Acesta este cel mai bun chec cu lămâie și mac pe care l-am făcut vreodată! Este rețeta perfectă pentru un chec moale, umed și pufos! Potrivit de dulce, foarte aromat, acoperit cu o glazură delicioasă de lămâie!
Rețeta acestui chec este inspirată de rețeta celebră din cartea Sweet a lui Ottolenghi. Este genul de rețetă cu ingrediente atât de simple și are este atât de ușor de făcut, încât parcă te și miri că nu ți-a venit ție o asemenea idee!
Îmi plac mult checurile și le fac destul de des, de aceea am strâns pe blog atât de multe rețete de chec. Dar dintre toate, acesta este categoric cel mai bun chec pe care l-am făcut vreodată.
O felie din acest chec cu lămâie și mac este desertul perfect lângă o ceașcă de ceai. Sper să îl încercați și voi și să vă oferiți un moment de răsfăț alături de cel mai bun chec din lume!
Mergi direct la:
De ce este aceasta cea mai bună rețetă de chec?
- Aromă superbă: aroma de lămâie este perfect echilibrată în acest chec – nu este nici prea acră, dar nici copleșitoare. Miezul este moale, pufos și delicios, iar glazura de lămâie turnată deasupra penetrează coaja și intră puțin în miez, făcându-l umed și delicios.
- Textură plăcută: miezul acestui chec este moale și umed, iar semințele de mac se simt ici-colo, ușor crocante.
- Se face ușor: nu necesită tehnici complicate, prepararea este foarte simplă iar rețeta este ideală chiar și pentru începători.
- E bun și rece, și cald: e drept că acest chec cu lămâie trebuie să stea destul de mult în cuptor (45-65 minute, depinde de cuptor) și așteptarea pare lungă, dar merită! Este la fel de bun și dacă îl serviți ușor călduț, dar și după ce se răcește complet.
- Se menține proaspăt: checul rămâne pufos și fraged chiar și 2-3 zile, așa că vă puteți bucura de el mai mult timp!
Ingrediente
Avem nevoie de câteva ingrediente simple și la îndemâna oricui pentru a face cel mai bun chec cu lămâie și mac!
Iată mai jos lista lor, iar pentru cantități exacte, vedeți cardul de rețetă de la finalul postării. De acolo puteți salva sau tipări rețeta și tot acolo găsiți și varianta video.
- ouă - la temperatura camerei, mărime L
- zahăr tos
- smântână - fermentată (acră), cu 20% grăsime
- unt - cu 82% grăsime
- semințe de mac
- coajă rasă de lămâie
- făină - de patiserie, tip 000
- praf de copt
- sare
glazura
- zahăr pudră
- suc de lămâie
Cum să faci cel mai bun chec cu lămâie și mac
Se face foarte ușor acest chec! Vă puteți convinge de asta urmărind rețeta pas cu pas de mai jos:
Spargeți cele 3 ouă într-un bol și puneți zahărul peste ele. Mixați la viteză mare timp de 10 minute până când ouăle își măresc volumul și se deschid la culoare.
Opriți mixerul, adăugați smântâna și mixați din nou 5 minute.
Între timp topiți untul și adăugați în el coaja rasă de lămâie și semințele de mac. Lăsați deoparte.
Cerneți făina și peste ea puneți sarea și praful de copt. Amestecați, apoi o încorporați în spuma de ouă folosind un tel în formă de pară, nu mixerul!
Puneți în aluat untul topit, coaja de lămâie și macul. Amestecați, apoi turnați aluatul în tava tapetată cu hârtie de copt.
Coaceți checul în cuptorul încălzit la 160 de grade pentru 45-65 de minute, căldură sus și jos, fără ventilație (la mine a durat 65 de minute). Faceți testul cu scobitoarea să vă asigurați că e bine copt.
Între timp faceți glazura: cerneți zahărul pudră și îl amestecați cu 2 linguri de suc de lămâie. Scoateți checul din cuptor și imediat turnați glazura.
Lăsați checul să se răcească 30 de minute în tavă, apoi îl scoateți pe un platou. Serviți după ce se răcește complet.
SFAT: în rețeta originală, Ottolenghi toarnă glazura în tavă, imediat ce checul a fost scos din cuptor.
Eu am turnat doar jumătate din glazură în tavă, iar cealaltă jumătate am turnat-o după ce checul s-a răcit și l-am scos pe platou. Astfel am obținut acest efect apetisant de glazură care se prelinge în jurul checului. Tot ca o abatere de la rețeta originală, peste glazură am ras puțină coajă de lămâie.
Alte variante ale rețetei
Checul se poate face exact la fel și cu lime sau portocale. Textura va fi minunată, doar aromele vor fi altele, dar la fel de plăcute.
Dacă nu aveți semințe de mac în casă, renunțați la ele, dar nu le înlocuiți cu alte semințe.
Echipamente necesare
Fiind o rețetă ușoară, nu necesită ustensile speciale. Totuși, un mixer simplu de mână este foarte util pentru că ouăle trebuie mixate foarte bine, timp de 10 minute, până când își măresc volumul.
De asemenea, tava este destul de importantă la rețeta aceasta pentru ca checul să fie potrivit de mare și de înalt. Tava recomandată are dimensiunile 18x7x8 cm dar nu e o problemă dacă folosiți o tavă cu dimensiuni ușor diferite.
Cum se păstrează. Se poate congela?
Checul rămâne moale și fraged chiar și 3-4 zile! Păstrați-l la temperatura camerei, într-o caserolă cu capac.
Puteți congela checul pentru 3 luni, cu sau fără glazură, într-o caserolă sau în pungă de plastic.
De asemenea, îl puteți congela și în felii individuale pentru a scoate doar 1-2 felii după cum aveți nevoie.
Când doriți să îl consumați, lăsați checul la dezghețat de seara până dimineața la temperatura camerei. Nu îl decongelați în cuptorul cu microunde sau în cuptorul mare pentru că se va usca!
Extra-sfaturi
- Măsurați toate ingredientele și cântăriți-le cu un cântar de bucătărie. Desi este o rețetă simplă, proporțiile ingredientelor sunt foarte importante pentru un rezultat perfect!
- Încorporați făina cu un tel în de mână, nu cu mixerul și nu amestecați prea mult! Dacă folosiți mixerul la acest pas, aluatul devine dur și cauciucat.
- Puteți reduce timpul de coacere dacă folosiți tăvi mai mici sau coaceți aluatul în forma de brioșe.
- Nu deschideți ușa cuptorului în primele 45 de minute!
- După 45 de minute, dacă checul se rumenește prea tare, acoperiți-l cu o foaie de hârtie de copt și continuați coacerea.
Rețete asemănătoare
Vrei să încerci și alte rețete asemănătoare? Iată ce mai găsești pe blog:
Cu ce poți servi acest chec
Vă las mai jos câteva băuturi care vor acompania de minune o felie din acest chec cu lămâie și mac:
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Cel mai bun chec cu lămâie și mac
Echipamente necesare
Rețeta Video
Ingrediente
- 3 ouă (mărime L)
- 225 g zahăr tos
- 120 g smântână fermentată (acră) (20% grăsime)
- 70 g unt cu 82% grăsime
- 1 lingură semințe de mac
- 1 lingură coajă rasă de lămâie
- 170 g făină tip 000
- 1 ¼ lingurițe praf de copt
- ¼ linguriță sare
glazura
- 90 g zahăr pudră
- 2 linguri suc de lămâie
Instrucțiuni de preparare
1 tavă cu dimensiunile 18x7x8 cm
- Spargeți cele 3 ouă într-un bol și puneți zahărul peste ele. Mixați la viteză mare timp de 10 minute până când ouăle își măresc volumul și se deschid la culoare.
- Opriți mixerul, adăugați smântâna și mixați din nou 5 minute.
- Între timp topiți untul și adăugați în el coaja rasă de lămâie și semințele de mac. Lăsați deoparte.
- Cerneți făina și peste ea puneți sarea și praful de copt. Amestecați, apoi o încorporați în spuma de ouă folosind un tel în formă de pară, nu mixerul!
- Puneți în aluat untul topit, coaja de lămâie și macul. Amestecați, apoi turnați aluatul în tava tapetată cu hârtie de copt.
- Coaceți checul în cuptorul încălzit la 160 de grade pentru 45-65 de minute, căldură sus și jos, fără ventilație (la mine a durat 65 de minute). Faceți testul cu scobitoarea să vă asigurați că e bine copt.
- Între timp faceți glazura: cerneți zahărul pudră și îl amestecați cu 2 linguri de suc de lămâie. Scoateți checul din cuptor și imediat turnați glazura. Opțional, presărați puțină coajă rasă de lămâie peste glazură.
- Lăsați checul să se răcească 30 de minute în tavă, apoi îl scoateți pe un platou. Serviți după ce se răcește complet.
Bine de știut:
- Măsurați toate ingredientele și cântăriți-le cu un cântar de bucatărie. Desi este o rețetă simplă, proporțiile ingredientelor sunt foarte importante pentru un rezultat perfect!
- Încorporați făina cu un tel în de mână, nu cu mixerul și nu amestecați prea mult! Dacă folosiți mixerul la acest pas, aluatul devine dur și cauciucat.
- Puteți reduce timpul de coacere dacă folosiți tăvi mai mici sau coaceți aluatul în forma de brioșe.
- Nu deschideți ușa cuptorului în primele 45 de minute!
- După 45 de minute, dacă checul se rumenește prea tare, acoperiți-l cu o foaie de hârtie de copt și continuați coacerea.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Cornelia Bocse a zis
Mi-a iesit foarte bun, usor de facut si bine explicata reteta.
Multumesc.
Ma bucur ca v-am “descoperit”.
Iuliana Sbîrnea a zis
Tare mult mă bucur că a ieșit bine și că v-a plăcut! Este un chec minunat!
Mulțumesc mult pentru comentariu, vă mai aștept și la alte rețete 🙂