Timp estimat pentru citit: 8 minute
Aceste chiftele de post din linte uscată sunt o alternativă delicioasă și sănătoasă la chiftelele tradiționale din carne. Chifteluțele nu conțin ouă și nici făină sau alte adaosuri, ci doar ingrediente simple și naturale.
Este rețeta perfectă pentru cei cu un stil de viață vegan, pentru persoanele care țin posturile ortodoxe sau pentru cei care doresc să își diversifice meniul.
Lintea este o sursă bogată de proteine și fibre, iar combinația sa cu legumele și condimentele aromate face din aceste chiftele o alegere excelentă pentru o masă sănătoasă și gustoasă.
În plus, chiftelele din rețeta de astăzi sunt ușor de preparat și pot fi servite alături de o salată proaspătă, de o maioneză dietetică sau de un sos de iaurt cu usturoi. Încearcă această rețetă simplă și savuroasă de chiftele de post din linte roșie uscată și bucură-te de o masă delicioasă și sănătoasă!
Iar dacă vă place lintea, puteți încerca și rețeta mea de chifteluțe din linte roșie gătite la cuptor sau supa-cremă de linte sănătoasă și hrănitoare!
Mergi direct la:
Ingrediente
Cantitățile exacte ale ingredientelor le găsiți la final, în caseta cu rețeta completă pe care o puteți salva sau tipări ca să o aveți la îndemână atunci când gătiți. Tot acolo găsiți și varianta video a rețetei. Iar mai jos vedeți dintr-o privire tot ce vă trebuie pentru cele mai ușoare chiftele de post din linte uscată.
- linte - folosiți doar linte roșie uscată, pe care o vom lăsa la hidratat înainte de folosire. Lintea roșie se hidratează repede, se pasează ușor la robot și se gătește repede. Are o textură cremoasă și un gust dulce cu ușoară aromă de nuci. Varietățile de linte verde sau maro nu sunt potrivite în această rețetă.
- legume: ceapă uscată, morcov.
- condimente: usturoi, sare, piper
- verdeață: pătrunjel sau mărar
- roșii pasate - aduc aciditate, gust și culoare în chiftelele de post. Puteți folosi roșii pasate sau bulion.
- ulei - pentru prăjit. Vom pune foarte puțin ulei, doar pe fundul tigăii și vom completa de câte ori este nevoie. Chiftelele de linte uscată nu se prăjesc în baie de ulei.
Vedeți cardul de rețetă de la final, pentru cantitățile exacte ale ingredientelor!
Preparare
Ca orice altă rețetă de chifteluțe vegane, și pentru aceasta modul de preparare este foarte simplu și intuitiv. Chiftelele din linte uscată, au totuși câteva secrete de care trebuie să ținem cont dacă vrem să obținem cu adevărat un aperitiv de post gustos și savuros.
Iată mai jos rețeta pas cu pas, iar la final găsiți și varianta video!
Puneți lintea roșie uscată într-un castron și turnați apă cât să o acopere bine. Lăsați lintea la hidratat pentru 2 ore, apoi o scurgeți foarte bine de apă într-o sită de paste.
În cuva robotului puneți: ceapa, morcovul și usturoiul. După ce le mărunțiți bine, adăugați lintea scursă, pătrunjelul, roșiile pasate și condimentele. Măcinați până când obțineți o pastă omogenă, foarte puțin texturată.
Puneți 2 linguri de ulei să se încingă în tigaie. Cu palmele umede formați chifteluțe pe care le prăjiți 2-3 minute pe fiecare parte până când se rumenesc frumos.
Pe măsură ce sunt gata, scoateți chiftelele pe o farfurie și lăsați-le să se răcească. Puneți din nou ulei în tigaie înainte să prăjiți următoarea tranșă de chifteluțe.
Ce puteți înlocui în rețetă
Rețeta se poate adapta cu ușurință gusturilor voastre sau ingredientelor pe care le aveți disponibile. Iată ce puteți schimba:
- Linte - o puteți înlocui cu năut uscat. Vedeți aici rețeta de chifteluțe de năut (falafel).
- Legume - puteți adăuga și alte legume în rețetă, de exemplu: ciuperci, ardei gras, cartof, dovlecel. Legumele trebuie să fie tocate mărunt sau date pe răzătoare și scurse bine de apă (cartofii, dovleceii) sau călite ușor (ciupercile) ca să nu aduceți umiditate în exces în compoziția de chifteluțe.
- Condimente - puteți adăuga și alte condimente după gust: fulgi de chilli pentru o notă picantă, pudră de curry, chimion măcinat, oregano, cimbru uscat, etc.
- Pesmet - pentru o crustă mai crocantă, puteți tăvăli chifteluțele prin pesmet panko înainte de prăjire.
- Fulgi de drojdie inactivă - puteți adăuga o lingură de fulgi de drojdie în compoziția de chiftele de linte uscată pentru a adăuga un plus de gust și de nutrienți.
Cum se păstrează
Chiftelele de linte se păstrează foarte bine la frigider, timp de mai multe zile, de aceea chiar este o idee bună să faceți mai multe și să le consumați toată săptămâna. Păstrați chifteluțele la frigider, într-o caserolă cu capac.
Extra-sfaturi
- După hidratare, scurgeți foarte bine lintea de apă, altfel riscați să aveți o compoziție prea moale și apoasă.
- Dacă totuși compoziția pare prea moale și nu reușiți să modelați chifteluțe care să își păstreze forma, puteți adăuga o lingură de făină care să absoarbă excesul de umiditate.
- Umeziți-vă ușor mâinile când modelați chiftelele astfel încât acestea să nu se lipească.
- O tigaie antiaderentă vă ajută mult la prăjirea chifteluțelor.
- Lăsați chifteluțele să se prăjească 1-2 minute fără să le mișcați, până când prind o pojghiță crocantă. Dacă le mișcați prea devreme, riscați să se destrame.
- Mențineți focul la mediu spre mic, astfel chifteluțele vor avea timp să se gătească și în interior, în timp ce la exterior vor căpăta o culoare frumoasă și o crustă ușor crocantă.
Întrebări frecvente
Da! Pentru cuptor, așezați chiftelele pe hârtie de copt și le pulverizați cu puțin ulei. Coaceți la 200 de grade pentru aproximativ 25 de minute. La jumătatea timpului de gătire, deschideți cuptorul și întoarceți chiftelele pe partea cealaltă. La air fryer gătirea va dura 20-25 de minute la 200 de grade.
Chifteluțele de linte gătite după această rețetă, nu au gluten. Dacă doriți să adăugați făină sau alte ingrediente în compoziție, asigurați-vă că acestea nu au gluten.
Rețete asemănătoare
Ți-a plăcut această rețetă de chiftele de post din linte roșie? Încearcă și alte rețete la fel de simple și de gustoase:
Cu ce poți servi aceste chiftele de post din linte roșie
Chifteluțele de post merg de minune alături de o salată de crudități ușoară și plină de vitamine. Vă las mai jos câteva idei de salate delicioase și ușor de pregătit:
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Chiftele de post din linte uscată- cea mai simplă rețetă de chifteluțe vegane
Echipamente necesare
Rețeta Video
Ingrediente
- 250 g linte roșie (uscată)
- 1 ceapă uscată
- 1 morcov
- 2 căței usturoi
- ½ legătură pătrunjel
- 1 lingură roșii pasate
- sare și piper
- 100 ml ulei (pentru prăjit)
Instrucțiuni de preparare
- Puneți lintea roșie uscată într-un castron și turnați apă cât să o acopere bine. Lăsați lintea la hidratat pentru 2 ore, apoi o scurgeți foarte bine de apă într-o sită de paste.
- În cuva robotului puneți: ceapa, morcovul și usturoiul. După ce le mărunțiți bine, adăugați lintea scursă, pătrunjelul, roșiile pasate și condimentele. Măcinați până când obțineți o pastă omogenă, foarte puțin texturată.
- Puneți 2 linguri de ulei să se încingă în tigaie. Cu palmele umede formați chifteluțe pe care le prăjiți 2-3 minute pe fiecare parte până când se rumenesc frumos.
- Pe măsură ce sunt gata, scoateți chiftelele pe o farfurie și lăsați-le să se răcească. Puneți din nou ulei în tigaie înainte să prăjiți următoarea tranșă de chifteluțe.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Lasă un comentariu