfurie albă, desert tradițional grecesc
    Portokalopita - rețeta de plăcintă grecească însiropată, cu iaurt şi portocale
  • Rețetă de varză a la Cluj servită pe farfurie, cu smântână și tacâmuri, preparat tradițional românesc gătit la cuptor
    Cum se face varza a la Cluj – rețeta tradițională românească, pas cu pas
  • Supă cremă de morcovi copți cu măr și ghimbir, decorată cu smântână și semințe de dovleac
    Supă cremă de morcovi copți cu măr și ghimbir – rețetă fină și aromată
  • felie de prajitura cu piscoturi, lapte condensat si banane asezata pe farfurie pentru servire
    Prăjitură cu pișcoturi, lapte condensat și banane – rețetă fără coacere

Articole utile

  • coperta articol secretul aluatului perfect - dospirea in cuptor
    Cum să dospești aluatul în cuptor pentru un rezultat perfect – Trucuri și sfaturi
  • colaj de fotografii cu deserturi cozonac, prajituri, fursecuri, turta dulce pentru masa craciun care se pot face din timp
    20+ deserturi pentru Crăciun pregătite din timp - sfaturi și trucuri pentru păstrare
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
  • proporția de înlocuire unt vs untură și invers
    Cum Să Înlocuiești Untul cu Untură și Invers – Tot ce Trebuie Să Știi
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.