Timp estimat pentru citit: 7 minute
Pregătiți o cină sau un prânz sănătos și delicios cu această rețetă de pește la cuptor cu legume! O mâncare sățioasă și plină de arome la care folosim doar ingrediente proaspete și naturale!
Unul dintre avantajele acestei rețete de pește la cuptor cu legume este că este foarte ușor de pregătit, chiar și pentru începătorii în bucătărie. Nu necesită multe ingrediente și nu este nevoie de multe pregătiri prealabile.
De asemenea, această rețetă este o opțiune excelentă pentru cei care doresc să gătească o masă rapidă și sănătoasă, fără a petrece mult timp în bucătărie. Peștele și legumele se gătesc în același timp și în aceeași tavă, economisind astfel timp și energie.
Mergi direct la:
De ce să gătești pește la cuptor cu legume?
Așa cum știm, peștele este o sursă excelentă de proteine și omega-3, iar legumele sunt bogate în nutrienți esențiali și fibre. Un pește gătit la cuptor, alături de multe legume este o opțiune excelentă pentru oricare dintre mesele principale ale zilei.
Combinația de pește și legume oferă o varietate de arome și texturi, reușind astfel să fie o mâncare pe gustul tuturor. În plus, peștele la cuptor este o opțiune mai sănătoasă decât peștele prăjit deoarece necesită mai puțin ulei și păstrează mai bine nutrienții din alimente.
Ce ne trebuie
Ingredientele pentru rețeta de pește la cuptor sunt puține, la îndemâna oricui, și ușor de găsit în orice magazin. Iată ce am folosit eu:
- pește - am folosit file de crap. Chiar dacă are mai are ceva oase mari, este totuși unul dintre cei mai gustoși pești și este potrivit de gras
- legume: cartofi, rădăcină de țelină, morcovi, ardei gras, ceapă, usturoi, măsline Kalamata
- ulei de măsline - pentru aroma lui minunată
- condimente: sare și piper, oregano, fulgi de chilli
Pentru cantitățile exacte ale ingredientelor, vedeți rețeta completă de mai jos, pe care o puteți tipări sau o puteți salva.
Preparare
Dacă este cazul, curățați și spălați peștele. Dacă aveți un file întreg, tăiați-l în 4 bucăți egale. Presărați sare și piper pe toate părțile și lăsați peștele deoparte pentru jumătate de oră.
Curățați și tăiați legumele în cuburi sau rondele potrivite ca mărime. Puneți-le într-un castron încăpător. Peste legume turnați uleiul de măsline și presărați sare, piper, fulgi de chilli și oregano uscat.
Amestecați bine ca să distribuiți uniform condimentele, apoi puneți legumele într-o tavă unsă cu puțin ulei, iar deasupra lor așezați fileurile de pește.
Acoperiți tava cu o folie de aluminiu și o băgați în cuptorul preîncălzit la 200 de grade Celsius.
După 30 de minute îndepărtați folia de aluminiu, turnați vinul alb și măslinele și mai lăsați tava în cuptor încă 10 minute.
Verificați cu o furculiță ca legumele să fie moi și bine coapte. Înainte de servire presărați pătrunjel tocat proaspăt.
Ce puteți înlocui în rețetă
Este o rețetă ușoară pe care o puteți adapta preferințelor voastre sau ingredientelor pe care le aveți la îndemână. Iată ce ingrediente puteți schimba astfel încât mâncarea să rămână, totuși, la fel de simplă și de gustoasă:
- Pește - puteți folosi orice alt pește vă place, fie pește proaspăt sau congelat. Câteva sugestii: file de cod, de somon, macrou, trunchi de redfish, etc. De asemenea, dacă nu aveți file, puteți folosi rondele sau chiar pești întregi, de exemplu: doradă, lavrac sau păstrăv.
- Legume - orice alte legume sunt binevenite în tava care va merge la cuptor. Puteți adăuga: păstârnac, praz, mazăre, cartofi dulci, etc.
- Condimente - folosiți condimentele care vă plac, De exemplu: cimbru uscat, rozmarin, salvie, etc. În locul fulgilor de chilli puteți pune felii subțiri de ardei iute.
Dacă vă doriți o mâncare dietetică, cu mai puțini carbohidrați, puteți înlocui cartofii cu dovlecei și vinete tăiate cuburi.
Cum se păstrează
Peștele la tavă, gătit alături de multe legume, este suculent și delicios imediat după ce este scos din cuptor.
Dacă ați gătit mai mult și a mai rămas, se poate păstra la frigider într-o caserolă cu capac pentru 1-2 zile. Când doriți să îl mâncați, se încălzește ușor în 2-3 minute la microunde sau în 15 minute în cuptorul mare preîncălzit la 180 de grade.
Întrebări frecvente
La cuptor puteți găti atât pește proaspăt, cât și congelat. Dacă folosiți pește congelat, acesta trebuie lăsat să se dezghețe lent, peste noapte în frigider și trebuie să fie în prealabil curățat de solzi și eviscerat.
Puteți folosi orice pește vă place, fie că este filetat sau întreg. Iată câteva exemple: file de crap, de cod, somon sau redfish. Puteți găti de asemenea și pești întregi: macrou, lavrac, doradă sau păstrăv.
Legumele care se potrivesc cel mai bine cu un pește gătit la cuptor sunt: cartofii, morcovii, țelina, ardeiul gras, ceapă uscată, usturoi. Legumele ar trebui să fie tăiate în bucăți mici și egale pentru a se găti uniform.
Rețete asemănătoare
Vrei să încerci și alte rețete cu pește rapide și gustoase? Iată ce mai găsești pe blog:
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Pește la cuptor cu multe legume
Echipamente necesare
Rețeta Video
Ingrediente
- 800 g file de pește (am folosit file de crap)
- 1 kg cartofi roz
- 1 felie mare de țelină
- 2 morcovi
- 1 ardei gras roșu
- 1 ceapă roșie
- 4-5 căței de usturoi
- 40 ml ulei de măsline
- sare și piper (după gust)
- 1 linguriță oregano
- ½ linguriță fulgi de chilli (opțional)
- 100 ml vin alb
- 100 g măsline
- pătrunjel proaspăt (pentru servit)
Instrucțiuni de preparare
- Dacă este cazul, curățați și spălați peștele. Dacă aveți un file întreg, tăiați-l în 4 bucăți egale. Presărați sare și piper pe toate părțile și lăsați peștele deoparte pentru jumătate de oră.
- Curățați și tăiați legumele în cuburi sau rondele potrivite ca mărime. Puneți-le într-un castron încăpător. Peste legume turnați uleiul de măsline și presărați sare, piper, fulgi de chilli și oregano uscat.
- Amestecați bine ca să distribuiți uniform condimentele, apoi puneți legumele într-o tavă unsă cu puțin ulei, iar deasupra lor așezați fileurile de pește.
- Acoperiți tava cu o folie de aluminiu și o băgați în cuptorul preîncălzit la 190 de grade Celsius.
- După 30 de minute îndepărtați folia de aluminiu, turnați vinul alb și măslinele și mai lăsați tava în cuptor încă 10-15 minute.
- Verificați cu o furculiță ca legumele să fie moi și bine coapte. Înainte de servire presărați pătrunjel tocat proaspăt.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Lasă un comentariu