Lintea este versatilă și nutritivă. Află ce soiuri găsim în magazine, cum să gătești lintea perfect, precum și câteva rețete cu linte.
Ce este lintea?
Lintea este o plantă leguminoasă cu boabe mici, asemănătoare cu mazărea, fasolea sau năutul. Este originară din Asia și Africa de Nord și este una dintre cele mai vechi surse de hrană ale omenirii.
Chiar dacă noi se pare că am cam uitat de ea și o consumăm prea rar, păstrăm încă în vorbirea curentă expresia veche "a te vinde pentru un blid de linte" ceea ce înseamnă că pe vremuri lintea era o mâncare foarte populară și extrem de ieftină.
Lintea este și acum un aliment destul de ieftin, iar în țările asiatice și mediteraneene este mult mai populară decât la noi .
Soiuri de linte - ce găsim în magazine?
Lintea există într-un curcubeu de culori de la galben până la linte neagră, dar toate soiurile au valori nutritive relativ apropiate.
În magazinele fizice veți găsi cel mai des linte uscată roșie, verde sau maro la prețuri foarte accesibile. Găsiți de asemenea și conserve de linte, gata de a fi folosite în rețete rapide, de exemplu în salate.
Linte uscată mai găsiți și în piețe, în zonele unde se vând produse vrac.
Dacă preferați cumpărăturile online, pe Vegis.ro găsiți mai multe soiuri de linte decât în supermarketuri, precum și variante de linte ecologică sau bio, dacă vă interesează acest aspect.
Ce alegem: linte uscată sau linte din conservă?
E minunat să ai o conservă de linte la îndemână în zile aglomerate când nu ai timp de gătit. O poți folosi imediat într-o salată sau drept garnitură lângă o carne la grătar, de exemplu. Ca să vă asigurați că achiziționați un produs sănătos, citiți eticheta conservei. Ar trebui să conțină doar boabe de linte și apă, eventual puțină sare, atât!
Totuși, lintea fierbe destul de repede, cam în 30 de minute, așa că e bine să aveți și o rezervă de linte uscată din care să gătiți exact atât cât vă trebuie. În stare uscată, lintea poate fi păstrată chiar și 1 an de zile, la fel ca boabele de fasole sau năutul uscat.
Care este diferența dintre linte maro, verde și roșie? Cum să gătești lintea în funcție de tipul ei.
Lintea maro
Aceasta este cea mai comună varietate de linte și cea pe care o găsim în cele mai multe magazine. Culoarea poate varia de la maro-kaki la negru închis.
- boabe mari
- aromă blândă, ca "de pământ"
- fierbe în aproximativ 30-35 de minute
- boabele își mențin foarte bine forma după fierbere
- este recomandată mai ales pentru tocănițe, mâncăruri, ciorbe
Lintea roșie
O găsim în culori care variază de la galben-auriu, portocaliu până la roșu.
- boabe mici
- gust ușor dulce, aromă de nuci
- fierbe în aproximativ 15-20 de minute.
- boabele nu se păstrează întregi, au tendința de a se sparge când sunt gătite
- este ideală pentru supe-cremă, piure, curry
Lintea verde
Boabele pot fi verde pal sau de culoare verde-maroniu, cu un aspect lucios.
- boabe mari
- aromă robustă, ușor picantă
- fierbe în 40-45 de minute
- își păstrează textura fermă chiar și după gătit
- ideală pentru salate și mâncăruri cu carne
Lintea - un aliment cu puține calorii, dar cu multe beneficii
Lintea are puține calorii și este un bogat furnizor de proteine, fibre și carbohidrați, ceea ce o face deosebit de importantă în dietele de slăbit. De asemenea este și o sursă bogată de calciu, fosfor, fier și vitamine din grupa B.
Lintea nu conține gluten, așadar vă puteți bucura de beneficiile ei, chiar dacă aveți probleme din acest punct de vedere.
Așadar, pentru că lintea ne menține sănătoși și energici cu un aport caloric redus, merită să o introducem cât mai des în alimentație 🙂
Cum să gătești lintea perfect
Pentru că lintea fierbe relativ repede și nici nu are efectele adverse pe care le are fasolea, nu este nevoie să lăsăm lintea la înmuiat și să aruncăm apa de câteva ori.
Totuși, dacă doriți să scurtați cu aproximativ 50% timpii de gătire menționați mai sus, puteți lăsa lintea la înmuiat timp de 2-3 ore sau chiar peste noapte.
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Cum să gătești lintea perfect
Echipamente necesare
Ingrediente
- 1 cană linte
- 3 căni apă
- un praf de sare
- 1 frunză de dafin
Instrucțiuni de preparare
- Clătiți lintea sub jet de apă. Îndepărtați boabele care par stricate, înnegrite, etc, precum și alte impurități dacă este cazul.
- Pentru gătit folosiți trei măsuri de apă la o măsură de linte. Adăugați în apă un praf de sare și o frunză de dafin, dacă vă place.
- După ce apa ajunge la temperatura de fierbere, reduceți focul la mic și acoperiți oala cu un capac. Setați un timer să sune cu 5-10 minute mai devreme decât timpul de gătire al tipului de linte folosit (vezi mai sus).
- Verificați câteva boabe și vedeți dacă trebuie să o mai lăsați pe foc. În acest fel evitați să gătiți prea mult lintea și boabele vor rămâne întregi și frumoase.
- Scurgeți apa în care a fiert lintea și aruncați frunza de dafin înainte de a folosi lintea gătită în rețeta preferată.
Cum se păstrează lintea fiartă
- Dacă nu o folosiți imediat, sau dacă ați fiert o cantitate mai mare, puteți păstra lintea fiartă în frigider, în caserole cu capac pentru 4-5 zile sau la congelator pentru aprox. 4 luni.
Bine de știut:
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Cum să gătești lintea - 10 idei de rețete cu linte dietetice și nutritive
Pentru că familia noastră iubește lintea, am strâns pe blog câteva rețete pe care le fac foarte des, mai ales în perioadele de post:
Aperitive cu linte:
Supe și ciorbe cu linte
- ciorbă de linte
- supă-cremă de linte roșie
- supă de linte cu roșii și mentă
Genoveva a zis
Mulțumesc mult pentru toate aceste informații extrem de utile !
Iuliana Sbîrnea a zis
Cu mult drag! Mă bucur că vă e de folos articolul meu. Mulțumesc și eu. Numai bine!
George a zis
Am și eu o întrebare? Vreau să evit să pun sară iodată din comerț în mâncare și am folosit sare de Himalaya. Am pus destulă, dar tot nu se simte. Oare de ce? ???????? Mulțumesc pentru răspuns! Și mulțumesc și pentru rețete!
Iuliana Sbîrnea a zis
Într-adevăr, sarea de Himalaya e mai puțin sărată. Fie puneți mai multă, fie schimbați sarea.