• Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
Acasă » Retete » Rețete cu pește și fructe de mare

Sardine la cuptor în stil grecesc cu usturoi și oregano

Iuliana Sbirnea autoare Bucate Aromate - retete simple pentru familie si prieteni
Actualizată: 26 oct. 2025 · Publicată: 21 aug. 2023 de Iuliana Sbîrnea · Postarea poate conține link-uri afiliate· 2 comentarii
426 shares
Mergi la rețetă Vezi rețeta video

Timp estimat pentru citit: 7 minute

Sardine la cuptor, iată o rețetă iubită în toată Grecia! Sardine proaspete gătite într-un amestec simplu de ulei, oregano grecesc, usturoi, și suc de lămâie. O mâncare ușor de făcut, cu superbe arome mediteraneene.

sardine la cuptor

Cea mai grea parte a acestei rețete poate fi să găsești sardine proaspete pentru că din păcate, cele din conservă nu vor avea același gust. Dar odată găsite, masa va fi gata imediat și va fi delicioasă! Dacă nu ați ajuns anul acesta în vacanță în Grecia, adunați toată familia în jurul mesei și vă veți simți ca la o tavernă de pe malul mării! 😉

sardine la cuptor
Mergi direct la:
  • Cum să gătești sardine proaspete
  • Ingrediente
  • Mod de preparare
  • Ce să servești lângă sardine la cuptor
  • Cum se păstrează aceste sardine la cuptor
  • Rețete asemănătoare
  • Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Cum să gătești sardine proaspete

În timpul sezonului lor de pescuit (din primăvară până în toamnă) în toată zona mediteraneeană sardinele se servesc proaspete în farfurie, gătite la cuptor sau pe grătar, crocante și cu gust de mare.

Dacă aveți mai multe și vreți să le conservați, foarte bune sunt și sardinele marinate în oțet cu mirodenii.

Sardinele proaspete trebuie gătite și mâncate în aceeași zi, deoarece nu se păstrează prea bine congelate.

Înainte de gătire, sardinele trebuie curățate de solzi și eviscerate. La sardinele mici, solzii se pot îndepărta simplu, frecându-i cu mâna și apoi clătind peștele cu apă curată. Dacă sardinele sunt mai mari, îndepărtați solzii frecând superficial peștele cu lama unui cuțit. Dacă nu vă simțiți confortabil sau nu vă pricepeți să curățați peștele, puteți cere personalului de la pescărie să vă pregătească peștele.

Sardinele sunt o sursă excelentă de proteine, acizi grași omega-3, calciu și vitamina D, tocmai de aceea este considerată un super-aliment. Indiferent de modul de gătire ales, ca să beneficiezi de toți nutrienții, e bine este să le mănânci întregi, nu filetate. Mai ales dacă sunt mici se pot mânca cu tot cu coadă, ba chiar și capetele. Dacă sunt mai mari, așa cum au fost ale mele, puteți îndepărta capetele.

Ingrediente

Cantitățile exacte ale ingredientelor le găsiți la final, în caseta cu rețeta completă pe care o puteți salva sau tipări ca să o aveți la îndemână atunci când gătiți. Iar mai jos vedeți dintr-o privire tot ce vă trebuie pentru rețeta grecească de sardine la cuptor.

ingrediente reteta sardine la cuptor
  • 1 kg de sardine proaspete
  • 2 căței de usturoi
  • 2 lingurițe muștar (opțional)
  • sucul de la 1 lămâie
  • 2 lingurițe oregano uscat
  • 1 linguriță boia de ardei (dulce sau iute)
  • 1 linguriță fulgi de ceapă uscată (sau pudră )
  • ½ linguriță sare
  • ½ linguriță piper proaspăt măcinat
  • 4 linguri ulei de masline
  • 2 lingurițe pătrunjel proaspăt tocat
  • felii de lămâie pentru servit

Note:

  1. Deoarece aceasta este o rețetă grecească, este de preferat să folosiți oregano grecesc. Cel italian are o aromă diferită și nu veți obține gustul autentic al preparatului. 
  2. Muștarul este opțional. Nouă ne place mult să îl folosim în marinade, așa că e tușa mea personală, nu face parte din rețeta originală grecească. Îl puteți omite.

Nu uitați să vedeți cardul de rețetă de la final, pentru cantitățile exacte ale ingredientelor!

Banner selgros

Mod de preparare

Sardinele la cuptor se gătesc foarte simplu și rapid, mai ales dacă le aveți deja curățate. Iată mai jos rețeta pas cu pas în imagini, ca să fie ușor de urmărit.

cum se curata pestele

Curățați sardinele, spălați-le și uscați-le cu prosoape de hârtie.

marinada pentru sardine la cuptor

Într-un castron mare amestecați toate ingredientele cu excepția pătrunjelului proaspăt și a sardinelor.

Adăugați sardinele în bol și amestecați ușor, astfel încât toate sardinele să fie acoperite.

peste proaspat in tava

Ungeți vasul de gătit cu puțin ulei de măsline și puneți sardinele astfel încât să fie toate într-un singur strat. Stropiți peștele cu sosul rămas în castron.

tava cu peste in cuptor

Gătiți timp de 15-17 minute la 220 C cu ventilatorul pornit, poate puțin mai mult dacă sunt sardine mai mari.

sardine la cuptor

Scoateți tava din cuptor, presărați cu pătrunjel proaspăt și un suc de lămâie.

sardine la cuptor

Ce să servești lângă sardine la cuptor

Fiind un pește gras, sardinele se potrivesc cel mai bine alături de garnituri sau salate verzi, ușoare, stropite din belșug cu suc de lămâie și ulei de măsline.

Merg de minune servite alături de sosul grecesc de iaurt tzatziki, o salată de cartofi, scordolea (skordalia) sau cu garnitură de cartofi natur.

Cum se păstrează aceste sardine la cuptor

E de preferat să mâncați sardinele ușor călduțe, după ce le scoateți din cuptor. Dacă totuși ați gătit mai multe și au mai rămas, le puteți păstra pentru 2-3 zile la frigider, într-o caserolă cu capac, dar se or înmuia puțin și nu vor mai fi la fel de crocante.

Rețete asemănătoare

Vrei să încerci și alte rețete asemănătoare? Iată ce mai găsești pe blog:

  • baby hering în farfurie cu salata si lamaie
    Baby hering la cuptor - rețeta simplă de pește la tavă cu lămâie și ardei iute
  • Dorada la tigaie cu rosii si usturoi_reteta
    Doradă la tigaie cu roșii și usturoi
  • Hamsii prajite
    Hamsii prăjite ca la mare. Dar mai bune!
  • Peste prajit in malai
    Pește prăjit în mălai - cu mujdei și mămăliguță

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

sardine la cuptor

Sardine la cuptor în stil grecesc cu usturoi și oregano

Sardine la cuptor, iată o rețetă iubită în toată Grecia! Sardine proaspete gătite într-un amestec simplu de ulei, oregano grecesc, usturoi, și suc de lămâie. O mâncare ușor de făcut, cu superbe arome mediteraneene.
5 from 3 votes
Tipărește Salvează pe Pinterest
Pregătire: 10 minutes minutes
Gătire: 15 minutes minutes
Timp total: 25 minutes minutes
Număr de porții: 4
Autor: Iuliana Sbîrnea

Rețeta Video

Ingrediente
 

  • 1 kg de sardine proaspete
  • 2 căței de usturoi
  • 2 lingurițe muștar franțuzesc
  • sucul de la 1 lămâie
  • 2 lingurițe oregano uscat
  • 1 linguriță boia de ardei (dulce sau iute)
  • 1 linguriță fulgi de ceapă uscată (sau pudră )
  • ½ linguriță sare
  • ½ linguriță piper proaspăt măcinat
  • 4 linguri ulei de masline
  • 2 lingurițe pătrunjel proaspăt tocat
  • felii de lămâie pentru servit

Instrucțiuni de preparare
 

  • Curățați sardinele, spălați-le și uscați-le cu prosoape de hârtie.
    cum se curata pestele
  • Într-un castron mare amestecați toate ingredientele cu excepția pătrunjelului proaspăt și a sardinelor.
    marinada pentru sardine la cuptor
  • Adăugați sardinele în bol și amestecați ușor, astfel încât toate sardinele să fie acoperite.
  • Ungeți vasul de gătit cu puțin ulei de măsline și puneți sardinele astfel încât să fie toate într-un singur strat. Stropiți peștele cu sosul rămas în castron.
    peste proaspat in tava
  • Gătiți timp de 15-17 minute la 220 C cu ventilatorul pornit, poate puțin mai mult dacă sunt sardine mai mari.
    tava cu peste in cuptor
  • Scoateți tava din cuptor, presărați cu pătrunjel proaspăt și un suc de lămâie
    sardine la cuptor

Bine de știut:

  1. Deoarece aceasta este o rețetă grecească, este de preferat să folosiți oregano grecesc. Cel italian are o aromă diferită și nu veți obține gustul autentic al preparatului. 
  2. Muștarul este opțional. Nouă ne place mult să îl folosim în marinade, așa că e tușa mea personală, nu face parte din rețeta originală grecească. Îl puteți omite.
Nutrition Facts
Sardine la cuptor în stil grecesc cu usturoi și oregano
Amount per Serving
Calorii
417
% Daily Value*
Grăsimi
 
27
g
42
%
Colesterol
 
95
mg
32
%
Carbohidrați
 
1
g
0
%
Fibre
 
0.4
g
2
%
Zahăr
 
0.2
g
0
%
Proteine
 
42
g
84
%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • baby hering la airfryer
    Baby hering la air fryer cu mălai și sos de usturoi și pătrunjel
  • doi pesti intregi gatiti la air fryer
    Cum să gătești perfect pește la air fryer - cât timp și la ce temperatură
  • reteta ton la airfryer
    File de ton la airfryer cu ghimbir și sos de soia
  • tentacule de calamar cu unt si usturoi
    Tentacule de calamar la tigaie în unt cu usturoi
426 shares

Comentarii

  1. Dan C a zis

    martie 30, 2025 at 10:28 am

    5 stars
    Reteta gustoasa, rapida!

    Răspunde
    • Iuliana Sbîrnea a zis

      martie 30, 2025 at 9:03 pm

      Mă bucur că vă place. Să vă fie de bine!

      Răspunde
5 from 3 votes (2 ratings without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • Caltaboș cu bulion și orez, rețetă fără prăjeală, pregătit în mațe groase de porc
    Caltaboș cu carne tocată, orez și bulion – rețeta simplă, fără organe, fără prăjeală
  • Secțiune din prăjitura Cușma lui Guguță cu rulouri fragede umplute cu vișine
    Cușma lui Guguță – rețeta tradițională moldovenească cu vișine și aluat fraged de casă
  • Chec aperitiv cu ficăței de pui, ouă și cașcaval, tăiat felii pe platou, rețetă sărată de la Bucate Aromate
    Chec aperitiv cu ficăței de pui, ouă și cașcaval - rețeta ideală pentru sărbători
  • Amandine cu ciocolată decorate cu ganache și bilă de ciocolată, glazurate simplu, fără fondant, pe tavă albă
    Amandine cu ciocolată – rețetă ușoară de casă, cu ganache și glazură simplă (fără fondant)

Populare acum

  • Farfurie alba cu felii de chec aperitiv cu iaurt. In sectiune se vad masline, cuburi de legume, branzeturi si sunca
    Chec aperitiv cu iaurt, șuncă, brânză și legume – rapid și gustos
  • Friptură de porc la cuptor cu cartofi - rețeta cu ceafă de porc întreagă
    Friptură de porc la cuptor cu cartofi - rețeta cu ceafă de porc întreagă
  • Felie de tort cu biscuiți Petit Beurre și cremă de cacao, servită pe farfurie albă
    Tort de biscuiți - rețeta veche cu cremă fiartă de cacao - fără ouă
  • doi pesti intregi gatiti la air fryer
    Cum să gătești perfect pește la air fryer - cât timp și la ce temperatură

  • Rețete dietetice
  • Rețete cu pui
  • Rețete la tigaie
  • Rețete la air fryer
  • Torturi

  • Rețete fără carne
  • Rețete cu carne
  • Rețete de post
  • Salate

VEZI TOATE CATEGORIILE

Deserturi de post

  • Placinta cu dovleac
    Plăcintă cu dovleac cu foi subțiri – rețetă video rapidă și delicioasă
  • Clătite de post cu apă minerală
    Clătite de post cu apă minerală – rețeta simplă și rapidă pentru clătite pufoase
  • Prăjitură turnată cu mere
    Prăjitură turnată cu mere rase - rețeta simplă, de post
  • Cornulețe de post cu borș
    Cornulețe de post cu borș umplute cu rahat
VEZI ȘI ALTE REȚETE

Prăjiturile copilăriei

  • Felie de cremșnit cremos cu foi de casă stratificate și cremă fină de vanilie.
    Cremșnit cu aluat fraged de casă și cremă fină de vanilie (cremeș, crempita)
  • felii de prajitura Greta Garbo (Jerbo) pe farfurii
    Prăjitura Greta Garbo (Jerbo) cu nucă și gem - rețeta veche cu unt și untură
  • placinta cu mere si aluat fraged cu untura
    Plăcintă cu mere și aluat fraged cu untură și smântână - o rețetă delicioasă!
  • Prajitura cu gem si aluat razuit
    Prăjitura cu gem și aluat răzuit - rețeta cu unt sau untură
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Cei mai pufoși cozonaci

  • cozonac moldovenesc cu aluat oparit
    Cozonac moldovenesc cu aluat opărit - rețeta după Silvia Jurcovan
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • cozonac fara framantare pufos cu multa umplutura
    Cozonac fără frământare și fără împăturiri - cea mai ușoară rețetă

Rețete actualizate

  • Portokalopita cu portocale și iaurt, servită pe farfurie albă, desert tradițional grecesc
    Portokalopita - rețeta de plăcintă grecească însiropată, cu iaurt şi portocale
  • Rețetă de varză a la Cluj servită pe farfurie, cu smântână și tacâmuri, preparat tradițional românesc gătit la cuptor
    Cum se face varza a la Cluj – rețeta tradițională românească, pas cu pas
  • Supă cremă de morcovi copți cu măr și ghimbir, decorată cu smântână și semințe de dovleac
    Supă cremă de morcovi copți cu măr și ghimbir – rețetă fină și aromată
  • felie de prajitura cu piscoturi, lapte condensat si banane asezata pe farfurie pentru servire
    Prăjitură cu pișcoturi, lapte condensat și banane – rețetă fără coacere

Articole utile

  • coperta articol secretul aluatului perfect - dospirea in cuptor
    Cum să dospești aluatul în cuptor pentru un rezultat perfect – Trucuri și sfaturi
  • colaj de fotografii cu deserturi cozonac, prajituri, fursecuri, turta dulce pentru masa craciun care se pot face din timp
    20+ deserturi pentru Crăciun pregătite din timp - sfaturi și trucuri pentru păstrare
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
  • proporția de înlocuire unt vs untură și invers
    Cum Să Înlocuiești Untul cu Untură și Invers – Tot ce Trebuie Să Știi
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.