O plăcinta cu dovleac în foi subțiri și crocante, absolut delicioasă care va umple casa de arome și va fi o bucurie pentru întreaga familie.
Plăcinta cu umplutură de dovleac, miez de nucă și scorțișoară a fost desertul și bucuria copilăriei mele. Nici acum nu există toamnă fără acest desert minunat.
Din fericire dovlecii se pot păstra foarte bine și peste iarnă așa că până spre primăvară ne putem face pofta cu ei de câte ori dorim.
Eu prefer plăcinta cu foi subțiri, cumpărate pentru că îmi place textura lor crocantă și felul în care se desfac în zeci de foițe.
Tot cu aceste foi fine de plăcinte le folosesc și atunci când vreau să fac rețeta de trigoane cu dovleac și scorțișoară. Foile acestea subțiri sunt minunate și ne ușurează foarte mult munca. Cu ele orice plăcintă se face foarte ușor și rapid, iar rezultatul e mereu la superlativ.
Dacă și voi, ca și mine sunteți mari amatori de deserturi cu dovleac, vă las mai jos câteva recomandări de rețete pe care sigur veți dori să le încercați 🙂
- negresă pufoasă cu cremă de dovleac
- dovleac copt cu miere și scorțișoară (rețetă video)
- cheesecake cu dovleac la pahar
- rulouri pufoase cu dovleac și ciocolată albă (rețetă video)
După gusturile familiei noastre nu există desert cu dovleac fără scorțișoară și fără miez de nucă crocant. Le adaug peste tot. Singurul dezavantaj al acestei combinații este acela că atât pudra de scorțișoară cât și miezul de nucă modifica culoarea umpluturii de dovleac. Dar cui îi mai pasă de așa ceva când din cuptor miroase atât de frumos! 🙂
Mod de preparare plăcinta cu dovleac
La această rețetă partea cea mai "dificilă" este să radem dovleacul, dar dacă aveți un robot sau o răzătoare electrică care să vă ușureze muncă, totul devine floare la ureche, iar plăcinta merge la cuptor în maxim 15 minute 🙂
Eu nu călesc dovleacul pentru plăcintă. Are gust mai bun dacă îl pun crud și oricum, are suficient timp în cuptor să se gătească.
Ca să nu umezească foile, adaug 2 linguri de pesmet care să absoarbă umiditatea din umplutură.
Găsiți mai jos rețeta scrisă și rețeta în format video, postată pe canalul de YouTube al blogului. Dacă doriți să vedeți și alte rețete video sau să vă abonați la canalul de YouTube, accesați acest link.
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Plăcintă cu dovleac
Echipamente necesare
Rețeta Video
Ingrediente
- 1 pachet de foi de plăcintă (13-15 foi)
- 1 kg de dovleac plăcintar ras
- 100 g de miez de nucă
- 100 g de zahăr
- 1 linguriţă de scorţişoară
- 2 linguri de pesmet
- 50 ml ulei (sau unt topit)
- opțional - zahăr pudră pentru servit
Instrucțiuni de preparare
- Aprindeți cuptorul la 180 de grade și puneți hârtie de copt în tavă.
- Dați dovleacul pe răzătoarea cu găuri mari sau la robot. Tocați nucile mărunt din cuțit.
- Peste dovleac puneti zahărul, pesmetul, nuca, scorţişoara şi amestecați.
- Număraţi foile din pachet (de obicei sunt cam 13-15) şi împărţiţi-le în 3 pentru că veți face 3 suluri de plăcintă.
- Ungeți fiecare foaie de plăcintă cu foarte puțin ulei și suprapuneți foile pentru primul sul. Peste ultima foaie puneți ⅓ din cantitatea de dovleac, apoi rulați și puneți sulul în tavă
- Procedați în același mod și cu celelalte 2 suluri de plăcintă.
- Ungeți sulurile cu puțin ulei și presărați peste fiecare sul un fir de zahăr tos. Acesta se va carameliza în cuptor și va da un aspect frumos și o aromă plăcută.
- Coaceţi plăcinta timp de 30-40 de minute până când este frumos rumenită.
- Presărați plăcinta cu zahăr pudră cât este încă caldă, feliați și serviți după ce se răcește.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Vio
Bu, dar cu nuca ce-ați făcut?
Iuliana Sbîrnea
Am amestecat-o cu dovleacul și am pus-o în plăcintă.
Viorica Apostol
buun