Timp estimat pentru citit: 8 minute
Rețeta simplă de chiftele marinate la cuptor suculente și gustoase. Fără prăjire, ușor și rapid vom avea cele mai bune chifteluțe în sos de roșii aromat!
Iubim chiftelele de tot felul, dar pe cele marinate în sos bogat și aromat de roșii le iubim cel mai mult! Sunt mereu o mâncare atât de gustoasă și de hrănitoare, o bucurie pentru toată familia.
Mult timp am prăjit chiftelele în baie de ulei și abia apoi le puneam în sos de roșii. Dar de când am descoperit cât de bune și cât de suculente sunt chiftelele gătite la cuptor, am schimbat și modul de preparare pentru rețeta de chiftelele marinate: le fac și pe acestea, tot la cuptor!
E atât de ușor! Fără baie de ulei, fără fum și fără miros persistent în bucătărie! Și masa e gata într-o oră! Vă povestesc mai jos toată rețeta pas cu pas și după ce o veți încerca, nu veți mai face niciodată chifteluțe cu sos decât la cuptor! 😉
Mergi direct la:
Ce ne trebuie pentru rețeta de chiftele marinate la cuptor
Vă las mai jos, orientativ lista ingredientelor pentru rețeta de chifteluțe marinate în sos de roșii, doar ca să vă orientați dacă aveți tot ceea ce vă trebuie sau ce înlocuiri puteți face.
Pentru cantitățile exacte ale ingredientelor, vedeți rețeta completă de la finalul postării. Tot la final găsiți și varianta video a rețetei.
pentru chiftele:
- carne tocată - eu folosesc de obicei carne tocată amestec, porc și vită. Este combinația perfectă de gust și un pic de grăsime care să facă chifteluțele fragede și suculente. Dar se poate folosi orice fel de carne, chiar și carne de pasăre dacă doriți chifteluțe mai dietetice.
- cartofi - pun un cartof ras în amestecul pentru chiftele ca să dea gust și să aducă umiditate în compoziție. Puteți înlocui cu pâine înmuiată în puțin lapte.
- ceapă uscată - tocată foarte mărunt, dă gust foarte bun chifteluțelor.
- usturoi - îl folosesc pentru aroma care se potrivește atât de bine cu carnea. Dacă nu vă place, îl puteți omite sau puteți folosi usturoi uscat, pentru o aromă mai blândă.
- ou - are rolul să lege compoziția și să o facă pufoasă
- condimente: sare, piper, cimbru, boia de ardei dulce, mărar sau pătrunjel
- ulei - puțin, cât să ungem tava și chiftelele ca să nu se usuce deasupra.
- vin alb - e nevoie de puțin lichid în tavă, iar vinul lasă o aromă specială.
pentru sosul de roșii
- suc de roșii - de preferat suc de roșii natural, făcut în casă sau roșii pasate dintr-o conservă cumpărată.
- condimente: sare, piper (măcinat și boabe-opțional), frunze dafin, cimbru uscat.
- zahăr - este opțional, doar dacă doriți să corectați puțin aciditatea sucului de roșii.
See recipe card for quantities.
Preparare
Iată mai jos rețeta pas cu pas pentru cele mai bune chiftele marinate la cuptor:
Tocați ceapa foarte mărunt, treceți usturoiul prin presă. Dați cartoful pe răzătoarea cu găuri mici apoi îl stoarceți între palme ca să scăpați de excesul de apă. Procedați la el și dacă folosiți pâine înmuiată în lapte în loc de cartof.
Puneți toate ingredientele: carnea tocată, oul, condimentele, într-un castron și frământați energic 5 minute până când compoziția se leagă și devine ca o pastă.
Împărțiți amestecul de carne în câte chifteluțe doriți să faceți (aprox. 15-17 bucăți), le dați formă de bilă și le tăvăliți prin făină.
Ungeți o tavă cu ulei și așezați chifteluțele în tavă. Întoarceți-le pe ambele părți ca să aibă și deasupra o peliculă de ulei care să împiedice uscarea în cuptor. Puneți în tavă 50 ml de vin alb și dați chifteluțele la cuptor, la 200 de grade pentru 30 de minute. Cuptorul să fie preîncins!
La jumătatea timpului de gătire, adică după 15 minute, deschideți ușa cuptorului și întoarceți chiftelele pe partea cealaltă. Continuați coacerea.
Între timp, într-un vas amestecați toate ingredientele din lista pentru sosul de roșii aromat.
Scoateți tava din cuptor și turnați sosul în tavă. Stropiți chiftelele la suprafață cu câte o lingură de sos ca să se păstreze fragede și suculente.
Reduceți temperatura cuptorului la 180 de grade și dați tava la cuptor pentru 15 minute, până când sosul se leagă și scade puțin.
Cum se servesc chiftelele marinate
Chiftelele marinate sunt grozave cât sunt calde, imediat după gătire, dar sunt foarte bune și a doua zi, încălzite ușor.
Cât timp stau chiftelele la cuptor, aveți timp să vă ocupați de pregătirea unei garnituri gustoase pe care să o așezați pe farfurie, alături de aceste delicioase chiftele marinate.
Iată câteva sugestii de garnitură:
- piure de cartofi
- cartofi natur
- cartofi crocanți la cuptor
- cartofi țărănești cu ceapă și boia
- paste fierte simple peste care puneți un cub mic de unt
- garnitură de orez fiert, simplu sau cu legume
- garnitură de cuscus cu legume sau fiert, simplu
Nu uitați ca înainte de servire să presărați în farfurie un pic de verdeață proaspătă, fie mărar sau pătrunjel!
Cum se păstrează
Chiftelele marinate se păstrează foarte bine la frigider, într-un recipient cu capac, timp de 3-4 zile. Se reîncălzesc foarte ușor în cuptorul mare, la 180 de grade pentru aprox. 15 minute sau în 2-3 minute la cuptorul cu microunde.
Extra-sfaturi
- Pentru chifteluțe mai fine, dați ceapa la robot.
- Frământați bine amestecul pentru chiftele, aproximativ 5 minute până când compoziția se leagă și devine ca o pastă.
- Ca să formați chiftele egale, folosiți ca măsură o lingură de înghețată.
- Orientați-vă în funcție de numărul de persoane pe care le aveți la masă și formați chifteluțe considerând 3-4 bucăți pentru fiecare persoană.
- Totuși, nu faceți chiftele prea mici deoarece se vor usca la copt și nu vor mai fi pufoase și suculente.
- Puteți face chiftele rotunde sau ușor aplatizate, după cum vă plac mai mult.
- Coaceți chiftelele până se rumenesc ușor pe ambele părți.
- Ca să nu se ardă uleiul din tavă puneți foarte puțin de vin alb. Puteți înlocui vinul cu apă, dar pierdeți aroma grozavă pe care acesta o lasă în tavă.
Rețete asemănătoare
Ți-a plăcut această rețetă de chiftele marinate și vrei să încerci și alte mâncăruri asemănătoare? Iată ce bunătăți mai găsești pe blog:
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Chiftele marinate la cuptor - rețeta de chifteluțe cu sos de roșii și piure
Rețeta Video
Ingrediente
pentru chifteluțe - aprox. 15-17 bucăți
- 500 g carne tocată
- 1 cartof
- 1 ceapă uscată
- 3-4 căței de usturoi
- 1 ou
- 1 linguriță boia de ardei dulce
- ½ linguriță cimbru uscat
- ½ legătură mărar sau pătrunjel
- sare și piper
- 3 linguri ulei
- 100 ml vin alb
pentru sosul de roșii
- 500 ml suc de roșii
- 2 frunze dafin
- 1 linguriță cimbru uscat
- sare și piper (măcinat și boabe-opțional)
- 1 linguriță zahăr (opțional)
Instrucțiuni de preparare
- Tocați ceapa foarte mărunt, treceți usturoiul prin presă. Dați cartoful pe răzătoarea cu găuri mici apoi îl stoarceți între palme ca să scăpați de excesul de apă. Procedați la el și dacă folosiți pâine înmuiată în lapte în loc de cartof.
- Puneți toate ingredientele: carnea tocată, oul, condimentele, într-un castron și frământați energic 5 minute până când compoziția se leagă și devine ca o pastă.
- Împărțiți amestecul de carne în câte chifteluțe doriți să faceți (aprox. 15-17 bucăți), le dați formă de bilă și le tăvăliți prin făină.
- Ungeți o tavă cu ulei și așezați chifteluțele în tavă. Întoarceți-le pe ambele părți ca să aibă și deasupra o peliculă de ulei care să împiedice uscarea în cuptor. Puneți în tavă 50 ml de vin alb și dați chifteluțele la cuptor, la 200 de grade pentru 30 de minute. Cuptorul să fie preîncins!
- La jumătatea timpului de gătire, adică după 15 minute, deschideți ușa cuptorului și întoarceți chiftelele pe partea cealaltă. Continuați coacerea.
- Între timp, într-un vas amestecați toate ingredientele din lista pentru sosul de roșii aromat.
- Scoateți tava din cuptor și turnați sosul în tavă. Stropiți chiftelele la suprafață cu câte o lingură de sos ca să se păstreze fragede și suculente.
- Reduceți temperatura cuptorului la 180 de grade și dați tava la cuptor pentru 15 minute, până când sosul se leagă și scade puțin.
- Serviți chiftelele marinate alături de garnitura preferată, cu murături sau cu o salată proaspătă.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Lasă un comentariu