• Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
Acasă » Retete » Rețete cu pește și fructe de mare

Pește la cuptor cu legume - rețeta ideală pentru prânz sau cină

Iuliana Sbirnea autoare Bucate Aromate - retete simple pentru familie si prieteni
Actualizată: 23 iul. 2025 · Publicată: 27 mart. 2023 de Iuliana Sbîrnea · Postarea poate conține link-uri afiliate· 2 comentarii
459 shares
Mergi la rețetă Vezi rețeta video

Timp estimat pentru citit: 7 minute

Pregătiți o cină sau un prânz sănătos și delicios cu această rețetă de pește la cuptor cu legume! O mâncare sățioasă și plină de arome la care folosim doar ingrediente proaspete și naturale!

file de crap cu legume gatit in tava la cuptor

Unul dintre avantajele acestei rețete de pește la cuptor cu legume este că este foarte ușor de pregătit, chiar și pentru începătorii în bucătărie. Nu necesită multe ingrediente și nu este nevoie de multe pregătiri prealabile.

De asemenea, această rețetă este o opțiune excelentă pentru cei care doresc să gătească o masă rapidă și sănătoasă, fără a petrece mult timp în bucătărie. Peștele și legumele se gătesc în același timp și în aceeași tavă, economisind astfel timp și energie.

Mergi direct la:
  • De ce să gătești pește la cuptor cu legume?
  • Ce ne trebuie
  • Preparare
  • Ce puteți înlocui în rețetă
  • Cum se păstrează
  • Întrebări frecvente
  • Rețete asemănătoare
  • Rețeta completă, cantități și mod de preparare

De ce să gătești pește la cuptor cu legume?

Așa cum știm, peștele este o sursă excelentă de proteine și omega-3, iar legumele sunt bogate în nutrienți esențiali și fibre. Un pește gătit la cuptor, alături de multe legume este o opțiune excelentă pentru oricare dintre mesele principale ale zilei.

Combinația de pește și legume oferă o varietate de arome și texturi, reușind astfel să fie o mâncare pe gustul tuturor. În plus, peștele la cuptor este o opțiune mai sănătoasă decât peștele prăjit deoarece necesită mai puțin ulei și păstrează mai bine nutrienții din alimente.

peste cu legume la cuptor

Ce ne trebuie

Ingredientele pentru rețeta de pește la cuptor sunt puține, la îndemâna oricui, și ușor de găsit în orice magazin . Iată ce am folosit eu:

  • pește - am folosit file de crap. Chiar dacă are mai are ceva oase mari, este totuși unul dintre cei mai gustoși pești și este potrivit de gras
  • legume: cartofi, rădăcină de țelină, morcovi, ardei gras, ceapă, usturoi, măsline Kalamata
  • ulei de măsline - pentru aroma lui minunată
  • condimente: sare și piper, oregano, fulgi de chilli

Pentru cantitățile exacte ale ingredientelor, vedeți rețeta completă de mai jos, pe care o puteți tipări sau o puteți salva. 

Banner selgros

Preparare

fileuri de crap condimentate

Dacă este cazul, curățați și spălați peștele. Dacă aveți un file întreg, tăiați-l în 4 bucăți egale. Presărați sare și piper pe toate părțile și lăsați peștele deoparte pentru jumătate de oră.

legume condimentate în castron

Curățați și tăiați legumele în cuburi sau rondele potrivite ca mărime. Puneți-le într-un castron încăpător. Peste legume turnați uleiul de măsline și presărați sare, piper, fulgi de chilli și oregano uscat.

tavă cu fileuri de pește așezate peste cuburi de legume

Amestecați bine ca să distribuiți uniform condimentele, apoi puneți legumele într-o tavă unsă cu puțin ulei, iar deasupra lor așezați fileurile de pește.

tavă în cuptor acoperită cu folie de aluminiu

Acoperiți tava cu o folie de aluminiu și o băgați în cuptorul preîncălzit la 200 de grade Celsius.

pește cu legume în tavă la cuptor

După 30 de minute îndepărtați folia de aluminiu, turnați vinul alb și măslinele și mai lăsați tava în cuptor încă 10 minute.

peste si legume pe platou

Verificați cu o furculiță ca legumele să fie moi și bine coapte. Înainte de servire presărați pătrunjel tocat proaspăt.

Ce puteți înlocui în rețetă

Este o rețetă ușoară pe care o puteți adapta preferințelor voastre sau ingredientelor pe care le aveți la îndemână. Iată ce ingrediente puteți schimba astfel încât mâncarea să rămână, totuși, la fel de simplă și de gustoasă:

  • Pește - puteți folosi orice alt pește vă place, fie pește proaspăt sau congelat. Câteva sugestii: file de cod, de somon, macrou, trunchi de redfish, etc. De asemenea, dacă nu aveți file, puteți folosi rondele sau chiar pești întregi, de exemplu: doradă, lavrac sau păstrăv.
  • Legume - orice alte legume sunt binevenite în tava care va merge la cuptor. Puteți adăuga: păstârnac, praz, mazăre, cartofi dulci, etc.
  • Condimente - folosiți condimentele care vă plac, De exemplu: cimbru uscat, rozmarin, salvie, etc. În locul fulgilor de chilli puteți pune felii subțiri de ardei iute.

Dacă vă doriți o mâncare dietetică, cu mai puțini carbohidrați, puteți înlocui cartofii cu dovlecei și vinete tăiate cuburi.

bucata de peste cu cartofi la cuptor

Cum se păstrează

Peștele la tavă, gătit alături de multe legume, este suculent și delicios imediat după ce este scos din cuptor.

Dacă ați gătit mai mult și a mai rămas, se poate păstra la frigider într-o caserolă cu capac pentru 1-2 zile. Când doriți să îl mâncați, se încălzește ușor în 2-3 minute la microunde sau în 15 minute în cuptorul mare preîncălzit la 180 de grade.

peste si legume pe platou

Întrebări frecvente

Pot găti pește congelat la cuptor cu legume?

La cuptor puteți găti atât pește proaspăt, cât și congelat. Dacă folosiți pește congelat, acesta trebuie lăsat să se dezghețe lent, peste noapte în frigider și trebuie să fie în prealabil curățat de solzi și eviscerat.

Ce tip de pește este cel mai bun pentru a fi gătit la cuptor cu legume?

Puteți folosi orice pește vă place, fie că este filetat sau întreg. Iată câteva exemple: file de crap, de cod, somon sau redfish. Puteți găti de asemenea și pești întregi: macrou, lavrac, doradă sau păstrăv.

Ce legume se potrivesc cu peștele la cuptor?

Legumele care se potrivesc cel mai bine cu un pește gătit la cuptor sunt: cartofii, morcovii, țelina, ardeiul gras, ceapă uscată, usturoi. Legumele ar trebui să fie tăiate în bucăți mici și egale pentru a se găti uniform.

Rețete asemănătoare

Vrei să încerci și alte rețete cu pește rapide și gustoase? Iată ce mai găsești pe blog:

  • Biban de mare cu legume și sos de roșii
    Biban de mare cu legume și sos de roșii la cuptor
  • Rasol de peste cu legume
    Rasol de pește cu legume și sos de hrean
  • Dorada la tigaie cu rosii si usturoi_reteta
    Doradă la tigaie cu roșii și usturoi
  • baby hering în farfurie cu salata si lamaie
    Baby hering la cuptor - rețeta simplă de pește la tavă cu lămâie și ardei iute

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

file de crap cu legume gatit in tava la cuptor

Pește la cuptor cu multe legume

Pregătiți o cină sau un prânz sănătos și delicios cu această rețetă de pește la cuptor cu legume! O mâncare sățioasă și plină de arome!
5 from 8 votes
Tipărește Salvează pe Pinterest
Pregătire: 15 minutes minutes
Gătire: 45 minutes minutes
Timp total: 1 hour hour
Număr de porții: 4
Autor: Iuliana Sbîrnea

Echipamente necesare

tavă dreptunghiulară de aprox. 30x20 cm
folie aluminiu
folie de aluminiu

Rețeta Video

Ingrediente
 

  • 800 g file de pește (am folosit file de crap)
  • 1 kg cartofi roz
  • 1 felie mare de țelină
  • 2 morcovi
  • 1 ardei gras roșu
  • 1 ceapă roșie
  • 4-5 căței de usturoi
  • 40 ml ulei de măsline
  • sare și piper (după gust)
  • 1 linguriță oregano
  • ½ linguriță fulgi de chilli (opțional)
  • 100 ml vin alb
  • 100 g măsline
  • pătrunjel proaspăt (pentru servit)

Instrucțiuni de preparare
 

  • Dacă este cazul, curățați și spălați peștele. Dacă aveți un file întreg, tăiați-l în 4 bucăți egale. Presărați sare și piper pe toate părțile și lăsați peștele deoparte pentru jumătate de oră.
  • Curățați și tăiați legumele în cuburi sau rondele potrivite ca mărime. Puneți-le într-un castron încăpător. Peste legume turnați uleiul de măsline și presărați sare, piper, fulgi de chilli și oregano uscat.
  • Amestecați bine ca să distribuiți uniform condimentele, apoi puneți legumele într-o tavă unsă cu puțin ulei, iar deasupra lor așezați fileurile de pește.
  • Acoperiți tava cu o folie de aluminiu și o băgați în cuptorul preîncălzit la 190 de grade Celsius.
  • După 30 de minute îndepărtați folia de aluminiu, turnați vinul alb și măslinele și mai lăsați tava în cuptor încă 10-15 minute.
  • Verificați cu o furculiță ca legumele să fie moi și bine coapte. Înainte de servire presărați pătrunjel tocat proaspăt.
Nutrition Facts
Pește la cuptor cu multe legume
Amount per Serving
Calorii
701
% Daily Value*
Grăsimi
 
38
g
58
%
Colesterol
 
132
mg
44
%
Carbohidrați
 
49
g
16
%
Fibre
 
7
g
29
%
Zahăr
 
7
g
8
%
Proteine
 
42
g
84
%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • baby hering la airfryer
    Baby hering la air fryer cu mălai și sos de usturoi și pătrunjel
  • doi pesti intregi gatiti la air fryer
    Cum să gătești perfect pește la air fryer - cât timp și la ce temperatură
  • reteta ton la airfryer
    File de ton la airfryer cu ghimbir și sos de soia
  • tentacule de calamar cu unt si usturoi
    Tentacule de calamar la tigaie în unt cu usturoi
459 shares

Comentarii

  1. Andrea a zis

    iunie 01, 2025 at 11:28 am

    5 stars
    Excepțional preparat. L-am încercat și eu dar cu două mici adaosuri (pe care le-am găsit între niște rețete mânăstirești!): câteva ciupercuțe tăiate felii și...feliuțe de castraveciori murați!! Dau o notă acrișoară, picantă excelentă! Încă o dată felicitări pentru modul cu totul special în care prezentați preparatele. 😍

    Răspunde
    • Iuliana Sbîrnea a zis

      iunie 01, 2025 at 12:28 pm

      Bună idee cu ciupercuțe și castraveți. Mă bucur că a ieșit bine și ca v-a plăcut. Mulțumesc și eu pentru mesaj și vă mai aștept cu drag!

      Răspunde
5 from 8 votes (7 ratings without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • Felie de cremșnit cremos cu foi de casă stratificate și cremă fină de vanilie.
    Cremșnit cu aluat fraged de casă și cremă fină de vanilie (cremeș, crempita)
  • Trei borcane de sticlă cu varză murată tocată în suc propriu pentru iarnă, fără saramură
    Varză tocată la borcan pentru iarnă în suc propriu – fără apă, doar cu sare neiodată
  • 3 boluri albe cu 3 salate de toamnă cu sfeclă roșie colorate și apetisante
    3 salate de toamnă cu sfeclă roșie – sănătoase, rapide și pline de culoare
  • Două borcane cu ardei grași umpluți cu varză, morcov și țelină, așezați în borcane cu saramură, rețetă de murături pentru iarnă fără oțet
    Ardei umpluți cu varză murată în saramură – rețetă pentru iarnă fără oțet

Populare acum

  • Suc de roşii rapid, 100% natural
    Suc de roşii rapid, 100% natural, la blender sau la robot
  • Roșii în suc propriu la borcan pentru iarnă - simplu, fără decojire
  • ardei kapia copti la borcan in suc propriu pentru iarna
    Ardei kapia la borcan în suc propriu - rețeta fără oțet, zahăr sau ulei
  • borcane cu pasta de ardei kapia cu etichete pregatite pentru camara
    Pastă de ardei kapia (bulion de ardei) pentru iarnă – rețetă simplă cu doar 2 ingrediente

  • Rețete dietetice
  • Rețete cu pui
  • Rețete la tigaie
  • Rețete la air fryer
  • Torturi

  • Rețete fără carne
  • Rețete cu carne
  • Murături
  • Aluaturi

VEZI TOATE CATEGORIILE

Conserve pentru iarnă

  • Gogoşari la oţet pentru iarnă
    Gogoșari la oțet pentru iarnă - rețetă tradițională
  • borcan cu dulceata de ardei iute
    Dulceață de ardei iute cu kapia și mere, rețetă simplă și aromată
  • gem de prune
    Gem de prune simplu și bun, 100% natural
  • Cătină cu miere la borcan
    Cătină cu miere la borcan pentru imunitate - Rețetă detaliată
VEZI ȘI ALTE CONSERVE

Prăjiturile copilăriei

  • felii de prajitura Trenulet sau chec la metru
    Prăjitura Trenuleț - rețeta veche de chec la metru cu cremă de vanilie
  • Felie de tort cu biscuiți Petit Beurre și cremă de cacao, servită pe farfurie albă
    Tort de biscuiți - rețeta veche cu cremă fiartă de cacao - fără ouă
  • prajitura Ora 12 cu frisca
    Prăjitura Ora 12 - Rețetă ușoară cu blat de cacao, frișcă și ciocolată
  • Prajitura Albinita asezata pe platou alb cu picior
    Prăjitura Albinița - rețeta veche care ne încântă și astăzi
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Rețete actualizate

  • Bulion de roșii cu ardei kapia, rețetă tradițională pentru iarnă, fără conservanți, în bol alb și borcane în fundal
    Bulion de roșii cu ardei kapia - rețeta pentru iarnă, fără conservanți
  • Spaghete cu creveți și sos de roșii – rețetă simplă și gustoasă, gata în 30 de minute
    Spaghete cu creveți în sos de roșii și usturoi – rețetă mediteraneană rapidă, gata în 15 minute
  • ciorba raduteana cu carne de pui si smantana presarata cu patrunjel
    Ciorbă rădăuțeană delicioasă - vezi rețeta tradițională pas cu pas
  • reteta chec pufos cu lapte si cacao 2 tavi
    Chec pufos cu lapte și cacao - rețeta cu cana, pentru 2 tăvi

Articole utile

  • Bol cu amidon alimentar din porumb, folosit în creme, sosuri și aluaturi – ghid complet despre utilizarea amidonului în bucătărie
    Amidon alimentar în bucătărie: ghid complet pentru creme, sosuri și aluaturi
  • Pui intreg pe fund rustic de lemn inconjurat de condimente
    Ce poți găti dintr-un pui întreg – rețete economice pentru toată săptămâna
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
  • proporția de înlocuire unt vs untură și invers
    Cum Să Înlocuiești Untul cu Untură și Invers – Tot ce Trebuie Să Știi
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.