O plăcintă cu carne tocată și foi cumpărate este exact ce îți trebuie la o masă de prânz cu familia. Se face ușor, e spornică și gustoasă!
Imaginați-vă cât de frumos miroase plăcinta cu carne atunci când o scoatem din cuptor și cum întreaga familie abia așteaptă să o împărțim pe farfurii cât e încă fierbinte!
Vă asigur că toți ai casei se vor bucura de un asemenea meniu pentru că plăcinta aceasta simplă e delicioasă și pe gustul tuturor.
Iar dacă vă plac rețetele cu carne tocată, trebuie neapărat să încercați și rețeta mea de musaca de cartofi pentru că este delicioasă. În aceeași idee, dar puțin mai rapidă este și rețeta de paste cu carne tocată la cuptor pe care cu siguranță v-o amintiți și voi din copilărie.
Mergi direct la:
De ce să faci plăcintă creață și nu una clasică?
De când le-am descoperit, plăcintele crețe au devenit preferatele mele și am schimbat mai toate rețetele de plăcintă pe care le făceam înainte.
O plăcintă creață se face mai ușor și are marele avantaj că iese minunat chiar și dacă în pachet nu toate foile de plăcintă sunt perfecte, întregi și frumoase. Foile ușor rupte, lipite sau îndoite sunt ușor de ascuns printre faldurile unei plăcinte încrețite.
În plus, plăcintele crețe sunt mai crocante, lucru care îmi place teribil de mult și dacă e să mă întrebați pe mine, parcă sunt și mai frumoase decât plăcintele clasice.
Puteți face plăcinte crețe cu absolut orice umplutură, fie ea dulce sau sărată, de post sau de dulce. Pe blog și pe canalul meu de YouTube mai găsiți 2 astfel de rețete care au fost încercate de mulți cititori și s-au bucurat de mare succes:
Ingrediente
Umplutura pentru plăcinta cu carne are la bază rețeta de sos bolognese pe care eu o folosesc la o mulțime de mâncăruri gustoase: paste, lasagna, clătite la cuptor, musaca, etc.
Ingredientele pentru umplutură:
- carne tocată - de preferat ar fi să folosiți, ca la rețeta de cârnați, un amestec de carne de porc și carene de vită (60-70% vită)
- legume - ceapă, morcov, țelină, usturoi
- lichide - suc de roșii, vin roșu, supă de vită sau de legume (se poate înlocui cu apă), ulei
- foarte puține condimente - sare, piper, cimbru uscat
În plus, ne mai trebuie:
- foi de plăcintă subțiri
- ouă
- smântână sau iaurt - pentru turnat deasupra
Pentru cantitățile exacte ale ingredientelor, vedeți rețeta completă de mai jos.
Cum se face umplutura pentru plăcinta cu carne tocată
Toate ingredientele pentru umplutura de carne tocată se vor fierbe înăbușit până când toate aromele se vor împrieteni la cataramă. Diferența dintre un sos simplu de carne tocată și sosul bolognese este că cel din urmă se fierbe pe îndelete, la foc mic, timp de aproximativ 3 ore.
Nu e deloc greșit să fierbeți carnea mai puțin timp. Sosul acesta este gata de folosit și după 30 de minute de fiert pe aragaz și va fi suficient de gustos pentru o plăcintă. Dar dacă îl veți fierbe 3 ore la foc mic, veți simți cum toate aromele din carnea de vită explodează și se intensifică. Diferența de gust este enormă!
Cum se servește
Serviți plăcinta cu carne cât este caldă, simplă sau alături de o salată de crudități, castraveți murați, gogoșari la oțet sau de gogonele.
Dacă mai rămâne, păstrați plăcinta la frigider și înainte de servire o încălziți pentru 10 minute în cuptor la 180 de grade sau la microunde.
Atunci când am filmat rețeta aceasta de plăcintă cu carne tocată, o făcusem pentru un prânz de duminică. Chiar în timp ce o tăiam în porții potrivite, mă gândeam că ar fi perfectă și pentru noaptea de revelion, scoasă din cuptor aproape de miezul nopții și mi-am propus să pregătesc sosul dinainte, ca să nu sau prea mult în bucătărie de sărbători. Este exact sugestia mea și pentru voi. Sper să va placă și să vă inspire!
Alte rețete cu carne tocată
Dacă v-a plăcut această rețetă, vă recomand să încercați și alte bunătăți de pe blog:
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Plăcintă cu carne tocată și foi cumpărate
Rețeta Video
Ingrediente
folosiți o tavă aprox. 35×20 cm
- 1 pachet foi cumpărate, subțiri ((400 g, adică 12-14 foi de plăcintă))
- 2 linguri ulei (( pentru uns foile))
umplutura - sos de carne tocată
- 800 g carne tocată amestec porc + vită ((60-70% să fie carne de vită))
- 2 cepe medii
- 1 morcov mare
- 1 felie țelină
- 2-3 căței usturoi
- 30 ml ulei
- 100 ml vin roșu
- 400 ml suc de roșii
- 400 ml supă de vită, de legume sau apă ( (vezi nota din subsol!))
- sare, piper, cimbru, dafin - după gust
- 2 ouă
pentru turnat deasupra
- 300 ml iaurt cu 3.5% grăsime ((sau smântână subțiată cu puțin lapte))
- 1 ou
- sare, piper, semințe de negrilică - după gust
Instrucțiuni de preparare
pregătiri
- Dacă folosiți foi de plăcintă congelate, lăsați-le să se dezghețe peste noapte în frigider sau conform instrucțiunilor de pe pachet.
- Tocați carnea prin mașina de tocat sau la robot. Dacă folosiți carne tocată congelată, lăsați-o să se dezghețe peste noapte în frigider.
- Tăiați în cubulețe mici toate legumele din listă. Morcovul și țelina se pot da și pe răzătoare. Treceți usturoiul prin presă.
cum se face sosul pentru plăcinta cu carne
- Puneți uleiul la încins într-o tigaie încăpătoare. Puneți în tigaie legumele tăiate cubulețe mici. Presărați un praf de sare și lăsați legumele să se călească timp de 3-4 minute până se înmoaie puțin. Amestecați din când în când.
- Puneți carnea tocată și amestecați să desfaceți bulgărașii care se formează. Veți observa că pe măsură ce se gătește, carnea se albește, își schimbă culoarea.
- Turnați vinul, amestecați și lăsați alcoolul să se evaporeze. Turnați apoi sucul de roșii și puneți sare, piper, dafin și cimbru uscat după gust.
- Puneți în cratiță și supa de vită (vezi nota de subsol!). Fierbeți la foc moderat spre mic, cu capac amestecând din când în când să nu se lipească carnea de fundul vasului.
- Pentru un sos rapid, fierbeți carnea 30-40 de minute. Pentru sos bolognese, minim 2 ore și jumătate.
- Lăsați sosul să se răcească înainte să îl folosiți la plăcintă.
Cum se face plăcinta creață cu carne
- Aprindeți cuptorul la 180 de grade.
- Ungeți cu unt sau ulei o tavă de mărime potrivită care va merge la cuptor. Orientativ, lungimea tăvii să fie egală cu lățimea foilor de plăcintă (aprox. 30-35 cm)
- Spargeți două ouă, le bateți puțin cu furculița, apoi le puneți în sosul de carne tocată și omogenizați.
- Numărați foile din pachet ca să știți cum împărțiți umplutura. Vom suprapune câte 2 foi.
- Ungeți o foaie de plăcintă cu puțin ulei. Peste ea așezați încă o foaie. Puneți sos de carne din loc în loc și încrețiți foile ca o armonică sau ca un evantai.
- Procedați la fel până terminați foile și umplutura. Pe măsură ce încrețiți foile, le așezați în tavă, una după alta. După ce ați așezat toate foile în tavă, ungeți foile care se văd cu puțin ulei.
- Dați plăcinta la cuptor pentru 40 de minute sau până când se rumenește frumos.
- Bateți un ou și îl amestecați cu iaurt sau smântână subțiată cu puțin lapte în care ați pus sare și piper după gust.
- Scoateți plăcinta din cuptor și peste ea turnați amestecul de mai sus. Opțional, presărați și câteva semințe de negrilică (chimen negru).
- Dați din nou tava la cuptor pentru încă 10 minute.
- Lăsați plăcinta să se odihnească în tavă 10 minute înainte de servire.
Bine de știut:
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Lasă un comentariu